Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

MARATHON AMSTERDAM KLEURT OOK ROOD!

Door Quint Steegstra

Trainingsmaten, collega's en concurrenten

17 oktober 2021 de marathon van Amsterdam, tijdens de dagelijkse woon-werk fietsritten samen met Pascal Timmermans waarbij elke ochtend werd gestreden voor de bolletjestrui op de Bosweg, had ik het al een paar keer op een billboard voorbij zien komen. Een mooie uitdaging leek ons, al was de voorbereidingstijd echter wat kort dag…. Op 1 september 2021 zijn we beiden begonnen met de voorbereidingen. Pascal met al een aardig rugzakje aan ervaring op zak kijkend naar duursporten (Ironman Lanzarote) en ik met name veel bezig geweest met wielrennen.

Voorbereiding
Kijkend naar de uitvoeringsdatum van de marathon en de tussenliggende weken waarin er een aantal oefeningen en cursussen (VTL’S, MZV OG) gepland stonden, werd al snel duidelijk dat er niet heel veel ruimte was om effectief te trainen. Er zou een groot beroep gedaan moeten worden op de basisconditie. Dit nam niet weg dat er wel een trainingsschema gemaakt kon worden, hierin hebben we ons met name gefocust op de lange duurlopen. Pascal heeft deze opgepakt tot aan de 33 km. Ikzelf ben tot de 30 km gegaan (lessons learned; 12,2 km is dan nog wel een heel eind). Verschillende gelletjes testen, stabiel tempo bepalen, wennen aan de langdurige belasting, dit alles bij elkaar kwamen wij tot de conclusie dat onder de 3:30 lopen een mooi streven zou zijn. De doelstelling was bepaald!

Spanning voor de start

Zondagochtend 17 oktober was het zover, voor mij op 2 fronten een spannende dag: gaat het lukken om onder de 3:30 te lopen en gaat het lukken om de Gelderse derby te winnen in de Goffert (NEC-Vitesse). Met het bovenlichaam nog wat stijfjes van het rollen in de dojo (MZV 0G), reden we met goede moed richting het Olympisch stadion in Amsterdam. Na snel omkleden, een kort DIXI bezoek, eerste gelletje achterover knijpen en mede Arnhemmer Frank Futselaar succes wensen was het tijd om te starten.

De marathon
Vanuit startvak roze (streeftijd tussen de 03:00 en 03:30) begonnen we op een lekker tempo te bewegen. De 04:50 per km zo lang mogelijk proberen vast te houden en, waar mogelijk, op het eind versnellen was de bedoeling. Aangemoedigd door de vele toeschouwers waaronder een plots opduikende Frank Schoemakers (LO&Sportgroep JWF Assen, red.) verliepen de eerste 21.1 km vrij soepel. Het tempo konden we aardig stabiel houden en her en der werd er een lichte versnelling ingezet. Dit soepele gevoel ebte bij mij langzaamaan weg vanaf 33km, hier scheidden onze wegen dan ook  want Pascal kon de welbekende ‘’man met de hamer’ uitstellen tot aan de 38km. 


Met frisse tegenzin werden de laatste kilometers ingezet, de kramp in de benen begon langzaamaan door te komen en de gewrichten in het onderstel vonden er ook wel wat van. De laatste meters op het tartan van het Olympisch stadion kwamen als geroepen. Tijden volgens de organisatie waren als volgt; Pascal 03:26:36 Quint 03:29:17. Onze Garmin gaf wat snellere tijden aan dus die zullen we maar hanteren als definitieve eindtijd! Voor nu goed herstellen en kijken wat de nieuwe stip op de horizon gaat worden! 

Publicatiedatum: 24 oktober 2021