Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE NIEUWE COLLEGA'S VAN DE VTO SGT 2020

Door Paul Lindeboom
Diploma-uitreiking eind januari 2021


De lichting 'militaire sportinstructeurs in opleiding' die van september 2020 t/m januari 2021 in Amersfoort door de LOSS-docenten opgeleid werden, zal de boeken in gaan als een hele bijzondere lichting. De hele opleiding werd gedomineerd door de gevolgen van de Covid-19 pandemie, die ook de opleiding in Amersfoort raakte. Mondkapjes, afstand houden, besmetting & quarantaine, een telkens aangepast programma en een nog hogere mate van flexibiliteit en creativiteit van de LOSS dan we al gewend waren. Met uiteindelijk een andere opleiding dan de vorige lichting, een zeer sobere diploma-uitreiking maar wel weer veel nieuwe en professioneel opgeleide sportinstructeurs. We stellen ze graag aan jullie voor, hieronder de eerste bij de redactie ontvangen inzendingen.

ROY STERLING

LO&Sportgroep: De sportgroep op de Prinses Margriet Kazerne.
Mooiste persoonlijke sportmoment of –prestatie: Toen ik jong was, ben ik met de honkbal Europees kampioen geworden. Doordat we EK waren, mochten we in Amerika mee spelen met de Little League World Series.
All time sporthero: Derek Jeter, voormalig major League speler voor de Yankees. Jaren lang de aller beste defensief en offensief. Jeter werd unaniem verkozen tot de Hall of Fame.
Mooiste VTO-moment: Het allermooiste moment was de laatste donderdag van de VTO, gezellig met zijn allen de VTO afgesloten.
Oefengebied voor specialisatie: Mijn interesses liggen bij het WOH.
Ultieme sportieve doel in de toekomst: Kampioen worden met het softbalteam dat ik coach en misschien ooit nog een marathon.

QUINT STEEGSTRA

LO&Sportgroep: Sportgroep OK, hier word ik geplaatst bij het cluster van het 11de bataljon. Genoeg uitdagingen in het verschiet om invulling te geven aan mijn rol als sportinstructeur van 11C.
Mooiste persoonlijke sportmoment of -prestatie: Peletonsfinish tijdens de Omloop der 7-heuvelen, een lastig parcours met veel hoogtemeters. Na een tijd lang hard trainen was dit het maximaal haalbare. Helaas moeten lossen op de Oude Holleweg om echt mee te kunnen doen voor de mooiere plekken.  
All time Sporthero Als trainer/coach heb ik Ton Boot altijd een bijzondere en inspirerende man gevonden. Zijn manier van trainen en coachen lijkt in eerste instantie onorthodox, maar uiteindelijk gaan zijn atleten door het vuur voor elkaar. Er zijn ook mooie docu's te vinden over zijn manier van trainen op internet! 
Mooiste VTO-moment: De JWOH week en de stageweken op de verschillende sportgroepen. Ook is de ''sinterklaas viering'' een mooi moment geweest waar sommige VTO-leerlingen niet werden gespaard! 
Oefengebied
 voor specialisatie: de WOH en MZV zuilen spreken mij aan, hierin zou ik mij graag verder in willen ontwikkelen. 
Ultieme sportieve doel in de toekomst
: Hoe mooi zou het zijn om het wereldrecord speedmarsen over te nemen van het Korps Mariniers. En al
helemaal als er vanuit Schaarbergen een poging gedaan kan worden, ik heb in
ieder geval al gezien tijdens de VTO dat er genoeg talent rondloopt! 

