Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

LAWINE OPLEIDINGEN

 Door Marcel van Panhuis en Wijnand Veen

Marcel (rechts) en Wijnand (staand, tweede van links)


De kranten stonden de afgelopen winter vol van meldingen van lawinegevaar en -ongelukken in meerdere bergachtige gebieden. En veelal met dodelijke afloop. Goed dat onze LO&Sportschool de winteropleidingen laat verzorgen door docenten die bekwaam en ervaren zijn. Die daarvoor uiteraard wel zelf de noodzakelijke opleidingen moeten doorlopen en certificeringen op zak moeten hebben. Marcel en Wijnand brengen hiervan verslag uit.
 

Kwalificatie Lawine Intermediate/ TWOH Winter (Wijnand)

Vrijdag 4 maart 05:00 gaat de wekker.
De PNOD auto staat klaar om richting het zuiden af te zakken.
Voordat de reis naar Oostenrijk begint, pik ik een collega op en rijden aansluitend afwisselend met elkaar naar Oostenrijk. Wel weer wennen met alle wijzigingen Corona, NL geen mondkapje, Duitsland wel en Oostenrijk nog wel (na 24 uur in het gebied vervallen daar ook alle corona regels qua mondkapje).


De reis ging naar Kuhtai Oostenrijk. Mijn vrienden vroegen zich af of dit niet ergens in Thailand lag. Maar nee, Kuhtai is een skigebied ten westen van Innsbruck. Het ligt in zowel de Grieskogelgruppe (Noord van Kuhtai) als in Noardliche Otztaler und Stubaier Alpen (zuid van Kuhtai).

Voor dat de lawine Intermediate opleiding begon, waren de Lawine Advanced collega’s al een week in het gebied. Zij volgden hun (her)kwalificatie o.l.v. HBF KCT. (Marcel doet hieronder verslag van die opleiding, red.) 

Aangekomen in het hotel was het wachten totdat iedereen er was en kon de cursus geopend worden.
De cursus werd in de opening effectief weggezet en werd persoonlijk ingegaan op: wat is je ervaring , wat kom je halen, wat en hoe wil je leren en hoe zullen we hier vorm aan gaan geven?
Na de opening hebben we gegeten en ons voorbereid op de volgende morgen.

De zaterdag stond in het teken van acclimatiseren en gebiedsverkenning.
Dit hebben we gedaan in 2 groepen die onafhankelijk van elkaar gingen in skiën, op de piste en later veel naast de piste en waar mogelijk off piste. Rond de lunch hebben we verzameld en een toets moment gehad: een lawine zoekactie waarbij 2 slachtoffers gevonden moesten worden binnen 12 minuten.
Aansluitend zijn we naar een off piste gebied gegaan waar we enerzijds diverse sneeuw profielen hebben gegraven en anderzijds het verplaatsen in off piste gebied in diverse hellingshoeken. Kick turn beoefenen, op een helling van 40 graden toerskies ombouwen naar afdalen en uiteindelijk het afdalen van deze hellingshoeken.
Zaterdag avond hebben we de verdiepingsslag opgezocht van sneeuw. De praktische ervaringen van de middag en de theoretische achtergrond tijdens het theorieblok gaven je steeds meer know how om uiteindelijk keuzes te kunnen maken: ga ik daar wel langs, of kies ik een andere optie, of….. keer ik om?
Na elke dag werd er voor het eten een afsluiting gehouden waarin je je leerpunten kon reflecteren binnen de groep, verwachtingen werden uitgesproken, maar ook waar we ons de volgende dag op gingen focussen.

Ook de zondag hebben we in de ochtend de focus gehad op verplaatsen tijdens afdalingen, hoe organiseer je dit, do’s en dont’s en in de context uitvoeren van het leiden van groepen tijdens afdalingen. Erg leerzaam, aangezien mijn skivaardigheid off piste niet van het allerhoogste niveau was.
In de middag hebben we de aandacht verlegd naar het graven van verschillende onderkomens in de sneeuw. Binnen 20 minuten weg zijn onder het sneeuwdek in een noodonderkomen, waarbij het doel is: de storm uitzitten en goed voor jezelf zorgen. Of een onderkomen graven met meerdere personen waarbij je wat meer tijd had om het je zo comfortabel mogelijk te maken.
Na het afsluiten van deze dag kregen we een briefing over hoe de komende dagen eruit zouden zien.
De top waar we heen gingen werd medegedeeld, iedereen kon zijn route voorbereiden, zowel de heen- als de terugweg. Als jij diegene was die de route ging leiden, dan zette je je voorbereidingen om in een presentatie naar je groep.
Routes: Gaiskogel scharte 2800m, Pirchkogel 2828 en de Finstaler scharte 2727.
Alle routes werden aangelopen door 2 groepen, waarbij een tijdsinterval zorgde voor een goede verdeling in het terrein. Aangekomen op de diverse locaties, werd er nog stilgestaan bij de verschillende herkenbare terrein aspecten en de keuzes die er gemaakt werden. Op jouw hoogste punt werd er gewisseld van functie. Iemand anders mocht de route terug leiden, oftewel de route offpiste terug skiën die je hebt voorbereid.

