Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

LEREN, ALTIJD EN OVERAL

Door Paul Lindeboom, i.s.m. David Goddaer en Evelien Kroot

De redactie ontvangt, net als alle andere actief dienende LO&Sporters, een nieuwsbrief van Staf OTCo, onze naast-hogere-eenheid. Het oog valt direct op een foto van een WOH-instructievideo. De interesse is gewekt!

Projectleiders
Er staat behoorlijk wat interessante informatie in het korte artikel, waarbij E-learning de meest in het oog springende kreet is. Ook de naam van projectleider David Goddaer staat in de nieuwsbrief vermeld – achteraf blijkt David niet de enige projectleider te zijn geweest, hij heeft alle werkzaamheden uitgevoerd met zijn BOTO-collega Evelien Kroot -, dus even met deze innemende LO&Sportofficier contact opgenomen.

In het beeldvormende gesprek blijkt al snel dat de WOH-instructievideo (t.b.v. het digitaliseren van de Systemen en Procedures uit het handboek Werken op Hoogte) vooral een eye-catcher was. Het grote geheel gaat om ‘De Lerende Centraal’, een van de speerpunten van C-OTCo. Vrij vertaald: niet meer het oude onderwijs met een docent voor de klas die iedereen tegelijkertijd hetzelfde aanleert, maar de leerling bepaalt zelf wat hij/zij nodig heeft en waar je de stof tot je neemt. Internet (= vanuit huis studeren) is daarbij een belangrijk instrument. En daardoor op nagenoeg elk device (smartphone/tablet/laptop) uitvoerbaar.

Tijdens de demo die David gaf, waren de contouren al duidelijk zichtbaar. Veel lesonderwerpen bevatten al digitaal geavanceerde informatie en veel (korte) instructiefilms. De internetapplicatie VIO is al heel uitgebreid en zal in de toekomst de opleidingen van onze LO&Sportschool in bijzondere mate ondersteunen. Ook een bij mij persoonlijk niet direct voor de hand liggend oefengebied als MZV zal hier onderdeel van gaan uitmaken.

WOH-film
Nadat ik voor mijzelf eenvoudig op de VIO startpagina een account heb aangemaakt – helaas oudgedienden: de WOH-opleiding is slechts mogelijk voor actief dienend personeel maar als je hier klikt mag je wel de open cursussen bekijken - en mij na het afronden van deze procedure heb aangemeld, kom ik al vrij snel bij de WOH-cursus. (De rest heb ik geen toegang voor, maar heb bij de rondleiding door David al gezien dat er vele opleidingen in de steigers staan.)

 • E-learning
 • WOH film foto 1[102308]
 • WOH film foto 2
 • WOH film foto 3
 • WOH film foto 4
 • WOH film foto 5
 • WOH film foto 6
 • WOH film foto 7
 • WOH film foto 8
 • WOH film foto 9
 • Inhoud LOS foto 2
 • Inhoud LOS foto


De WOH-film ziet er zeer gelikt uit. Is modulair opgebouwd, je kunt dus eenvoudig bekende modules skippen of snel naar het gewenste onderwerp hoppen, en voor verdiepende informatie hebben ze een BN-er ingevlogen die tot de verbeelding spreekt: Niek van Gils.
En die verdiepende info komt niet slechts van Niek, er komen ook mooie infographics aan te pas na het klikken op een ‘plus-teken’. Kijk maar eens naar de foto’s hierboven. (Het zal je daarbij niet  verbazen dat, als we het over hoog-kwalitatieve films hebben, je ook Michiel Twigt in beeld zal zien. En Sieger Everts kun je mogelijk ook herkennen.)

Leuk leren
Ik weet nog van vroeger dat leren lang niet altijd leuk was. Sterker, tijdens een ‘dubbeluur’ was het bijna onmogelijk om de luiken open te houden. Gaap, gaap.

Maar deze nieuwe manier van leren is dus écht wel leuk. Interactief en dé toekomstige concurrent van Netflix. En straks is het dus wél verklaarbaar dat half Nederland met een smartphone in de hand loopt……

Vroeger was misschien niet alles beter, wel heel anders....

Publicatiedatum: 26 januari 2022