Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE FUNCTIE VAN NATRES-SPORTINSTRUCTEUR

Door Paul Lindeboom

Om de functie van NATRES-Sportinstructeur onder de aandacht te brengen, benaderde de redactie de huidige instructeurs – bijna allemaal hadden zij in het verleden al een reguliere functie bij een LO&Sportgroep in het land – en legde hen een aantal vragen voor. Onderstaand een selectie uit de ontvangen antwoorden van Evert Bouwman, Bas Borreman, Mark Jansen, Jesse van der Mijl en Tommy Voermans.

Hoe ben je met Natres-sport in contact gekomen en wist je vooraf van deze mogelijke functie?
Mark Jansen werd in december 2020 gebeld door vriend/oud CIOS-genoot/oud-collega Almar Laurijssens of hij interesse had in de functie LO&S instructeur bij de NATRES. Door de grote tekorten was er een pilot gestart om niet-sportinstructeurs, die wel beschikten over de juiste kwalificaties, op te leiden tot sportinstructeur. Daar had Mark uiteraard oor naar en gezien hij reeds als ROC´er (Reservist Operationele Capaciteit) bij 11 Genie aan de gang was, hoefde hij niet meer door de aanname molen heen. Goed dat Almar hem benaderde, want Mark had nog nooit eerder van deze functie bij de NATRES gehoord.
Bas Borreman wist toen hij in 2016 defensie verliet ook niet van het bestaan van de Natres sportinstructeurs af. Pas in 2019, in een gesprek met oud-collega Femke van Wijk, hoorde Bas voor het eerst daarover, concentreerde zich toen echter op zijn eigen bedrijf. Maar…… “Zonder een dag spijt gehad te hebben van de keuze om Defensie in 2016 vrijwillig te verlaten, kwam er toch medio 2021 een gevoel naar boven ‘iets te missen’.
Op een woensdag in juli 2021 gingen we, op weg naar een 3-daagse vakantie in Velp, langs op (mijn laatste werkplek) de Oranjekazerne. Na bijzonder prettige gesprekken met de oud-collega’s, maar ook met de nieuwe jongens, liepen we naar buiten en zei ik tegen mijn vriendin “het begint toch wel echt weer te kriebelen”, waarop ze zei: “je heb je keuze al lang gemaakt”. En daar had ze wel gelijk in. Die dag nog Robin Francke en Martijn Arends een WhatsApp gestuurd voor meer informatie. De vrijdag in die week alvast gesolliciteerd naar de functie Natres sportinstructeur en zo is het balletje weer gaan rollen. Sinds 1 december 2021 weer terug in de organisatie.”
Conclusie: oud-collega’s spelen een erg belangrijke rol bij de werving voor Natres-sportinstructeurs.

Kwam het beeld dat je vooraf van de Natres-militairen had overeen met je ervaringen in de praktijk?
Jesse van der Mijl had vooraf geen idee wat hij van de Natres kon en mocht verwachten. “Ik ben er wel achter gekomen dat de Natres-militairen erg gedreven zijn. Mede omdat ze soms van ver moeten komen en ook nog veel weekenden en avonden voor de Landmacht komen opdraven.”
Evert Bouwman had tijdens zijn vastedienstverband al eens les gegeven aan de Natres. “Ik wist dus ongeveer wel wat ik kon verwachten. Zeer gemotiveerd, discipline is soms een punt van aandacht.” Met de motivatie van de Natressers zit het dus wel goed. Maar Mark Jansen gaat nog verder in positieve uitingen.  “Vanuit mijn beroeps tijd had ik al een bepaald beeld van de NATRES (met name het fanatisme), echter eenmaal zelf reservist ben ik pas gaan inzien wat voor een impact het heeft om reservist te zijn naast je reguliere fulltime job. Hierdoor is mijn respect voor de reservist alleen maar toegenomen. Het vergt een behoorlijke toewijding om dit even erbij te doen.”

