Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HHGS WINTER CURSUS IN OOSTENRIJK

Door Rob Manders
Rob Manders

Zondag 9 feb: Alle spullen gepakt, een PNOD heeft denk ik nog nooit zo vol gezeten. Maar uiteindelijk niks vergeten en op naar Saalfelden. Martin Berends, Sietse Jonkers en ik Manders zijn de gelukkigen die een van de schaarse internationale plekken in de cursus HHGS (Heeres Hoch Gebirgte Specialist) winter hebben mogen vullen. Waar vorig jaar nog 7 van onze collega’s het zomer deel hebben afgerond, hebben we er nu helaas maar 3 mogen vullen.

(Marcel van Panhuis heeft ongeveer in dezelfde periode de Special Forces (SF) module HHGS mogen volgen zodat toch 4 Nederlandse sportinstructeurs de mogelijkheid hebben de HHGS af te ronden. De SF cursus inhoud is hetzelfde, echter in korter tijdsbestek omdat de tactische Warfare week er in deze module niet in zit.)

De eindbestemming was Gebirgskampfcentrum Anton Walner kazerne te Saalfelden, het opleidingscentrum in Oostenrijk waar alle hooggebergte cursussen gegeven worden. Voor ons geen vreemde plek omdat we er vorig jaar ook al 5 weken door hebben mogen brengen. Toen in zomerse omstandigheden weliswaar, nu het winter gedeelte.

De inhoud:

- militaire schilauf (1 week)
- hoch touren/ ski touren (2 weken)
- mountain warfare / tactische onderkomens en verblijven in winterse omstandigheden. (1 week)
- examen week

Week 1

In totaal starten we de cursus met 8 internationale, 6 Nederlanders en 2 Kroaten, en 27 nationale deelnemers. De overige Nederlanders zijn kaderleden vanuit diverse manoeuvre eenheden van de 13e Lichte brigade.

Na 4 uur hadden we er nog maar 7 internationale deelnemers aangezien 1 Kroaat zijn intest Engels niet gehaald had.

De eerste week bestaat uit militair skiën, in het Leogang skigebied, de allereerste afdaling “even in skiën” was simpel weg volgen! Oké, welkom in Oostenrijk! Voor Martin, Sietse en ik met ski niveau 3 was dit al een uitdaging gezien de beperkte gewenning aan Oostenrijkse materialen en de snelheid van onze kapitein HBF. Dit was overigens ook de enige piste afdaling, de rest van de afdalingen waren off piste. Het “terrein van de HHGS” noemde de instructeur het! Verschillende oefenstof kwam voorbij, de bindingen los (tourski stand), de schoenen los, bochten maken op 1 ski, je kunt het zo gek niet bedenken. (Marcel heeft zelfs nog een aantal afdalingen gemaakt op 1 ski! Ook off piste). Aan het einde van deze week 3 runs examen skiën.

- 1 run op de piste, waarbij lange bochten en korte bochten aan elkaar moesten worden geskied. Eis: stok inzet, alpine balans, snel maar gecontroleerd.

- 2 runs off piste. Eis: veilig, vlot en gecontroleerd naar beneden in relatief korte bochten.

Helaas deze dag afscheid moeten nemen van onze 3 Nederlandse collega’s, het ski niveau van deze collega’s was niet voldoende beoordeeld. 4 internationale deelnemers over.

Week 2 en 3

Deze weken stonden in het teken van tour planning, touren, zhkh, weerkunde, touw technieken, lawine- en sneeuwkunde en verschillende reddings technieken. In het Lessachtal een gebied in Karinthië nabij de Italiaanse grens, het grensgebied van de carnishe Alpen en de Lienzer Dolomieten. Touren variërend tussen 1000 en 1600 hoogtemeters en afstanden tussen de 12 en 18 km. Touren waarbij we met de ski’s de top konden bereiken, maar ook touren waarbij we met de stijgijzers en de ice-axe met de ski’s op de rugzak 3 touwlengtes mochten klimmen! Een super, en enigszins spannende, ervaring! Vooral als je met 4 rugzak dragende kerels aan een dodeman (t-anker met de ice-axe) op een steile sneeuwhelling moet wachten om na te klimmen op ter plekke geslagen pitons. Naast de fysieke uitdaging was er dus ook sprake van mentale training.

Vervolgens wel super gaaf om na een pittige klim een foto te kunnen maken van het gipfel, en de off piste afdaling in kunt zetten om na een 7 uur durende tocht omhoog, na een uurtje weer bij de auto te staan! De voorlaatste dag van deze 2 weken, donderdag 27 februari, wederom een examen dag:

- Theorie zhkh, stadia van onderkoeling en uitputting, frostbite, lawine redding;
- praktijk zhkh;
- knopen en inbind methodes uitvoeren en controleren;
- standplaats bouw in sneeuw en ijs;
- abseilen en aflaten;
- praktijk tourplanning en tour leiden.

