Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


GRENZELO&S
DEEL 7: SJOERD VAN TURNHOUT
Door Paul Lindeboom

 


De serie GrenzeLO&S schenkt aandacht aan collega's die niet alleen in de LO&Sportorganisatie werken/werkten maar ook door hun verblijf in het buitenland ervaringen hebben opgedaan! Relatief recent is Sjoerd van Turnhout geëmigreerd naar Australië en aan de serie toegevoegd wat een bijzonder mooi inkijkje geeft in een fantastisch sportland.

Sjoerd, je hebt weliswaar slechts 1 functietermijn als sportinstructeur gedraaid, maar mogelijk heb je vanuit je langere parate ervaring toch voldoende voorkennis om iets te vertellen over hoe je de functie hebt ervaren?
"Nadat ik 10 jaar bij de luchtdoelartillerie (DGLC) had gediend in de Vredepeel, heb ik de overstap naar de LO&Sport gemaakt waarbij ik mijn eerste functietermijn bij de LO&Sportgroep RVS in Oirschot ging vervullen.
In die 13 jaar carrière bij de Landmacht waren de laatste 3 jaar bij de LO&sport toch wel de mooiste jaren. De diversiteit van het werk, de collegialiteit en de kameraadschap is ongeëevenaard. Het mooie aan de functie vond ik de afwisseling, dan stond je les te geven in het zwembad, dan gaf je een kracht- of looples, terreinwerk op het oefenterein, of zag je op de  klimtoren collega’s naar een stuk touw springen op 15m hoogte. Oftewel, je kon het zo gek niet verzinnen en het was mogelijk, iets waar ik nog regelmatig aan terug denk als ik hier in de fitness sta. Maar al die mooie ervaringen zijn in het welbekende rugzakje gestopt en gebruik ik nu mooi om Australiërs te trainen.

Na een jaar les te hebben gegeven als beginnend instructeur aan allerlei eenheden, kreeg ik uiteindelijk 411 PAGNcie toegewezen. Wat ik een fantastisch mooie club vond om mee samen te werken en les aan te geven. Gedreven, sterk en niet bang om hard te werken. De mooiste herinneringen aan die club waren toch wel twee weken oefening in Marche-en-Famenne. Waar ik als pax meeging om te ervaren hoe het is om pantsergenist te zijn. Met als doel om te zien en ervaren welke spiergroepen zij gebruiken en vooral bewegingen maken. Zodat ik een beter beeld had van hun vakgebied en daarop specifieke trainingsprogramma’s kon schrijven en trainingen geven.

Maar zoals je het al kan raden, was tijdens die twee weken oefening het weer natuurlijk fantastisch Kwalitatief Uitermate Teleurstellend.
Maar ondanks dat was mijn groepsbinding met de club top geworden en had ik veel geleerd over hoe het is om te functioneren als pantsergenist. En raad ik ook ieder beginnend sportintructeur het aan om een keer een oefening mee te draaien met hun eenheid.

Daarnaast was ik in 2020 onverwacht uitgeroepen tot ‘’de kei’’ van het jaar. Een uitreiking die wordt verricht door de brigadegeneraal van de RVS kazerne.  Waarbij in iedere eenheid, door de collega’s,  iemand wordt verkozen die dat jaar het meest gewaardeerd werd en om zo die persoon in het zonnetje te zetten voor zijn bewezen diensten. Waar ik op dat moment zeer verrast was dat ik de kei werd maar toch heel blij mee was.
Maar ondanks al die mooie dingen zijn er in de 3 jaar dat ik bij de LO&Sport was ook veel andere dingen gebeurd, want als je mij 3 jaar geleden had gevraagd waar ik nu op dit moment zou zitten? Nou, ik kan je vertellen: wonen in Australië stond niet op dat lijstje."

De Kei


Ik neem aan dat de emigratie naar Australië niet in een opwelling gebeurd is, maar hier een lange termijn van zaken regelen aan vooraf is gegaan? En vanwege de afstand ben je waarschijnlijk niet vooraf aan het verkennen geweest voor bijv. iets als een woning?