  • Bas 01
  • Bas 02
  • Bas 03
  • Mark Jansen 2.JPG
  • Tommy Voermans 1


Hoe bevalt het tot nu toe om de trainingen aan de Natres-militairen te verzorgen?
Ook hier zeer positieve ervaringen. Evert Bouwman: “Het is iets heel leuks. Het voelt als een hobby en helemaal niet als werk. De collegialiteit en de kameraadschap is erg fijn om weer te voelen.” Tommy Voermans is net als Bas Borreman per 01 december 2021 terug en heeft dus nog niet heel veel lessen gegeven. “Nu een paar keer les gegeven met een hele leuke club collega’s, de sfeer is super. De Natres militairen zijn fanatiek maar de sportinstructeurs zijn nog fanatieker…. “

Is het (soms) lastig om de trainingen te combineren met je dagelijkse werkzaamheden? Is het lastig voor het thuisfront?
We zijn benieuwd hoe een eigen fulltime werkweek samen gaat met dit ‘bijbaantje’. Voor Mark Jansen kan het soms lastig zijn. “…. maar in principe hebben we een 6-maanden planning en weten we allemaal waar we aan toe zijn inclusief het thuisfront en uiteraard komt het weleens voor dat het even allemaal niet schikt. Maar eenmaal in het pak en bezig zijn met de reservisten, doet alles vergeten.”
Als je een eigen bedrijf hebt, is waarschijnlijk een ander verhaal. Toch, Jesse? “Klopt. Om de trainingen te combineren met mijn dagelijkse werk is niet lastig. Dit komt omdat ik zelf een eigen bedrijf heb en dit hiermee goed kan combineren. Voor het gezin is het soms even wat passen en meten aangezien het werk ook vaak in de late uurtjes en het weekend plaats vinden.” En jij, Bas? “Nee, helemaal niet lastig. We werken met een halfjaar planning waarbij je zelf kunt aangeven wanneer je beschikbaar bent. Dus is de overeenstemming met je dagelijkse werkzaamheden en  thuisfront ideaal.” Tommy is voor het vierde jaar werkzaam als sportdocent bij de VeVa in Eindhoven. “Nu kan ik het werk op school en Natres wel goed combineren. Je voorkeuren voor werkzaamheden op doordeweekse avonden of zaterdag moet je aangeven dus kun je ver in de toekomst vooruit plannen.”


Tenslotte: Wat is de mooiste ervaring die je tot nu toe hebt opgedaan?
Evert Bouwman noemt zonder nadenken de oefening in de zomer van 2019. “Een wateroversteek in Limburg. Mooi om dan te zien wat het mentale proces is en hoe we dat als sport in goede banen leiden.” Mark Jansen is vooral van het terreinwerk. “Ik blijf erbij dat ik terreinwerk super leuk vind om zowel te ondergaan als te geven en hier geniet dan ook met volle teugen van als ik deze kan/mag geven. De laatste keer ARP heb ik ook als mooi ervaren, met name om de cursisten een stukje beroepservaring mee te geven in deze week.”
Jesse noemt niet een specifieke ervaring maar sluit het in zijn algemeen wel mooi af: “Het trainen en begeleiden van de militairen bij de Natres is erg leuk en werkt motiverend en stimulerend omdat ze er altijd zin in hebben.”
Totaalconclusie: de functie van Natres-sportinstructeur is, mede door het fanatisme van de Natres-militairen, heel erg leuk en goed te combineren met de privé-situatie. Mocht je interesse hebben in een functie bij een van de drie Natresbataljons (in Havelte, Oirschot of Schaarsbergen) dan kun je contact opnemen met Geert Suijlen via mailadres ghl.suijlen@mindef.nl

Publicatiedatum: 02 maart 2022

In de serie 'NATRES' verschenen eerder al de volgende artikelen:
aflevering 01 : Amanda Dekker, de eerste soldaat LO&Sportinstructeur
aflevering 02 : Martijn Arends
aflevering 03 : Natres-sportinstructeurs onder de aandacht
aflevering 04 : interview met Geert Suijlen (volgt)