Na diverse series over de geschiedenis van militaire sporten, zoals Boksen, Badminton, Militaire Vijfkamp en Parcours militair achterhalen we nu - de periode is goed gekozen nu ook de mannen van het Nederlands handbalteam furore maakt, nadat de dames dat al een jaar of vijftien doen (met een titel wereldkampioen als hoogtepunt) - alles van het militaire handballen. Na de kickoff staat in deel 1 Richard Sorée in de schijnwerpers.
Wie is Richard Sorée?
Ik ben als dienstplichtige in okt 1988 opgekomen. Eerst heb ik een korte opleiding gehad op het toenmalige OCLO in Ossendrecht en in februari 1989 ben ik in Ermelo geplaatst op het School Reserve Officieren Kader Infanterie (SROKI) alvorens ik in september 1990 naar de KMS ben gegaan. Wij waren de laatste lichting die nog 12 maanden opleiding had. We moesten onze rang en salaris inleveren. Ik had nog Fl. 500,- loon de eerste 3 maanden waar ik niet eens de huur van het huis kon betalen. Na wederom 7 maanden in de C-klas op het OCLO was mijn eerste plaatsing als beroeps weer terug op de KMS om daar zo snel mogelijk extra cursussen te kunnen doen.
In 1991 heb ik de toenmalige Cordelet Jaune en in 1992 de Cordelet Vert gedaan. In die periode gingen we vanuit de KMS, samen met Peter Crooymans, 8 weken per jaar al naar de groeve in Siedlinghausen (Silbach).
In die tijd hadden Peter en ik een aantal keer in onze eigen tijd voor een outdoor bedrijf in het zuiden gewerkt. We hadden toen zoiets van: ‘dat kunnen we zelf ook makkelijk opstarten’. In april 1995 zijn we met Breakpoint gestart. Deze naam komt officieel van de film Point Break met Patrick Swayze.
De eerste twee jaren hebben we in een groeve, Rome Detente, in de buurt van Durbuy gewerkt om vervolgens in 1997 bij de Wilhelminatoren in Valkenburg terecht te komen. In 2004 is Peter uit het bedrijf gegaan en met nieuwe dingen begonnen.
In juni 1996 kreeg ik te horen dat ik 3 weken later samen met Ronald Tielemans met 17 Painfbat Garde Fuseliers Prinses Irene mee zou gaan op uitzending, IFOR -2. We hebben daar een geweldige tijd gehad en veel activiteiten kunnen organiseren. Nadat we terug kwamen, heb ik tot 2001 in Oirschot op de RVS gewerkt. Daarna werd ik SM in Seedorf, 500 km van huis. In deze periode ook heel veel met GVA/WOH gedaan. Zelfs in 2002 de Cordelet Rouge behaald en in 2003 dertien weken in de groeve in Siedlinghausen gewerkt. ( 7 GVA weken en 6 cursussen Bergredding ). Na in 2004 een klein jaartje bij de LOSS te hebben gewerkt en bijscholingen te hebben gegeven, ben ik eind 2004 weer naar de KMS gegaan als SM materiaal. In die tijd waren er nog geen burgers voor het materiaal. Eind 2013 naar de RVS verhuisd en daar tot 1 mrt 2021 gewerkt. Heel veel GVA/WOH oefeningen mogen draaien waarbij de oefening met 17 GFPI in Normandië in 2017 en met 42 BLJ in Schotland in 2019 de hoogtepunten waren. Vanaf 1 mrt 2022 ben ik STOO bij bureau Ondersteuning op de Staf.
Handbalcarrière in Limburg
Toen ik 9 jaar was, ben ik via een vriend per ongeluk bij het Handbal terecht gekomen. Ik heb eerst een jaar of 2 bij Vlug & Lenig in Geleen gespeeld. Toen was er nog niet echt een klik met de sport. Na tussendoor 2 jaar tafeltennis, ook toevallig, ben ik in 1978 bij handbal vereniging Blauw-wit in Beek begonnen en daar, totdat ik in 1988 in dienst moest, blijven spelen. De laatste paar jaar was dat in het eerste team dat in de eredivisie speelde. We zijn in die periode 1 x landkampioen geworden en we hebben 1 x de beker gewonnen. Ook hebben we Europese wedstrijden gespeeld voor duizenden toeschouwers. Helaas was in die tijd het niveau in Nederland nog niet zoals het tegenwoordig, gelukkig, wel is.