"Mijn emigratie naar Australië is inderdaad niet in opwelling gebeurd en zijn er een hoop zaken aan vooraf gegaan. Maar om dat verhaal te vertellen, moet ik bij het begin beginnen want het is nogal een opmerkelijk en ongewoon verhaal dat tijdens mijn eerste 3 jaar functietermijn bij de LO&Sport afspeelde. Want dankzij corona heb ik de liefde van mijn leven gevonden.
Het begon in 2020 net in het begin toen corona uitbrak. En zat ik zoals zovele single mannen op Tinder, waarin je normaliter een kilometer bereik kan instellen zodat je matches kan vinden in jouw buurt. In mijn geval was mijn buurt al gegroeid tot binnen een straal van 50km. Maar wij zaten toentertijd in lockdown en sommige andere landen ook. Dus Tinder had bedacht om dat kilometerbereik weg te halen. Zodat je toch in contact kon komen met mensen die in hetzelfde schuitje zaten.
Dus zodoende kwam ik op mijn profiel mensen tegen uit allerlei verschillende landen zoals Costa Rica, China en Vietnam. En dus ook mijn huidige vrouw die op dat moment in Brussel woonde. Maar om er toch eerst zeker van te zijn dat geen van ons beide een catfish was, deden we eerst video bellen. Gelukkig was ze echt, vonden wij elkaar wel leuk en wilde ik haar graag in het echt ontmoeten. Alleen was er een probleem. De grenzen tussen Nederland en België waren op dat moment dicht. Dus ik kon op geen enkele manier naar haar toe komen, toch?

Ik ga in dit artikel niet vertellen hoe mij dat toch gelukt is. Maar mocht je ooit op de RVS kazerne zijn, ga even op bezoek in de kantine van de sport. Daar hangt een didgeridoo die ik als afscheidscadeau heb gegeven aan de sportgroep met daarop het verhaal uitgelegd hoe dat mij gelukt is. En anders weten de collega’s van de sportgroep RVS dat mooie verhaal wel.

Afscheids cadeau voor de Sportgroep RVS, een didgeridoo


Maar zodoende had ik met haar een aantal keer afgesproken en vertelde mij dat ze van Braziliaanse afkomst was en dat ze werkte als diplomate op de Braziliaanse ambassade in Brussel. Na een tijdje daten kregen we dus uiteindelijk een relatie maar vertelde ze me ook dat ze nog maar een jaar in Brussel zou blijven en daarna voor haar werk zou moeten verhuizen naar Sydney, Australië om daar te gaan werken op het Braziliaanse consulaat. En gaf ze mij de keuze om mee te gaan. Dus stond er voor mij een moeilijke keuze te maken, want alhoewel Sydney heel mooi klinkt: je laat toch je vrienden en familie achter. Maar om niet gelijk al mijn schepen achter me te verbranden, koos ik voor de gulden middenweg en dat was onbetaald verlof opnemen.

Maar toen kwam het volgende probleem. Vanwege corona was Australië dicht en was er geen mogelijkheid om het land in te komen.  De enige optie was als wij een samenlevingscontract zouden ondertekenen en ik dus ook een diplomaten paspoort & visum zou krijgen. En ik dus als echtgenoot naar Australië kan komen.
Maar om dat samenlevingscontract te onderteken, moesten we naar Brazilië gaan.
Dus in de kerstvakantie van 2020 zijn wij naar Brazilië gegaan om het samenlevingscontract te onderteken en mijn schoonfamilie te ontmoeten. Aangezien ik geen woord Portugees versta, had ik gelukkig een Engelse versie gekregen zodat ik wist wat ik zou ondertekenen.
Wat trouwens ook leuk was, is dat mijn schoonouders ook geen woord Engels spreken. Dus je kan het wel raden: dat waren leuke handgebaar gesprekken. Gelukkig spreken haar broer en zus wel Engels en konden ze alles vertalen voor me.

‘Net nadat we het samenlevingscontract hadden ondertekend


Gelijk na Brazilië was mijn vrouw naar Sydney verhuisd en bleef ik nog achter in Nederland. Om al het papierwerk op orde te krijgen. Vervolgens ging ik vanuit Nederland appartementen zoeken en zij ging ze dan bezichtigen in Sydney. Het voordeel van diplomaat zijn, is dat de huur tot een bepaald bedrag door de Braziliaanse staat betaald wordt. En konden we een mooi plekje vinden.

Uiteindelijk kreeg ik toch mijn diplomatenpaspoort & visum en ben ik van maart 2021 tot september 2021 naar Australië gegaan om te kijken of het mij wel zou bevallen.
Slechts de eerste twee weken bij aankomst in Australië moest ik in quarantaine. Met een diplomatenstatus had ik wel het geluk dat ik die periode in ons eigen appartement kon uitzitten in plaats van een hotel dat gekozen wordt door de staat.
Het enige nadeel was dat alle meubels van mijn vrouw nog op de boot zaten vanuit Brussel richting Sydney. En wij dus in quarantaine zaten zonder meubels of tv en alleen een matras hadden om te slapen en internet.
Bij deze daag ik iedereen uit om een keer deze relatie test uit te proberen samen met je partner om voor twee weken lang in zulke omstandigheden in quarantaine te zitten. Gelukkig vonden we elkaar na deze twee weken nog steeds leuk en kon daarna het echte leven beginnen.

