Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

PR VAN RICK SIEMONSMA OP DE WEISSENSEE

Door Paul Lindeboom

Afgelopen maandag werd de redactie vanuit Assen spontaan getipt: “Als je nog iemand wil interviewen voor de Vrienden van de LO&Sport…. J Rick Siemonsma heeft afgelopen vrijdag voor de 5e keer de alternatieve 11 stedentocht op de Weissensee geschaatst. Een geweldige prestatie op zijn jonge leeftijd, met notabene een PR afgelopen vrijdag.” Met het OMK Schaatsen op 01 februari in Biddinghuizen op komst is dat een zeer toepasselijk item. Al was het maar vanwege de prachtige plaatjes vanuit Oostenrijk….

Rick, hoe is jouw schaatscarrière begonnen? Gezien je achternaam waarschijnlijk ergens in Friesland?
”Ik kom inderdaad uit Friesland, namelijk uit 1 van de Friese Elfsteden: Harlingen. Ik ben ooit als klein jongetje begonnen met schaatsen. Elk jaar als het goed gevroren had, lag er bij ons op de ijsbaan ijs. (Klinkt logisch natuurlijk, maar bij ons op de ijsbaan is dat echt een wonder omdat het een skeelerbaan is en er elk jaar bijna 1,5m aan water op wordt gespoten door de brandweer.) Mijn vader nam me altijd mee naar de ijsbaan, van hem heb ik het schaatsen geleerd. Toen ik op een gegeven moment zelf kon schaatsen, was ik dan ook elke avond op de ijsbaan te vinden om zo hard mogelijk te proberen te schaatsen. Dit vond ik altijd het leukste wat er was, maar nog leuker was het om dan met vrienden zo’n treintje te vormen en dan bij elkaar in de slag over het ijs te vliegen.”

Hoe vaak train je in de week voor het schaatsen? Maak je ook deel uit van een (marathon)ploeg en krijg je daarbij techniektrainingen? Doe je in de zomer ook aan skeeleren?
“Eigenlijk doe ik over het hele jaar gezien vrij weinig aan schaatsen. Ik ga zo’n 4x per jaar naar een ijsbaan om wat rondjes te schaatsen en heel af en toe ga ik in de zomer skeeleren. Naar mijn mening, en ook die van anderen, doe ik er eigenlijk veel te weinig mee. Ook afgelopen jaar heb ik vrij weinig geschaatst. Elk jaar zeg ik weer dat ik er meer mee moet gaan doen, alleen je bent altijd zo lang bezig als je een beetje goed wilt trainen. Helaas maak ik niet deel uit van een marathonploeg, dit zou ik zelf wel heel graag willen. Maar ja dan zal er ook meer tijd gestoken moeten worden in trainingen.”

Hoe ben je besmet geraakt met het virus om a. hele lange afstanden te schaatsen en b. om helemaal naar de Weissensee af te reizen?
“Schaatsen was altijd al één van de sporten die ik ontzettend leuk vind om te doen. Ik heb ooit voor mezelf gezegd dat ik meerdere sportprestaties wil neerzetten. Zo heb ik ooit gezegd dat ik een halve marathon wil lopen nog een keer een triathlon zou willen doen en als echte Fries uit de één van de Elfsteden ook nog eens de Elfstedentocht zou willen schaatsen. Er wordt al jaren gezegd dat deze niet meer in Nederland komt dus ben ik naar een alternatief gaan zoeken. Zo doende ben ik uit gekomen op de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.”


Hoe heb je je dit jaar voorbereid op de Weissenseewedstrijd? Heb je daarvoor een trainingsschema opgezet? Zijn je werkzaamheden als sportinstructeur daarbij een belemmering of juist een voordeel?
“Zoals ik bij een vorige vraag al aangaf, ben ik niet optimaal voorbereid naar de Weissensee gegaan, ik heb veel te weinig kilometers gemaakt, de kilometers die ik gemaakt heb waren op de Weissensee zelf, van zondag tot dinsdag heb ik elke dag ongeveer 12,5km geschaatst en de woensdag heb ik 25km geschaatst. Ik heb dus ook niet een trainingsschema (dit wil ik komend jaar wel gaan doen om volgend jaar een nog betere tijd neer te zetten en misschien zelfs met de snelsten mee te kunnen schaatsen). Ik vind zelf dat de werkzaamheden als sportinstructeur een voordeel geven. Je bent namelijk elke dag bezig met trainen van militairen dus kun je voor jezelf ook een goed trainingsschema maken en dit op een goede manier toepasbaar maken voor jezelf. Het is ook een voordeel dat ik goed contact heb met marathonschaatser Ingmar Berga: dit is een schaatser uit het marathonteam Okay Fashion en Jeans Interfarm, als ik het eventueel zelf even niet weet wat/hoe ik het aan moet pakken zou ik hem ook altijd nog kunnen vragen.”

