Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
IN MEMORIAM: ROY CALBO
Door Paul Lindeboom, m.m.v. Max Sibbald en Dolinda Calbo

En weer werd de redactie getipt over een overlijden van een oud-collega. Deze keer was het oud-collega Loet Baard die afgelopen maandag die na ontvangst van de laatste Nieuwsbrief reageerde: “Zaterdag 19 augustus jongstleden is oud-collega en vriend Roy Calbo overleden…Ik kreeg een telefoontje van zijn partner dat Roy overleden is. Zodra ik de condoleancekaart krijg, zal ik een kopie maken en die jou doen toekomen. Roy heeft o.a. in Amsterdam, de Oranjekazerne en de staf gewerkt. Nico Spreij moet hem ook goed kennen. Persoonlijk heb ik nooit met hem mogen samenwerken.”

LO&Sport archieven
Met Nico krijgen we door zijn vakantie pas laat contact: "Ik vind niet dat ik veel over Roy Calbo kan vertellen.  Ben m.i. nooit zijn directe commandant geweest.  Ik vermoed dat ik ooit zijn rayon LO/Sportofficier ben  geweest. 
Herinner hem als een prima instructeur en uitstekende  badmintonner.  Echt een praktijkman die geen blad voor z’n mond nam. Ik was en ben nu nog steeds een beetje een beetje praktijkman, wat er mede toe leidde dat we het functioneel prima konden vinden.
Alles wat ik verder zou vertellen is gissen, want het is volgens mij al heel lang geleden dat we elkaar functioneel hebben gesproken."

Als tweede actie duik ik eerst in onze eigen archieven. Allereerst het LO&Sport Geschiedenisboek, daarin slechts een foto van een D-E klas die we vorige week gebruikten met daarin de recent overleden Ben Verkerke. Achter de naam van Roy Calbo staat wel een vraagteken dus nog niet bevestigd.
Op de website zien we zijn naam slechts eenmaal uit de serie van columnist Leo Losloper: “…Badminton past bij de LO&S net zo goed als de ‘blauwe hap’ en mannen als Jack Jeekel, Roy Calbo en Max Sibbald”.

KL badminton
Het bruggetje naar badminton is daarmee gelegd, dus een aantal (oud-)collega’s die befaamd zijn in deze dynamische racketsport benaderd. Levinus Houwen: “Ik kan me Roy nog wel voor de geest halen. Heb volgens mij nog wel eens tegen hem gespeeld en hem zien spelen bij KL-kampioenschappen. Ik herinner me dat hij een goede badmintonner was met een af en toe ludieke manier van spelen, bijv. achter de rug de shuttle tussen de benen door terug spelen. Verder heb ik nooit contact met hem gehad dus ook geen fotomateriaal.” 
Fred Timmermans blijkt hem slechts bij organisaties en KL-wedstrijden af en toe te hebben gezien, nooit tegen hem te hebben gespeeld en kan daardoor niet veel over Roy vertellen. Max Sibbald daarentegen wel, met zijn reactie besluiten we straks dit IM.


Nationale Badminton Bond (NBB) en BV Almere
De naam en faam van Roy Calbo in de badmintonwereld begon echter pas luid te klinken, toen hij met een overtolligheidsregeling vervroegd defensie verliet, en de overstap maakte als fulltime hoofdtrainer bij BV Almere. Eerder had Roy al een aanstelling bij de NBB, terwijl hij nog werkzaam was op de Oranjekazerne werd hij op 24-jarige leeftijd al aangesteld als assistent-bondscoach. Daarna werd hij, nog steeds op jonge leeftijd, verantwoordelijk voor de Nederlandse jeugdselectie. En succesvol. Het hoogtepunt voor Roy was het behalen van de Europese titel jeugd onder veertien jaar met Judith Meulendijks, Dicky Palyama, Dennis Lens en Lotte Jonathans in 1994. Jonathans pakte toen in totaal drie titels.

Bovenstaande informatie haalde ik uit een interview van toenmalig hoofdredacteur Rob Jansen voor de Zandloper in 1998. Het gehele interview kun je nalezen door op de onderstaande foto te klikken.


Echt furore maakt Roy vooral in Almere. Als hoofdtrainer wist hij vanuit de vierde divisie na diverse promoties door te stoten tot de Eredivisie. In het Zandloper-interview hierboven was dat nog niet zover, maar sprak Roy wel de profetische woorden uit dat de Eredivisie haalbaar zou zijn.
Daar bleef het niet bij, want in een reactie op zijn overlijden citeren we een oud-voorzitter: “Met zijn visie waarin hij volharde heeft hij vele aansprekende grote talenten voortgebracht. Van Gita Djajawasita, Maartje Verheul en Stephan Branderhorst heeft hij zelfs Europees kampioenen gemaakt, waar we als vereniging terecht nog steeds mee pronken. De vele nationale titels die jeugdspelers in die periode hebben behaald mogen we ook zeker niet vergeten. Voor mij persoonlijk is hij van zeer grote invloed geweest op mijn ontwikkeling als speler en heeft hij mij ontzettend veel geleerd. Zijn handelsmerk was techniek en dat heeft mij veel spelvreugde bezorgd.”

Max Sibbald
Zoals gesteld besluiten we dit IM met een wat uitvoeriger reactie van Max, die zelf ook actief is of was in Almere, net als zijn talentvolle dochter en zoon. "Ik heb Roy goed gekend als collega-sportinstructeur, en hij was 3 jaar lang mijn badmintontrainer. Roy ging al vroeg met pensioen dankzij een gunstige regeling. Daarna heeft hij zijn hobby en passie gevolgd: hij werd fulltime badmintontrainer. In de badmintonwereld was hij de beste techniektrainer die er op het gebied van badminton te vinden was, met een duidelijke visie.
Dag in, dag uit was hij actief bezig met het geven van badmintontrainingen, zelfs tot in de laatste week van zijn korte ziekbed. Onder zijn leiding heeft de badmintonclub B.V. Almere zich opgewerkt naar de eredivisie, met een trainingsplan dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Roy heeft talloze jeugdspelers geholpen om de nationale top te bereiken en zelfs Europees kampioenen voortgebracht.
Ik kwam Roy altijd tegen bij toernooien en competitiewedstrijden van mijn kinderen. We maakten altijd een praatje, en dat ging steevast over de ups en downs van de LO&Sportorganisatie. Dat gesprek ga ik missen. Hij was een bijzonder aimabel persoon met altijd interesse in anderen. Persoonlijk heeft hij een grote invloed op mij gehad, zowel als speler en later als trainer. Ik heb veel van hem geleerd."

Zijn overlijden heeft dan ook binnen de BV Almere veel los gemaakt. Als je hier de reacties op zijn overlijden leest, weet je pas echt hoeveel hij betekent heeft en een echte toptrainer was!


Publicatiedatum: .25 augustus 2023