Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

IN MEMORIAM: MARTIN KAAS
Door Paul Lindeboom i.s.m. Jeroen Mecking & Peter Crooymans e.v.a.

De redactie wordt via Jeroen Mecking geïnformeerd over het overlijden van Martin Kaas, een oud-collega. Tot op dat moment was diens naam onbekend bij de redactie, en kwam die ook niet voor op de adreslijst die we vroeger hanteerden voor de verzending van de Zandloper.https://strato-editor.com/.cm4all/uproc.php/0/Artikelen/MartinKaas/.foto%201991%20Fred%20Timmermans.png/picture-400?_=185a7346e19
Na wat contacten blijkt Martin echter een zeer gewaardeerde collega en in zijn loopbaan zelfs C-LO&Sportgroep te zijn geweest. Waarna zijn laatste functie(s) buiten LO&Sport waren wat dan mogelijk de oorzaak was van het buiten beeld raken. Maar met onderstaande verhalen en herinneringen van diverse dienstvakkers en zijn zoon Robin is Martin weer helemaal in beeld. En het verlies des te indringender.


Wil Philippen
“Martin was een rustige heel fijne collega, bovendien was hij zéér terzake kundig. Het sportpersoneel van toen liep met hem weg. Hij was altijd eerlijk en als het moest recht voor zijn raap.
Martin ken ik eigenlijk alleen van de sportorganisaties ZMV en zaalvoetbal en volleybal.”

Wiljan van Vijfeijken
“Martin is voetbaltrainer geweest bij o.a. Sterksel. Stond ie bekend als fysieke trainer die de mannen veel looptraining gaf. Wel vaak met bal!
Ook is hij nauw betrokken geweest bij mijn aanname als sportinstructeur DF in die tijd. Hij motiveerde me op deze stap te maken. Hij als Hfd LO&S van het Piroc (in Veldhoven, de voorloper van de huidige LO&Sportgroep Strijpse Kampen, red.) en liep daar rond als IMME, Instructeur Militaire Motorvoertuigen en tevens Examinator. Ook werd hij in zijn laatste jaren kapitein als docent op de Tertiaire Vorming op de KMS. Hij was een gehaaide man die zich opwerkte. Hebben we vaak om gelachen. Ik ontmoette hem nog in 2014 in Dommelen, bij zijn geliefde voetbalclub. Praatten we nog wat anekdotes bij.
Martin was een mooi mens waar ik een aparte klik mee had. Zonde en verdrietig dat ie niet meer onder ons is.”

Fred Timmermans
“Sjit... Martin Kaas nu al gestorven..... :-((
Dat doet pijn.....
"Veel te vroeg Martin"....
Hij was een fijne collega...!

Kleine anekdote:
Ik werd vanuit Seedorf geplaatst bij de LO/Sportgp Oirschot (RvS)
Drie voetbalfanaten (trainer/coach of zoiets) werkten daar:
1) Kap Harrie van Megen
2) Martin Kaas
3) Aoo Huub van Gulik
Ik had in Seedorf wel tegen een bal aan getrapt, maar ik "moest" meedoen in die tijd met zaalvoetbal. Tijdens het eerste partijtje had ik deze drie fanaten liggend op de grond.... Niet door mijn vaardigheden, maar...... Mijn fanatisme en goede conditie had NIETS te maken met voetbal, want.... De 3 genoemden zaten in één team en ik was één van de tegenstanders . (Oud tegen jong... zo ging dat toen)
Tijdens een actie van "tikken met de bal" hebben ze mij als tegenstander 3 (DRIE) keer.... metéén áchter.... elkaar door m'n benen gespeeld.
Per persoon raakten zij één keer de bal en speelden mij, in een 3-hoek, meteen door m'n benen......! "Nonde verhip!".......
En daar lagen ze op de grond .....
Alle drie,.....
VAN HET LACHEN....!!!
het waren wel Gouwe Tijden........!  ;-))
Sterkte voor de familie, vrienden en oud collegae.”

De LO&Sportgroep RvS anno 1991 (archief Fred Timmermans)

Bart Smits
“Ik heb gewerkt met Martin. Hij was C-LO/Sportgroep Piroc toen ik daar werkte als instructeur. Een heel fijne commandant en collega.
Martin was idd trots op zijn werk bij de LO/Sport. Toch heb ik hem nooit gezien bij de Dienstvakdag, misschien omdat hij als “vakofficier” zijn carrière heeft voortgezet bij de RTS en de KMS. Ook heeft hij van de gelegenheid gebruik gemaakt om met 51,5 jaar met FLO te gaan. Hij bleef altijd een sportman met een hoofdletter G van gezelligheid maar ook kwaliteit. Dat deed hij bij de voetbal in Dommelen en bij het bedrijf van Peter Crooijmans. Peter kent hem als geen ander denk ik, zeker na zijn LO/Sport periode. Hij was een echt mensen-mens, veel aandacht voor zijn personeel maar ook sterk betrokken bij de wensen van de Commandanten.
Hij ging daar vaak praten om met zijn groep een goed product af te leveren. Zorgde ervoor dat zijn instructeurs zich verder konden ontwikkelen en dacht ook mee voor hun toekomst. Hij organiseerde gezellige uitjes voor de sportgroep. Hij was ook echt een gezinspersoon, daar was hij trots op en kwam vaak in het weekend met zijn zoon en dochter sporten op de kazerne.
Een heel fijne collega.”

Robin Kaas
“Mijn anekdote is dat ik, en zus Cindy ook, altijd met 1 vriendje of vriendin, jarenlang alle dagen van de vakantie met pap naar de kazerne gingen om de hele dag te sporten. Ik werd zelfs als haas gebruikt in de Coopertest van de dienstplichtigen, ze mochten niet gedubbeld worden door de kleine Kaas.”

Carly van Pinxten
“Wat Martin betreft: super aardige collega. Altijd good looking, netjes, sportief en steeds zijn korte specifieke haardracht. Voetbaltrainer. Rustig in de groep maar open voor een vertrouwd gesprek.”

Peter Crooymans
“Martin was:
• Gelukkig getrouwd met Kitty
• Hobby’s waren eigen zwemschool, voetbal, tennis en de 4 kleinkinderen (van zoon Robin en dochter Cindy)
• 17 jaar geleden prostaatkanker 3e fase met prognose nog 2 jaar te leven. Uiteindelijk zijn het er 17 jaar geworden. In het ziekenhuis werd Martin als medisch wonder gezien.
• Carrière bij de LO&Sportorganisatie grotendeels in het Zuiden (RVS en PIROC). Uiteindelijk heeft hij de LO&Sport verlaten als C-LO/Sportgroep Prinses Irene kamp. Hij kon en is officier geworden bij een ander dienstvak.
• In de periode RVS heeft Martin dagelijks met o.a. ‘de Kap’ Harrie van Meegen op de houten vloer in de zaal een balletje getrapt. In de pauze was het vaste prik.
• In de periode daarna op de PIROC is hij gaan tennissen. In die tijd had het PIROC 3 gravelbanen waarbij het Centercourt steevast werd gereserveerd voor Martin, Piet de Boer en Harrie van Meegen.


Publicatiedatum: 12 januari 2023