Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

WK VOETBAL: INTERVIEW HENK BUIMER

Door Paul Lindeboom

Het WK Voetbal nadert. Als de redactie daar aandacht aan wil besteden, aan wie kun je dat dan beter vragen dan aan een collega die zijn sporen in de voetballerij verdient heeft. Henk Buimer bijvoorbeeld, die zowel als speler en als trainer/coach mooie doelen bereikt heeft.

Hoe was jij vroeger als voetballer het best te typeren of te omschrijven? En was er een groot verschil t.o.v. de wedstrijden en de trainingen? En hoe was jij vroeger als trainer het best te typeren of te omschrijven?
Henk:
“Als een harde werker, multifunctioneel en op alle posities inzetbaar, het liefst op het middenveld, fanatiek, speler van 16m tot 16m.
Nee, een groot verschil t.o.v. de wedstrijden en de trainingen was er niet. Op de trainingen werd er altijd hard gewerkt, maar er was zeker ook tijd voor een dolletje. Vroeger werd er harder gewerkt dan nu, gewoon de mouwen opstropen en gaan. Er moet een goede mix zijn tussen werken en plezier hebben, want zonder plezier komen er geen prestaties.
Als trainer ben ik net zoals ik als voetballer was. Er moet hard gewerkt worden, maar er moet ook tijd zijn voor een dolletje. Op zijn tijd veeleisend en hard.”

Hoe zag je actieve voetballoopbaan er uit? En op welk moment kwam jij zelf tot het besef dat je het in je had om profvoetballer te worden?
Henk:
“Ik had helemaal geen besef dat ik het in mij had om profvoetballer te worden. Het was wel een droom van mij. De droom werd toch werkelijkheid toen ik op mijn 25e gescout en gevraagd werd om bij FC Zwolle te komen spelen als semi-prof. Dat betekende vanaf 16.30 uur trainen en dan mocht ik om 16.00 uur vertrekken vanuit Ermelo naar Zwolle. Dit kon alleen als de lessen het toelieten. In deze periode waren er alleen maar spelers uit de regio Zwolle. In drie seizoenen heb ik 69 wedstrijden gespeeld en 17 goals gemaakt. De reden dat ik ben gestopt is dat FC Zwolle overging naar full prof. Dat betekende twee keer op een dag trainen en hier kreeg ik vanuit de LO&Sportorganisatie geen medewerking voor.”

Henk in duel met Michael Reiziger (toentertijd spelend bij FC Groningen)


Je hebt het geschopt tot speler in de Eerste Divisie bij FC Zwolle. Wat zie jij zelf als je meest memorabele moment of absolute hoogtepunt?
Henk:
“Ten eerste was dat natuurlijk het moment dat ik gevraagd werd om bij FC Zwolle te komen voetballen. En ten tweede de kwartfinale bekerwedstrijd tegen Feyenoord die we helaas hebben verloren met strafschoppen.”

Ik hoorde iets over een foto waarop jij samen met Anthony Scheepers staat, over deelname aan de Wereldspelen in Rome. Wat kun je je daar nog van herinneren en van het Nederlandse Militaire Elftal (NME)?
Henk: “In juli ’91 ben ik bij de NME Voetbal heren gekomen. Dit was in dezelfde periode als FC Zwolle. In dat team zat toentertijd Jean Paul van Gastel (tegenwoordig ass.trainer Feyenoord). De trainer in die tijd waren de oud-LO&Sportinstructeurs Ton Carton en Frits van de Berk. In 1996 plaatsen we ons voor de Militaire Wereldspelen in Rome. De kwalificatiewedstrijd was tegen Polen, in dat team speelden als profs o.a. Jaap Stam en Tarik Olida. Verder o.a. oud LO&Sportinstructeurs Gert Heerkes en Jelle Goes en ook onze Aooi van de LOSS: Anthony Scheepers. Het team bestond uit spelers uit de BVO’s en amateurs. Deelname aan de Wereldspelen was een hele ervaring. We zaten in een poule met o.a. Italië, hier deden bijna alleen maar spelers (o.a. Del Piero) uit de Serie A mee. Hier waren we niet tegen opgewassen. Ze speelden tijdens dit toernooi ook gewoon mee met de Nationale ploeg van Italië.

Henk Buimer (5) en Anthony Scheepers (6). Verder vanuit LO&Sport ook Jelle Goes (2).

De sfeer was prima, in ieder geval bij de amateur spelers. Ik weet nog dat er 2 profs naar huis zijn gestuurd omdat ze zich niet konden vinden in de samenstelling van het team. We zijn er in de kwartfinale uitgevlogen tegen het Olympische team van Zuid-Korea. Na elke wedstrijd hadden we een buffet bij de burgemeester van het plaatsje waar we speelden. Ook deze keer, deze man leek als twee druppels water op Al Capone, uiteraard met een hoed op (had wel een mooie dochter, haha). Na het eten snel naar de kazerne inpakken en weg wezen. Om vervolgens met de bus te vertrekken naar Nederland, die busreis duurde 22u, heerlijk.

In totaal heb ik 28 interlands gespeeld en daarin 6x de Kentisch Challenge Cup gewonnen (’94,’95, ’97, ’00, ’01 en ’02). In 2002 ben ik gestopt met de Mil. ploeg.”


Het WK Voetbal komt er over een paar weken aan. Welke voorspelling zou jij aandurven voor de twee landen die de finale gaan bereiken?
Henk:
“Frankrijk en Duitsland zijn voor mij de landen omdat ze het verst komen. Frankrijk omdat ze het meeste potentieel aan spelers hebben en daarbij een topscoorder hebben in de persoon van Griezmann. De Duitsers omdat ze het altijd goed doen op mondiale toernooien. Duitse degelijkheid.”


Welke voorspelling zou jij aandurven voor de speler die het meest zal gaan excelleren?
Henk:
“Iedereen zou zeggen Messi of Ronaldo, maar ik ga voor Griezmann. Hij wil zich laten zien als topscoorder van dit WK. Hij heeft een neusje voor de goal. En ik denk dat hij zich daardoor in de kijker gaat spelen voor een echte topclub. De prijs die om zijn nek zal gaan hangen, zal hierdoor mega zjin.”

Publicatiedatum: 13 juni 2018