Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


PIONIEREN IN RUKLA
Door: SGT1 Martijn

Zoals jullie ongetwijfeld weten, zitten er op dit moment ongeveer 250 Nederlandse militairen in Litouwen (Rukla). Samen met de andere NAVO landen Duitsland, België en Noorwegen vormen wij een multinationale battlegroup Enhanced Forward Presence (eFP1), versterkte militaire aanwezigheid. De NAVO onderstreept hiermee zijn solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Afgelopen oktober, toen bekend werd dat 44 e Panterinfanteriebataljon als eerste naar Litouwen zou vertrekken, heb ik thuis het eerste waarschuwingsschot gelost. Al vrij snel werd duidelijk dat de A-compagnie van het 44 e als eerste het gebied inging, en aangezien ik de eenheidsinstructeur van de A-cie ben, was het 1 + 1……

Er waren nog veel onduidelijkheden over hoe men dit zou moeten aanlopen: missie, uitzending of oefening. Uiteindelijk hebben wij het aangelopen als uitzending, met alle verplichte nummers die daar bij horen.

Op 1 maart ben ik vertrokken, samen met een gedeelte van de Cie staf. Met de AMAROK hebben wij er 2 dagen over gedaan, ach wat is nou 2 dagen op 4,5 maand? Het voordeel was dat wij alles bij ons hadden en wij in Rukla voorbereidingen konden treffen voordat de hoofmacht kwam. Het laatste half jaar heb ik nog nooit zo vaak het woord ‘pionieren’ gehoord. Pionieren is volgens de Nederlandse encyclopedie; mogelijkheden uitproberen, onderzoeken en nieuwe wegen openen. Hoe gaaf is dat om als sportinstructeur als eerste een gebied in te gaan met maar een klein beetje informatie en ‘vrij’  bent om alles na je eigen hand te zetten. Ik kan nu zeggen dat het echt gaaf is maar in het begin ook zeker spannend!

Waar ik vooraf voor gewaarschuwd ben en zelf ook al had ingecalculeerd, is dat wij als sportinstructeurs te graag willen, meters willen maken maar dit niet altijd kan. Dit werkt frustrerend maar is dan ook de charme van het pionieren…..

Net zoals in Nederland krijgen de jongens van de A-cie verschillende sportlessen, het FMOTP kan hier gewoon verder gaan. Vlak voordat wij weggingen naar Litouwen, hebben wij de AMF test gedaan. Met deze resultaten kan ik nog gerichter met ze trainen. Ik merk wel, maar dat is op alle uitzendingen zo, dat je ze hier eerder moet remmen dan aanmoedigen. De andere eenheden weten mij ook goed te vinden, in overleg met het kader verzorg ik sportlessen op maat.

In de avonduren en in de weekenden verzorg ik ATB tours en geef ik verschillende circuittrainingen aan de eFP. Drie keer in de week is er voor de andere nationaliteiten de mogelijkheid om een MLV speld te halen, dit blijkt voor hen toch niet zo gemakkelijk te zijn. Een keer in de week geef ik sportles aan het Litouwse schoolbataljon. Een keer in de twee weken verzorg ik op zaterdagavond voor ons legeringsgebouw een ludieke activiteit: bingo, quizavonden, etc. Erg leuk en goed bezocht. En dan zijn er ook nog een eFP voetbal team en een eFP basketbal team die wedstrijden gaan spelen. Alles in het kader van multinationaal samenwerken.

Wij als LO&Sportorganisatie zijn echt uniek en daar moeten wij trots op zijn!!

De afgelopen periode ben ik druk geweest om het voor mijzelf, maar zeker ook voor mijn opvolgers, beter te maken. Een eigen sporttent gecreëerd (Crossfit) om de bestaande fitness te ontlasten (erg druk). Heb nu een eigen werkcontainer naast de fitness van waaruit ik mijn werk ontplooi. En heb nieuw fitness materiaal (boulevard) aangevraagd via DOPS.
In de grote sporttent wordt er door de Genie een kantoor gemaakt (voor in de winterperiodes). Er komt een officieel document waarin staat dat de Nederlandse sportinstructeur de ‘baas’ is over de sportaccommodatie.

Al met al aardig wat werk verricht en zeg het niet vaak, maar ben daar best trots op!!  

Ik vermaak mij nog prima, voel mij zeker nuttig en nu langzaam beginnen met aftellen want Home sweet Home.

Publicatiedatum: 17 mei 2017