Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


MENTALE VORMING VOOR HET TOEKOMSTIGE AJAX 1
Door: Maurice Venneker en Paul Lindeboom

Philip Steverink van de LO&Sportschool doceert de Ajax-voetballers en -begeleiders.

Afgelopen maandag was het een bijzondere dag op de Bernhardkazerne. Het was heet, ’s middags was de commando-overdracht van C-OTCo en de gehele dag liep er een mannetje of 70 van de Ajax-jeugd rond, en een vrouw: de dochter van Hans van der Kaaden, Lisanne. Lisanne is na de ALO (Den Haag) bewegingswetenschappen gaan studeren aan de VU te Amsterdam en via een afstudeerplek bij TGTF bij Ajax terecht gekomen als Performance Analist bij de jeugd. Zij was niet de enige bekende, Jord Ruijgrok moest de gehele dag verklaren dat zijn achternaam niet zomaar bekend in de oren van vele klonk en dat deze talentvolle keeper inderdaad de zoon van Egbert is.
Maurice Venneker was graag bereid om foto’s te maken en onderstaand verslag te maken.


“Maurice: In april hebben de Fieldlab managers van TGTF een bezoek gebracht aan het Fieldlab van AFC Ajax. Dit in het kader van uitwisseling van kennis & ervaring en mogelijk nauwere samenwerking - militaire inzet is ook topsport - in de toekomst.

Na het bezoek aan het FieldLab van Ajax is er vanuit Amsterdam een verzoek gekomen om meer inzicht te krijgen in de wijze van fysieke & mentale training van militairen.
Naar aanleiding van dit verzoek is vanuit de staf van de LO&Sportorganisatie door de C-LOSS, kap Joost de Jong, een programma opgesteld rondom de kernwaarden van AFC Ajax.

In verband met mijn vergaande belangstelling voor Ajax besloot ik een aantal foto’s te gaan maken voor de Fitforaction website van het bezoek van de jeugdelftallen en staf U16 & U19 aan de Bernhardkazerne. Onder leiding van een aantal instructeurs van de LO & Sportorganisatie ondergingen zij daar de teambuilding.

Na een ronde langs de jeugdteams gemaakt te hebben, besloot ik om een gesprek aan te gaan met een aantal stafleden. Onder aan de klimtoren sprak ik met de kersverse trainer van Ajax U19 John Heitinga en Performancetrainer voor de jeugdelftallen, oud-judoka en oud-militair Guillaume Elmont.

John Heitinga op de klimtoren van de BHK

John Heitinga gaf aan dat de teambuilding op het juiste moment kwam omdat hij een week ervoor aangesteld was als nieuwe trainer Ajax U19. Voor de Ajaxjeugd is inmiddels het seizoen voorbij, maar om te zorgen dat de jonge voetballers niet 8 weken stilstaan trainen ze nog een aantal weken door. Over ruim 4 weken begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Naast het feit dat John Heitinga het een leuke ervaring vond om de klimtoren op te gaan, was hij er van overtuigd dat deze dag bijdraagt aan een stuk teambuilding en ontwikkeling van de jonge spelers. Deze waren overigens niet op de hoogte van hoe de dag eruit zou zien, alleen dat ze een bezoek zouden brengen aan de Landmacht.

Voor Olympisch judoka en wereldkampioen Guillaume Elmont was het ook de eerste keer dat hij de klimtoren op mocht. Elmont is nadat zijn topsportcontract bij Defensie beëindigd was, gevraagd om bij Ajax aan het werk te gaan als Performance trainer. Door de fysieke training die toegepast wordt in de hogere jeugdelftallen van Ajax wordt de belastbaarheid van de spelers beter. Dit resulteerde onder andere in een vermindering van de blessurecijfers en meer spelers die op jongere leeftijd de stap naar het eerste elftal maken.”

Hans en Lisanne van der Kaaden tijdens de LOSport-TGTF Battle

De redactie liet de kans om met de genoemde familieleden van onze (voormalige) LO&Sport coryfeeën niet liggen en via de twee vaders werd er ’s avonds al snel contact gelegd om middels een drietal vragen te achterhalen hoe het de toppers in de dop zelf is bevallen.
Lisanne speelde de aan haar gestelde vragen tactisch door aan
Bastiaan Bruning (Coördinator performance jeugd), Frank Peereboom (assistent trainer U19 en Coördinator Bovenbouw) en de eerder door Maurice ‘ondervraagde’ Guillaume Elmont (Performance trainer & Psycholoog). Jord Ruijgrok tenslotte bundelde de vragen samen in een kort verslag.

