Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
EEN POOLS UITJE
Door: Eric Noorlander

 

“Eric, je hebt ooit aangegeven wel te willen ondersteunen in Polen. Is dit nog steeds zo en kan je volgende week vertrekken?” Zo ging ongeveer ging het verzoek of ik voor 3,5 week in Polen als Liaison Officer bij het MAC2C wilde gaan werken. Het is een ervaring geworden die ik niet had willen missen!

Voor de steun aan Oekraïne heeft de NAVO samen met een aantal andere landen het International Donor Coordination Center  (IDCC) in Stuttgart opgericht. Daar vindt dagelijks een meeting tussen alle betrokken landen, inclusief Oekraïne, plaats. De laatste ontwikkelingen in Oekraïne worden besproken, de behoeftes van het Oekraïense leger worden doorgenomen en de planning van de donaties in de aankomende 72 uur worden getoond.  De donaties kunnen via Roemenië, Slowakije of Polen doorgestuurd worden naar Oekraïne. 80% vindt plaats via Polen en daar was ik als liaisons officer aanwezig om de donaties uit Nederland te coördineren.

De materialen die Nederland doneert kunnen per vliegtuig, met de trein of per vrachtwagen naar Polen gestuurd worden. Een gedeelte van het vliegveld van Rzeszow wordt door de Amerikanen bemand en beveiligd en daar kunnen alle vliegtuigen met donaties landen. Naast het vliegveld is een Polish Logisitical Hub ingericht waar de vrachtwagens gelost kunnen worden. Voor de treinen is er een hub ingericht wat 2 uur van Rzezsow ligt. Op alle locaties is het Poolse leger aanwezig om te helpen met het unloaden. Als er een donatie uit Nederland ergens aankomt, was ik aanwezig om het materiaal te controleren en de documenten in orde te maken. Gelukkig had ik daarbij hulp van een MOVCON van DVVO die alles weet van de documenten. De Oekraïners stonden bij elke aankomst klaar om de materialen over te laden naar hun eigen vrachtwagens. Meestal vertrok het materiaal in de eerst volgende nacht direct naar Oekraïne en werd het gelijk ingezet door het Oekraïense leger. De nood voor nieuw materiaal is erg groot.

Er was gelukkig ook nog ruimte voor ontspanning. Op 4 juli is het Independence Day voor de Amerikanen. Ze hadden op die dag een hele en halve marathon georganiseerd. Samen met een Franse collega deden we mee aan de halve marathon. Door de hitte moesten we om 06.00 starten. Ik ben geen goede loper maar ik was toch nog binnen de 2uur gefinisht.


Het was heel bijzonder om op deze manier ruim 3 weken betrokken te zijn bij steun aan Oekraïne in hun strijd tegen Rusland. De onderlinge samenwerking met de andere landen verliep erg goed en we hielpen elkaar waar dat mogelijk was. Het is een ervaring die ik niet had willen missen.

Publicatiedatum: 20 juli 2022