Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HHGS CURSUS IN OOSTENRIJK (deel 1)

Door Marcel van Panhuis
Marcel in het absolute middelpunt.

Daar staan we dan, 7 sportinstructeurs klaar voor de Herres Hoch Gebirgte Specialist Sommer. Vertaald in het Nederlands als Militair hooggebergte specialist Zomer: vijf weken in Oostenrijk met als doel om zelfstandig groepen te kunnen leiden in hooggebergten en over gletsjers. Patrick Antonissen, Martin Berendse, Sietse Jonkers, Rob Manders, Tom van den Zanden, Daniel Lamain en Marcel van Panhuis. Allemaal staan we te poppelen om met deze kans en uitdaging te beginnen. Na een goede voorbereiding met Joop Groen in de Harz hebben we goede moed en genoeg zelfvertrouwen.

Na een kleine introductie over de eisen en verwachtingen zijn we snel gestart met een 10-daagse rots periode in het Loferer en Leogang Steinberge. Multipitch voor- en naklimmen, gebruik maken van solide en non solide punten (zoals nutsen en friends), gidsen, navigeren, standplaatsbouwen en reddingstechnieken zijn de onderwerpen. Iedereen moet minimaal 7 pitches geleid hebben in het klimmen. Niveau 3+/4. Lange dagen op de wand met vele hoogtemeters en toch vaak redelijk moeilijke passages. Van ons wordt verwacht dat wij na deze cursus groepen over moeilijke passages kunnen gidsen dus elk moment wordt aangegrepen om te trainen.

Aan het eind van deze periode werd de 10-daagse afgesloten met een examen. Het examen bestond uit meerdere lengtes abseilen, iemand aflaten op touw en deze verlengen tijdens het aflaten en standplaatsbouwen.

Allen scoorden we een voldoende dus door naar de ‘warfare fase’ in week 3. Dit hield niets meer in dan hetzelfde doen maar dan met uitrusting, de focus werd meer gelegd op het bouwen van een klettersteig en opereren in de bergen. 

Aan het einde van de week wederom een examen in het bouwen van een Seilgelande oftewel klettersteig, hierbij gebruik maken van pitons en rotsen en bomen. Wederom allemaal geslaagd en dus door naar aankomende week de gletsjer van de Gross Glockner (hoogste berg van Oostenrijk).

Tot zover onze ervaringen, groeten uit Oostenrijk!

Publicatiedatum: 25 juli 2019



MILITAIR HOOGGEBERGTE SPECIALIST ZOMER (deel 2)

Door Marcel van Panhuis

Na een goed weekend zijn we op maandag (later in juli) met zijn allen vertrokken richting de Gross Glockner Arena. De hoogste berg van Oostenrijk is omringd met gletsjers en hier hebben we een week lang cursus gehad vanuit de Obenwalderhutte. De topics deze week waren verplaatsen op een gletsjer, Spalte redding (gletsjerspleet redding), ankers in de sneeuw en tochtplanning.

Na aankomst in de hut zijn we gelijk begonnen met het middagprogramma. Sneeuwankers en standplaats bouwen in de sneeuw. Hierin hebben we drie mogelijkheden. Een ’T anker’ met je ijsbijl (als je je ijsbijl ingraaft en daar een reepsnoer aan vast zet... dan krijg je een T anker), de Abalokov techniek oftewel twee gaten in het ijs boren met een reepsnoer er doorheen en een standplaats bouwen met twee ijsboren. Voor de meeste van ons was het de eerste keer op een gletsjer en dan is het dubbel genieten. Het maken van bepaalde ankers in sneeuw of ijs is toch even wennen want gaat het allemaal wel houden? Na een prima middag op de gletsjer zijn we in de avond onze eerste tocht gaan plannen.

 

Gletsjerspleet

Er komt best wel veel kijken bij een tochtplanning op gletsjer: weer, terrein, materiaal, navigatie, etc. Na een korte debrief van onze instructeur over onze planning en een klein beetje sarcasme over onze toch wel serieuze mindset, is de conclusie: het valt allemaal wel mee en dat zouden we morgen wel zien.