WOUT KOEKOEK

LO&Sportgroep: Oranje Kazerne, Schaarsbergen.
Mooiste persoonlijke sportmoment of -prestatie: NS Arnhem Rhenen Trail, 33km. De route start op station Arnhem en voert je door het parklandschap rond Arnhem. Na Oosterbeek loop je door de bossen tussen Wolfheze, Renkum en Wageningen. Je loopt door de uiterwaarden en over de Grebbedijk en eindigt na een beklimming van de Grebbeberg bij station Rhenen.
All time Sporthero: Heb ik niet.
Mooiste VTO-moment: de WOH week.
Oefengebied voor specialisatie: MZV/WOH.
Ultieme sportieve doel in de toekomst: Meerdere trails pakken, met als uiteindelijk doel een trail in de Alpen.

SHIRLEY RUTJENS

 

LO&Sportgroep: RVS Oirschot.
Mooiste persoonlijke sportmoment of –prestatie: Week rondgetrokken in de omgeving Dartmoor in Engeland. Heuvels beklommen, hike, wild water kajakken, geklommen en vooral heel veel gewandeld. Dit was een unieke ervaring in een heel mooi natuurgebied.
All time sport hero: Die heb ik niet.
Beste VTO-moment: Van de praktijkstages heb ik erg veel geleerd. Dit omdat je dan daadwerkelijk met de doelgroep bezig bent en daarnaast is een kijkje in andermans keuken altijd interessant. En de JWOH week sprong er ook uit. Vanwege de corona gingen de nog leukere dingen helaas niet door.
Oefengebied voor specialisatie: MZV, MS&C en WOH.
Ultieme doel: Momenteel ben ik aan het trainen voor een ¼ triatlon, het zou mooi zijn als ik daar goede tijden neer zou zetten. Verder zou ik graag fit oud willen worden, zodat ik kan blijven genieten van sportieve uitdagingen.TOBIAS VAN DER WIELEN

LO&Sportgroep: JWF Assen.
Mooiste persoonlijke sportmoment of -prestatie: Het behalen van medailles op de Nederlandse kampioenschappen jiu-jitsu en het meedoen met internationale wedstrijden.
All time Sporthero: Anton Geesink. Als zelf judoka zijnde kan ik niet ontkennen dat hij een van de vele sporthelden is. Hij liet op de wereldkampioenschappen in 1961 en de Olympische Spelen van 1964 zien dat met toewijding alles te behalen is, zo ook het doorbreken van de Japanse dominantie in deze sport.
Mooiste VTO-moment: De mooiste momenten om op terug te kijken zijn toch wel de dagen in Roosendaal en de JWOH-opleiding. Toch denk ik dat we de meest memorabele week naar Fritz-am-Sand nog te goed houden.
Oefengebied voor specialisatie: Mijn interesses ter specialisatie gaan uit naar de zuilen WOH en MZV.
Ultieme sportieve doel in de toekomst: Een van mijn doelen is om nog een marathon uit te lopen.

DONNÉ GEENEN

LO&Sportgroep: JPK Havelte.
Mooiste persoonlijke sportmoment of -prestatie
: Een overwinning boeken tijdens mijn 2 de bokswedstrijd. Na mijn eerste partij te hebben verloren, heb ik een inhaalslag gemaakt om mijn nieuwe partij te gaan winnen. Met hulp van mijn coach en trainer is er een overwinning op punten uit gekomen en dat voelde MEGA na een verlies.
All time Sporthero: Peter ”the Luberjack” Aerts. Door zijn lengte en gewicht is het al een bonk van een vent maar de manier waarop hij lowkicks geeft, en zijn tegenstander onderuit maait, is onbegrijpelijk. Naast zijn bijzondere lowkicks is het een allround nederige man die het beste met iedereen voor heeft. En hoop ik nog altijd veel van te kunnen leren.  
Mooiste VTO-moment: de JWOH week. Ik heb in het verleden, op het Cios, buitensport gekozen als keuzevak. En vanuit daar zijn we naar de Franse Alpen gegaan en daar heb ik passie gekregen voor het buitensport wereldje. En dat vind ik ook terug in de JOWH opleiding, uitdagend maar wel erg leuk en leerzaam om te doen.
Oefengebied
voor specialisatie: MZV. Ik heb er al een achtergrond in maar dit hoop ik vele malen uit te breiden in de toekomst. En dit andere ook bij te kunnen brengen.
Ultieme sportieve doel in de toekomst
: het boksen weer helemaal oppakken en naar categorie C te gaan in wedstrijd vechten.


