Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

 

ROEL CUPPEN AFSCHEIDSRECEPTIE
Door Pieter van der Peet

Uitreiking gouden medaille


De redactie gaat door op de ingeslagen weg om de slechts hier en daar wat ingekorte speech die onze Cdt Lkol Pieter van der Peet afgelopen donderdag 09 nov. tot de afzwaaiende Roel Cuppen richtte. Dat werd gedaan op de Lgen de Best Kazerne in Vredepeel, de laatste kazerne waar Roel werkzaam was.

Terug naar de vorige eeuw
In 1983 kwam Roel in dienst als dienstplichtig LO&Sportinstructeur (lichting 83/6).
Niet slechts Roel maar zijn hele CIOS Sittard lichting ging naar de LO&Sportorg. (o.a. Jan Joosen, Max Sibbald en Gerrit Hof). Ze mochten gelijk 10 dagen op bivak.
Hij werd geplaatst in Venlo bij de Rijschool en stond iedere dag 6-8 uur op les. Op vrijdag hoefde hij slechts tot 15:00 uur les te geven zodat zij daarna de accommodatie schoon konden maken. Hoewel we het nu ook druk hebben, waren dit toch nog wel andere tijden….
Na een civiele uitstap als entertainer aan het Gardameer kwam Roel terug als beroeps sportinstructeur en in september 85 gestart op de KMS Weert. Aansluitend geplaatst bij TSOC zuid te Roermond. In latere jaren werd hij geplaatst in Seedorf onder Henk Stuut, Johan Groen en Theo Vonk.
Roel gaf aan dat dit zijn mooiste tijd was..
Drie weken op, 10 dagen thuis, 3 weken op en weer een aantal dagen vrij.. Veel saamhorigheid en absoluut geen 9 tot 5 mentaliteit.


Even een uitstapje…
De vader van Roel gaf bij zijn gouden medaille uitreiking (de foto in de header) aan dat Roel in Seedorf een medaille heeft gekregen omdat hij 2 kinderen heeft gered uit het zwembad. Iets wat Roel mij nooit heeft verteld in de voorgesprekken. Dat zegt ook weer iets over Roel. Bescheidenheid siert de mens.
Ook hoorde ik tijdens die receptie dat Roel mantelzorger voor zijn schoonvader is. Hij heeft een hart van goud..

Terug naar zijn loopbaan…
Hij heeft bijzondere herinneringen aan de Buzelager wedstrijden voor Verkenningseenheden. Een wedstrijd van een week inclusief bijv. nacht-oriëntatie, hindernisbaan, observaties en allerlei militaire skills. Een 4-sterren generaal van de VS kwam kijken hoe de Amerikaanse teams het deden op o.a. de HIBA. Het team van NLD werd 1e en de Amerikanen 16e. Uiteindelijk werd de NLD verkenningseenheid ook overall 1e. De generaal was not amused en was ook snel weer weg met zijn helikopter. Jij ontving hiervoor na afloop de legpenning van Boreel in zilver.

En toen iets heel anders
Vervolgens (1999) ging Roel naar Venlo, naar Weert en weer terug naar Seedorf en Weert. Wij hebben als militair meestal een functietermijn van 3 jaar. Dat houdt je scherp. Na Weert kwam je een langere periode op de Peel terecht. Na deze functie kwam je echt in een andere rol bij de Begeleidingsgroep van de Regionale Opleidings Centra.

Joep van Renswouw was daar jouw cdt. Hij vertelde mij…;dat jullie het overleg van de BROC / BO&T VeVa op toerbeurt bij de teamleden thuis hielden. Iedereen wachtte altijd tot jij aan de beurt was. Jij regelde namelijk Limburgse Vlaai en een bezoek aan het stam café Locomotief na het overleg...
Typisch Roel; genieten en een glimlach met pretoogjes.

Max Sibbald vertelde over die periode, dat jullie vooral samen in het begin veel achter de PC hebben gezeten om de producten van BOTgp VEVA op papier te borgen. Langdurig achter de PC zitten was niet jouw ding. Zo werd er lekker gescholden als programma’s niet deden wat Roel wilde. Na bezoeken in het werkveld (BPV of ROC scholen) kwam jij altijd met mooie verhalen terug en vertelde je die altijd op een smeuïge manier. Max geeft verder aan…..Roel is een echte vakman. Leuk toch om dat van collega’s te horen, Roel!...
Roel is veelzijdig. Zo is hij ook nog 10 jaar lid van de Medezeggenschap-commissie geweest. Hier kon hij zich inzetten voor al het LO&Sportpersoneel.