1. Hoe vond je de opzet van onze LO&Sportschool (vanaf de ontvangst met de film t/m met activiteiten bij de klimtoren?
Bastiaan Bruning: “de opzet was top!”

Frank Peereboom: “Goede ontvangst, mooi introductie filmpje van de Landmacht (De Fitforaction-film, red.). Organisatie goed, goede spellen en mooie feedback tijdens en na afloop van sessies. Goede focus en houding van leidinggevende en spelers. Kortom, een productieve, leerzame en sportieve dag. Zeer tevreden.”
Guillaume Elmont: “De gehele opzet, inclusief opdrachten, was top. De kernwaarden van Ajax waren goed verwerkt in de opdrachten. De begeleiding van de groepen vond ik zeer professioneel. Feedback vanuit de jongens was wel dat de hele dag net iets te lang duurde. Denk dat het programma twee uur korter had moeten duren. Hierdoor zouden de meeste nog fit in hun hoofd zijn en er nog even goed over kunnen praten tijdens de weg terug.”

2. Denk je dat jij als ‘begeleider’ van aanstaande topvoetballers vandaag iets geleerd hebt waar je later in de praktijk mogelijk wat aan kan hebben? Of heb je een specifiek idee opgedaan wat later (enigszins aangepast) bruikbaar kan worden?
Bastiaan Bruning: “De manier van doelen stellen, activiteiten en reflectie kunnen we meer toepassen binnen de opleiding. Professionaliteit van de teamleiders was erg goed.”
Frank Peereboom: “Persoonlijk wel veel herkenbare dingen, die wel weer een opfrisser en boost hebben gehad! Vooral ook het teamgebeuren en het met elkaar omgaan, stimuleren en steunen in alle omstandigheden erg belangrijk. Ook als trainer zaken loslaten en de groep zelf het laten gebeuren of oplossen. Interessant.”
Guillaume Elmont: “Mijn idee over professionaliteit werd alleen maar bevestigd door het gedrag van de spelers tijdens deze dag. Hier zal ik met de begeleiding over gaan praten. Houding en gedrag is heel vaak de reden waarom spelers het eerste niet halen.”

Veruit het mooiste onderdeel: de klimtoren!

3. Wat vond je het mooiste c.q. indrukwekkendste gedeelte?
Bastiaan Bruning: “De klimtoren.”

Frank Peereboom: “De klimtoren!! Voor spelers voor de feedback en confrontaties op hun gedrag/handelingen.”

Guillaume Elmont: “Het mooiste en indrukwekkendste van de dag vond ik de professionaliteit van de Defensie begeleiders van de groepen. Naast dat zij goed de groepen begeleidden, vond ik hun feedback aan de groep uitmuntend. Zij bleven te allen tijde professioneel ondanks het gedrag van sommige spelers. Iets waar de spelers heel veel van kunnen leren.”

Jord Ruijgrok
Super leuk! Uhm, ik vond het ten eerste echt een hele leuke dag!! Toen we aankwamen, was ik gelijk onder de indruk van alles, iedereen stond klaar, alles was netjes geregeld, etc. De presentatie was een hele goede inleiding van de dag, ook omdat alles wat in de presentatie stond terug kwam in de oefeningen. Tijdens de oefeningen en de lunch was ook alles goed en duidelijk geregeld. Iedereen wist wat er moest gebeuren en de opdrachten waren steeds heel duidelijk. Het is mijzelf wel heel duidelijk geworden dat het belangrijk is dat je echt goed leert functioneren als team. Als mijn groep niet goed samenwerkte, als team, liep de opdracht verre van soepel en werd iedereen geïrriteerd, maar als we wel goed samenwerkten wisten we het tempo en de efficiëntie behoorlijk omhoog te schroeven. Één groep jongens bereikt dus meer dan negen individuen.

Het was heel erg indrukwekkend om te zien wat een duidelijke opdracht en een duidelijk doel kon doen met een groep jongens waarvan ik niet had verwacht dat ze zo goed samen zouden kunnen werken. Als eenmaal iedereen zijn zinnen had gezet op het behalen van het gestelde doel liep alles als een trein en zag je een heel ander team dan normaal.
Ik wil tot slot nogmaals alle instructeurs en alle mensen die meegeholpen hebben, bedanken voor de geweldige en leerzame dag!

Publicatiedatum: woensdag 21 juni 2017