MICHAEL LOUWEN

Michael

LO&Sportgroep: RVS Oirschot.
Mooiste persoonlijke sportmoment of –prestatie: Het laatste jaar van mijn CIOS opleiding, hierin gingen we naar Zuid-Frankrijk nabij de rivier L’ Orbe. Hier moesten we een programma draaien voor de 2e en 3e jaars leerlingen. Hike routes uitzetten, wildwater kayakken, klimmen, voorklimmen en rescueklimmen. Dit was een prachtige ervaring in een mooi gebied.
All time sport hero: Muhammad Ali, niet alleen omdat ze hem de beste sportman van de 20e eeuw noemde maar ook omdat hij een bizar goeie techniek had en tegelijk mega sterk was. Buiten het sporten om kwam hij op voor wat hij belangrijk vond, en hij durfde dit ook openlijk te uiten. Fysiek en mentaal sterk!
Mooiste VTO-moment: Ik was erg blij met de praktijkstages. Dit omdat ik in mijn aanloop traject naar de VTO, in de corona periode, weinig heb meegekregen van hoe het er aan toe gaat als alles doorgaat. Daarnaast is een kijkje in andermans keuken altijd interessant!
Oefengebied voor specialisatie: MS&C lifestyle en IKT. Ik vind beide interessant.
Ultieme doel: Goed kunnen surfen en dit op zo veel mogelijk locaties doen samen met mijn vriendin.
Veel reizen.
Ik ben ook onlangs begonnen met free fall parachute springen. Hier wil ik ook meer mee gaan doen.

SANDER VERHEIJ

Sander

LO&Sportgroep: KMA.
Mooiste persoonlijke sportmoment of –prestatie:
Mijn mooiste “sportmoment” is een meerdaagse tocht in Noorwegen geweest door de bergen. Wat een fantastisch land.
All time sport hero:
Als trainer/coach is dit toch wel: Louis van Gaal. Door altijd bij zijn eigen regels te blijven, goed te analyseren, tactisch inzicht en zich door de juiste mensen te laten adviseren haalt hij altijd het beste uit een team en individu. Het mooiste voorbeeld hiervan is het WK van 2014.
Mooiste VTO-moment:
Ik denk dat wij de mooiste week in de VTO zijn misgelopen. Vanwege de COVID-crisis mochten wij niet richting FAS voor de eindoefening, dit gaan we echter nog wel inhalen op een later moment. De JWOH cursus was ook een hele mooie week en tijdens de dagen in Roosendaal konden we ook lekker aan de bak.
Oefengebied voor specialisatie:
Mijn interesses liggen bij het WOH en MZV. Vooral de outdoor kant heeft mij altijd aangesproken en hier wil ik graag in verder.
Ultieme doel: Ik zou graag eens een kickbokswedstrijd willen vechten.