Militaire Handbalcarrière
In 1990 ben ik in contact gekomen met Rob Zimmermann, de toenmalige chef d’équipe van de Militaire Handbal ploeg, en mocht ik meetrainen. We hebben toen 6 maanden elke week 1 of 2 trainingsdagen gehad als voorbereiding op de Militaire WK in Nigeria. Toen ik in September 1990 met de opleiding op de KMS zou beginnen, kreeg ik de eerste twee weken vrijstelling om mee te gaan maar helaas scheurde ik mijn enkelbanden en moest ik thuis blijven. Ik heb de oefening Pas aan destijds thuis op de bank gedaan met mijn been omhoog. Het duurde 6 maanden voordat ik hersteld was van mijn blessure. Daarna heb ik 12 jaar met veel plezier in deze handbal ploeg gespeeld samen met Sjors Röttger en Frank Maas als trainers en Peter Janssen en wijlen Arno Budel als medespelers. We hebben in Egypte, Polen, Roemenië, Frankrijk en tot slot in Syrië nog aan 5 WK’ s deelgenomen.
Aanvoerder
Elke WK was weer een beleving op zich. Het is mooi om met verschillende culturen in aanraking te komen. Ik ben gedurende deze WK’s ook aanvoerder van het Militair Handbal Team geweest.
Het was altijd weer de vraag waar we tegen moesten handballen. In Egypte moesten we tegen het thuisland spelen. Dit was gewoon de Nationale ploeg waarbij de spelers voor twee weken militair waren gemaakt. Zij waren kort daarvoor nog 6e op de Olympische Spelen geworden dus dat was een maatje te groot voor ons. We hebben op alle WK’s - behalve in 1990 in Nigeria waar we net de troostfinale verloren en vierde werden - nooit echt voor de prijzen kunnen meespelen.
In die tijd deden we al aan mentale training. We waren een keer onderweg naar een trainingsstage voor een week in Seedorf en moesten onverwacht de laatste 10 km van de reis te voet verplaatsen. Dat ik op dat moment badslippers aan had ‘was mijn probleem’. Uit de bus stappen en gaan met die banaan. Verder moesten we ook een keer op de Knobbel in Havelte in de nacht om 02.00 uur opstaan, naar de sporthal verplaatsen, daar break-outs ( snelle tegenaanval ) lopen en als we 10x gescoord hadden mochten we weer gaan slapen, haha.
Begeleiding
Sjors Röttger en Frank Maas (keeperstrainer) als trainers
Rob Zimmermann als Chef d’Equipe
Arno Budel, Peter Jansen en Bert Arfman (nog in dienst) als bekende spelers
Ad van der Linden was onze verzorger.
Op de foto hierboven van Rob Zimmermann zie je naast Ad van der Linden, Frank Maas, Sjors Röttger en Rob Zimmermann ook Ed Hendriks, lkol-arts van TGTF. Ed is mee geweest naar het WK in Egypte. We hebben destijds een aantal fysiologische testen bij TGTF in Utrecht gedaan om te kijken hoe iedereen er voor stond. Ook waren zij tijdens het WK aanwezig om toe te zien hoe het met het eten was geregeld. We mochten b.v. in Cairo geen groente eten omdat alles met kraanwater werd gewassen en wij daar ziek van zouden worden. Dus dat was 10 dagen kip met rijst eten. Als we naar de training of wedstrijd gingen, kregen we begeleiding van de politie en werden alle wegen door hen afgezet zodat we snel op de juiste locatie aankwamen. Ook was er altijd 1 dag gereserveerd om culturele dingen te bezichtigen. We hebben dus ook op een kameel gezeten en de Pyramide van Cheops bezichtigd.
Gelukkig gingen we de laatste dag naar de Pizza Hut en bestelden we de grootste pizza die we konden krijgen….
Publicatiedatum: 10 mei 2023
In de serie 'Handbalhistorie' verschenen eerder al de volgende artikelen:
aflevering 00 : de kick-off