Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
TWOH MOUNTAIN IN DACHSTEIN AM RAMSAU
Door Andries Booi

 


In week 28 ging een select groepje opgeleide “Teacher Werken Op Hoogte” specialisten op her kwalificatie ”TWOH mountain dynamisch”. Voor deze editie mochten we ons op 8 juli melden bij het Turlwand Hotel nabij Ramsau am Dachstein. Hier werden we warm onthaald door het personeel van de klimgroep en de gastvrouw van het hotel.
Spullen installeren en vervolgens opstarten met een presentatie over de inhoud van de herkwalificatie.
Vooraf moesten we een 3x3 Werner Munter van het Dachstein gebergte maken en tevens de E-learning EHBO doen. In de 3x3 Munter maak je thuis achter de computer al een analyse van het gebied. Je kijkt dan specifiek naar: terrein, omstandigheden en het team.


Zondag 9 juli
We starten de dag op bij het hotel. We zoomen in op de 3x3 Munter en kijken bij elkaar hoe we de analyse gemaakt hebben. Door samen naar elkaars presentaties te kijken, krijg je een goed en compleet beeld van de omgeving. Na de presentaties bespreken we het thema “Bergveiligheid”. We benoemen de gevaren in het bergachtig terrein en bespreken tevens de te nemen beheersmaatregelen die passen bij de gevaren.
Na de bespreking gaan we 30’ hiken richting klimmassief Turlspitz. We splitsen op in twee groepen. Een groep herhaalt het “Singel Pitch Klimmen” en de andere groep beoefent de “Touwtechnieken Cat. B”. Na de wissel verplaatsen we terug naar beneden via een steenveld. Volledig beschermd met handschoenen, helm, lange kleren, leki’s en hoge schoenen rennen we met grote passen in het dikke grul naar beneden.
Bij terugkomst in het hotel krijgen we een les ZHKH. We doorlopen de IK-ZHKH en zoomen in op veelvoorkomend letsel in de bergen. Denk hierbij aan: hitteletsel, uitdroging, onderkoeling, botbreuken en bloedingen. We beoefenen een aantal ZHKH handelingen.
Aansluitend aan de ZHKH les volgt een les Meteo. We krijgen een les over het weer in de bergen. Onderwerpen die we behandelen zijn: type wolken herkennen, koude- en warmtefronten en hoge- en lagedruk gebieden.
Als tourleider kijk je altijd goed naar het weer. Vooraf bedenk je de alternatieven en mogelijke escapes in de route. Je wilt voorkomen om met een groep in slechte weersomstandigheden te komen. Via de Meteo services in Nederland kunnen we lokale weersvoorspellingen ontvangen. Dit is super handig als je met een groep op pad gaat.


Maandag 10 juli
We hebben een verkenningsopdracht gekregen. We zijn wederom opgesplitst in twee subgroepen. Beide groepen zitten in een ander deelgebied van het Dachstein gebergte. We bereiden de routes voor met de “Bergfex Touren” en de “FATMAP” App. Hele mooie Apps die  veel informatie geven over het gebied. Met deze Apps vind je eenvoudig de wandelroutes, alpine routes, klettersteig passages + topo’s en toprope- en  voorklim massieven. Je bekijkt de mogelijkheden en kan makkelijk de routes middels een GPX bestand overzetten op je Garmin horloge. Een mooie aanvulling op het kaart- en kompas navigeren.
Bij terugkomst in het hotel verwerken we alle gegevens in een PowerPoint presentatie. Beide groepen presenteren hun (on)mogelijkheden in het verkende gebied. Na de presentaties worden we bevraagd door de instructeurs van Lofer.

