Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
KLU- EN KL-OVEREENKOMSTEN/VERSCHILLEN IN IRAK
Door Bauke 


Met de KLu-sportinstructeurs hebben wij vele samenwerkingsverbanden. In onze LO&Sportschool is er een vaste KLu-docent, en werken zij ook al op de KMA en de Vredepeel samen met onze CLAS-instructeurs. Opleiden & Trainen dus met onze doctrines, maar hoe komt die samenwerking tot uiting tijdens missie? In onderstaand verslag van Bauke (eerder op onze website al gastauteur als deelnemer aan een NMK Survivalrun), getipt door Erik Verboven, zal je misschien wel vele overeenkomsten lezen. Het geeft in ieder geval goed aan dat de professionele kennis en aanpak tot kwaliteit leidt.

Nato Mission Iraq van start!
Na een voorbereiding die al liep van af begin oktober was het dan eindelijk zover. Op 7 mei verzamelde het eerste helikopter detachement en het NSE zich op de vliegbasis Gilze-Rijen voor het vertrek naar Al Asad Airbase in Irak. De staf was al een week eerder in het gebied en zij stonden ons op te wachten. De eerste twee dagen stonden in het teken van het regelen van randvoorwaarden. Denk aan pasjes, legering, voertuigen etc.

Acclimatisatie
Een van mijn taken als sportinstructeur is het acclimatisatieprogramma verzorgen voor het personeel wat nieuw in het uitzendgebied is. Hiervoor heb ik samen met de arts van het heli-det al eerder een meeting gehad bij het TGTF op de Kromhoutkazerne. Hier zijn we geïnformeerd over de huidige stand van zaken betreft acclimatiseren en hebben we hebben uitleg gekregen over de Defensie Smart Outdoor Watch (DSOW) en de EasyTemp software. Kort samengevat zijn de richtlijnen van TGTF dat een groep of individu voor een periode van 10-14 dagen dagelijks de kerntemperatuur 1 tot 1,5 uur moet verhogen tot 38,5 graden. Hierbij kan de DSOW met de EasyTemp sofware gebruikt worden om te kijken of je op de juiste kerntempratuur zit.

Gekeken naar de doelgroep en de werkzaamheden die zij doen, heb ik dit als richting gehouden maar niet honderd procent overgenomen. Het meeste personeel van het detachement heeft nog nooit meer dan 4 dagen achter elkaar gesport, laat staan 10-14 dagen aaneengesloten. In mijn oorspronkelijke plan heb ik een FMOTP gemaakt voor twee niveaus, waarbij de omvang langzaam werd opgebouwd. En van eerst binnen naar steeds meer buiten bewegen. Met op iedere vierde dag een actieve rustdag (verhouding 3:1). In het gebied aangekomen bleek dit helaas niet haalbaar, omdat de binnen accommodatie niet groot genoeg was om een grote groep kwijt te kunnen.

Plan B
Na snel schakelen had ik een tweede plan gemaakt. Hardlopen en marsen is een prima middel, maar zou ik op langer termijn geen mensen enthousiast mee maken om nog naar mijn sportlessen te komen, dacht ik. Ook zou dit gaan zorgen voor overbelasting gezien de algemene getraindheid van het detachement. Daarom heb ik gekozen voor het middel bootcamp, waarbij we met veel verschillende bewegingsvormen en spellen de kerntemperatuur prima konden verhogen. Er zijn 30 DSOW’s in het gebied en deze kunnen op bruikleen afgehaald worden bij de OGZ. De mensen die de DSOW hebben gehaald, heb ik gebruikt om te kijken of we op de juiste intensiteit aan het werken waren. Binnen de lessen heb ik differentiatie aangebracht zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kon bewegen. Op dag 4, 8 en 12 hebben we gemarst als actieve rust. De bootcamp lessen zijn opgebouwd van 35 naar 60 minuten en de mars van 3,5km naar 4,5km en naar 6km. De mars was met scherfvest, helm en wapen. Ik heb gezien dat ze binnen hun dagelijkse werkzaamheden ook nog actief bezig zijn en hun kerntemperatuur verhoogd is, vandaar dat we niet langer dan een uur bezig zijn geweest.

Enquête, sportlessen en activiteiten
Na de eerste week heb ik een enquête gehouden onder het detachement om te kijken waar de sport behoefte lag en op welke tijdstippen dit moest gaan plaatsvinden. Aan de hand van de uitkomsten heb ik een sportprogramma gemaakt wat inmiddels nog twee kleine wijzigingen heeft gehad, maar op dit moment staat het als een huis en is er iedere dag iets te doen. Zie onderstaande foto voor het sportprogramma.

Het leuke is dat de bootcamplessen op dinsdag- en vrijdagochtend het best bezocht worden omdat de mensen hier erg enthousiast door zijn geraakt tijdens het acclimatisatie programma. Doel behaald! Naast de sportlessen hebben we ook een activiteitencommissie opgezet. Met de activiteitencommissie organiseren we spelavonden, denk aan bingo en pub quiz. En organiseren we dat we de sportwedstrijden (EK voetbal, Formule 1 en Olympische Spelen) kunnen kijken.
Voor dit alles heb ik een ‘’Sport en activiteiten TF LION’’ ontwikkeld waar mensen zich kunnen aanmelden voor de sportlessen en activiteiten. Dit werkt erg prettig en ik krijg hier ook veel positieve reacties over.

Materiaal en sportcontainer
In een van de eerste weken ben ik aan de slag gegaan om een container op het sportveld te krijgen om al het materiaal wat van te voren is opgestuurd in op te slaan. Na akkoord van commandant NSE is in week 24 de container aangekomen op het sportveld. Op dit moment is al het sportmateriaal op locatie en kunnen alle lessen op het sportprogramma gegeven worden. Voor de Functional Fit/WOD lessen maak ik wel gebruik van de sport container van de Amerikanen, omdat ik op dit moment (nog) geen gewichten en toebehoren heb.

Toekomst
Het sportprogramma zoals die nu staat blijft zeker tot begin augustus doorlopen. Begin augustus komt het tweede heli-det en zal dus weer een acclimatisatieprogramma moeten worden gedraaid en mogelijk weer een nieuwe enquête om te kijken of er nieuwe sport behoeftes zijn. Met de activiteitencommissie mikken we op twee activiteiten in de maand. Begin september hoop ik alles zo goed mogelijk op de rit te hebben om het stokje over te geven.

Publicatiedatum: 03 juli 2024