Mali
Roel is voor defensie naar Mali op uitzending geweest. En heeft dat daar uitstekend gedaan. Zelfs zo goed dat de Base-commandant van Camp Castor (majoor Ogilvie) een voordracht voor een positief Ambtsbericht voor hem heeft opgesteld. De commandant van Camp Castor heeft Roel leren kennen als een vakman met een passie voor sport. Hij was dankbaar voor de kwaliteit van het door Roel geleverde werk.
De competenties Plannen&organiseren/ aanpassingsvermogen en verantwoordelijkheidsbesef sprongen eruit.
Dankzij deze kwaliteiten heb jij een belangrijke bijdrage geleverd aan de team-doelstellingen van het Base Commando van Camp Castor. De commandant noemde specifiek hostmanship (organisatie van vele sportactiviteiten waar ieder niveau zich thuis voelde), Awareness, doelende op het gezonde sportklimaat dat jij creëerde, jouw adviezen ten aanzien van de acclimatisatie van het personeel en jouw kritische kijk op alternatieve sportactiviteiten speelde daarbij een rol. Tot slot roemde hij jouw operationele rol binnen het kamp als het ging om de regie op de sportactiviteiten Malithon en Dust Masters (mooie namen) en het operationeel maken van twee nieuwe sporttenten in Mali.

 • Roel wapen 1
 • Roel Mali
 • Roel Cuppen Mali 1
 • Roel wapen 2
 • Dust Masters
 • Roel Cuppen Mali 2


Verhalen van Max en Muuk
Dan nog een paar verhalen wat anderen over jou zeiden. Max vertelde mij nog dat jullie samen ook aan KL- sportkampioenschappen deelnamen (padel, badminton en tennis). Tijdens de wedstrijden hadden jullie altijd veel lol, Roel bleef altijd fanatiek en wilde altijd winnen ook als jullie geen schijn van kans hadden. Ook voor Max was je een zeer gewaardeerde collega met veel humor.
Jouw huidige Regio Commandant (Muuk Harmsen) vond met name jouw rol als ondersteunende LO&Sportinstructeur in Zuid-Duitsland als ski instructeur opvallend.
Je stelde je daar professioneel en pro actief op als instructeur, was positief kritisch ten aanzien van de vormingsdoelstellingen en de evaluaties en je stelde je ten dienste van het team met een gezonde dosis humor en gezelligheid. Voor het team in Zuid-Duitsland was het altijd een geruststellend gevoel wanneer Roel als instructeur op bezoek kwam.
Hij kan echt enthousiast zijn na een geweldige dag op de piste, dat straalt dan ook echt van hem af. In die zin een voorbeeld voor de jonge collega’s, dat genieten van je vak ook echt mag en moet!
Diezelfde lach en glinsterende ogen zie je trouwens ook terug op het terras bij een lekker glas bier of een goede maaltijd. Dat Roel een Bourgondiër is moge duidelijk zijn. Zeker ook een van de reden dat hij graag in Bayern vertoefde, daar lusten ze er ook wel pap van…
Muuk heeft daar in het zuid Duitse altijd prima kunnen werken met Roel!
Die gezellige terrasjes en Bourgondische sfeer heb je natuurlijk ook in Den Bosch. Op de ene of andere manier weet jij altijd te winnen van Muuk als het gaat om de beste terrasplekken in Den Bosch, de plek waar Muuk zijn roots heeft. Misschien moet je hem na al deze mooie woorden ook een keer laten winnen op vrijdagmiddag…..

 • padel met Max 2
 • Roel ski 1
 • Roel ski 2
 • Roel ski 3


Tip voor de LO&S-organisatie:
Ik vraag altijd naar de tip van de ervaren onderofficier..
Hij geeft aan dat de Stafadjudant veel contact met de eenheid moet houden (continueren). Hij vindt dat we de goede weg in zijn geslagen, blijf die volgen. Er is volgens hem rust gecreëerd en Cdt en Staf Aoo zijn benaderbaar.
Hij heeft wel zorgen over de ontwikkelingen ten aanzien van het Defensie Training & Coachings system (een systeem om op afstand een militair of leerling te kunnen volgen). De ICT moet eenvoudig blijven.
Roel mist een beetje de ‘old school-lessen’ van vroeger’. Daarnaast ziet hij kansen voor een Paarse sport organisatie..
Wat gaat Roel nu doen?: Niet werken… Chillen… wel misschien ski-les blijven geven.
Leuke dingen doen met vriendin Diana
Roel, ik ga afronden..
Ik wil jou heel hartelijk danken voor alles wat jij voor de KL en de LO&S hebt betekend.
Je bent een mooi en authentiek mens en een mooie collega.
Hopelijk treffen we elkaar nog vaak bij een activiteit van de LO&Sportorganisatie.
Het gaat jou heel erg goed!

 • Stef Coolen, Remco Smit, stefan Allers en Wil Alards receptie 4
 • roel receptie 1
 • roel receptie 2
 • roel receptie 3

Publicatiedatum: 10 november 2023