Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
INTERVIEW JOYCE ZAPPEIJ
Door Claudia van Kleeff

Oud-collega Joyce bracht in december een bezoekje aan haar oude werkgever in gebouw Y op de Bernhardkazerne. In de koffiekamer liet zij vallen deel te nemen aan Hyrox Maastricht, nadat we kort daarvoor al over Hyrox gelezen hadden in het verslag van Lino Ottenhof. Die deelname, haar werk bij de sportgroep GSK in Ermelo, de KMAR, de Politie, dat ze 26 Oktober dit jaar 50 wordt - ‘(almost) 50 en still going strong’! – is een mooi moment om terug te kijken op haar carrière. En welke redacteur koppelen we daaraan? Natuurlijk, haar vriendin Claudia.

Joyce Zappeij: Voormalig LO&Sportinstructeur, IBT Docent Nationale Politie en actief in het judo, CrossFit, en sinds kort kennis gemaakt met HYROX. Bezig bijtje.. leuk je weer te treffen, wat houdt jou momenteel bezig?

Naast dat ik met heel veel plezier lesgeef bij Team Bachelor in Apeldoorn doe ik er nog veel naast. Het klopt dat ik Crossfit, Personal training en judo weer heb opgepakt! Er komen een aantal leuke evenementen aan voor de Politie.
Laatst heb ik inderdaad ook meegedaan aan Hyrox in Maastricht. Hyrox was een hele belevenis, ik ben een fysieke ervaring rijker. Uiteraard staat het onderhouden en gezellige dingen doen met m’n familie en vrienden ook voorop. Belangrijk is veel leuke dingen doen waar ik energie van krijg buiten het werk om.

Samen met Judoka Claudia Zwiers


Je hebt een hele mooie tijd gehad binnen Defensie en de LO&Sportorganisatie, hoe denk je daaraan terug?

Ja, de mooiste tijd van mijn leven, Heel veel geleerd, gedaan en gelachen! 😊
Ik merk dat ik na het CIOS heel goed uit de voeten kon bij Defensie.
De KMS, LO&Sportopleiding en mijn tijd bij de Kmar hebben mij ontzettend gevormd tot de persoon die ik nu ben.
De mens centraal
Ik heb altijd voor ogen gehouden dat de student, militair en collega’s centraal staan. Heb mooie opleidingen kunnen volgen, mijzelf goed kunnen ontwikkelen, een uitzending gedraaid en vriendschappen overgehouden.

Je was hard aan het trainen om binnen het judo weer competitief te worden, totdat je je achillespees scheurde, heftig! Hoe verloopt je herstel?
Sport is altijd mijn lust en mijn leven geweest. Behalve hardlopen en die andere gekke duurdingen! Hahaha… In 2022 waren de World Politie Fire Games in Rotterdam en ik vond dat een mooi doel om op te pakken en weer fit te worden.
Eerst heb ik een Personal trainer in de arm genomen, de vrouw van mijn directe collega, zij geeft les op het Cios in Arnhem. Vervolgens heb ik de judo-trainingen opgepakt met mijn collega Tom Willemsen die ook trainer is van een aantal judo-toppers van Team-NL.
Afgescheurde achillespees
Op maandagochtend begin 2022 februari scheurde ik op de mat mijn achilles af toen ik een worp in wilde zetten. Ik heb 5 maanden op de bank gezeten en ben 10 kilo aangekomen. Na 2 jaar ben ik aardig hersteld en kan ik alles weer. Onlangs heb ik deelgenomen aan Hyrox en heb nu mijn zinnen gezet op het NK politie/defensie in april, het Bluelight-event in Apeldoorn. Daarnaast het EK in Bulgarije met het NL Politieteam judo.


Welke mentale tools heb je daarvoor ingezet?
Het begint bij realistische doelen stellen, trainen en veel kijken naar wedstrijden waarbij ikzelf veel visualiseer. Daarnaast train ik veel uit m’n comfortzone en herhaal veel. Door positieve coaching van Tom en Binnie krijg ik meer zelfvertrouwen en behoud ik de juiste focus. Dus ook veel gedachte-controle en ik werk met de aandachtscirkels.

Judo staat nog even op een lager pitje, maar onlangs heb je deelgenomen aan een HYROX-wedstrijd, totaal iets anders, hoe heb je dat ervaren?

Klopt, judo specifiek staat nog even op een lager pitje en ik heb de Hyrox gebruikt als startpunt om i.i.g. te gaan trainen en fitter te worden. Mijn Hyrox ervaring was best heftig. Ondanks dat ik in een team (relay) meedeed, vond ik het echt zwaar.
Heftig!
Daarnaast was onze start pas om 20.35u in de avond. Nou, dan ben ik al uitgeplugged. Maar goed, mijn teamleden waren supersterk en ik had achteraf veel meer moeten hardlopen dan was het minder zwaar geweest.
Op zich was het een leuk evenement met een duidelijke structuur en organisatie. Voor ieder niveau is het goed te doen. Het hangt er wel vanaf wat je doelstelling is. Onze doelstelling was een leuke dag hebben en HYROX ervaren. Nou die ervaring was voor mij heftig maar ik zou het nog wel een keer willen doen met een betere voorbereiding.

Wat maakt HYROX zo succesvol volgens jou?
Het concept is goed en de organisatie is goed. Een duidelijke structuur van oefeningen en je kan massa’s atleten bedienen.


Wat is jouw doel voor 2024 ..We zijn benieuwd naar je plannen!

• 24 April 2024 April NK-Judo Politie/Defensie in Lelystad.
• 25 Mei 2024 Blue-Light Event in Apeldoorn ( kmar Kazerne)
• 14 , 15 en 16 juni EK judo in Bulgarije

Tof dat je in Amersfoort was om je oude collega’s op te zoeken in gebouw Y!
Wat een mooi wedstrijdschema, we gaan je volgen Joyce, dus gas erop!

Leuk, leuk.. Nou dan ga ik nog harder trainen hoor!
Het was fijn weer even ‘thuis’ bij de LO&Sportorganisatie  geweest te zijn.


Publicatiedatum: 01 maart 2024