Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


HOE GAAT HET MET OUDE COLLEGA'S
INTERVIEW AB AGTERBOS

Door: Rik van Trigt


In de aanloop naar het NMK Triathlon in Biddinghuizen kwam de functie van wedstrijdleider vacant. Eerste optie om dit gat te vullen, was Ab Agterbos benaderen. “Leuk”, was de spontane reactie. “Sorry, ik zie nu net in de agenda dat ik een huwelijk moet doen.” Een tweetal redenen om Rik van Trigt te vragen een interview met Ab te houden, waarbij hij de toegestuurde vragen zelf omzette in verhaalvorm.

 “Voor degene die mij niet kent: ik ben Ab Agterbos en ben in september 2014 met FLO gegaan. Vele denken al veel langer, omdat ik in 2000 de LO&Sportorganisatie heb verlaten en van 2000 t/m 2014 als loopbaanbegeleider werkzaam ben geweest (dit klopt niet helemaal, Ab was tot 01-08-2003 onze tweede Stafadjudant en werd daarna C-LO&Sportgroep ‘t Harde, red.). Om te beginnen, kijk ik terug op een prachtige tijd in een ambitieuze, sportieve en collegiale organisatie. De tijd als militair op de KMS en daarna als artillerist, de sportopleiding (DF-er), sportinstructeur, stafadjudant, sportofficier en loopbaanbegeleider was er een die ik zo weer over zou doen. Ik wil niet teveel terug kijken, maar de high-lights in mijn loopbaan waren toch wel de periode als trainer van het militaire triathlon team met als hoogtepunt de OS in Sydney in 2000 met één teamlid en de uitzending naar Libanon en met name de laatste in 1999 naar Soedan. Ik zou er een boek over kunnen schrijven, maar ben daar nog te druk voor, ha, ha.

Dit brengt mij dan ook bij de concrete vraag van Rik van Trigt wat mij nu na mijn diensttijd bezig hield? Ik heb mij voorgenomen om na mijn FLO alleen dingen te ondernemen die ik leuk vind en mij energie geven.

Bootcampvereniging

Ik ben vijf jaar terug begonnen met een bootcamp vereniging, mede omdat ik het les geven en mensen beter maken miste. Deze vereniging is uitgegroeid tot een soort sportvereniging, waarbij de leden 2x per week kunnen deelnemen aan de bootcamp lessen en tal van evenementen die ik jaarlijks organiseer. (Ouder-kind sportmiddag, wadlopen, Mud Masters, loop wedstrijden, etc.) Hiermee creëer ik het familie gevoel wat in de LO&Sportorganisatie alom bekend is en bind en boei ik de leden! De laatste jaren is het uitgegroeid tot het geven van clinics en bedrijfssport voor grote bedrijven, zoals de gemeente, Hitachi en KFC. Dit zijn meestal les cyclussen van 8 tot 12 lessen, waarbij kracht en krachtuithoudingsvermogen opgebouwd worden tot een volwaardige bootcamp les of als circuit gedraaid kan worden.

Verder heeft mijn laatste functie als loopbaanbegeleider mij verder geholpen bij het solliciteren naar BABS, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, oftewel trouwambtenaar in Almere. Sollicitatie trainingen met het maken van CV’s was een onderdeel van de functie als loopbaanbegeleider. Nadat ik voor één dag beëdigd was om mijn zoon en schoondochter te trouwen, smaakte dit naar meer. Uit 150 sollicitanten werd er een selectie gemaakt, waar er vijf een proefspeech mochten gaan houden. Van deze vijf zijn er twee aangenomen waar ik er uiteindelijk één van was. Ik doe dit nu twee jaar en trouw gemiddeld 8 paren per maand, ‘s zomers wat meer dan in de winter, zoals jullie zullen begrijpen. Ook hier komen de vaardigheden van gesprekstechnieken en spreken voor de groep, aangeleerd tijdens de LO&Sportorganisatie periode, mij goed van pas.

