De Dienstvakdag 2019 was zoals gebruikelijk weer van een hoog niveau: vlekkeloze organisatie door de mannen van de LO&Sportgroep Bernhardkazerne, uitmuntende speech van commandant Jeroen Velders, mooie uitvoering van de Last Post om niet slechts Arno Budel te herdenken maar ook alle andere ons ontvallen dienstvakvrienden, leuke en inventieve beachsporten en –spelen, gezellige praatjes met oudgedienden en stralend mooi weer. Een niet te vergeten hoogtepunt was echter de uitreiking van de Legpenning van Verdienste aan Gerard Machielse!
Gerard, wat ging er door je heen toen je hoorde dat je moest uittreden, hoe voelde je je tijdens die 30m lopen naar de Cdt toe (wetende dat iedereen naar jou keek) en wat dacht je toen de Cdt je toefluisterde dat je de Legpenning ging ontvangen?
“Dit was voor mij volledig onverwachts. Ik stond toevallig linksvoor bij de staf. Er moest uitgebouwd worden en niemand nam eigenlijk het initiatief om voor te gaan staan. Dus dat kwam wel goed uit. Ik was ook OVD die week... De telefoon had ik op trillen gezet dus ik was meer gefocust of die telefoon niet af zou gaan..... Uiteraard was ik wel naar onze Commandant aan het luisteren. En hoorde plots 'PARADECOMMANDANT, WILT U DE AOO MACHIELSE LATEN UITTREDEN ENZ..' En ik dacht…waarom moet ik nu melden bij de commandant? Ik ben er toch… LKOL Velders gaat toch geen geintje uithalen als nieuwe commandant?? Ik had dus helemaal niets door. Maar uiteindelijk gewoon de bevelen opvolgen en melden. De weg er naar toe dacht ik eigenlijk vrij weinig. Gezicht op “ernstig” en afmars. LKOL Velders zag mijn ernstige blik (daar heeft hij nu nog plezier van, denk ik…) en stelde mij gerust en vertelde wat er ging gebeuren. LEGPENNING voor verdienste? Zo hee, wat een eer en voor de troepen. Erg verrast maar ook behoorlijk in verlegenheid gebracht… Grote eer hoor...”
Wat vind jij zelf van de motivatie over de MZV en WOH activiteiten van jou, die geleid hebben tot de Legpenning? Wat vind je van de totale opsomming zelf de meest belangwekkende?
“De motivatie is mooi omschreven. De motivatie is niet afhankelijk van een aantal acties maar een gevolg van een lang proces. Ik heb altijd geprobeerd om voor de organisatie als VAKMAN van meerwaarde te kunnen zijn en daar verschillende initiatieven voor te nemen. Mijn belangrijkste beweegreden is dat ik me verantwoordelijk voel voor het uitvoerend deel “de instructeurs”, zij vertalen wat wij “bedenken” en zorgen er uiteindelijk voor hoe ze gehoor geven aan de missie & visie van onze organisatie. De collega’s die aan de slag gaan met de uitkomsten die van de STAF, LO&SS komen… en dat moet kloppen. WOH en MZV zijn voor onze organisatie twee erg belangrijke pijlers die de bestaansrecht van de LO&Sportorganisatie beïnvloeden. Bedreigingen, kansen, beïnvloedingen moeten binnen de organisatie op verschillende niveaus aangepakt worden. Ik probeer dit ook te doen met de capaciteit en het vermogen wat ik beheers.”
Je naam prijkt straks in de Traditiekamer in een illuster gezelschap van Legpenning-bezitters. Van wiens gezelschap ben je het meest trots dat je daarmee in 1 overzicht verkeert, en om welke reden?
“Sinds 1971 is de legpenning van verdienste ingesteld. Al een behoorlijke poos en ik zag dat ik nummer 21 ben. De eerste 7 personen zijn voor mij onbekend. Met kol bd Wil Maaswinkel (mijn commandant bij opkomst in 1992), kol bd Rob Zimmermann (dienst vak oprichter), kap William Frieling (vakman), aooi Nico Spierenburg (voorbeeld), smi bd Arno Heg (vakman), kap bd Leo Sannen (voorbeeld), kap bd Richard Borecki (vakman en projectleider ontwikkelen Competentie Ontwikkelgids LO&Sportorganisatie) en Paul lindeboom (ondersteuner en altijd behulpzaam) heb ik tijdens mijn loopbaan op het gebied van vakverdieping, voorbeeld, ondersteuning en vooral ook voorbeeld direct iets mee te maken gehad. Zij hebben er onder meer voor gezorgd dat ik dat gene in mijn ontwikkeling kon bereiken wat ik nodig had om met veel werkvreugde te mogen dienen voor de LO&Sportorganisatie.”
Er zullen een aantal jongere sportinstructeurs zijn die jou niet kennen. Wil je in een vogelvlucht een aantal zelf verkozen hoogtepunten uit je militaire loopbaan benoemen?
“Om te beginnen de dienstplichtperiode nog mogen meemaken. Heel veel lessen gegeven en verzorgd in die tijd. Geen stress in die periode en een commandant die het goede voorbeeld gaf (kap bd Rob Hellendoorn). Hij zorgde voor een veilige (leer) werkomgeving, de opleiding tot ROUGE (nu TWOH, deze opleiding heb ik gevolgd bij de Belgische collega’s waar uiteindelijk onze “GVA” klimactiviteiten van oorsprong vandaan komen).
Korte periode Schaarsbergen als instructeur.
14 jaar KCT waarbij ik 5 jaar binnen de operationele compagnie gefunctioneerd heb, uitzending Enduring Freedom 01 in 2005 KCT. In 2010 heb ik het rode erekoord van verdienste mogen ontvangen voor werkzaamheden periode KCT.
De KMA periode waar ik 3 functies/rollen in 5,5 jaar heb mogen vervullen. Op de KMA was in de laatste 3 jaar maj Hein v.d. Made mijn commandant. Hij heeft in de rol van PLM mij zeer goed geholpen en begeleid om in het domein van de officier te werken (leiding geven en besluiten nemen). Op de KMA heb ik samen met Hein de gouden legpenning van verdienste mogen ontvangen.
Uiteindelijk de LO&Sportschool waar ik vooral mezelf ben tegen gekomen. De waan van de dag realiteit en de positie waarin je dan zelf zit. Van mijn directe collega’s, docenten en leiding gevende, heb ik altijd het vertrouwen en de steun mogen krijgen. Vertrouwen dat je verdient om dat je gewoon je werk doet… “
Publicatiedatum: 18 september 2019