Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
TEACHER WERKEN OP HOOGTE (TWOH)
MOUNTAIN WINTER
Door: Andries Booi

 

Op 8 januari vertrokken cursisten Bas de Jong, Tom Linthout en ik naar Wattens (Oostenrijk) om te starten met de opleiding TWOH Mountain Winter. Een opleiding bestaande uit drie modules. De eerste week Lawine Intermediate, aansluitend de Cold Weather Advanced en in de laatste week de Dynamische TWOH winter module. Dit was voor Bas, Tom en Andries de laatste mogelijkheid om de volledige TWOH bevoegdheid te behalen. Immers, in de toekomst zullen de HHGS en HGA de dynamische taken gaan invullen. (Heeres Hoch Gebirg Spezialist en Heeres Gebirg Ausbilder (assistent berginstructeur), red.)

De module Lawine Intermediate
Tijdens de Lawine Intermediate hebben we leren bewegen op de tourski’s. Daarnaast moesten we het lawinelagerbericht en het weer analyseren. Twee belangrijke factoren waarop je verdere keuzes maakt in het wel en niet lopen van een tocht. Tijdens de tochten leerden we het Stop or Go principe toe te passen. Je kijkt daarin voortdurend in het terrein. Wat zijn de hellingshoeken? Welke exposities heb ik mee te maken? Wat doet het weer? Waar moet ik naartoe? Hoe gaat het met de groep? Hoe is de sneeuw? Dat zijn voorbeeldvragen die je jezelf stelt tijdens het Stop or Go. Uiteindelijk maak je voortdurend afwegingen. Kan ik door met de groep of is dit het moment om te zeggen: we stoppen en draaien om.


Toerskiën
Bij toerskiën ga je met stijgvellen onder de ski’s naar de top. Bij het stijgen maak je alvast een inschatting over de ski route naar beneden. Rekening houdend met het niveau van de groep. Wij deden dat off-piste en mochten de eerste sporen door het magische witte dek trekken. Dit ging met horten en stoten en de nodige valpartijtjes. Maar uiteindelijk is iedereen weer heelhuids beneden in het dal gekomen.
Als er een lawine af gaat, dan moet je binnen 12’ minimaal 2 personen uit de sneeuw kunnen halen. Dit hebben we veel beoefend in de praktijk. Als Intermediate moet je boven de stof staan en de drill perfect kunnen uitvoeren. Je bent bevoegd om alle Skills en Drills van de Lawine Basic aan te leren. Elke militair die in lawine gevaarlijk gebied optreedt, moet de lawine basic ondergaan voordat hij mag werken in dat gebied.

Cold Weather Intermediate
In het einde van de eerste week gingen we de voorbereidingen treffen voor de Cold Weather Intermediate. In deze cursus leiden we militairen op als koudweer specialist en adviseur. Elke eenheid heeft een aantal koudweer specialisten, die gevraagd en ongevraagd de commandant kunnen adviseren. Denk daarbij aan preventief handelen tegen koudeletsel, vuur maken, koken te velde, gepland en ongepland onderkomen maken, navigeren, alarmeren en signaleren en maken van een warmte packung.

Ice Breaking Drill
Wij moesten de opleiding voor de groepen verzorgen en een paar grote onderdelen voorbereiden en uitvoeren. Aan het begin van de week Lawine Basic en aan het einde van de week de Ice Breaking Drill. Deze organisaties waren onder andere voorwaardelijk om het predicaat Cold Weather Advanced te behalen. Met deze bevoegdheid mag je optreden als cursusleider CWI en ben je verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van een Ice Breaking Drill.

Genie verkenners uitdagen
Na het afsluiten van de CWI cursus zijn we vertrokken naar Lofer. Hier startte op zondag de laatste module: de TWOH Mountain Winter. We kregen de opdracht om voor de Genie verkenners een uitdagend driedaags programma te organiseren. We kregen alle drie een groep van 4 personen mee. Wij moesten voor ons PVB een dag skiën en twee skitour dagen organiseren.
De skilessen hebben we gezamenlijk opgepakt. Vooraf drie niveau groepen gemaakt en de lessen verzorgd. Uiteindelijk hebben we gekeken naar welke tochten eenieder voorbereid had qua moeilijkheidsgraad en de groepen zo goed mogelijk verdeeld. Bij de eerst skitour moesten we langs of nabij de piste omhoog en via de piste weer naar beneden skiën. Tijdens de verkenning moet je dus goed inschatten wat wel en niet kan met de groep die je meekrijgt. De kleur van de piste moet aansluiten bij het niveau van de groep. Anders heb je een behoorlijke uitdaging. Je wil iedereen uiteindelijk weer heel beneden krijgen. En liefst ook nog dat ze een leuke ervaring hebben gehad.

Andries (knielend rechts, met zijn groep)

Avondwerk
Voordat je begint met de skitour moet je eerst al het materiaal in orde maken. Een avond vooraf hebben we spullen uitgereikt en uitleg gedaan over de instelling en werking van het materiaal. Op de dag zelf hebben we eerst een techniektraining gedaan. Hierin hebben we het stijgen met verschillende stijghulpen en bochten behandeld. Daarnaast de regels op en langs de piste.
De tweede dag moest uitdagender zijn dan de eerste dag. Tevens werden op de top de ski’s verwisseld voor de sneeuwschoenen. Ski met schoen op de rugzak en verder op de gevechtslaars en sneeuwschoen naar beneden. Hierdoor kan je naar beneden wat moeilijkere routes nemen.

Marsorder
Voor vertrek gaven we eerst een briefing over de route, weer en lawinebericht. Dit verwerkten we in een marsorder. Dit is de leidraad voor je keuzes gedurende de dag. Daarnaast pas je de “Stop or Go” methode toe. In de route zelf kan je altijd verassingen tegenkomen. Zo passeerden we tweemaal een gevaarlijke passage. Op dat moment maak je een analyse en besluit je hoe je verder gaat. Je kijkt naar de mogelijkheden en past waar het kan een beheersmaatregel toe.

Dag des oordeels
Op donderdag na de tweede skitour dag hebben we de cursus afgesloten. We moesten ons een voor een melden bij de cursusleider en onze begeleiders. We kregen te horen of we geslaagd waren voor de drie modules. Na het oordeel hebben we onder het genot van een hapje en een drankje samen afgesloten met de Genie verkenners.
Ik vond het een zeer leuke, uitdagende en leerzame periode. Hopende dat de lezer/ geïnteresseerde een goede indruk heeft gekregen van de inhoud van de cursus “ TWOH Mountain Winter”.

Publicatiedatum: 09 februari 2024

Naschrift redactie:
Vorig jaar (15 september) schreef Andries dit artikel over de TWOH herkwalificatie opleiding.