Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HOE GAAT HET MET ONZE OUD-COLLEGA'S?
INTERVIEW MET BERRY MANDERS
 

Door Paul Lindeboom 

 

Puur bij toeval vang ik tijdens een werkgesprek een opmerking op over een coaching workshop die gegeven wordt door Berry Manders, en binnen een fractie van een seconde is het idee geboren om hem op te voeren in de vaste rubriek om oud-collega's in the spotlighs te plaatsen. En dat lukt, want binnen een tijdsbestek van 2 dagen is het interview al gereed. Lang leve de mail.

Berry, vele van jou kennen je vooral van de MZV-foto’s met Nico Spierenburg. Dat suggereert dat je voor die periode (civiel, mogelijk in je jeugd) wel wat bedrevenheid hebt opgedaan in verdedigingssporten?
"Haha, ja de MZV-posters met Jeroen en Nico, het was erg leuk om die samen te maken. Hele fijne collega’s overigens. En inderdaad, ik heb vanaf mijn 8e jaar tot nu toe (61) vrij veel aan vechtkunst gedaan. Judo, Jiu Jitsu, Karate (WadoKai), TaeKwonDo, Ki-Aikido, trainer-coach Boksen, Thai Boksen, Tai Chi en Wing Chun Kung Fu. En een prachtige tijd gehad met de werkgroep MZV. Allemaal kanjers met een eigen stijl: Wilko Jansen, Jan Haak, Eelco Wisman, wijlen Albert Rietman, Johan Sanders, Jeroen Kuiper, Leo Sannen en Nico Spierenburg. Op dit moment geef ik nog 3x per week les in Tai Chi en 1x per week train ik met een select groepje Wing Chun Kung Fu. Alles rustig aan hoor, ik word ook een dagje ouder 😊."


Ik ken jou vooral pas vanaf de periode dat je de verlaten sporthal van Groot-Heidekamp weer nieuw leven ging inblazen en daar de commandant werd. Wat kun je ons vertellen over je functioneren als Sgt sportinstructeur? Want daar weet ik dus niks van.

"Als DF-er begon ik na de infanterie (Garde Jagers) aan de sportopleiding in Ossendrecht. Met enorm fijne collega’s zoals Jan Bult, Lion de Frel, Bert Wennekes, wijlen William Frieling, Alex Keulemans, Kees Jaket en ook enkelen vanuit de Douane en de Kmar. Hele leuke tijd gehad. Vervolgens vooral veel lesgeven natuurlijk als sportleraar. Verreweg de mooiste tijd was wel Luchtmobiel en de LO/Sportschool. Veel buitenspelen op onder andere de hindernis- en touwbanen en de klimtoren. En geweldige oefeningen mogen meemaken zoals in Freissinières te Frankrijk. En ik ben ook dankbaar voor de vele cursussen die ik heb mogen volgen, waarvan een cursus in Andermat Zwitserland o.l.v. de ervaren Zwitserse berggids Hans-Rudy echt nooit meer van mijn netvlies zal verdwijnen. Gouden tijden!"

  • 04 Bergtraining in Frankrijk met 11 AMB
  • 06 Ook in Freissinieres, begeleider bij een van de tochten. Even pauze in het zonnetje. Super om te doen
  • 08 De toenmalige kliminstructiegroep bij ‘de Tarzan’ te Marche Les Dames
  • 09 Aan de hoofdrem van de toggle in een groeve in La Courtine (Frankrijk)
  • Berry profiel 2


Wat vond je van je gehele LO&Sportperiode de meest beklijvende gebeurtenis, activiteit, voorval?
"Lastige vraag omdat er zóveel mooie herinneringen zijn. Het verhaal wat direct bij me opkomt was toch wel dat we met een klein groepje van het stappen in Duitsland terugkwamen bij de Duitse kazerne waar we sliepen en er niemand naar de grote hangpoort kwam op die te openen. Ik zag een kleine uitholling in de weg onder de poort en vroeg aan Wilko of hij eronderdoor kon rollen om de wacht te halen. Wilko paste er nét niet onderdoor dus we besloten met z’n viertjes de poort iets op te tillen. En ja hoor, we tilden de kazernepoort er volledig uit! En toen kwam de wacht eraan. Oh jee, dachten we, nu zijn we de sjaak. Maar gelukkig was het een Nederlander die wacht liep. Hij liep ons glimlachend voorbij richting een klein voetgangerspoortje en zei grappig: ‘je kunt ook gewoon deze poort pakken, hoor’.
De tijd op de LO&Sportgroep GHK was ook een fantastische periode. Enorm, ik herhaal… enorm gedreven sportinstructeurs die alles gaven! Daarnaast ook nog volle ondersteuning vanuit de staf om allerlei zaken te regelen van klimtorens tot fitnessstraten en meer. Bovendien op locatie ook nog de beschikking over meerdere gebouwen. En volle integratie in het schoolbataljon. Super tijd.
De meest gedreven sportinstructeurs van de NATO 😉. Het eerste team GHK – Schoolbat AMB.
En natuurlijk de tijd op de LO/Sportschool waar we als kliminstructiegroep vaak onderweg waren in de prachtige natuur. Heerlijk."

