Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW SIBYL GASSNER (HOCKEY)

Door Paul Lindeboom

Globetrotter Gassner: Dubai.

Inleiding Facebook gesprek:
07 juni 2018: “Hoi Sibyl, onze Sportcommissie gaat een try-out doen met een hockeytoernooi. Hé, hé, eindelijk een reden om jou uit te nodigen voor een interview (over jou en de hockeysport). Sta je daar bereidwillig tegen over??? (Tegen vele zeg ik altijd gekscherend iets als "als je nee zegt, kom ik je wel even opzoeken...." maar dat dreigement laat ik omdat je in Engeland woont maar achterwege. Sportieve groeten van je oude redactiemaatje.
08 juni 2018: “Hoi Paul, het is al weer een tijdje geleden dat ik op het veld heb gestaan, maar natuurlijk help ik je graag. En een ‘nee’ betekent dat je deze keer naar Las Vegas moet komen omdat we sinds een paar maanden hier wonen. Laat die vragen maar komen. Heel veel sportieve groeten terug, Sibyl.”

Wat is het eerste wat in je opkomt als je terug denkt aan je eigen hockey carrière?
Sibyl: “Ik heb hele leuke herinneringen aan mijn tijd dat ik heb gehockeyd. Ook als persoon heb ik veel geleerd door een teamsport te beoefenen en ik vind het jammer dat ik er niet alles uit heb gehaald wat er in zat. Als ik andere keuzes had gemaakt, had ik meerdere seizoenen in de hoofdklasse kunnen spelen
.”

Sibyl in hockeyactie


Wat is het hoogste niveau dat je in het hockey hebt weten te bereiken? Hoe fanatiek was je daar in? En wat was je mooiste prestatie?
Sibyl: “Ik heb een half seizoen hoofdklasse gespeeld. In die tijd trainde we 3x per week.
Ik was toen niet overdreven fanatiek. Natuurlijk wilde ik winnen en met name spelen. Maar het uiterste uit jezelf halen en daar ook plezier in hebben heb ik later binnen geleerd defensie. De mooiste prestatie was de promotie van de overgangsklasse naar de hoofdklasse met dames 1 Oranje-Zwart. Helaas was het geen spannend seizoen en promoveerde we met nul verloren wedstrijden en 100 doelpunten voor. We hadden in die tijd Harrie Kwinten (oud-international) als coach en hij zorgde voor veel plezier en focus. Tijdens iedere wedstrijd kwamen we lachend uit de teambespreking. Van hem heb ik een hoop geleerd.”

Ik kan mij een oproep in de Zandloper herinneren waarbij een actiefoto van jou bijgeplaatst werd. Ik kan dat niet zo gauw vinden maar zal een oproep geweest zijn voor het formeren van een militair dameshockeyteam. Heb jij zoiets ooit geprobeerd op te zetten?
Sibyl: “Nee, ik heb nooit zoiets op proberen te zetten en in mijn tijd was er helaas geen hockey team. Maar ik vond het juist leuk om andere sporten te beoefenen die op de Sportkalender stonden.
Toen ik op de KMA ben gaan werken, ben ik weer begonnen met hockey. Op het moment van die foto speelde ik in Dames 1 van Hockey Club Breda. We speelden toen in de overgangsklasse. “

Oproep in de Zandloper in 2007


Heb jij ooit later trainingen gegeven of de hockeycoachwereld ingestapt? Daarnaast: je hebt heel lang in Engeland gewoond en hockey is (bij mijn weten) daar ook een belangrijke sport (naast voetbal en tennis). Heb je in Engeland het hockey gevolgd of bedreven? Heb je de hockeyontwikkelingen überhaupt gevolgd de laatste jaren?

