Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

 

INTERVIEW MET ED JANSSENS EN GIT DEWULF VAN "DE LANTERFANTER"

 Door : Wil Maaswinkel

 


Warming Up:

Aooi LO/Sport Ed Janssens is bij iedereen, die de afgelopen 35 jaar in de LO/Sport heeft gewerkt en ook bij de militairen die actief sporten, zeer bekend. Op de KMS, op het KCT, in Bad Reichenhall en op nog veel meer plaatsen, heeft hij zijn kennis/ervaring vergaard en gedeeld!

De rol van zijn echtgenote Git Dewulf, is bij “Vrienden LO/Sport” minder bekend. Maar daarin komt, hopelijk, verandering. Git is de drijvende kracht achter het succes van Sporthotel “De Lanterfanter”. De Lanterfanter is de eerste onderneming, die toetreedt tot “Vrienden in Bedrijf”. Daarom laten we Git  vertellen over De Lanterfanter. Hieronder haar verhaal. Een verhaal dat veel vertelt over het meest gewaardeerde sporthotel van België, maar ook iets over Git, Ed en hun twee jongens!

1.Git en Ed, hoe hebben jullie de prachtige plek waar de Lanterfanter ligt ontdekt? Hoe is het kiezen en de start van de Lanterfanter verlopen?

In het uiterste hoekje van België, op de grens met Duitsland en Luxemburg, hebben we 12 jaar geleden onze thuis ontdekt. Het plan om naar de Ardennen te verhuizen bestond al jaren, de horecapapieren waren gehaald en het ondernemingsplan lag klaar. Toen onze jongste zoon werd geboren, was het tijd om actief te gaan zoeken naar een passend pand. En na een jaar kwamen we verrassend uit in Schönberg, in het natuurpark Hoge Venen-Eifel, een plek waar we zelf nog nooit waren geweest. Het pand was zwaar verwaarloosd maar het voelde ´goed´ aan, het had een ziel. De streek is geen toeristische trekpleister maar de dichte bossen en het prachtige Ourtal bekoorden ons direct. De drukte in de toeristische gebieden kan dan wel commercieel interessanter zijn, maar de rust die je hier vindt is pure luxe. En dat was doorslaggevend.

De verbouwing duurde bijna een jaar en was een heftige klus, maar gelukkig konden we rekenen op de steun van familie en vrienden. Een paar jaar geleden hebben we nog uitgebreid met extra faciliteiten voor fietsers en voor onszelf een nieuwe woning bijgebouwd. Ondertussen zijn we zo gewend aan klussen dat we onze hand bijna nergens meer voor omdraaien. Ook praktisch.

Wat heeft ertoe geleid dat jullie nu het best gewaardeerde hotel van België zijn?
Onze gasten zijn buitensporters: fervente wandelaars, mountainbikers, een triathlonteam of een wielerselectie, iedereen die hier komt, is actief bezig met zijn sport. En wij zorgen voor de nodige faciliteiten voor deze sporters qua inrichting, voeding, begeleiding,... Dat is voor ons niet zo ingewikkeld omdat sport ook onze passie is.

Daarnaast is de Lanterfanter ook een tweede thuis is voor onze gasten. De informele sfeer zorgt ervoor dat zowel de gasten als wij gewoon onszelf kunnen zijn. Het credo ´klant is koning´ gaat hier niet op want wie wil er nu als een klant behandeld worden als hij ook te gast kan zijn!  

En de Lanterfanter is een eco-hotel: ons duurzaam beleid is voor het derde jaar onderscheiden met het eco-label ´Green Key´.

De combinatie van professionaliteit met gezelligheid zorgt ervoor dat we meer als 70% stamgasten hebben. Reclame maken doen we niet zelf, dat laten we aan onze gasten over want hun mening telt. Dat resulteerde in 2014 tot de Zoover Award als best gewaardeerde hotel van België 2014.

2. Als je nu terugkijkt naar meer dan twaalf jaar ondernemerschap, waar zijn jullie dan het meest trots op?

Op ons gezin uiteraard. Ondanks de vele werkuren en het feit dat Ed veel weg is, hebben we toch een warm nest. We zijn allevier gek op sport, dus trekken we er samen op uit in de mooie natuur. Soms is de scheiding tussen privéleven en werk moeilijk, maar omdat we dezelfde interesses delen met onze gasten, is dat niet onoverkomelijk.  