Hoe verliep de wedstrijd dit jaar op de Weissensee? Aan welke afstand nam je deel? Hoe waren de omstandigheden (weer/ijs)? Wat was je oude PR en wat nu je nieuwe?
“Dit jaar verliep de wedstrijd/tocht heel erg goed, het ijs was goed want je kon lang glijden en het kostte weinig kracht. Er zaten wel veel scheuren in, maar als je goed oplet kun je deze gewoon ontwijken. Af en toe blijf je natuurlijk wel eens hangen in een scheur maar dan is het een stukje balans om te blijven staan. En het is me gelukkig dit jaar weer gelukt om niet te vallen. De weersomstandigheden waren ook erg gunstig, de start is ’s ochtends om 0700 toen was het -18 graden Celsius dus zaak om je erg goed in te pakken en je goed in te smeren met vaseline(in ieder geval de handen, de voeten en het gezicht), vervolgens een bivakmuts op en 2 maal een Buff om te doen: 1 om nek + hoofd en 1 om alleen de nek. Vervolgens nog een skibril, muts en een helm op. Omdat het om 0700 nog donker is, moet je ook nog een hoofdlampje meenemen om de eventuele scheuren te kunnen ontwijken. Doordat het van dat geweldige ijs was, heb ik inderdaad een nieuw PR kunnen rijden, mijn oude PR was (uit mijn hoofd) 8 uur en 45 minuten en vanaf dit jaar heb ik een 8 uur 30 minuten en 14 seconden staan en dit over een afstand van 200km. Dit was ook mijn doel om deze tijd te rijden, dus toen ik over de finish kwam en mijn tijd zag was ik ook erg blij!”


Wat voor mogelijkheden zie je voor jezelf nog om in de toekomst nog te verbeteren?
“Voor mijzelf zie ik nog verbetering in de training. Ik moet vaker op de schaatsen staan of vaker skeeleren. Ook hebben mijn broer en ik bedacht om zelf een schaatsplank te maken en deze bij mijn ouders op zolder neer te zetten om nog iets aan techniektraining te doen. Mijn broer en ik zijn beide uit huis, dus mijn ouders hebben voldoende ruimte op zolder. Wij hebben beide onze racefiets daar al staan, nu moet er nog een extra Tacx komen + een schaatsplank zodat we daar als het slecht weer is kunnen trainen.”

Hoe ben je er toe gekomen om je in te zetten voor Weissensee4kids? Wat doe je daar allemaal voor?
“Toen ik opzoek was naar een Alternatief om de Elfstedentocht te schaatsen kwam ik op internet een paar goede doelen tegen. Toen heb ik tegen mijn ouders gezegd van hoe mooi is het dat ik mijn eigen sportprestatie kan neerzetten om de 200km te schaatsen en daar ook nog eens 2 goede doelen mee kan steunen. De 2 goede doelen waar ik voor schaats zijn Orange Babies en het Ronald McDonald kinderhuis te Zwolle. Ik heb voor deze organisatie gekozen omdat de goede doelen beide over kinderen gaat.

Orange Babies steunt projecten in arme landen zoals Namibië, Zuid-Afrika en Zambia die zorgdragen voor zwangere vrouwen, baby’s en kinderen in kwetsbare gemeenschappen waar de hiv-besmettingsgraad hoog is. We steunen onder meer dat de kinderen 2 maaltijden per dag krijgen, dat er medicatie is en onderdak.

Het andere goede doel is Ronald McDonald kinderhuis te Zwolle, dit zit naast het Isala Ziekenhuis. In dit huis logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Isala. In het Ronald McDonald huis vinden de ouders steun bij het management en de vrijwilligers die er werken maar ook bij de ouders die zich in dezelfde situatie bevinden. Alle gezinnen hebben een eigen kamer waar ze privacy vinden en er zijn een paar gemeenschappelijke ruimtes waar alle ouders met zijn allen gebruik van maken. Het mooie hieraan vind ik dat de ouders bij het zieke kindje kunnen blijven want dit zieke kindje heeft alle steun van zijn/haar ouders nodig die er is.

Wat doe ik hier zelf voor: Ik haal samen met mijn broer geld op voor deze goede doelen. We hebben meerdere acties georganiseerd: zo wilden we op de kerstmarkt in Harlingen staan met allemaal producten maar helaas ging deze niet door. Ook gaan we langs veel plaatselijke bedrijven en vragen wij of zij ons willen sponsoren in geld of producten die wij dan weer kunnen verkopen. Dit jaar hebben mijn broer en ik €1500 opgehaald.”

Publicatiedatum: 31 januari 2019