Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


INTERVIEW MET GEERT SUIJLEN, DIRECTEUR VAN "SUIJLEN SPORT SERVICE"

 Door : Wil Maaswinkel


1.Geert, een aantal LO/Sportvrienden kennen je (nog) niet. Kun je vertellen hoe het militaire deel van je carrière er uitzag en wat je als LO/Sportinstructeur hebt gedaan?

Ik ben van de KMS lichting 80 -1 en ben op de ouderwetse manier sportinstructeur geworden. Beroepsmilitairen konden solliciteren op deze functie, slechts een beperkt aantal werden hiervoor aangenomen. ( Ron Lippinkhof / Frans Roelfsema / Toon Berkers ). Mijn opleiding als sportinstructeur heb ik genoten in Ossendrecht, een schitterende tijd met Huub van Gulik en Hans van der Kaaden.

2. Met wie heb je, in welke periode, samengewerkt en heb je hier nog (mooie) herinneringen aan?

Wanneer ik nu terug kijk op mijn militaire loopbaan moet ik zeggen dat ik een schitterende tijd heb gehad, een tijd waar ik als persoon gevormd ben en heel veel zaken heb geleerd die mij nu als directeur/ eigenaar van een groot bedrijf heel goed van pas komen. Hard werken, veel plezier, wederzijds respect en kameraadschap.

1. Elias Beeckman kazerne in Ede met Appie Wijnen, Arno Budel en Ramon Ciurians.

2. TSOC in Roermond met Hub Pluijmen en Jan Paulissen.

3. KMS Weert met Wil Philippen, Fred Timmermans, Wiljan van Vijfeijken, Peter Crooijmans.

4. Legerplaats Oirschot met Ger van den Berg, Wim Hoogendoorn en Esther Wijffels.

Ik ben steeds veel “ op pad “ geweest, ik heb heel veel KL-kampioenschappen mogen organiseren. De vele facetten van het organiseren ( groot of klein ) heb ik daar geleerd, zaken die mij in het bedrijfsleven heel goed van pas zijn gekomen. Vele klimweken, vele ski-weken, vele duikweken, vele steunverleningen in bijv. Rheindalen, Brunssum, Maastricht, enz. enz. Er kwam een moment dat ik het gevoel had dat ik stil stond, ik had de HOOS al lang gehad en ik was al lang aan de beurt om SMI te worden, echter op dat moment heerste er overtolligheid en er was geen mogelijkheid voor een bevordering. Ik had zelf het gevoel dat ik meer kon, dat er meer inzat en dat er binnen onze organisatie geen mogelijkheden waren. Met pijn in mijn hart en zeer teleurgesteld heb ik toen afscheid genomen van mijn LO/Sportorganisatie.

Ballonvaren, een activiteit bij Suijlen Sport Service

3.Wat heb je aansluitend aan je periode als LO/Sportinstructeur gedaan? Kun je vertellen hoe en wanneer Suijlen Sport Service is ontstaan, hoe het is begonnen en hoe het is gegroeid? Als je nu terugkijkt, waar ben je dan het meest trots op?

Toen ik eervol ontslag had genomen in juli 2001, was het de bedoeling dat ik full-time in mijn eigen bedrijf zou gaan werken. Dit eigen bedrijf had ik al vanaf 1991 en ik werkte hier voornamelijk in de weekenden en in de vakantieperiodes. Ik huurde een tiental accommodaties in de Ardennen en wij verzorgden de outdooractiviteiten, meestal met militaire sportcollega’s. Zelf heb ik altijd op niveau gevoetbald, jaren heb ik ook gespeeld voor het militaire zaal- en veldvoetbalteam. Ik had de cursus trainer coach-1 van de KNVB en in april 2001 kwam PSV Eindhoven aanzetten met een baan als jeugdtrainer. Ik heb toen gekozen om beide te combineren, bij PSV heb ik ook een geweldige tijd gehad en heb het betaalde voetbal van dicht bij mogen meemaken. ( C – jeugd / A – jeugd / 2 e elftal ) Het betaalde voetbal is echter een enge wereld, vaak is het belangrijker wie je kent dan wat je kunt. Ik heb verschillende aanbiedingen gehad om verder te gaan in het betaalde voetbal en kon hiermee veel geld verdienen in het buitenland. Ook in deze heb ik mijn gevoel de beslissing laten maken, geld is niet het allerbelangrijkste. In 2006 heb ik toen de beslissing genomen om full-time in mijn eigen bedrijf te gaan werken. De ontwikkeling van het bedrijf 2006 – heden is ook hetgene waar ik het meest trots op ben. Begonnen met een oude Mercedes met een trailer vol met kano’s, tot een bedrijf met 30 personeelsleden, een eigen outdoor centrum, een eigen restaurant met terrassen, eigen boten, eigen Glampings, enz. enz. 

Een eigen Outdoorbedrijf


4. Als ik op
www.suijlensport.nl kijk, zie ik een grote variatie aan activiteiten. Welk activiteiten zijn de belangrijkste?

