Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

O&T Groep Zuid-Duitsland 2023
Door: Kapitein Rik van Trigt

De O&T-groep Zuid-Duitsland (voorheen LO&Sportgroep Bad Reichenhall) biedt voor alle CLAS-militairen vanuit de Diensten Catalogus O&T-weken aan die zijn afgestemd op het operationele Gereedstellingsproces. Alle programma’s zijn met medewerking van expertisebureaus, bijvoorbeeld het ECLD, tot stand gekomen.
De trainingen vinden plaats vanuit het net over de Duitse grens in Oostenrijk gelegen Lofer. Daar vandaan vertrekken onze collega’s iedere ochtend naar de militaire oefenterreinen in Zuid Duitsland. 
De O&T-groep Zuid-Duitsland is sinds januari 2023 gehuisvest in outdoor hotel ‘Jugend Erlebnishotel Post’ (adres Markt 55, 5090 Lofer).

Historie
Een stuk uit het Zuid Duitse LO&Sport verleden pak ik hierin nog wel even mee, want al sinds 2005 zijn onze collegae daar in Zuid-Duitsland dagelijks bezig om eenheden fysiek en mentaal te trainen. In een ‘ver’ verleden zijn deze trainingen gestart op een Duitse kazerne, vanaf 2006 tot 2016 bij Baumgarten en daarna tot 2022 vanuit Fritz am Sand. Momenteel is onze O&T groep Z-D dus werkzaam vanuit het Oostenrijkse Lofer. Zoals de meest bovengelegen alinea al aangeeft, gaan de instructeurs en de te oefenen eenheden naar de Duitse oefenterreinen in de bergen. Onze Duitse NATO partners borgen daar de kennis en ervaring die nodig is om succesvol te kunnen blijven optreden in het schitterende bergachtige terrein. “De samenwerking met de Duitse collega’s is super goed en willen al onze programma’s ondersteunen”, aldus Eelke Hogenhout.

Het team
Op de O&T groep Z-D werken op het ogenblik 7 vaste LO&Sportinstructeurs. Het team is als volgt opgebouwd; Commandant Kapitein Eelke Hogenhout, zijn plaatsvervanger Adjudant OT&O Ruud Lenferink en de instructeurs SMI Marcel van Panhuis en de Sgtn1 John Sanna, Rob Manders, Martin Berends en Chiel Bakker.
Op mijn vraag of het in het Oostenrijkse Lofer bevalt, was de reactie eenduidig en positief. Ik citeer Ruud: “Wij zitten hier met een compleet nieuw team. Het voordeel van een nieuw team is dat er ook veel nieuwe goede ideeën zijn ontstaan. De Corona crisis heeft die ideeën alleen maar gekatalyseerd en dus beter gemaakt. Het is ook goed dat wij in dit nieuwe onderkomen zitten want de reden van deze stap om hier naartoe te gaan was o.a. om naar de operationele gereedstelling toe te werken van Pelotons- tot zelfs Compagniestrainingen. Daarom was er een verruiming van het aantal slaapplaatsen nodig en uiteindelijk is dat in Lofer gevonden. Dankzij budgettaire verhogingen met betrekking tot het eten heeft er een ‘upgrade’ plaats gevonden t.o.v. het eten in Fritz am Sand. De voeding is nu echt afgestemd op het fysieke profiel van de eenheid”.


Zeer afwisselend werk die specifieke vakkennis vereist
Onze LO&Sportinstructeurs hebben in Zuid-Duitsland uitdagend en zeer afwisselend werk. Het werken in de bergen vraagt een grote verantwoordelijkheid en specifieke vakkennis. Onze instructeurs die daar dagelijks in de bergen werken, zijn daar gedegen in opgeleid en beschikken daar beslist over. Een voorbeeld hiervan was nog niet zo lang geleden dat Sgt1 John Sanna de CLS’er van een eenheid erop wees dat een groepslid vreemd gedrag vertoonde en daarna niet meer ademde. Dan moet je de levensreddende zaken echt oppakken en dat vraagt absoluut de juiste kennis en vaardigheden. Dat is in de bergen essentieel, zeker als daar bij een andere groep op een paar kilometer afstand en hetzelfde moment ook een ‘Medevac’ met heli plaatsvindt. Deze situatie is overigens door adequaat handelen van onze collega’s goed afgelopen en de slachtoffers functioneren gelukkig weer normaal in het dagelijks leven.


Vernieuwde aanpak
In het verleden kwam het regelmatig voor dat de eenheden naar Zuid-Duitsland toekwamen met het idee om een soort grensverleggende activiteit te doen. En bovendien dit zonder concrete doelstellingen en een in de aanloop daarvan afgestemd Fysiek Mentaal Opleiding en Trainingsplan (FMOTP). Dit gaat tegenwoordig anders dan ‘pak hem beet’ 20 jaar geleden. Commandant Eelke Hogenhout of de Aooi OT&O Ruud Lenferink gaan naar de commandant en vragen daar middels het 7S (McKinsey 7S Framework) gespreksmodel de doelstellingen van de eenheid op. Het trainingstraject wordt integraal aangelopen met de LO&Sportgroepen in Nederland.

