Op het defensie-intranet verscheen deze week, in de serie ‘onze vakmensen’, een interview met André Wijnberger, revalidatie sporttrainer bij het Militair Revalidatie Centrum (MRC) in Doorn. Het interview geeft een mooie inkijk op de werkzaamheden van André, en sluit naadloos aan op een eerder interview met Arnold Hofsté over de werkzaamheden van het BIMS en een komend interview met Jan van den Dool over de CISM-activiteiten.
André:“Ik geef leiding aan het team Sporttherapie binnen het MRC. Sport is een prachtig middel om mensen niet aan hun beperking te laten denken - omdat ze met iets heel anders bezig zijn. We geven de revalidanten instructie en bieden ondersteuning bij het sporten en bewegen met beperkingen. Het team bestaat verder uit zes sporttherapeuten en twee assistent-therapeuten.
Als de beschikbare teamcapaciteit tekortschiet, geef ik zelf ook nog wel therapie, voornamelijk bij het zwemmen. Ik noem mijzelf dan ook liever een soort ‘meewerkend voorman’. Binnen het team zijn we complementair aan elkaar: daar waar de andere teamleden nadrukkelijk therapeuten zijn ben ik een trainer. Met mijn 36 jaar ervaring binnen Defensie ken ik de militaire populatie van binnenuit. Mijn kennis en trainerservaring gebruik ik dus het meeste in het zwembad, waar het heel fijn is om mensen te helpen bij het verbeteren van hun techniek en ze ook een conditionele prikkel te geven.
De meeste revalidanten hebben moeite met het bewaken van hun eigen grenzen en daar helpen wij hen bij. We zijn daarvoor voorzien van een fraaie infrastructuur en beschikken over bijzondere middelen zoals Virtual Reality en een anti-zwaartekracht loopband.
Volgens mij wordt bewegen leuker als het beter gaat - en dan beklijft het ook beter. Ons doel is te zorgen dat mensen na vertrek uit het MRC blijven bewegen. En ook zwemmen is daarvoor een prachtig middel.
Het is voor ons speciaal om te mogen werken met zowel militairen als met burgers van binnen en buiten Defensie. Dat je mensen ondersteunt in hun fysieke en mentale herstel maakt mijn werk vaak erg dankbaar. Wij vinden ons werk eigenlijk vrij normaal, maar veel revalidanten laten ons blijken dat het voor hen echt heel bijzonder is.
Als leidinggevende ben ik verantwoordelijk voor materiaalaanvragen en voor de contacten met clustermanagers en de Staf MRC. Vergaderingen, trainingen voor het Invictus Team voorbereiden en uitvoeren en mails en telefoontjes afhandelen vullen mijn dagen verder. Nadeel van mijn functie is de hoeveelheid administratieve ‘ last’ die er aan vastzit. Last is uiteraard betrekkelijk - maar ik zou de regelzucht binnen de organisatie graag zien verminderen.
Mijn motto: ‘Doe vooral dingen waar je energie van krijgt!’. Zo heb ik inmiddels heel wat ervaring opgedaan in het werken met sporters met een mentale aandoening. Dat blijft een moeilijk gebied, maar is ook een heel interessant onderdeel van mijn werk. Zo stond ik onlangs in het zwembad met een groep, waarin een revalidant aangaf erg veel stress en angst te hebben om in het diepe te gaan zwemmen. Maar de psycholoog zou pas twee weken later komen om een mogelijke oplossing te bedenken. Voor mij een mooie uitdaging; met een paar korte en voor mij eenvoudige stappen lag hij tien minuten later behoorlijk ontspannen te zwemmen in het diepe. Prachtig toch?
Ook tijdens de inmiddels vier edities van de Invictus Games zijn er veel kippenvel- en tranen in de ogen-momenten geweest. Wanneer je dat van heel dichtbij mag meemaken, zijn dat heel veel kersen op de taart!
Wat onverwacht uit mijn werk voortvloeide; voor de recente commando-overdracht van DOSCO mocht ik optreden als spreekstalmeester. Al heel wat jaren hanteer ik de microfoon bij sportwedstrijden en openingsceremonieën van Militaire Wereldkampioenschappen. Dit was blijkbaar zo positief beoordeeld dat ik hiervoor werd gevraagd. Ik vond het een hele eer dat te mogen doen!
Het Militair Revalidatie Centrum (MRC) is een revalidatiecentrum dat is aangesloten bij de brancheorganisatie Revalidatie Nederland, erkend en gecertificeerd is en is ingericht voor behandeling van zowel militairen als burgers.
Het MRC is onderdeel van het Defensie Ondersteuningscommando.
Publicatiedatum: 01 november 2019