Ondanks dat ik toch wel regelmatig heimwee kreeg naar vrienden en familie in Nederland had ik een geweldige tijd in Sydney. Maar 6 maanden vliegen zo voorbij en moest ik bij terugkomst een keuze gaan maken of ik in Nederland zou blijven of dat ik terug zou gaan naar Australië. Ik koos voor het tweede en ging mij voorbereiden om weer terug te gaan naar mijn geliefde in Australië. Dus na een moeilijke periode van afscheid nemen van familie, vrienden & collega’s ben ik vanaf 1 december de dienst uit gegaan en 5 december terug naar Australië gevlogen.

En ik ben nog steeds blij met de keuze die ik heb gemaakt. Alhoewel de gedachte aan Nederland altijd nog wel een beetje blijft kriebelen."

uitzicht vanuit het appartement op het Sydney City Business District (CBD)


Hoe ben je voor jezelf te werk gegaan om een nieuwe job te vinden? Heb je nog te maken gekregen met speciale regeltjes of bureaucratie als buitenlander?

"Ik had het geluk dat ik een diplomatenvisum heb en daarin staat dat ik gewoon mag werken in Australië. Ik had in Nederland al mijn personal trainer papieren behaald dus ik dacht dat ik hier snel aan de slag kon gaan. Maar dan komt de Australische bureaucratie om de hoek kijken.
Alle papieren die ik in Nederland had behaald, waren in Australië niet geldig. Ook al zijn ze Europees geaccrediteerd. Dus had ik twee opties: of alles overnieuw doen of een andere baan zoeken.
Ik heb nog gekeken om online digital marketing te gaan doen zodat ik overal ter wereld wel werk heb. Maar na overleg met de vrouw was het toch verstandiger om iets te kiezen waarvoor je al gestudeerd hebt.
Dus zodoende was ik tijdens mijn onbetaald verlof al met een personal trainer cursus begonnen. Waar ik in de veronderstelling was dat ik door die cursus heen zou vliegen maar schijn bedroog. Ten eerste is studeren in een andere taal toch wat lastiger. Vooral als je de examenvragen moet beantwoorden zoals ze in de boeken staan en dus niet uit eigen kennis kan beantwoorden. Ten tweede was, omdat ik nog niet veel mensen kende, deelnemers zoeken voor mijn praktijk examen behoorlijk lastig aangezien ik helemaal niks aan mijn mentor had die mij zou moeten helpen.
Maar uiteindelijk toch certificaat 3 in fitness (groep fitness instructeur) behaald en nu ben ik nog bezig om certificaat 4 in fitness (personal trainer) te behalen. Dus tijdens mijn onbetaald verlof heb ik niet de kans gehad om te werken maar meer een soort stage gelopen. Momenteel werk ik wel in een gym als groep fitness instructeur."

In ons ‘voorcontact’ voor dit interview las ik dat je fitness-les geeft aan huisvrouwen. Heb je al ervaring opgedaan met de gemiddelde sportiviteit van de Australiër? Of speelt het zich in Sydney vooral af aan en op the beach?
"Ik geef aan allerlei mensen groepslessen dus ook huisvrouwen. Dat was in het begin wel even wennen. Hoe je met gemak vroeger ‘’VOORLIGSTEUN’’ riep, sta je nu te hakkelen met wat de vertaling van een bepaald woord is. Dus in het begin als ik even vastliep, zei ik altijd ‘’Just look at me and do exactly the same’’. Het voordeel aan Sydney is wel dat veel mensen een andere afkomst hebben. Dus ze begrijpen hoe het is als Engels niet je moedertaal is.
Over het algemeen is in de buurt van steden en stranden de algemene fitheid van de Australiër goed. Je hoeft niet raar op te kijken als mensen om 5 uur in de ochtend al aan het sporten zijn langs het strand of op de prachtige Bondi to Coogee walk aan het hardlopen zijn. Want overdag is het al gauw te warm om te sporten alhoewel je bij Bondi Beach in de buitengym altijd nog wel van die strandkasten ziet sporten in de hete zon.
Wat hier natuurlijk populair is, is het surfen: je ziet ze de hele dag door. En als ze aan het werk zijn en ze hebben een uur pauze, stoppen ze snel een boterham in hun mik en gaan ze nog even een ‘’wave’’ pakken om vervolgens weer aan het werk te gaan.
Over het algemeen zijn ze in de gyms behoorlijk sportief en sport minded ondanks dat een gym abonnement hier behoorlijk duur is. Wat je in Nederland per maand betaald, ben je hier per week (€20,-) kwijt.
Maar er zijn ook genoeg mensen waarvan je denkt: misschien moet jij maar even wat meer bewegen. Want Australië kampt toch nog met veel overgewicht. Daarnaast kan je hier ook van alles doen en zijn er genoeg sportvoorzieningen of anders biedt de natuur wel genoeg voor een mooie prikkel."