Na de eerste route werd er een casus in de groep gegooid: er was een lawine afgegaan waarbij 1 of meerdere slachtoffers in de lawine zaten. Dit werd opgepakt door een Cdt alszijnde een van ons, en de zoekactie werd als compleet team voorbereid.
Status: 1 slachtoffer gelokaliseerd, uitgegraven en ingebonden met een operationele warmte pakking. Vervelende in dit geval, we konden bij de afvoer geen gebruik maken van de zwaartekracht, en moest het slachtoffer omhoog gemoufleerd worden. Met de hijs actie werden de vaardigheden van takelen met arme middelen ( bandlus, karabiner en lijn ) getraind. Uiteraard werd het aflaten van het slachtoffer ook nog noodzakelijk om toe te passen. Het slachtoffer was uiteindelijk veilig en de actie werd geëvalueerd middels beeld en ervaring en feedback van de advanced/HBF.

Alle drie de dagen, met voorbereidingen en route presentatie, zorgden ervoor dat je blijft ontwikkelen en leert van alle opties die zich voordoen tijdens de tocht. Je leert van iemands keuzes, of deze nu goed waren of minder briljant. Terug in het hotel werden de routes heen en terug uitvoerig geëvalueerd en werden de voorbereidingen voor de volgende tocht opgepakt.
Donderdag, de laatste dag, waren alle geplande routes gelopen en stond deze in het teken van verplaatsen in het skigebied en afronden van diverse vaardigheden. Er werd op een coördinaat een sneeuwprofiel gegraven en deze ging je beoordelen, er werd op een ander coördinaat een persoon vermist die in een lawine zat en op het laatste coördinaat werd een noodonderkomen gegraven.
Alle vaardigheden die nogmaals aangetipt werden zoals aangeleerd eerder die week.

Donderdag middag hebben we onder het genot van een heerlijke schnapps de opleiding afgerond en geëvalueerd. In mijn geval heb ik mijn TWOH winter afgerond en de kwalificatie Lawine intermediate gekregen.
Collega’s die deze week mogelijk gemaakt hebben: bedankt voor deze top week, ik kijk graag uit naar de volgende.

Lawine Advanced, etc. (Marcel)

Mij is gevraagd om een stukje te dichten over de afgelopen Lawine advanced, intermediate en TWOH winter (her)kwalificatie in Kühtai Oostenrijk week 9 en 10.

Doel/Oogmerk
Bestaande winterkwalificaties her kwalificeren om hiermee de veiligheid te kunnen garanderen voor de uitvoering van activiteiten onder winterse omstandigheden. Zoals u leest een behoorlijke kluit met specialisaties die geüpdatet moeten worden.

De cursus is ondersteund door de OBT-groep van het KCT en supervisor op het gebied van lawinekunde en zodanig bevoegd om iedereen weer te kwalificeren.

Op maandag 28 februari is gestart met de Lawine Advanced her kwalificatie, in de avond is duidelijk gemaakt waaraan er moet worden voldaan en wat de criteria zijn. Er is deze keer gekozen om alles op skies te doen zodat we sneller en meer van de verschillende terreindelen konden gebruiken, en omdat het militaire optreden in winterse omstandigheden veiliger is op skies dan op sneeuwschoenen. Dit heeft weer te maken met de druk die je als persoon uitoefent op het sneeuwdek.

De eerste dagen van de Lawine Advanced stonden met name in het teken van sneeuwdek analyses en de verschillende testen die daarbij horen! Het interpreteren van het sneeuwdek kan een studie op zich zijn dus daar hebben we veel tijd aan besteed. Welke veranderingen / metamorfoses vinden er plaats in het sneeuwdek en welke conclusies kunnen we daar uit trekken? Vanuit die conclusie kunnen we het STOP and GO principe toepassen om uiteindelijk een gebied of route wel of niet vrij te geven voor een militaire verplaatsing of operatie.
Na vier dagen Advanced activiteiten, hebben we op vrijdagavond een opstart gemaakt met de Lawine intermediate en de TWOH winter (waarover collega Wijnand Veen een stukje schrijft). Hierin hebben wij als Lawine Advanced alle instructie gegeven en verzorgd. Wederom sneeuwdek analyses en testen in combinatie met onderkomens en lawine zoekacties.

Marcel (links) met Rob en Martin

Zelf ben ik nog met de HHGS specialisten Martin Berends en Rob Manders op pad geweest. We hebben twee toppen aangedaan en onderweg HHGS technieken toegepast, dat in combinatie met het programma intermediate heeft er toe geleid dat wij ook als HHGS weer gekwalificeerd zijn in de winter.

Al met al dus een hoop vinkjes gezet bij verschillende specialisten met dank aan het KCT. Hierdoor heeft onze organisatie weer een aantal collega’s rondlopen die up to date zijn!

 

 Publicatiedatum: 23 maart 2022