Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


VOORDELEN VAN VAKOL
Door : Youri Wintjens

Ik ben juli jongstleden geplaatst op de LO/Sportgroep Groot-Heidekamp (GHK). Eén van de redenen waarom ik op de GHK geplaatst wilde worden, is dat ik erg graag mijn rode baret wilde behalen. Ik werk nu al 13 jaar bij de KL (als infanterist, genist en nu sportinstructeur) en het heeft me altijd geprikkeld om naar luchtmobiel te gaan. Dit had meerdere redenen: ik wilde mezelf weer uitdagen/verdiepen in het groene optreden, op fysiek/mentaal gebied en als onderofficier.

Ik heb van 5 oktober t/m 20 november de VAKOL gevolgd, en ik kan niet anders zeggen dan dat de opleiding mijn verwachtingen alleen maar heeft overtroffen.

Voorafgaand aan de VAKOL wordt er redelijk vaak gezegd dat de VAKOL meer is dan alleen je rode baret halen, en ik kan zeker beamen dat dat zo is. Er zijn meerdere redenen waarom ik zo enthousiast ben over de opleiding.

Ik ben tijdens de opleiding fysiek en mentaal gevormd zoals ik nog nooit eerder heb ervaren tijdens mijn loopbaan, en daardoor heb ik mezelf weer beter leren kennen en heb ik op dat gebied zeker mijn grenzen weer kunnen verleggen. Daarnaast zijn er twee items die als een rode draad door de opleiding heen lopen en dat zijn Leiderschap (onder verzwaarde omstandigheden) en de Mentale component.

Gedurende de opleiding krijg je steeds meer handvatten (door theoretische lessen en praktijkopdrachten) op het gebied van leidinggeven waardoor je er achter komt dat er een aantal zaken van essentieel belang zijn om een goede leider te zijn, denk hierbij aan: het aanpassen van je leiderschapsstijl aan de situatie, delegeren (verantwoordelijkheid geven), wilsoverdracht en vertrouwen hebben in de opdracht, eigen kunnen en dat van de groep. Een voorbeeld hiervan, is dat als een groep er fysiek en mentaal doorheen zit je als leider specifiek en directief moet zijn in je opdrachtverstrekkingen. Denk hierbij aan het benoemen van namen voor het uitvoeren van opdrachten en het dus niet algemeen houden, anders wordt het niet of niet op tijd uitgevoerd omdat niemand er zin in heeft of vanuit zichzelf verantwoordelijkheid wil nemen.

Een echte leider gaat in de strijd voorop

Natuurlijk krijgen we deze stof ook toegereikt op de KMS, maar het gaat in de VAKOL veel dieper, waardoor ik me op dit gebied echt heb kunnen ontwikkelen.

Daarnaast wordt er erg veel aandacht besteed aan de mentale component. En juist dit onderwerp is natuurlijk perfect toe te passen in de dagelijkse werkzaamheden als sportinstructeur. Door de zeer professionele en inhoudelijk goede theoretische lessen en evaluaties na meerdere bijzondere mentale praktijkopdrachten, heb ik mezelf ook op dit gebied sterk kunnen ontwikkelen.  

Kortom: ik heb de VAKOL echt kunnen beleven en niet alleen ondergaan omdat ik het traject in ben gegaan om mezelf te ontwikkelen. Daarom zal ik ook echt een ambassadeur zijn om andere collega-sportinstructeurs die zichzelf willen ontwikkelen als sportinstructeur, onderofficier en als mens uit te dagen om de rode baret te halen!