Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


INTERVIEW GERT 'KCMOX' HUMBLET

Door: André Wijnberger


Na de zomer van 2016 is adjudant Gert Humblet geplaatst bij het JKCMOX, wat staat voor Joint Kennis Centrum Militair Optreden Onder Extreme Omstandigheden (mountain, arctic en jungle) en we zijn benieuwd naar zijn eerste ervaringen. Bij jungle hoort dan nog tracking en Werken Op Hoogte (WOH), wat valt onder de afdeling Mountain. Gert is Subject Matter Expert (SME) van het deelgebied WOH.

Naast je bevordering tot adjudant, ben je ook in een heel andere ‘ wereld’ beland. Kun je die kort omschrijven?

GH: “In ieder geval van trainingspak naar GVT, geen werkzaamheden meer binnen het sportdomein. Heel veel beleidsmatig en adviserend werk. Het JKCMOX valt onder het Marine Warfare Centre (vloot). Op deze afdeling gaat het voornamelijk over de vloot, zeer zwaar beveiligd, met screening classificatie A.”

Je werkt in een paarse cultuur, waar de Mariniers het beste vertegenwoordigd zijn, wat is jouw exacte rol hierin?

GH: “Ben eigenlijk de enige functionaris die past onder de J = Joint, verder is iedereen van het Korps Mariniers. Stuk voor stuk mannen met een pure gevechts achtergrond die, wanneer je het wilt vergelijken, qua taakstelling op ons KCT lijken. In de toekomst zullen deze twee specialismen in elkaar gaan overvloeien, daarvoor is ook de Joint versie bedacht.”

Hoe groot is de frequentie van oefenen in het buitenland, is die vergelijkbaar met de voormalige klimgroep?

GH: “Afhankelijk van de frequentie wat eenheden aan mountainoefeningen cq werken op hoogte uitvoeren, gaat het JKCMOX daar vooral naar toe om adviserend aanwezig te zijn, maar ook ‘hands on’ te helpen bij het bouwen van stands (denk aan toggle, abseilen, etc). In oktober een week naar Schotland geweest met zeer diverse weersomstandigheden als eerste ervaring, en dat is van beide kanten heel goed bevallen. Februari 2017 staat Canada op het programma voor een soortgelijke happening.”

Er zijn eigenlijk geen overeenkomsten met het werk wat Gert tot nu toe heeft gedaan voor de LO&Sportorganisatie, en hij ervaart het als een unieke werkplek, letterlijk en figuurlijk. Hij is door de collegae in Den Helder warm ontvangen en wordt door hen ook in alle settings meegenomen en zijn mening wordt gehoord en belangrijker, ook naar geluisterd. Met zijn ‘hands on’ en ‘can do’ mentaliteit heeft hij al menig marinier overtuigd van zijn vakbekwaamheid en waait er wat dat betreft een frisse wind in Den Helder.

Het contact met de ‘eigen troepen’ is veelvuldig zaken doen met kapitein René Dekkers en toekomstig eerste luitenant Ton Wessel (onze nieuwe Kwaliteits Bewaker Rotsklimmen/Werken Op Hoogte) en op die manier blijft de betrokkenheid met de LO&Sportorganisatie ook voor de toekomst gewaarborgd.

We wensen je heel veel succes in je nieuwe rol en houden zeer zeker contact Gert, bedankt voor je tijd en tot ziens!

Publicatiedatum: 16 december 2016