Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


INTERVIEW ANNEMARIE NAT-VAN DONGEN

Door: Paul Lindeboom

Annemarie met Erica Terpstra

De afkorting ADHD krijgt na het lezen van dit interview met een van onze allereerste vrouwelijke sportinstructeurs ineens een hele nieuwe betekenis: Annemarie van Dongen is Heel Druk. Tijdens haar actieve carriere was zij al  zeer veelzijdig, na haar dienstbeëindiging is zij allerminst gaan stil zitten. Een interview met een bijzonder gedreven sportvrouw, die na het uitdienen van haar contract uiteraard een nieuwe verbintenis aanging met Defensie als NATRES-sportinstructeur (om het eventuele loze uurtje op te vullen).

Je bent 8 jaar lang een vaste waarde geweest in de Militaire Vijfkamp equipe. Wat vind je zelf je mooiste of meest bijzondere prestatie? Welke van de 5 onderdelen genoot je persoonlijke voorkeur?
Annemarie: “Om maar meteen met de deur in huis te vallen, tja mijn mooiste prestatie!! Dat zijn er meer: In 2009 ben ik eerste geworden tijdens een internationale wedstrijd in Schaarsbergen, zo raar om als eerste te mogen starten bij de cross (jachtstart) en de gehele 4 km eens niemand voorbij te zien komen (dus ook geen traditionele tik op mijn billen, hihi). Deze prestatie was mede door een super hindernisbaan en handgranaat werpen!
In 2010 zijn we tweede geworden tijden de wereldkampioenschappen op de hindernisbaan-estafette, ik meen wederom met een nieuw Nederlands record.

Oh, en in München tijdens het EK in 2007 zijn we met het team gelijk met de Noren derde geworden op de hindernisbaan estafette, op de honderdste gelijk.
We hebben een paar keer met het team het Nederlands record op de hindernisbaan-estafette verbroken!!!”


Je hebt door je carrière heen aan zeer veel uiteenlopende sporten deelgenomen, waarbij rugby en voetballen vooral opvallen door het 'mannelijke' karakter. Met daarbij gevoegd deelnames aan NMK Triathlon en NMK Survivalrun sta je te boek als een sportieve meid met karakter. Is dit aangeboren of heb je je dit eigen gemaakt?

Annemarie: “Mijn opa was altijd al heel sportief, hij heeft tijdens zijn tienerjaren in Spitsbergen gewoond en daar veel getraind met sledehonden, ook een reddingsoperatie moeten leiden! Mijn vader heeft ons sporten met de paplepel ingegoten, zo speelde mijn broer bij de jeugd bij Cercle Brugge en deed ik mee in de Zeeuwse Atletiek Competitie om de prijzen. Als kind was ik heel dun en mager en mocht nooit op die "stoere" sporten. Vandaar dat ik daarna een inhaalslag ben gaan maken. IJshockey vind ik prachtig om te zien, maar het is gezonder voor lijf en leden om dat maar niet te beoefenen. Omdat ik toch van het hardlopen kom was in eerste instantie voetbal wel een mooie tussenstop tot ik besmet werd met het prachtige en respectvolle rugby.”

NMK Atletiek

Je bent een van de weinige die zowel lang bij de KL-sportgroepen als bij de KLU-sportgroepen heeft gewerkt. Wat vind jij de grootste overeenkomst en wat het grootste verschil?
Annemarie: “Haha, niet te vergelijken!! De grootste overeenkomsten zijn de soms groene karakters tijdens de lessen en de "opvoeding" die iedereen heeft gehad tijdens de opleiding.
De grootste verschillen zijn de opkomst, zo gaf ik bij de Landmacht les aan gemiddeld 30 tot 50 personen, bij de Luchtmacht is dat tussen de 5 en 15. Heel vaak komen ze nog een keer (buiten hun dienst) zelfstandig sporten.”

Je bent momenteel bezig met het behalen van een trainersdiploma. Betekent dit een langzaam opschuiven naar de zijlijn en minder zelf actief zijn? Heeft je prille moederschap daar ook mee te maken?
Annemarie: “Ja, zeker!! Momenteel doe ik de opleiding Triatlon Trainer 3, super leerzaam en interessant. Niet dat direct mijn lichaam mankementen begint te vertonen, maar voorbereiden op de toekomst is wel zo belangrijk. Zo heb ik veel minder tijd om zelf te trainen en ik geef vier van de vijf avonden les.
Door de geboorte van de eeneiige meisjes tweeling zijn mijn prioriteiten wel anders komen te liggen. Graag wil ik ze het plezier in bewegen bijbrengen, al denk ik niet dat het (ook) hun lukt lang stil te zitten.”

Wie is de drukste van de drie meiden?

Ik heb vernomen dat je een eigen bedrijf bent gestart, met een grote verscheidenheid aan mogelijkheden voor de toekomstige klant. Wil je eens wat vertellen over dat bedrijf?
Annemarie: “"Fit met Annemarie" is de naam, meer om lekker in je vel te gaan zitten dan dat we allemaal een super strak lichaam krijgen. De massages die ik geef zijn heel divers, Bindweefselmassage voor het "resetten" van het lichaam. Ik heb iemand behandeld die last had van Fibromyalgie (weke delen reuma) en na de toch wel intensieve en niet pijnloze behandeling had zij VEEL minder tot geen pijn meer. Sportmassage en ontspanningsmassage en het elastische tapen spreken voor zich. Daarnaast geef ik ook nog zwangerschapsmassage, mede omdat ik het niet bepaald ontspannen had tijdens mijn zwangerschap met mega dikke toeter! Naast de massage geef ik nog personal training en na het afronden van TTN3 komt daarbij personal coaching.

NMK Triatlon Biddinghuizen

Momenteel geef ik veel lessen bij MOM IN BALANCE, bootcamplessen aan zwangere (deze zijn uiteraard aangepast) en net bevallen dames, beide groepen mogen nog niet alle bewegingen en oefeningen doen wat bij veel trainers niet bekend is. En de moeders die wat langer geleden zijn bevallen en die weer helemaal fit willen worden kunnen uiteraard knallen tijdens de bootcamplessen Mpower!!”

Publicatiedatum: 03 oktober 2017