Ook ben ik trots op het feit dat we mensen echt kunt samenbrengen. Als je zorgt voor duidelijke regels, een hoop gezelligheid en je het leven niet te serieus neemt, dan voelt iedereen zich meteen thuis. Dan kan men zich ontspannen, wordt er hartelijk gelachen en zijn de dagelijkse beslommeringen ver weg.   

3. Veel van de Lanterfanter kunnen we zien op op www.lanterfanter.be . Maar leidt ons eens rond en vertel waar de gasten van de Lanterfanter van kunnen genieten? 

De Lanterfanter verschilt van een standaardhotel door de inrichting en de gemoedelijkheid. Zo zijn alle kamers verschillend ingericht. De 10 slaapkamers bieden plaats aan 30 gasten en hebben comfortabel eenpersoonsbedden. De gezellige verblijfsruimte is het centraal punt in huis. Er is plaats genoeg voor iedereen aan de lange tafels en in de knusse zithoek bij het haardvuur.  Men kan er  tv kijken, draadloos internetten, spelletjes spelen of lekker kletsen bij een trappist. Voor de wellnessbeleving kan men terecht in de sauna, de infraroodcabine of de massageruimte.  Buiten is er een speeltuin en een voetbal/basketveld. Op lange zomeravonden is het heerlijk vertoeven onder de veranda en in de winter is een glühwein bij het kampvuur niet te missen. Verder zijn er een fietsenkelder met sleutelplek, een bikewash en een droogruimte met wasmachine en -droger. Er is ook nog een afsluitbare buitenparking voor motoren.


   

 

 

4. Veel sportliefhebbers hebben de Lanterfanter al ontdekt, wat spreekt hen zo aan?

Onze accommodatie is buitengewoon geschikt als groepsverblijf voor zowel recreatieve als professionele sporters. Zo organiseert de KNWU de hele zomer door trainingskampen voor diverse selechties bij ons, dat al 12 jaar lang. De rustige ligging verzekert privacy en een prima nachtrust. De voeding voor sporters is zeker afwijkend van gewone restaurantmaaltijden. Daarom worden bij ons de maaltijden in samenspraak met de coaches bepaald. Bij gezelschappen met bourgondische inslag komen natuurlijk andere menu´s op tafel als bij wielerteams, maar er wordt iedere dag vers en gezond gekookt met de nadruk op biologische en lokale produkten. 

In onze wondermooie regio kunnen wielrenners – maar ook motorrijders - ongelimiteerd hoogtemeters maken over rustige wegen. Wandelaars komen volop aan hun trekken in de ongerepte bossen en de mysterieuze Hoge Venen. Voor mountainbikers zijn er een uitgebreid netwerk aan bewegwijzerde tochten,een MTB-park en een eigen technisch parcours naast het hotel. En wij helpen iedereen graag op pad met tips, kaarten, routes en gps-tracks.

5. Hoe ziet de organisatie en het team dat voor zoveel tevredenheid bij de gasten zorgt eruit?

Eigenlijk is het een minibedrijfje met 1 vaste werknemer: ik ben kokkin, schoonmaakster, boekhoudster en klusjesvrouw. In drukke tijden kan ik rekenen op enkele vlijtige studentes in de keuken en de bediening. Ook onze zonen verrichten hand-en-spandiensten in het hotel, maar als mtb-gidsen zijn ze onovertroffen: ze mountainbiken bij een wedstrijdteam en kennen de streek als hun broekzak. Als Ed thuis is, dan is hij meestal rundum Hause aan het zagen, hakken of klussen.

6. Verwachten jullie nog vernieuwingen in de sportieve recreatie of veranderingen in de hotelbranche? Zijn er nog hoogtepunten voor gasten in 2015?

Zowel in Nederland als in Vlaanderen is het fietstoerisme in opmars. Dit zal zeker nog een aantal jaren aanhouden. Opvallend is de toename van het aantal vrouwen op de racefiets. Ook steeds meer fietsers willen met een gids op pad. Afgelopen seizoen hebben we met succes de eerste mtb-clinics georganiseerd. In de toekomst willen we deze clinics ook uitbreiden met voedingstips – trainingsadvies - fietsonderhoud.

7. Is de Lanterfanter af, of zijn er nog mooie plannen voor de toekomst?

Het Lanterfanter-concept blijft ongewijzigd: Door sporters voor sporters. Klein, gezellig en professioneel. Nu alle verbouwingen achter de rug zijn, is het ook ons streven om zelf wat meer te lanterfanten, want tot nu toe is dat er weinig van gekomen 

Graag tot ziens!

De Lanterfanter
Sporthotel *** Schönberg
www.lanterfanter.be