Wederom met positief resultaat althans voor Martin, Sietse en ik. De laatst overgebleven Kroaat kon na deze 2 weken huiswaarts in verband met slecht leiderschap, niet kunnen oriënteren en het zakken voor een examen. In onze ogen jammer maar terecht. Deze Kroaat heeft ons meerdere malen extra fysiek geprikkeld met zijn route keuze.


Week 4

Alleen Martin, Sietse en ik vormen nu nog de internationale leergang. (Marcel daarnaast zit nog steeds in de SF module.) De mountain warfare week, verblijven in de bergen in een enigszins tactische setting.

Omgehangen met opsvest, helm, wapen en rugzak vertrokken we richting Hoch Filzen, een oefen- en schietterrein van de Oostenrijkers. Genoeg voeding (WOL pakket) en middelen bij ons om deze twee nachten in het terrein te kunnen overleven. Deze keer een stijging van ongeveer 600 meter over een afstand van 3 km. Een kort tochtje, zou je zeggen, ware het niet dat de vellen van de tourski’s er deze tocht weinig zin in hadden. Les = plak nooit je vellen op een koude vochtige ski!

Ook een andere gewaarwording is tourskiën met een 35 kg rugzak. Boven aangekomen beginnen we direct met onze onderkomens te bouwen, een iglo deze nacht, natuurlijk wel in een veilige omgeving, dus de observatiepost moest gegraven en bemand worden. In de avond nog een korte tour bij duister! Super gaaf dat skiën met je hoofdlampje. Verder een prima verblijf trouwens, zo’n 6 persoons iglo!

De volgende dag zetten we de afdaling in met 40 cm nieuwe sneeuw, slecht zicht, en met een steile helling ook weer een uitdagende opdracht, met je drie eenheid en 110 liter op je rug. Na opklaring van de mist wel een fantastische omgeving met heel veel sneeuw!

Op naar de schietbaan: gewoon een vallei met als kogelvanger de bergen! Schieten met ski’s en sneeuwschoenen aan, zowel staand, knielend en liggend maar ook dynamisch verplaatsend op ski’s en sneeuwschoenen. Gelukkig wisten we nog hoe het wapen, de Steyr AUG1, werkte van de vorige keer. Enige uitleg vonden ze namelijk niet nodig.

De tweede nacht sliepen we in een tent achter onze defensieve opstelling die we tussendoor nog even graven moesten, een prima nacht met veel rust.

De volgende dag volledig uitgerust het kamp af kunnen breken en terug verplaatst naar de kazerne om daar onderhoud te plegen. Op naar de examen week.


Week 5

De examens en afwikkelen.
Bestaande uit theorie over lawine-, sneeuw- en weerkunde. Bouwen van verschillende redding systemen. Lokaliseren van 2 lawine slachtoffers binnen 6 minuten Voor een aantal nationale deelnemers ook de mogelijkheid om een eventuele herkansing te kunnen doen. Ook deze examens met een positief resultaat af kunnen ronden! Resultaat: 4x compleet opgeleide HHGS! (Marcel heeft zijn module natuurlijk ook afgerond!) Kap Harmsen en smi Althuizen: bedankt voor jullie interesse en aanwezigheid bij de certificaat uitreiking, top!

Trots om deze cursus af te kunnen ronden en de titel Heeres Hoch Gebirgte Specialist te mogen dragen. Een NATO erkende zelfstandige bevoegdheid om, in bergachtig terrein, les en instructie te mogen geven, touren te leiden in zowel winterse als zomerse omstandigheden, en daarnaast terreindelen begaanbaar te maken voor eenheden en hun taak. Wij hopen het geleerde in de praktijk te gaan brengen in het kader van de Fysieke en Mentale vorming maar ook zeker in de verschillende fases van het gereedstellingsproces en ter ondersteuning van de eenheden tijdens voorbereiding en training voor hun operationele taak.

Bedankt elnt Sanders, de grote initiator van deze mogelijkheid. Elnt Wessel bedankt voor de ondersteuning, smi Groen en Smi De Jong: bedankt voor jullie hulp en bereikbaarheid als HBF. Kap Kaag bedankt voor de materiële ondersteuning.


Publicatiedatum: 20 maart 2020

Eerder verschenen artikel over een HHGS opleiding:
- Dossier WOH (door Oscar Prins)
- HHGS zomer cursus (door Marcel van Panhuis)