Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

AFSCHEID VAN NICO SPIERENBURG
EN DE GEBOORTE VAN DE NICO SPIERENBURG HAL

Door Paul Lindeboom

Nico Spierenburg. Met zo’n achternaam ben je bij de LO&Sportorganisatie natuurlijk direct al een bijzondere ‘sportspier’. En dat is in de loop der tijd ook wel gebleken, want Nico beleefde een bijzonder imposante carrière. En een bijzonder afscheid….

Afscheidstraining

Op dinsdag 14 december zal Nico bij wijze van afscheid nog eenmaal een sportles verzorgen op de Generaal Spoorkazerne. Aan een SIVO-klas. Zoals lang geleden. Denkt hij.  

C-KMS en C-LO&Sportgroep GSK (Kolonel Harold de Jong en Kapitein Jasper Schout, beide zeer sportief aangelegd) zijn geen complotdenkers maar –plegers en hebben bedacht Nico onder het voorwendsel van nog eens een (allerlaatste) keer het tenue van sportinstructeur aan te trekken voor een sportles aan een SIVO-klas, te lokken naar de kazerne waar het voor hem allemaal ooit begon. De SIVO-klas is in werkelijkheid de lastigste groep waar hij ooit training aan gegeven zal hebben:  een verzameling van oud-commandanten, waaronder liefst 3 CDS’n waarmee Nico gewerkt heeft (de generaals Rob Bauer (nu werkzaam in Brussel op het NAVO-hoofdkwartier en speciaal afgereisd voor deze happening), de huidige CDS Onno Eichelsheim en Tom Middendorp (inmiddels b.d.)).

Hoe het ooit begon (samen met Peter)

Degene die echt alles weet van Nico ‘in den beginne’ is Peter Sturkenboom. Beide zijn tegelijkertijd in Ermelo komen wonen (1985) met hun jonge gezinnen. Vanaf die periode hebben Nico en Peter, maar ook de twee echtgenotes een hele warme vriendschap opgebouwd. Waar Nico en Peter druk waren met werk en sporten, voedden de jonge vrouwen de gezinnen op. Nico en zijn vrouw Rina kregen 4 dochters, Peter & Petra kregen 3 zonen. Nee, er zijn geen matches uitgekomen…

Peter vroeg ik vooraf om iets over zijn band met Nico te vertellen, en dat leverde meer op dan de gezamenlijke periode in de Vijfkampploeg. Peter: “ Ik heb in mijn archieven wat foto’s opgedoken, die dateren uit meerdere perioden.

Eigenlijk zie je Nico op iedere foto wel lachen. Dat typeert Nico ook als mens. Altijd positief!

 • 100309 Nico Spierenburg (2)
 • 2be07605-6405-45b4-9ce3-1505487c7fdb
 • Nico Afghanistan 2011[101802]
 • Nico coin 2
 • Nico overdracht Krijgsmachtadjudant
 • Nico parcours militair
 • nico zmv team 41 painfbat
 • nico strand


De tijdsbalk van Nico z’n carrière is lang maar in grote lijnen:

- 1983 t/m 1989 instructeur Infanterie 41 Painfbat Ermelo

- Vanaf 1989 Sportinstructeur KL

- Staf adjudant LO&Sport

- Stafadjudant OOCL

- Stafadjudant HDP

- Krijgsmachtadjudant

Nico was natuurlijk een sportbeest!

Een talentvol militair vijfkamper, allround met alleen maar sterke onderdelen.

Maar hij beheerste eigenlijk alle sporten. Helaas was hij door wat blessures (enkel en knie) genoodzaakt om een pas op de plaats te maken.

De rode draad door Nico z’n carrière (leven) zijn louter positieve persoonseigenschappen: Open en sociaal; Leergierig; Loyaal en integer; Rechtvaardig en (positief) kritisch; Buddy; Humoristisch en goedlachs; Denkt altijd in oplossingen; Vraagbaak en Staat voor zijn mensen!

Nico heeft slechts enkele zwaktes: Chocolade en snoep.

Bijzondere prijs LO&Sport

Het is van een andere orde van grote dan de Koninklijke onderscheiding die Nico later zou ontvangen. Maar in 2009 ontving Nico uit handen van C-LO&Sportorganisatie, kolonel Nico Spreij, een bijzondere waardering: De Legpenning. In deze bijlage kun je de bijzondere redenen lezen waarmee Nico zich in zijn loopbaan tot dan toe onderscheidde, en daarna verder lezen wat Nico Spreij zelf nog weet te vertellen over deze gebeurtenis.

