Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW MET SEBASTIAAN DE WINTER VAN "PUBLI-AIR"

 Door : Wil Maaswinkel

 

 

 

 

Warming Up

Hij liep stage in Bussum, daarna deed Sebastiaan de Winter zijn opleidingen in Weert (KMS) en Amersfoort (VTO) bij de LO/Sportschool. Zijn eerste functie: LO/Sportinstructeur in Eibergen! Daarna wat dichter bij huis en de voetbalclub. Amersfoort als basis met uitstapjes naar werk op de Knoop- en Kromhoutkazerne. Heel speciaal was het werk in het Centraal Militair Hospitaal (CMH). Daarna aan de slag in de samenwerking van de ROC’s met Defensie. Twaalf jaar een gewaardeerde collega. Wat Sebastiaan nu doet lees je hieronder  

1.Sebastiaan, een aantal LO/Sportvrienden kent je (nog) niet. Kun je vertellen waar je bij de Koninklijke Landmacht hebt gewerkt en wat je als LO/Sportinstructeur hebt gedaan?

Ik ben bijna 12 jaar werkzaam geweest binnen de LO/Sportorganisatie in diverse functies.

Ik kwam in aanraking met de sportorganisatie toen ik op het CIOS het hoofdkeuzevak defensie had gekozen zodat ik in het jaar 2002 stage kon gaan lopen op de Kolonel Palmkazerne te Bussum. Samen met Sgt1 Martijn Arends gingen we twee keer per week naar de kazerne om diverse indrukken op te doen. Na een positieve beoordeling te hebben gekregen en het CIOS in dat jaar te hebben afgerond wist ik het zeker... ik moest en zou gaan werken bij deze fantastische organisatie.

Na het afronden van de VTO sport kreeg ik een startplaatsing in Eibergen, 170 km van mijn ouderlijk huis vandaan maar dat mocht de pret niet drukken. Braaf reed ik iedere zondagavond naar Eibergen om donderdagmiddag na de dienst direct in de auto te stappen zodat ik exact om 20:00 uur op het trainingsveld kon staan en mijn plekje in het eerste elftal van de plaatselijke voetbalvereniging niet kwijt zou raken. Vervolgens zat ik om 04:30 uur weer in de auto zodat ik op vrijdag mijn lessen kon draaien. In die periode trainde ik in Haaksbergen mee bij topklasser HSC’21 om zo toch aan twee trainingsmomenten te komen.

Na een jaar op functie te hebben gezeten, werd ik geplaats in Soesterberg. Hier ben ik zeven jaar actief geweest in diverse functies. De eerste jaren werkte ik op woensdagmorgen in het CMH in Utrecht bij de psychiatrische afdeling omdat ook zij gewoon recht hadden op LO. Op dinsdag en donderdag draaide ik LO lessen op de Kromhoutkazerne en later kwam daar de Knoopkazerne bij. Mede door onderbezetting werd ik voorgedragen om een HI functie waar te nemen voor een maximale periode van een jaar. Ook heb ik aan diverse projectgroepen meegewerkt waaronder werken aan fitheid met TGTF en Technogym. Van daaruit heb ik nog een half jaar gedetacheerd in Vught gezeten.

Op advies van mijn commandant en de staf LO/S ben ik toen bij het IODEF/BROC gaan werken. In deze functie was ik intermediair op fysiek gebied tussen VeVa ROC'a en Defensie, met als doel het bewaken van het fysieke traject van de leerling. Ondersteunen van sportdocenten (ROC) en sportbureaus (Defensie), uitvoeren van fysieke testen en de verwerking van de testgegevens behoorden tot mijn dagelijkse werkzaamheden.

 


 

 

 


 

Zomaar wat verkrijgbare producten bij Publi-Air

 

2. Met wie heb je, in welke periode, samengewerkt en heb je hier nog (mooie) herinneringen aan?

In bijna twaalf jaar heb je natuurlijk met heel veel verschillende personen samengewerkt en er past bij bijna iedereen wel een persoonlijk verhaal. Bij eigenlijk iedereen waar ik direct mee samen heb gewerkt heb ik mooie herinneringen! Personen die mij gemaakt hebben tot wat ik nu ben zijn Roel Hessing en Richard Borecki, deze heren ben ik tot op de dag van vandaag dankbaar dat ik onder hun gezag heb mogen werken.

Mooie herinneringen… genoeg!! Van opleiding tot Bad Reichenhall! Of het nu was tijdens de opleiding in Weert met Pim van den Nouwelant die met een geleende bladblazer de tuin aan het schoonmaken was. Of de eerste keer dat we tijdens de VTO 2 in Amersfoort wilden gaan stappen en met de hele klas op advies van Humprey Broos in de koetjes bar terecht kwamen. Of die keer dat Donald Berner op een gewone dienstfiets voorfietser was tijdens de kerstcross en al in de eerste bocht onderuit ging. De ski-opleiding van Hans van Leeuwen en Hennie Huijbregts was er ook één om nooit te vergeten! De laatste avond was aangebroken en tijd voor après-ski. Het biertempo zat er goed in totdat Hennie rond 23:00 uur zei dat een aantal van ons er de dag erna echt aan moest trekken voor het examen… welk examen? Iedereen is toch geslaagd? Niks daarvan, je krijgt het diploma niet zo maar, er is morgen een serieus examen! Oeps, einde bier! Haha. En dan natuurlijk alle belevenissen in Bad Reichenhall. Wat heb ik mooie herinneringen aan al die keren! Alleen hierover kan ik al een boek schrijven.

