Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VROUWELIJKE TOPPERS VAN LO&SPORT
INTERVIEW MET ANNET VAN WERKHOVEN

Door Paul Lindeboom

Hoe lang is het al (ongeveer) geleden dat je de LO&Sportorganisatie hebt verlaten en wat was de reden(en)?
Annet: “Dat is nu al ruim 3 jaar geleden. Op 1 augustus 2011 heb ik defensie verlaten voor een mooie baan bij toen nog Politiekorps Amsterdam Amstelland (nu politie eenheid Amsterdam) als docent fysiek en mentale training (FMT). Mijn tijd op het IDGO in Hilversum zat er bijna op, ik wilde graag een dag in de week minder gaan werken, wilde eigenlijk ook niet verder gaan reizen naar een andere kazerne en met de reorganisatie voor de deur dacht ik dat het een mooie tijd was voor een nieuw avontuur.”

Bij welke LO&Sportgroep heb je de leukste tijd gehad? Weet je nog een paar namen van collega’s waar je toen heel plezierig mee werkte?
Annet: “Mijn eerste plaatsing was in Nieuw-Milligen en daar heb ik een hele fijne tijd gehad, zeker met mijn collega Ruud Bom en Toon Berkers als commandant sportgroep. Eigenlijk heb ik het overal wel goed naar mijn zin gehad maar collega's die er voor mij uitspringen zijn Ruud Bom, Gijs van Dongen, Peter van der Heijden en Rafaelle Salvi waar ik veel te kort mee heb samengewerkt in Hilversum. Joost de Jong waar ik niet mee heb samengewerkt maar wel de ALO samen mee heb gedaan. Ook heb ik altijd willen samenwerken met Rik van Trigt, helaas is dat er nooit van gekomen.”


Wat voor werk doe je momenteel of heb je gedaan nadat je bij ons vertrok?
Annet: “Ik ben begonnen bij de politie in Amsterdam als docent FMT. Snel daarna ben ik als docent gevaarbeheersing begonnen op de politieacademie in Apeldoorn. Daar ben ik ook vuurwapendocent geworden. Het laatste jaar bij de Politie ben ik vooral bezig geweest met het omscholen van agenten in Oost-Nederland naar het nieuwe politiewapen. Leuk is dat je bij de Politie ook weer ex-sportinstructeurs tegenkomt als Joyce Zappeij en Stefan Sogtoen. Afgelopen augustus ben ik begonnen als docent op ROC Horizoncollege in Purmerend. Daar werk ik nu weer samen met ook ex-sportinstructeur Gijs van Dongen.”

Ik heb de politie-organisatie na drie jaar weer verlaten omdat ik het mooie aanbod kreeg om in het onderwijs te komen werken. Ik heb altijd gedacht dat ik dat erg leuk zou vinden. Ook speelt mee dat er door de grote reorganisatie van de politie mogelijk geen plek meer voor mij zou zijn. 
Mijn belangrijkste aanvullende opleiding is de opleiding tot vuurwapendocent. Deze heb ik gevolgd in Ossendrecht. Verder ben ik intern bij de politieacademie Apeldoorn omgeschoold in benaderings- en aanhoudingstechnieken. Hoe betreed je een pand? Hoe benader je een auto? Hoe ga je om met vuurwapengevaarlijke verdachten en natuurlijk daarbij de bevoegdheden en regelgeving die je hebt om geweld te mogen gebruiken of een pand binnen te treden.
Erg leuk trouwens om je een hele andere discipline eigen te maken.

Je was vroeger heel fanatiek met body-building. Doe je dat nog steeds actief, of ben je een andere tak van sport gaan beoefenen?
Annet: “Toen ik defensie verliet had ik een fikse schouderblessure. Sport stond toen dus op een laag pitje. Ik was tijdens mijn uitzending al met CrossFit in aanraking gekomen en dat ben ik toen gaan oppakken. Mijn schouder is nog nooit zo sterk geweest. En ik doe het nog steeds. Afgelopen Mei ben ik tweede geworden op het NK politie CrossFit.”

 
Misschien wel een interessante wedstrijd om op onze Defensie sportkalender te zetten. Kun je een kort verslagje geven van die CrossFit wedstrijd waar je tweede werd?
Annet: “De CrossFit wedstrijd is gehouden op een dag waarbij je 3 Workouts (WOD, workout of the day) doet. De eerste was een 12 minute ladder met stappen van drie.
Overhead squat
Burpee box over.
3 OH squats, 3 burpee box over, 6 OH squats, 6 burpee box over, 9 OH squats, enz...
Zo veel mogelijk herhalingen maken in 12 minuten.

De tweede workout was een 8 minute AMRAP (As Many Reps As Possible) van:
- 5 ground to overhead (45 kg stang van de grond tot boven je hoofd brengen) dit mag met alle technieken als clean en jerk, pushpress of pushjerk of als snatch. Als het gewicht maar boven je hoofd komt en daarna natuurlijk weer naar de grond:
- 15 pullups
- 35 double unders (touwtje springen: twee keer draaien een keer springen)
Deze workout werd ik 1e!

De laatste workout was een AFAP (As Fast As Possible) met een time cap van 15 min:
- 1000 meter roeien
- 10 handstand push ups
- 20 thrusters 40 kg
- 20 kettlebell swings 24 kg
- 30 hand release push ups
- 30 toe to bar
- 40 pullups”


Zijn er nog dagelijkse activiteiten waar je iets hebt aan je ervaringen als LO&Sportinstructeur? Of denk je nog wel eens aan de tijd als LO&Sportinstructeur?
Annet: “Ik heb ontzettend veel geleerd op het gebied van lesgeven, bij de politie heb ik weer hele andere dingen geleerd over vaardigheden, mentale weerbaarheid, stress en mensen. Iemand iets leren en iedereen leert anders.
Wat een heerlijk vak is het toch, docent!!!

Publicatiedatum: december 2014

.