Dinsdag. Het valt allemaal wel mee, met de plannen nog in ons hoofd zijn we van start gegaan. Iedereen zou stukken gidsen en we moesten er met name van genieten want het is ook gelijk de enige lange tour die we zouden doen. Vijf toppen en 21 km verder met behoorlijk wat hoogte- en dieptemeters verder viel het toch niet zo mee. Via de gletsjer, verder op rots, tussendoor een klettersteig en geweldige uitzichten zijn top, maar de 21 km was effe niet geheel gepland. Maar ach, zo gaat dat in de bergen.

Woensdag stond in het teken van herhalen en spalte reddingen. Enorme scheuren en spleten in het ijs zorgen voor gevaarlijke situaties en de kans dat je over een sneeuwbrug loopt die niet houdt is zeer realistisch, vandaar extra aandacht voor deze topic. Vanwege het weer een heerlijk dag prussiken en toepassen van de Monschauwer techniek (een techniek die je toepast als je precies onder de rand hangt en die je kan gebruiken om over de rand te komen). Mocht u daar nog vragen over hebben dan kan je terecht bij Sietse Jonkers…. Aangezien hij ongeveer 45 min bezig is geweest om de enorme overhang met sneeuw weg te hakken voordat hij überhaupt de rand zag..

 

de Monschauwer techniek van Sietse

Aan het eind van die dag hebben we nog een ‘meer man aan touw scenario’ beoefend. Een mogelijkheid om iemand die in een gletsjer is gevallen omhoog te trekken met meerdere mensen. Een effectieve en snelle manier, maar niet ongevaarlijk.

Donderdag. Examendag, een zelfredding en verschillende ankers zijn de onderdelen en allemaal zijn we in een keer geslaagd. De trainingsdag van gisteren werpt zijn vruchten af en niemand heeft veel moeite om de stof te laten zien. De rest van de dag hebben een aantal, waaronder ikzelf, nog een klein tourtje gedaan en op vrijdag zijn we weer vertrokken naar Saalfelden.


De laatste week


Week vijf: de laatste examens moeten deze week afgehandeld worden dus zijn we maandag begonnen met het theorie examen over: Berg gevaren, alpine materiaal, weerkunde, en gletsjer kunde. Aansluitend nog een theorietoets over ZHKH. De toets was in het Engels en nogal apart om het maar netjes te houden. In sommige vragen was geen enkel antwoord goed of er stonden bijzonder veel spelfouten in. Na het theorie examen zijn we nog gaan trainen voor de praktijktoets van de dinsdag.

Dinsdag, praktijktoets reddingen en ZHKH. De toets bestond uit drie stations: losse rolle, flassenzug, express flassenzug, reanimatie en een gewonden casus. Effe pieken voor iedereen maar er zijn geen fouten meer gemaakt. Duidelijk is dat iedereen zich zeer comfortabel voelde bij alle handelingen en dat de knopen en systemen er goed inzitten.

Woensdag de laatste dag van de cursus, daar staan we dan: zeven sportinstructeurs met een certificaat voor het zomergedeelte. Blij, trots, een beetje vermoeid maar met name tevreden. Deel een is binnen en we kunnen met een goed gevoel terug naar huis en ons welverdiende verlof gaan nemen zodat we ons weer kunnen opladen voor de komende periode op de sportgroepen. Begin december zullen de meeste van ons zich al weer gaan voorbereiden voor de winterperiode. Van 10 februari tot en met 13 maart kunnen we ons weer gaan uitleven op het wintergedeelte zodat we het volledig opgeleide HHGS diploma in ontvangst mogen nemen.
 

 

Bij deze wil ik iedereen ook bedanken die ons heeft ondersteund, Joop Groen (voorbereiding), Ron Kaag (materiaal) en Ton Wessel (ondersteuning). Maar met name Johan Sanders vanwege zijn volhardendheid om ons in de cursus te krijgen. Johan, super bedankt!!

Als laatst wil ik alle mede cursisten bedanken voor een topperiode hier in Saalfelden, De cohesie, teamspirit en gezelligheid heeft ons een toptijd opgeleverd en ik kijk nu al weer uit naar de winterperiode dus: Sietse, Martin, Rob, Tom, Daniel, Patrick super bedankt voor de geweldige tijd en een goed verlof, jullie hebben het dik verdiend.


Publicatiedatum: 25 juli 2019