3.Wat heb je na je periode als LO/Sportinstructeur gedaan? Wanneer ben je bij Publi-Air begonnen en hoe kwam je daar terecht?

Ik was mij er zeer van bewust dat wanneer ik carrière-technisch nog het nodige wilde bereiken ik de stap naar de burgermaatschappij moest maken. Dit omdat ik van mening ben dat er in de functies als onderofficier in fase 3 weinig tot geen uitdaging meer is. Voorheen bestond er natuurlijk de mogelijkheid om commandant sportgroep te worden, wat voor mij het ultieme was. Maar in 2012 tijdens de eerste perikelen van de reorganisatie wist ik dat ik gebruik kon maken van het SBK, ook al wist ik dat ik op groen stond en de reorganisatie zou overleven. Ik ben me in deze periode gaan oriënteren op de arbeidsmarkt en binnen mijn netwerk heb ik mijn ambities uitgesproken. Dit met als gevolg dat ik in december benaderd werd om als salesmanager aan de slag te gaan bij Publi-Air. En na diverse gesprekken te hebben gevoerd, zowel binnen als buiten defensie, heb ik de bewuste keuze gemaakt om de LO/Sportorganisatie te verlaten en per 2 april 2013 aan de slag te gaan bij Publi-Air.

4. Als ik op de website van Publi-Air http://www.publiair.nl kijk zie ik een groot bedrijf dat marktleider lijkt. Vertel eens iets over Publi-Air.

Publi-Air is dé specialist in opblaasbare reclame- en promotiemiddelen, ook wel inflatables genoemd. Wij zijn inderdaad marktleider op dit gebied. Wij noemen het zelf graag 'inflatable solutions'. De mogelijkheden zijn eindeloos: van kleine opblaasbare premiums tot giganten van wel dertig meter hoog en van tenten tot solid 3D-objecten. Deze worden ingezet voor net zo diverse toepassingen: effectieve guerrilla marketing, sportevenementen, product activaties, winkelinrichting, aankleding van festivals en beursstands… noem maar op. Ook voor steeds meer medische- en industriële opblaasbare toepassingen kan men bij Publi-Air terecht. Met de producten van Publi-Air zijn sinds 1972 talloze projecten uitgevoerd in binnen- en buitenland voor alle grote merken, reclamebureaus en evenementen. Alles wordt op maat gemaakt, helemaal naar de wens en behoeften van de klant. We hebben ook al een paar keer inflatables gemaakt voor Defensie en de Koninklijke Marine.

5. Wat is jouw rol in dat geheel, met wie werk je samen en hoe is het werk georganiseerd?

Het eerste jaar dat ik werkzaam was in Laren op het hoofdkantoor van Publi-Air Nederland B.V. was ik werkzaam als Operations Manager, wat inhoud dat ik de schakel ben tussen onze producties in India en China en de eindklant. Ons team in Nederland bestaat uit 12 man en verder hebben wij vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In 2015 zullen wij ook een vestiging gaan openen in Zweden. Nadat ik twee keer een half jaar contract had gekregen, werd ik al na een jaar beloond met een vaste aanstelling. Ik ben in dat eerste jaar na vier maanden ook verantwoordelijk gemaakt voor de omzet van onze vestiging in België. Vanaf januari 2015 zal ik de functie van country manager gaan bekleden wat betekend dat ik de complete verantwoordelijkheid krijg over al onze buitenlandse vestigingen.

6. Heb je bij je werk nog wat aan de ervaringen uit je tijd bij de Koninklijke Landmacht en LO/Sportorganisatie? Wat gebruik je nog en wat heb je moeten afleren?

Natuurlijk dragen alle eerder verworven competenties bij aan mijn huidige functioneren. De grootste verandering is dat Publi-Air een commercieel bedrijf is waar omzet behaald moet worden. Dit is dan ook de hele dag door aan alles te merken. Ook wordt er veel gewerkt met harde deadlines waardoor in de avonden/weekenden werken weleens voorkomt.

7. Zijn er nog (nieuwe) ontwikkelingen in de branche waarin Publi-Air actief is?
Binnen de promotionele toepassing produceren we ons naast de opblaasbare producten ook steeds meer in solid 3D-producten, dus uit vaste materialen. Zo maakten we prachtige bollen van hard, doorzichtig materiaal voor de etalages en winkelinrichting van De Bijenkorf. En voor een campagne van T-Mobile maakten we een opvallend POS-product van kunststof om hun 4G-Max te promoten in de winkel. Verder richten we ons naast de promotionele inflatables nu actief op industriële toepassingen in bijvoorbeeld de transportsector. Vorig jaar hebben we een nieuw product gelanceerd dat schade aan vracht tijdens transporten moet voorkomen en daarmee kostenbesparing voor bedrijven kan opleveren.We merken ook dat klanten meer en meer behoefte hebben aan een duidelijk beeld van hoe het product er uiteindelijk uit gaat zien en het liefst een compleet beeld van de actie. Om hierin te beantwoorden zijn we ruim een jaar geleden gestart met een in huis design afdeling. Onze specialisten maken prachtige impressies maar ontwikkelen ook innovatieve opblaasbare producten die we actief aan onze klanten aanbieden.

Meer info: www.publiair.nl