Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


(VAK)MANNEN ONDER ELKAAR

Door: Ferry Holierhoek

Eerste landelijke bijeenkomst sportdocenten Veiligheid&Vakmanschap
17-juni 2016
Bernhard kazerne Amersfoort

In 2008 heb ik de overstap gemaakt van sportinstructeur bij Defensie naar sportdocent op het ROC (Tilburg, red.). Echt loslaten kon ik niet dus koos voor de toen nog genaamde opleiding Vrede en Veiligheid. De overstap was wel wennen maar ook weer niet omdat ik vrijwel dezelfde lessen kon geven als bij Defensie, want ja alleen de doelgroep is iets anders.... Toch??

Vrij snel in het begin van dit traject om jonge studenten op te leiden en voor te bereiden voor een baan bij Defensie, werd de werkgroep LOFT opgericht. Een samenwerking van ROC sportdocenten en de LO/Sportorganisatie van de Landmacht. Daar meldde ik mij meteen voor aan, want dan kon ik weer samenwerken met mijn oude collega's en ik hoopte zo wat meer invloed te kunnen hebben op de ontwikkelingen.

Moderne ridders van de Ronde Tafel, waaronder voormalig LO/Sportinstructeurs Marc Bakker, Leon Kluitenberg en Bas Slagter.

Begin 2016, 8 jaar later, zitten Martijn Merx (voorheen LO/Sportgroep GSK Ermelo red.) van ROC Zadkine Rotterdam en ik nog steeds in deze werkgroep en merken wij dat de invloed maar minimaal is. Bij de laatste bijeenkomst gooide ik een idee, wat al maanden in mijn hoofd zat, op tafel. Waarom nodigen we niet eens iedere sportdocent van VeVa uit?! Laten we eens met zijn allen gaan zitten en overleggen over wat we nu eigenlijk allemaal doen, en doen we dit wel goed? Doen we eigenlijk allemaal hetzelfde? Hebben we dezelfde visie? Lopen we tegen dezelfde uitdagingen en knelpunten aan? Dit idee werd goed ontvangen en Martijn en ik besloten hiermee aan de slag te gaan. We spraken af in Rotterdam en na 4 uur hadden we, in onze ogen, een mooi programma bedacht. De weken erna hebben we gebruikt om dit plan te verfijnen, we waren gelukkig op tijd begonnen. 

17 juni was het dan zover: 70 sportdocenten en -instructeurs vanuit het hele land, zeker 24 ROC'a, hadden zich aangemeld en op twee na is iedereen gekomen. Bij binnenkomst bleek al snel een flinke reünie gaande, in de loop der jaren hebben veel LO/S sportinstructeurs de overstap naar het onderwijs gemaakt. Ook dit was één van de leuke bijkomstigheden van deze dag.

Ferry geeft René Wormhoudt het woord

In de ochtend gingen we na een inleidend praatje direct aan de slag. In 7 groepen zijn we uiteen gegaan met een A-0 format waar 5 vragen op stonden. Met die 5 vragen wilde we een inventarisatie opmaken, om een beeld te krijgen wat we nu afzonderlijk van elkaar allemaal doen. Ruim een uur werd er flink gediscussieerd en is er een goed beeld ontstaan. Na een korte terugkoppeling heeft de Adjudant Joep van Renswouw een presentatie gegeven namens BROC (Begeleiding ROC). Hierin werd richting gegeven aan de visie die er ligt en beschreven is in het brondocument 2.0, die geschreven is voor de VeVa opleiding. Hierin wordt gekeken naar de doelgroep en hoe deze, wetenschappelijk onderbouwd, het beste getraind kan worden. Veelzijdig, meervoudig en vaardig bewegen is hierbij het hoofddoel. Hiermee afsluitende hebben we een mooi beeld om de middag in te gaan en de praktijk in te duiken. Maar eerst even lekker lunchen en bijkletsen. 

In de middag hadden we een drietal workshops georganiseerd. Het eerste 1.5 uur stond in het teken van ASM (Athletic Skills Model). René Wormhoudt is hiervan de grondlegger en niemand minder dan René zelf hebben we voor deze dag kunnen strikken. Samen met 2 collega's gaf hij een zeer inspirerende workshop van theorie en praktijk. Dit deed vele ogen wijd open gaan, de manier waarop zij meervoudig, veelzijdig en vaardig bewegen wisten te brengen. Dit gaat een vervolg krijgen.

ASM in de praktijk

Na deze workshop waren er nog 2 thema's: Freerunning en Crossfit. Remco Kuiper (voorheen LO/Sportgroep VHK Weert en BROC, red.) van ROC Roermond gaf samen met zijn collega een zeer vernieuwende vorm van modern onderwijs. Via media kaarten met QR-codes werd er in groepen gewerkt aan verschillende uitdagende Freerunning vormen. Middels een instructiefilmpje gingen de docenten zelf aan de slag om de bewegingen zichzelf eigen te maken.

Daniël van Merriënboer, sportinstructeur op de NLDA, is DE man op gebied van Crossfit binnen Defensie en ook hij vond het heel leuk om ons te helpen onze collega’s deze dag te inspireren met zijn passie. Zijn hele bus was volgeladen met trainingsmateriaal en hij heeft een goed beeld gegeven van de mogelijkheden om methodisch veilig veelzijdig te trainen. 

Daniël van Merriënboer de centrale spil in Crossfit

Samengevat was dit een zeer geslaagde dag. Nadat iedereen een evaluatie formulier heeft ingevuld, is iedereen weer huiswaarts gegaan. De berichten waren zeer positief en wat ik hier al durf te zeggen, is dat deze dag zeker een vervolg krijgt, want dat is wat iedereen heeft aangegeven. 

Een mooie stap binnen het bewegingsonderwijs van VeVa om als ROC'a in samenwerking met Defensie door te gaan ontwikkelen.

Publicatiedatum: 18 juni 2016