Ik heb altijd geprobeerd om in mijn bedrijf een soort risico spreiding aan te brengen. Loopt het ene onderdeel minder, dan kan ik terug vallen op een ander onderdeel. De grootste omzet wordt gegenereerd door het restaurant, eten en drinken zijn toch de eerste levensbehoefte van de mens. Met name de ligging van mijn restaurant en de terrassen aan het water, met het uitzicht op een prachtige haven, zijn een groot voordeel. Alleen in onze haven en camping zijn in het seizoen al een kleine 5000 mensen aanwezig, daarbij komen nog alle passanten en de mensen uit de regio die ons restaurant bezoeken. Het is keihard werken in de horeca, dagen van meer dan 300 couverts zijn heel normaal. Ook de andere onderdelen van mijn bedrijf lopen gewoon goed, het outdoor centrum, de koeriersdienst, de boot-camps, enz. 

5. Wie werken er in jouw team/bedrijf samen om al die activiteiten aan te kunnen bieden? Hoe ziet je organisatie eruit?

Aan het hoofd van elk “ onderdeel “ staat een full – timer die volledig verantwoordelijk is voor het hele proces binnen “ zijn bedrijfje “. Hij beschikt over personeel ( meestal free – lancers ) die voor de uitvoering zorgen, hij is eindverantwoordelijk. Zie het als een klein sportburo met aan het hoofd de smi/ adjudant. Zo hebben alle onderdelen hun eigen “ smi “ met zijn personeel : horeca / keuken / outdoorcentrum / verhuur / koeriersdienst / boot – camps, enz. Zelf stuur ik alle onderdelen aan, elke week heb ik een kleine vergadering met mijn full – timers waarbij alle lopende zaken worden besproken.

6. Heb je bij het leiden van Suijlen Sport Service nog wat aan de ervaringen uit je tijd bij de Koninklijke Landmacht en LO/Sportorganisatie? Wat gebruik je nog en wat heb je moeten afleren?

In feite alle zaken die wij geleerd hebben bij Defensie zijn van pas gekomen in het bedrijfsleven. Ik durf zelfs te stellen dat wij een voorsprong hebben ten opzichte van al die “ burger “ ondernemertjes. Het werken in teamverband, duidelijkheid, attitude, sociale vaardigheden, instructiebekwaamheid .We hebben altijd geleerd om te improviseren, om van niets iets te maken. Een aangeleerd doorzettingsvermogen, nooit opgeven, heeft er mede voor gezorgd dat mijn bedrijf groot geworden is.

Vooral in het begin had ik veel moeite met “ leven “ in de burgermaatschappij, het vaak in mijn ogen trage en niet zo fanatieke gebeuren. Ik heb moeten leren om rustiger te zijn op vele gebieden omdat het “ werken “ in de burgermaatschappij twee versnellingen lager ligt. Met onze achtergrond hebben we daardoor wel een ontzettende voorsprong, ik durf zelfs te stellen dat een beroepsmilitair die gedurende langere tijd werkzaam is geweest bij Defensie een hele grote voorsprong heeft en daardoor vrijwel zeker zal slagen in het bedrijfsleven.

7. Wat voor (nieuwe) ontwikkelingen zijn er in de branche waarin Suijlen Sport Service actief is? Welke ontwikkelingen verwacht je, als je in de toekomst kijkt? Hoe verwacht/wil je dat Suijlen Sport Service er over 3 tot 5 jaar uitziet?

De wereld waarin ik nu werkzaam ben, blijft veranderen. Je moet dus als bedrijf blijven innoveren. Je kunt niet stil blijven staan, je moet telkens mee en iets nieuws bedenken. Vorig jaar hebben we Glampings in de markt gezet, kamperen in een luxe omgeving. We hebben een lounge – terras gebouwd, we hebben nieuwe outdoor – activiteiten ontwikkeld. De interesses van mensen veranderen, waarbij in de huidige tijd het geld een belangrijke rol speelt. Je moet meegaan, blijven innoveren, telkens met nieuwe dingen komen, hetgeen er natuurlijk voor zorgt dat je altijd “ scherp “ moet blijven.

We hebben het geluk dat wij een super locatie hebben, aan de Maasplassen met een schitterende omgeving. Er is een wachtlijst op de camping en in de jachthaven, zodat de toekomst er gewoon goed uitziet. Eten/ drinken en plezier zijn toch altijd zaken die hoog op de lijst staan bij de mensen en ze zullen hier ook altijd geld aan blijven uitgeven.

Ik zelf heb nu vanaf mijn zestiende altijd volle weken gedraaid, weken van 80 – 100 uur waren heel normaal. Ik heb nu veel personeel en ik ben zelf “ in de vut “, dit betekent niet dat ik niets meer doe maar ik ben nu in de gelegenheid om zelf keuzes te maken wanneer ik wat doe. Misschien ga ik zelfs een aantal uren terug naar Defensie als sportinstructeur bij de NATRES, voor mij hobby. Ik prijs me gelukkig dat ik dit nu allemaal mag doen op deze manier. Echter, daar heb ik ook mijn hele leven in geïnvesteerd en keihard gewerkt.

Suijlen Sport Service
Gebroek 26-28
6043 GR Roermond
info@suijlensport.nl