Ook begeleid ik sinds dit jaar een 8-tal autistische kinderen in het sporten en bewegen en deelname aan evenementen. Ik word hiervoor ingehuurd door de Halmzorg in Almere als ZZP-er en doe dit meestal op de vrijdagavond en zaterdagmorgen. Ik noem het kinderen, maar zij zijn tussen de 18 en 25 jaar oud en worden onder begeleid wonen klaar gestoomd om zelfstandig te kunnen leven. Hier les aan geven is echt een feestje en zij reageren geweldig op de lessen. Voor hen is het niet te doen om op een vereniging te zitten, te veel prikkels, planning e.d. wat te veel druk geeft. De lessen geef ik bij hen voor de deur om het zo laag drempelig mogelijk te maken. Allerlei circuitjes, loopvormen en soort van LTV achtige vormen komen hier aan de orde. Denk aan mastermind, prognose, dobbelsteen, piramide, memory loopjes, dus dan ben ik weer even terug in mijn roots en vaardigheden als instructeur. De begeleiders van de zorggroep doen mee en zij staan echt versteld wat sport voor deze groep betekend. In een korte tijd hebben we al veel bereikt met het verbeteren van hun motoriek, zelfvertrouwen, communicatie en sociale houding. Nogmaals fantastisch om te doen en zeker als er resultaten geboekt worden!

Sinds 2016 ben ik ook door Rik van Trigt bij de NTB (Nederlandse Triathlon Bond) binnen gehaald. Samen met Rik of solo verzorgen we de triathlon niveau 1-2 opleidingen voor de bond. Prachtig om te doen en om enthousiaste en leergierige mensen klaar te stomen voor het trainer zijn of worden! Zoals ik al in de inleiding vertelde, ben ik een kleine 10 jaar trainer van het militaire triathlon team geweest, waar topper Rik van Trigt ook deel van uitmaakte.


Ik weet dat hij dit stuk onder ogen krijgt en mogelijk censureert, maar het was geen makkelijke jongen in die tijd, ha, ha. Maar wel alle ingrediënten om topsporter te zijn! Prachtige tijden met collega Dennis van Hinte en in de dienstplichtige tijd met Dennis Looze, Peter Johan Dillo en Chris Brands. Hoogtepunten waren Europees kampioen worden in Hongarije, de 3 e plaats met de ploeg op het WK en natuurlijk de militaire Wereldspelen in Rome en Zagreb. In 1999 heb ik het team overgedragen aan Rik van Trigt, omdat ik mij geheel moest focussen op mijn deelnemer aan de OS in Sydney 2000! Rik is nog steeds druk met dit team en een betere opvolger had ik niet kunnen vinden! Door deze functie kreeg ik de mogelijkheid om via Defensie de twee-jarige NTB-B cursus op Papendal te gaan volgen en hier pluk ik nog steeds de vruchten van qua kennis en netwerk!

Als laatste ben ik thuis ook een stapje harder gaan lopen in de huishouding en met koken, want Petra mijn vrouw mag nog een jaartje of 10 werken. Zij doet dit trouwens nog graag (workaholic) en zo houd ik ook nog af en toe tijd over om op de fiets te stappen of een rondje te golfen! Sinds mei is er ook een jonge Agterbos telg bij gekomen en het opa zijn is nog mooier dan ik mij voorgesteld had!

Ik wil eindigen met iedereen die dit leest de groetjes te doen en om aan te geven dat het zwarte gat, waar velen bang voor zijn na hun FLO, door mij nog niet is gezien. Eigenlijk ben ik nog full-time bezig en dit bevalt mij best, stil zitten kan ik niet en kan later nog genoeg! Met vele collegae heb ik nog contact door het golfen, we hebben een jaarlijks eetclubje en natuurlijk de jaarlijkse DVD in september. Ik zou zeggen: geniet van wat je doet op dit moment, maak er het beste van, ontwikkel je lekker door, want zoals je gelezen hebt komt het later goed van pas!!!”

Publicatiedatum: 19 juni 2017