Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


AFSCHEID VAN THEO HUNCK

Door Jan van den Dool

Soms neem je afscheid van iemand waar je nooit mee hebt gewerkt en soms heb je wat vaker met iemand gewerkt. Dat laatste was het geval met Theo, ik heb een paar keer met hem gewerkt en ik heb ook nog les van hem gehad op de officiersopleiding. En dat maakt het makkelijker, want dan kun je ook wat uit eigen ervaring vertellen. Maar jullie kennen Theo……die heeft soms zo zijn eigen mening. 

Taakverdeling tussen de overste
Theo wilde graag dat ook Hans van der Kaaden een verhaaltje zou houden. Nou is dat wel te begrijpen, want Hans en Theo hebben wel heel vaak samengewerkt, Theo heeft in tien van zijn dertien LO/Sportfuncties met Hans gewerkt. En dus hebben we afgesproken dat Hans en ik beide een verhaaltje over Theo doen. Hans loopt de carrière van Theo langs en ik ga het over de persoon Theo hebben.

Om nou te voorkomen dat het een heel lang verhaal wordt, moeten wij beide het niet te lang maken, mij gaat dat lukken………. 

Deze opzet tekent natuurlijk al de persoon Theo. Duidelijke visie, weinig ruimte voor onderhandeling. Zo kwam hij ook binnen bij het voorgesprek met Hans en mij: Hij zei nog net niet: “Overste, u gaat dit doen en u Overste, gaat dat doen en zelf hou ik dit allemaal in de hand. Hebben jullie nog vragen?”

Ik mocht dan twee goede en eventueel slechte eigenschappen benoemen en met onderhandelen heb ik uiteindelijk het recht bedongen om van het aantal twee af te mogen wijken….. 

Gedreven discipline
Theo is een militair. Correct, loyaal en discipline is belangrijk. Als oud-cavalerist heb je dat wellicht nog net een schepje extra…en als je dan bij die LO/Sportinstructeurs komt, vroeger waren dat soms echt plunjebalen…., dan geeft een verschil van inzicht over discipline weleens wat frictie.

Ik denk dat de leeftijd daar niet de scherpe kantjes van heeft afgehaald, het blijft zijn overtuiging, maar hij weet het wel steeds beter bij mensen binnen te brengen.

En wat dat loyale betreft, ik ben blij dat hij mij altijd verteld heeft wat hij er van vond, ook als hij het niet met me eens was.

Theo is gedreven: gedreven in zijn werk en gedreven als sporter. Ik heb een voorbeeld toen Theo op de KMA zat. Hij was bezig met zijn HAVO-opleiding en voor de uitwisseling met Sandhurst zat de ploeg een aantal uren op de boot naar Engeland. Terwijl om hem heen de cadetten aan het feestvieren waren, zat Theo heel geconcentreerd in de hoek te studeren voor de examens die volgende week waren. 

Vijfkamp
De gedrevenheid maakte hem ook een goede sporter. Hij is top vijfkamper geweest. Ik weet nog dat ik wel eens samen met Theo over de hindernisbaan liep en dat als hij onder de kruipdraden door ging, ik in de looppas ernaast bijna moest versnellen, zeker de eerste keer zeer indrukwekkend. 

Als je in je officiersopleiding als LO/Sportofficier-in-spé les krijgt van een vijfkamper ben je niet altijd blij. En Theo was toen ook niet de enige vijfkamper in die sportgroep. Gelukkig was er ook nog een tennisser, die was wel aardig.

Maar zonder gekheid, ik heb op dat gebied absoluut een aantal zaken geleerd van Theo. Op het GOC samen aan de vijfkampploeg werken, samen aan de ploeg voor het Parcours Militair werken, samen naar de kampioenschappen, wat mij betreft een leerzame en mooie tijd.

Personeelszorg
Theo is eerlijk en recht door zee. Hij staat altijd voor zijn eigen mening………. en dat kan natuurlijk wel eens botsen, het is maar net aan welke kant van de mening je staat. Je weet wel wat je aan hem hebt maar dat zorgt er ook voor dat hij niet altijd vrienden heeft gemaakt. 

Daardoor hebben mensen ook niet altijd ervaren dat Theo personeelszorg zeer hoog in het vaandel heeft staan. Als je in de ogen van Theo in je recht staat, zal hij alles in het werk stellen om je te ondersteunen. Soms zat het ook in de kleine attenties. Ik weet nog dat ik in Vught met mijn eerste plaatsing bij Theo kwam en als er iemand in de sportgroep jarig was zorgde hij altijd dat er bij binnenkomst een versierde stoel voor de jarige was.

Theo, niet iedereen heeft het altijd onderkend maar ik heb je altijd zeer gewaardeerd om de wijze waarop je voor je personeel zorgde en ook vocht. 

Voor zover de bijdrage van Jan van de Dool. Klik hier voor de presentatie die Hans van der Kaaden op donderdag 28 januari hield.