Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
DIENSTVAKLIED 2.0
Door Paul Lindeboom

We gaan nog even een keer terug naar de Dienstvakdag, want daar werd de vernieuwde Dienstvakmars voor het eerst gespeeld. En gezongen. Maar slechts door een enkeling en niet uit volle borst. Hieronder een stukje tekst om daar een positieve draai aan te geven.

Het Dienstvaklied kun je zien als een vorm van clublied. En niets ten nadele van FC Diemen – ik heb dit synoniem voor Ajax niet van mijzelf maar van een Paresto-medewerker die het gedoe over 010 en 020 maar kinderachtig vond …. – maar het bekendste clublied is toch wel het befaamde ‘hand in hand, kameraden. Iedere voetballiefhebber kent de tekst, inclusief de hooligans van de tegenpartij. (Maar dat zullen ze never nooit toegeven!)
Het krachtige van Hand in Hand zit em in het bestaan van een slechts 4-regelige tekst. Makkelijk aan te leren en te onthouden.


Zo deed ik vanaf mijn vierde jaar de ervaring op van het clublied van volksclub APWC, toen nog gelegen in de arbeiderswijk de Kruiskamp in Amersfoort en toen nog authentiek in Paars en Wit. Het was ook een familieclub, want iedereen zonder rokje met mijn achternaam was lid: alle broers van mijn vader, al mijn neven en zelfs mijn opa scheen vroeger in het eerste te hebben gespeeld.
Na afloop, gewonnen of verloren maakte niet uit, zat mijn ome Jo met een bandrecorder in een hoek in de kantine en was het een gezellig samenzijn. Met heel veel bier – onze bijnaam was niet voor niets Amerfoortse Pils en Whiskey Club -, donkerblauwe lucht van de rook én het zingen van het clublied. En zelfs nu, ruim 50 jaar na dato, kan ik de tekst nog opdreunen:

APWC naar boven,
Dat zullen wij beloven.
Hup, ouwe jongens, toe zet ‘m op,
Want we gaan naar de top.

Inderdaad, ook slechts 4 regels.

En ik vermoed dat het gros van de Nederlanders van ons echte volkslied, het Wilhelmus, ook slechts de eerste 4 regels van het eerste couplet kennen. Daarom denk ik dat het met ons Dienstvaklied ook goed gaat komen, na het lezen van het onderstaande bericht.


Bericht van de stafadjudant
Gewaardeerde collega’s,
Om de bal (blijft toch een beetje sport) rond te maken, de PDCA af te ronden, antwoord te geven op een verzoek zijn jullie van mij nog een reactie verschuldigd op onderstaande hulpvraag.
Wij (het MT) hebben een aantal inzendingen ontvangen op de vraag om mee te denken voor een meer pakkende tekst voor de Dienstvakmars.
Wij beseffen ons terdege dit het geen makkelijke vraag was. De tekst moet immers passen in een bestaand muziekstuk.
Na lang wikken en wegen en samenvoegen van inzendingen is daar een nieuwe tekst uit voort gekomen.

Wij dienen bij de LO&Sport en staan altijd paraat.
Door weer en wind gaan wij tekeer en geven telkens raad.
Trainen voor inzetbaarheid zien wij als onze zaak.
Wij dienen bij de LO&Sport en zijn trots op onze taak.


De tekst bestaat nog maar uit één couplet in plaats van twee.
Wij verwachten dat deze tekst meer tot jullie verbeelding spreekt en een betere weergave is van ons werk.
Tijdens de Dienstvakdag hebben wij deze tekst bekend gemaakt en ook aan jullie versterkt.
Wij hopen dan ook dat deze tekst steeds meer in ons DNA komt te zitten en vaker luidkeels meegezongen gaat worden.
Aan allen dank voor het meedenken!!
Mvg,
Johan


Publicatiedatum: 29 september 2023