Dinsdag 11 juli
We hebben een tweedaagse rugzak bepakt. We gaan twee dagen verplaatsen over het Dachstein gebergte. De routes zijn voorbereid en ingeladen op de horloges. We gaan met de Dachstein Sudwandbahn omhoog. Boven aangekomen beginnen we met onze tour. We verplaatsen met onze stijgijzers onder de schoenen over de gletsjer richting onze eerste en tevens hoogste top. De “Hoher Dachstein” op 2995 meter. We lopen in een touwgroep over de gletsjer naar de instap van de klettersteig. Vanaf de instap is het nog 20’ klimmen naar de top. Op de top maken we een groepsfoto bij het kruis. Na het genieten van het uitzicht gaan we verder in de klettersteig. We klimmen nog ongeveer 40’ naar beneden en komen  uit op de gletsjer. We verplaatsen in een touwgroep over de gletsjer. Na 30’ komen we  aan bij een rotswand. Hier begint ons tweede klettersteig. We klimmen over het massief heen en stappen aan de overzijde weer op de gletsjer.
Op de gletsjer aangekomen leren we hoe je met je Pikhouweel een dode man kan maken. Een dode man is een ankerpunt wat je kan gebruiken voor bijvoorbeeld een afdaling. Je graaft een diep gat met je Pikhouweel en legt daarna je Pikhouweel erin met een bandlus in ankersteek er omheen. Daarna stop je het gat weer dicht met sneeuw en stamp je het geheel goed aan. Een volwaardig ankerpunt.
We lopen verder in twee touwgroepen over de gletsjer naar de Adamehutte. In het onderste gedeelte van de gletsjer, waar de gletsjer aper wordt krijgen we nog een leuke instructie. Aper gletsjer is waar gletsjer ijzig wordt. We krijgen een demo te zien van een Abalakov: een ankerpunt wat je kan maken doormiddel van ijsschroeven. Je draait tweemaal een ijsschroef schuin in het ijs. Het is de bedoeling dat de geboorde gaten elkaar aan de onderzijde verbinden. Daarna haal je er een touw doorheen met behulp  van een  Petzl multihook. Je hebt nu een gedeeld ankerpunt. Twee van deze punten samen maken een volwaardig ankerpunt waar een mens aan mag hangen.
We lopen verder naar het eindpunt van de dag, de Adamehutte. Na het installeren in de hut gaan we nog een casus bergredding en ZHKH uitvoeren. Dit doen we in de doline vlakbij de hut. Een doline is een natuurlijk zinkgat in de rots. Er is een man in het gat gevallen. Wij treden op als reddingsteam en bieden eerste hulp. Een complexe situatie waarin je continu zoekt naar de beste oplossing.
Na de casus eten we samen in de hut en is er tijd voor een saamhorigheidsmoment met de collega specialisten. Om 22:00 uur is het “Huttenruhe”. We slapen samen op het Lager.


Woensdag 12 juli
Er is slecht weer op komst dus we besluiten vroeg te vertrekken. We navigeren weer middels onze Garmin terug richting de lift. Onderaan de gletsjer beoefenen we het remmen met een pikhouweel. We laten ons naar beneden vallen/glijden, maken snelheid op het ijs en moeten proberen tot stilstand te komen middels ons pikhouweel.
We lopen door naar het aper gletsjer gedeelte. We maken een ankerpunt doormiddel van twee ijsschroeven. Deze draaien we volledig in het ijs en verbinden we met elkaar middels een bandlus. Hierdoor creëren we  krachten verdeling over beide ijsschroeven. We beoefenen hoe we een persoon gezekerd omhoog kunnen halen op een steil/ gevaarlijk stuk.
Na deze training lopen we door naar de lift. Onze tweedaagse expeditie komt ten einde. Wat een geweldige en leerzame ervaring. Beneden aangekomen bereiden we ons voor op het middagprogramma.
We beoefenen het “Seil gelande” en “Fixseil” principe. Bij een seil gelande ga je beveiligd met een groep door een moeilijke passage in de bergen. Hierbij maak je op de route tijdelijke ankerpunten waar de groep aan gezekerd wordt. De laatste man van de groep breekt de ankerpunten weer af en neemt de spullen mee. Ankerpunten worden gemaakt aan wortels, boompjes, in rotsspleten, om rotsen, struiken en steenzuilen. Bij het fixseil principe maak je een veiligheidstouw in een rechte lijn naar boven met tussenpunten. Een groep kan middels deze veiligheidslijn gezekerd over een gevaarlijke passage. Je zoekt naar creatieve oplossingen en wordt vindingrijk.
We sluiten de dag af bij het hotel met een gezellige avond.

  • foto 2
  • foto 1
  • foto 3
  • foto 4


Donderdag 13 juli
De laatste training dag alweer. We gaan terug naar de klettergarten Turlspitz. We delen wederom in twee groepen en trainen het voorklimmen en het bouwen van een klettersteig. Na deze ochtend knallen we weer via het steenveld naar beneden. De middag staat in het teken van opruimen en samen kijken naar de inhoud van de kwalificatiebehoefte TWOH Mountain. In een gezamenlijk gesprek komen tot een aantal aanbevelingen, aanvullingen voor de kwalificatiebehoefte TWOH Mountain.


Publicatiedatum: 15 september 2023