Nico: “Van de uitreiking van de Legpenning op zich herinner ik me niet echt iets opmerkelijks. Ik herinner mij wel het gesprek wat ik rond die tijd op zijn verzoek met hem heb gehad over zijn toekomst. Dat gesprek bevestigde mij nogmaals wat een kanjer hij was.

In het gesprek ging het dit keer niet over zijn ideeën over het beter maken van de organisatie, maar over Nico zelf. We spraken over zijn eventuele verdere ambities binnen de LO&Sportorganisatie, over de uitdagingen die hij buiten de LO&Sportorganisatie zag voor zichzelf en hoe ik daar tegen aan keek.

 • Nico en Nico Spreij
 • Nico en Henk Stuut 1
 • Nico en Henk Stuut 2

Soms probeer je mensen voor je eigen organisatie te behouden. Echter, gezien zijn verdiensten die hij al voor de sportorganisatie heeft gehad, heb ik aangegeven dat ik gelet op zijn kwaliteiten volledig achter zijn keuze zou staan als hij voor zijn kansen buiten de LO&Sportorganisatie zou gaan.

Met zijn kwaliteiten lagen daar meer kansen en uitdagingen om zelf te groeien, maar ook om iets voor een grotere groep onderofficieren te kunnen betekenen. Daarnaast was ik er van overtuigd dat de LO&Sportorganisatie zich geen betere ambassadeur buiten de LO&Sportorganisatie kon wensen.

Terugkijkend kan hij berentrots zijn op zijn loopbaan en is hij, niet alleen als vakman, maar vooral ook als mens een voorbeeld voor velen, waaronder ikzelf. Integer, inspirerend, humoristisch, empathisch, een luisterend oor en loyaal zijn een paar eigenschappen die mede hebben bijgedragen tot de sterke persoonlijkheid die hij is.”

Afscheid van sporthal 563

Niet alleen Peter Sturkenboom en Nico Spreij blijken onder de indruk van de bijzondere carrière van Nico Spierenburg. Eigenlijk is iedereen dat wel, en terecht, en dat gaat er voor zorgen dat voorafgaand aan de allerlaatste door Nico verzorgde training de ‘oude’ sporthal (op de voormalige Jan van Schaffelaerkazerne) niet langer getooid gaat worden met slechts een gebouwnummer. Het betreft zelfs een officiële heropening omdat de oude sporthal niet afgestoten gaat worden, maar aan de binnenzijde volledig gemoderniseerd is met trainingsmiddelen voor de Military Strengt and Conditioning (MS&C).  

Om de blik op het gezicht van Nico te omschrijven als verbaasd, bij het zien van zijn ‘sportklas’, is ver onder de maat. Nico is echt verbijsterd als hij al zijn oud-commandanten en voormalige collega’s (ook van de missie naar Afghanistan) uit de sporthal ziet lopen. De blik wordt al snel weer verlegd naar een grote glimlach en kan het officiële deel plaats vinden: de ingebruikname van de Nico Spierenburg hal!! Een idee dat ontstaan is vanuit de onderofficieren, met onze hoofdsportinstructeur Tommie van Eeten voorop. Waardoor Nico zich bijzonder vereerd voelde, en met graagte de nieuwe naam onthulde. Waarna de jongste LO&Sportonderofficier van de sportgroep, Wout Sierkstra, luid en duidelijk de motivatie voor de naamkeuze voor de sporthal voorlas.

 • Bord
 • 20211209_153200 comp
 • IMG_7075
 • IMG_7076
 • IMG_7079
 • 20211213_105258 comp
 • IMG_7087
 • IMG_7088
 • Nico lach 2
 • Peloton 1
 • Peloton 2
 • IMG_7122
 • IMG_7131
 • IMG_7102
 • Wout Sierkstra

Waarna het hoogtepunt van de dag volgde: een onvervalste circuittraining. Didactisch tot in de puntjes verzorgd, Nico deed alle uit te voeren oefeningen uiteraard voor en elk station werd voorzien van een foto en duidelijke instructie-aanwijzingen.

De circuittraining werd tweemaal, om eventuele monotonie tegen te gaan, onderbroken voor een onderlinge wedstrijd in 2 teams waarbij het fanatisme er bij de deelnemers van af spatte. En de eerste spierpijntjes zich al aandienden. Maar wat wil je met een sportinstructeur met de naam Spierenburg???

Publicatiedatum: 14 december 2021


Naschrift redactie 22 december 2021:
Tijdens Nico's laatste training werden er diverse korte actiefilm's geschoten. Deze zijn nu samengevoegd tot 1 korte film.