Boven v.l.n.r. Hans Wakelkamp, Berry Manders, Robert Wanders, Nick Hartjes, Jacob Ensing, Jon Tak en Arno Heg. Onder v.l.n.r. Michael Lapod, Mark Reijers, Roland Thijssen en Stefan Bousma.


Na je afscheid ben je een bedrijf gestart in consultancy. Hoe is de aanloop daar naar toe verlopen (hoe ontstond het idee) en hoe is het vanaf de oprichting verlopen? Opleiding gevolgd of jezelf ingelezen in de materie? Heb je medewerkers of doe je het solo? Heb je veel werkaanbod? Etc.
"Ik ben gestart bij Nijssen Management & Teamtrainingen onder leiding van Wijlen Dolf Nijssen. Dat gaat al vele tientallen jaren terug. Van Dolf heb ik het vak (management- leiderschap- en teamtrainingen) geleerd. Ik mis hem en die samenwerking nog steeds. Zeer regelmatig waren we in de groeve in Duitsland te vinden. Vele ADV-dagen en andere vrije momenten waren wij (en ook vele andere cordelet verts en rouges) in touw (letterlijk) om Dolf te helpen. Na 3 commandantenfuncties (Groot-HeideKamp, Havelte en Oirschot) twijfelde ik enorm om over te stappen naar een full time trainersbaan. Ik had het immers erg goed bij de LO&Sportorganisatie en overstappen brengt toch ook wel onzekere tijden met zich mee. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik ben toch echt een leraar in hart en nieren. De commandantenfuncties waren erg interessant en waardevol, echter ik kwam steeds verder weg te staan van het lesgeven. Dus vandaar toch de overstap gemaakt. Helaas op een verkeerd moment. De recessie trad in en ook NMTT kreeg onder andere daardoor ook minder werk. Financieel gezien braken er voor mij enkele pittige jaren aan met weinig budget. Maar gelukkig werd ik gevraagd om in deeltijd als burger te komen werken bij het Expertise Centrum Leidinggeven Defensie (Clas) wat ik 4 jaar heb gedaan. Nu werk ik al weer ruim 8 jaar in onderverhuur vanuit eerst Boertien Vergouwen Overduin (5 jaar) en nu Schouten & Nelissen (nieuwe naam: Relevance) voor Defensie.  Op dit moment zijn dat gemiddeld 3 trainingsdagen per week. Daarnaast geef ik nog trainingen voor wat andere bureaus. Ik ben wat dat betreft een soort huursoldaat en kom ook niet los van defensie 😊. Daarnaast werk ik als acupuncturist in mijn eigen praktijkruimte.  Ik bouw na April dit jaar de trainingen af en wil liefst 1 en maximaal 2 dagen per week training gaan geven. Temeer omdat ik ook meer mensen wil helpen met acupunctuur. Bovendien willen Marja en ik vanaf 2023 minder werken en meer genieten."


Je naam viel dinsdag 15 maart in ons stafgebouw. Hoorde dat je een cursus/workshop gaat geven in coachend leiderschap. Kun je over dit onderwerp wat vertellen?
"De training Coachend Leiderschap is gebaseerd op de HELP-methodiek die ik vanuit mijn jarenlange ervaring heb samengesteld. Het is een methode van effectgerichte coaching en valt in deze onder ‘oplossingsgericht werken’ en ‘positieve psychologie’. Eerst wordt objectief gekeken naar de effecten van het gedrag. Er wordt in beginsel niet gekeken naar eventuele oorzaken van ineffectief gedrag of ‘wat iemand fout doet’. De focus ligt op het beter worden, op het vergroten van het gedragsrepertoire waardoor je meer effectief of wenselijk gedrag kunt vertonen. Focus op groei. Constructief. Bereidheid tot het willen versterken van het wenselijke gedrag wordt door intrinsieke motivatie gecreëerd. Het liefst verzorg ik natuurlijk vanuit Manders Consultancy maatwerk in deze en hoop nog wel het een en ander te mogen doen voor de LO/&Sportorganisatie. Dat zou een kers op de taart zijn."

Publicatiedatum: 18 maart 2022