Sibyl: “Nadat ik moest stoppen met hockey vanwege mijn hersentumor ben ik een jaar coach geweest van Tilburg dames 1. Helaas kon ik er geen tweede seizoen aan vastplakken. Maar het was een ontzettende leuke ervaring.
In Engeland heb ik nog een aantal jaren voor Lindum hockey club in Lincoln gespeeld. Een prachtige club met een mooi kunstgrasveld uitkijkend op de ‘Lincoln Cathedral’. De laatste drie jaren heb ik ook hockey training aan de jongste jeugd (4 en 5 jarigen) gegeven omdat mijn twee dochters daar toen trainde. Via de club heb ik wat Engelse cursussen gevolgd bij de Engelse hockey bond. Dat was leuk en leerzaam. Maar verder ben ik er niet zo heel veel meer mee bezig. Het hockey is ook erg veranderd de afgelopen jaren en is veel serieuzer geworden zowel bij de senioren als de jeugd, het niveau ligt nu stukken hoger.

Hockey is met name sneller dan vroeger. Er wordt onder andere anders getraind waardoor de spelers en speelsters sterker, sneller en technischer zijn geworden en spelregels zijn aangepast. Ik heb zelf nog met buitenspel gespeeld, iets wat al lang niet meer bestaat in het hockey. Maar ook de strafcorners en lange corners zijn aangepast om hockey aantrekkelijker te maken.
Persoonlijk vind ik dat het hockey zoveel sneller is geworden doordat je tijdens het in-, uitslaan en de vrije slag de bal tegenwoordig zelf mee mag nemen (de selfpass) in plaats van dat je hem naar een ander moet spelen.
Alles bij elkaar maakt het mooier om naar te kijken en leuker om te spelen.


Hockey is in Engeland niet zo populair als in Nederland. Engeland is ongeveer 6 keer zo groot als Nederland. En als ik naar Lincolnshire kijk dan hebben ze daar wel een aantal clubs, maar deze zijn klein en liggen ver van elkaar vandaan. Ze hebben niet genoeg spelers om jeugdteams te creëren. Om die reden is er een ‘Development team’ gecreëerd. Dit team bestaat uit jeugd- en senioren spelers en speelsters. Een groot verschil met Nederland is ook de afstand die de spelers af moeten leggen voor een uitwedstrijd. Voor een uitwedstrijd zijn ze al snel 4 uur rijden kwijt en dan spelen ze niet eens op het hoogste niveau of in een eerste team. Lekker op het fietsje naar je eigen training of een uitwedstrijd zit er niet echt in als je niet in de grotere steden woont.”

Hockey oproep Sportcommissie


Wat vind je van de poging van de Sportcommissie om een hockeywedstrijd op de sportkalender te lanceren? En toch maar eindigen met een pure privé vraag: hoe ben je nu na Dubai en Engeland ineens in Las Vegas terecht gekomen? En hoe ziet het (sportieve) leven er daar uit?
Sibyl: “Het is super dat er een hockeywedstrijd op de sportkalender wordt geplaatst. En ik hoop dan ook dat er genoeg animo voor is.
Na Dubai zijn we weer in Lincoln gaan wonen. Vervolgens kwam vanwege werk de optie om naar Las Vegas te gaan voorbij. Zo krijgen wij de kans, om met ons gezin, iets van Amerika te zien. Dat is dan ook de grootste reden om naar Las Vegas te verhuizen. We zijn hier nu bijna 3 maanden en het is prachtig hier. We wonen 10 minuten rijden van de Red Rock Canyon en een uurtje van de Hoover Dam. De Strip ligt of een half uurtje rijden, maar daar zijn we tot nu toe nauwelijks geweest.
Las Vegas heeft zichzelf dit seizoen op de kaart gezet door te investeren ($500 miljoen) in de ijshockey club ‘Vegas Golden Knights’. De Stanley Cup Finals waren dan ook een groot spektakel hier.
Ken jij Las Vegas slechts vanwege het gokken en de woestijn? Paul toch! Las Vegas is eigenlijk best wel groot. Buiten de Strip zijn er nog meer grote resorts, golfbanen en casino’s. Om iedereen te huisvesten zijn ze een community gaan bouwen. Summerlin is zo’n community, met huizen, scholen, ziekenhuizen, retail parken, publieke parken en zwembaden omringd door bergen en canyons.”

Publicatiedatum: 22 juni 2018