We draaien pilots waarbij de commandant van de eenheid door ons centraal wordt gezet, waardoor alle terugkoppelingen en dus met name de commandostructuur beïnvloed wordt. Een grote stap voorwaarts zou je dan denken. Toch is het beeld van de eenheidscommandant niet altijd het juiste beeld zoals dat zit op dat moment bij de eenheid. Een pluspunt is zeker dat wanneer er bij de briefing van de eenheid op maandag er andere zaken in het teamproces naar boven komen. Dat dit dan met de nodige flexibiliteit van onze mannen op dinsdag bij aanvang van de oefening direct opgepakt wordt, zegt veel over het maatwerk wat echt voorop staat. “Kwaliteit in een eenheid bevorder je door de commando structuur te beïnvloeden en maatwerk is daarbij ons devies”, aldus Aooi O&T Ruud Lenferink. De eenheden worden vervolgens in een open en veilige manier gecoacht om met elkaar beter te worden in fysieke en zeker ook de mentale aspecten van dat moment. Dat de Dienstencatalogus hierin van meerwaarde is blijkt wel uit de tevreden reacties van de commandanten.
In de week dat ik er was, was 412 Pantsergenie RvS Oirschot de eenheid die daar getraind werd. Mede door ook o.a. inzet van onze LO&Sport ‘steun’ instructeurs werd er hard gewerkt aan componenten uit het Gereedstellingsproces middels een berghuttentocht en skitourtocht door het indrukwekkende landschap.

De maandag begint voor de ‘steun-LO&Sportinstructeurs uit Nederland’ met een verkenning van bijvoorbeeld het mooie skigebied op de Steinplatte Oostenrijk. Het was natuurlijk geweldig en passend om met deze groep mee op verkenning te gaan. Dat het bovenop de Steinplatte zeer mistig was, deerde onze mannen niet en met de deskundigheid van o.a. Aooi Oscar Prins en SMI Ferry van der Bend kwam zelfs ik prima naar beneden.


Huttentocht
Ook ben ik deze week meegegaan met een Berghuttentocht. Wat een geweldige ervaring om te zien hoe onze mannen daar de eenheden coachten in het verplaatsen door de bergen. Van redelijk schoolse casussen om bijvoorbeeld een gewonde collega stabiel en comfortabel te verplaatsen tot scholing in lawine drills. Op de 2de dag van deze tocht wordt er dan een complex scenario voorgeschoteld waarbij alles moet kloppen om veilig door het bergachtige terrein te verplaatsen en weer naar beneden te komen. Het was indrukwekkend om te zien hoe onze collega LO&Sportinstructeurs op professionele wijze vragenderwijs het ‘parate’ Pantser Genie personeel reflecteerden met de ongewenste, maar zeker ook de gewenste zaken. “Inmiddels zijn we ook gegroeid van 1 burger berghut naar 5 berghutten voor een betere spreiding van risico een maatwerk voor eenheden in de zomer en winter. Verder zijn we bezig met het genereren van kwalitatieve output via ons stafburo Interne Kwaliteits Zorg (IKZ) en een universitaire student Psychologie vanuit de Defensity college”, aldus kapitein Eelke Hogenhout.

Na 4 dagen met onze collegae door de bergen verplaatsen, is mijn indruk dat deze mannen uitstekend en zeer verantwoordelijk werk doen om onze eenheden professioneel te trainen in alle aspecten van het militaire vak. En dat Lofer nu als nieuwe basis uitstekend bevalt, blijkt o.a. wel uit de tevreden reacties van de mannen en vrouwen van de Pantsergenie Eenheid uit Oirschot.


Slotwoord Kapitein Eelke Hogenhout
"Tot slot wil ik benoemen dat de samenwerkring met de Staf / MT zeer fijn is. Zij doen er vanuit hun kant van alles aan om ook mijn bedrijfsvoering succesvol te laten zijn. Zo hebben we samen de Diensten Catalogus gerealiseerd. C-LO&Sportorganisatie heeft het product verkocht op hoog niveau en laten tekenen door Directeur T&O Brigade Generaal Maurice Timmermans. Het MT LO&Sportorganisatie staat open voor alle ontwikkelingen die ik voorstel en komen zelf ook met mogelijkheden. Een goed voorbeeld hierbij zijn bijvoorbeeld de arbeidsplaatsen in het land ter voorbereiding om bij ons geplaatst te worden. Dit is nog nooit gebeurd. Ze staan open voor externe scholing, omdat onze bedrijfsvoering anders is dan de reguliere LO&Sportgroepen in Nederland. We zijn ook aan het verkennen om bv. een Coachopleiding te volgen of een scholing op maat. Kortom, wij ervaren een hoge mate van betrokkenheid vanuit het MT LO&Sportorganisatie KL."


Publicatiedatum: 19 mei 2023