Bondi to Coogee walk (6km)


Ben je zelf al lekker aan het sporten? Misschien lid geworden van een vereniging?
"Ik sport nog iedere week waarin ik vooral in de gym aan het pompen ben, regelmatig hardloop of aan het zwemmen in het zwembad of bij Bondi Beach. In het begin was dat wel even wennen want ik dacht even lekker soepel 10km te gaan hardlopen hier. Alleen dat werden al gauw 6km want het werd al snel een stevige heuveltraining waarbij ik als een hijgende bizon bovenop die heuvels aankwam. Dus dat was in het begin wel even afzien. Maar ik snapte wel gelijk waarom al die Australiërs van die dikke kuiten hebben.

Voor de rest ben ik geen lid van een sportvereniging. Maar hiken doen mijn vrouw en ik hier volop. Want de natuur hier is prachtig en hoef je nog niet eens zo heel ver van huis te gaan om een mooie wandeling door de natuur te maken of langs de stranden. Dus ieder weekend voelde als een kleine mini-vakantie voor mij (en nog steeds wel). Je moet alleen wel oppassen als je hier de zee in gaat. Want ik heb ook al kennis gemaakt met een Portugees Oorlogschip, een kleine kwal soort waar je uit de buurt moet blijven heb ik wel gemerkt. Het voelde alsof ik met mijn blote bovenlichaam door brandnetels rolde en dat gevoel duurde 4uur lang.

Daarnaast volg ik lessen bij ‘’Portugues for Gringos’’ om zo mijn Portugees op te krikken. Want over 1,5 jaar moeten wij alweer verhuizen (#diplomatenleven) en dan is de planning om naar Brasilia (hoofdstad van Brazilië) te gaan. Dus dan moet mijn Portugees wel enigszins op orde zijn aangezien daar ook niet iedereen Engels spreekt.

verschillende activiteiten die je kan doen in Australië


Je bent precies op tijd vertrokken uit Nederland, want vanaf december is het in onze winter vooral een natte herfst geweest. Hoe is het klimaat in Sydney (de afgelopen maanden, en wat weet je over de rest van het jaar)?

"Het was wel even wennen dat de jaargetijden zijn omgedraaid hier in Australië. Wat ik daarmee bedoel is dat wanneer het winter in Nederland is, het hier in Australië zomer is. Dus toen ik in december aankwam was het hartje zomer en had ik wat dat betreft niks te klagen. Je moet jezelf wel goed insmeren want de zon kan soms genadeloos zijn, vooral voor mijn tedere Nederlandse huidje heb ik een paar keer gemerkt. Alhoewel, zoals jullie misschien op het nieuws ook wel gehoord hebben, is er ook ontzettend veel regen gevallen of zoals de Australiërs het altijd zeggen: ‘’showers’'. Soms valt er zoveel dat op sommige plekken fikse overstromingen zijn geweest.
Ik zelf heb er hier in Sydney gelukkig weinig van ervaren. Maar het was wel apart om te zien dat sommige locaties waar je een maand daarvoor nog was nu volledig overstroomd waren.

Tijdens mijn onbetaald verlof zat ik overigens net in de winterperiode, waarbij het gemiddeld tussen de 12 en 16 graden is. Wat voor Nederlandse termen helemaal niet verkeerd is. Maar de wind blijft soms toch goed fris wat voor mijn Braziliaanse vrouw al een helse winter is.

De Olympische Spelen waren in 2000 in Sydney. De sportvoorzieningen staan daardoor wellicht op een heel hoog niveau?
"Sportvoorzieningen zijn er genoeg en van hoog niveau hier in Sydney, vooral rugby en surfen zijn populair. Toevallig woon ik om de hoek bij het Ian Thorpe zwembad. Voor de mensen die hem niet kennen: hij was de grote rivaal van Pieter van den Hoogenband. Hij werd ook wel de Thorpedo genoemd. Maar qua sporten en de kwaliteit van de sportvoorzieningen kom je in Australië niks tekort."

Beste vrienden van de LO&Sportorganisatie vanuit Sydney, Australia: De sportieve groeten


Publicatiedatum: 04 mei 2022

In de serie 'GrenzeLO&S' verschenen eerder al de volgende artikelen:
aflevering 00 : de kick-off
aflevering 01 : Sam Cross
aflevering 02 : Wim van Breugel
aflevering 03 : Wilko Jansen
aflevering 04 : Stani Groeneweg
aflevering 05 : Sybil Gassner
aflevering 06 : Arian van Helden