Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

BIJSCHOLING / LEGALISATIE TWOH-ZOMER

Door Jeroen van Dongen
Deelnemers Legalisatie/Bijscholing TWOH-Zomer


Wellicht is uw aandacht getrokken naar de foto’s en dacht u ‘wat een mooie vakantie foto’s…’. Het gaat hier echter om de legalisatie/bijscholing TWOH-zomer die afgelopen week heeft plaatsgevonden in de Duitse en Oostenrijkse Alpen. De reden waarom dit in burgerkleding plaats vond, heeft te maken met het militair verplaatsen/oefenen in Oostenrijk dat aan vele regels en aanvragen gebonden is. Gelukkig vielen we verder niet zo op met een groep van 19 veelal in zwart geklede mannen..

In eerste instantie zou de legalisatie in het voorjaar hebben plaatsgevonden, maar aangezien er toen nog te veel sneeuw lag, is de legalisatie verzet naar week 37. De opdracht vooraf was het individueel voorbereiden van een heen- en (andere) terugroute naar het Striptsenjochhaus in het Kaiser gebergte. Hierbij dienden risico’s, mogelijkheden en beperkingen geanalyseerd te worden om te komen tot mogelijke programma’s voor onze doelgroepen.

De week zelf bestond uit de heenreis waarna we ontvangen werden in onze bekende uitvalbasis ‘Fritz am Sand’. De volgende dag hadden we een wisselprogramma in de omgeving Ruhpolding/Reit im Winkl waarin het professionaliseren van het voorklimmen, maken van een seilgelände en reddingen centraal stonden.

Hierna volgde de tweedaagse tocht naar het Stripsenjochhaus. We zijn in 2-tallen met een begeleider van de LOS onze verschillende routes gaan verkennen waarbij we gekeken hebben of de voorbereidingen klopten, met werkelijkheid kijkend naar risico’s en beheersmaatregelen. Het Kaisergebergte kent vele mogelijkheden, er zijn veel looproutes, klettersteig- en rotsklim mogelijkheden waar we (deels) gebruik van hebben gemaakt. Uiteraard was het gezellig in de berghut met de nodige (sterke) verhalen, anekdotes maar ook vakinhoudelijke gesprekken/discussies.

Op een informele wijze hebben we kennis en vaardigheden kunnen onderhouden en/of verbeteren. De bonte verzameling van kennis en ervaring van collega’s/vakidioten maakten het tot een krachtige leeromgeving. Bij terugkomst stond er een koud drankje te wachten ter ere van Marco’s verjaardag en hebben we afgesloten met de conclusie dat het een korte maar nuttige week was.

Bijdrage Ton Wessel, KwaliteitsBewaker RK/WOH
Onderstaand bericht wordt 2 dagen na ons bezoek aan het Kaisergebirge verspreid.
Dit laat weer zien dat gevaren op de loer liggen en dat het verplaatsen in bovenstaande omgeving om specialisten vraagt.

Publicatiedatum: 25 september 2019