THIJS VERMAAT

Thijs

LO&Sportgroep: JWF Assen. 
Mooiste persoonlijke sportmoment of -prestatie
: Het deelnemen en behalen van de Iron Viking (Strong Viking). Een Obstacle run van 42km met 100+ hindernissen. Na 6 uur en 38 minuten over de finish strompelen gaf een geweldig gevoel. Helaas, de dagen er na waren minder ;)
All time Sporthero: Iker Casillas. Het kleinste mannetje van het veld met de grootste wil om te winnen. Tevens de perfecte lijnkeeper. Als klein ventje bewonderde ik mij al aan zijn kwaliteiten. Mede door hem heb ik meer plezier gehaald uit het keepen. Hij maakte er soms een ware kunst van. Ik vond het dan ook geweldig om met voetbal trainen een shirt met zijn naam er op aan te hebben. Helaas is zijn aftocht uit het voetbal minder mooi geweest. Dat begon toen eerst met zijn vertrek uit Madrid en daarna een hartaanval op een training bij FC-Porto, dat was het definitieve einde aan zijn carrière, gelukkig geeft hij aan dat het nu beter met hem gaat.
Mooiste VTO-moment: Dat zijn natuurlijk meerdere momenten geweest maar een ding zal me altijd bij blijven. We zaten in Roosendaal; “om de hindernisbanen te leren kennen, mochten we daar ooit een les op moeten geven”. Maar als je in Roosendaal bent blijft het daar natuurlijk niet bij. Aan het eind van de week zaten we nog het laatste van ons ROEK pakket weg te werken en had ik het met een paar jongens over wat we allemaal zouden eten in het weekend, “ik wil kebab”, “ik wil pizza” en alles want je kan bedenken. Uit het niets zegt een jongen “Ik wil gewoon naar mijn bedje”.
Oefengebied voor specialisatie: Mijn grootste interesse ligt in het Werken Op Hoogte. De JWOH opleiding vond ik lastig maar het was super interessant. Er is veel in te leren en ontwikkelen. Daarnaast ben je lekker buiten bezig en doe je werkzaamheden die je niet vaak uitvoert.
Ultieme sportieve doel in de toekomst: Verder gaan in de Obstacle en Survival Runs en daarnaast zo fit mogelijk worden en blijven. Ik weet nog niet precies hoe maar mezelf uit blijven dagen en buiten mijn comfortzones komen is ook altijd handig.

KELVIN RUIJGROK

Kelvin

LO&Sportgroep: GSK Ermelo.
Mooiste persoonlijke sportmoment of -prestatie
: Elke keer wanneer in mijzelf uitdaag tijdens het trainen of een wedstrijd en dit tot een goed einde weet te brengen. Dit kan van alles zijn, van 25 km hardlopen door de duinen tot een individuele survivalrun van 18 km (heb ik een keer 5 uur over gedaan). Van een nieuw record met benchpress tot een lastige combinatie met MZV die lekker loopt.
All time Sporthero: Heb ik niet.
Mooiste VTO-moment: Diploma uitreiking, na een lang (Zadkine) traject eindelijk de diploma mogen ontvangen.
Oefengebied
voor specialisatie: MZV/WOH.
Ultieme sportieve doel in de toekomst
: Graag zou ik fit oud willen worden zodat ik kan blijven genieten van sportieve uitdagingen.


LUCIËN VAN DER SANDER

Luciën

LO&Sportgroep: GSK Ermelo. Een drukke plek met veel lessen over alle oefengebieden. Later dit jaar krijg ik mijn eigen opleidingspeloton van de KMS waar ik verantwoordelijk voor ben op het gebied van de sportlessen. Het lijkt me mooi om daar invulling aan te geven.
Mooiste persoonlijke sportmoment of –prestatie
: Gym Jones intermediate seminar. Normaal moet je naar Salt Lake City voor deze seminar maar ik had het geluk dat ik onder leiding van 2 gecertificeerde Gym Jones coaches en een coach uit SLC het seminar in Nederland kon volgen.

Twee dagen vol praktijk en theorie omtrent S&C, waarbij je 2 zware workouts per dag hebt en meerdere test momenten. Tijdens deze 2 dagen verleg je je mentale en fysieke grens behoorlijk. Zo krijg je meer beeld bij het Motto van Gym Jones: The mind is primary.
All time Sporthero: Georges St-Pierre. Zijn stijl van vechten en sportsmanship waren van grote klasse. Maar het mooiste vond ik dat hij verloor met stijl, zijn tegenstander het respect gaf wat hij verdiende, en in een rematch er altijd weer het beste van maakte.
Mooiste VTO-moment: het moment dat ik klaar was en besefte dat ik na een lange weg (6 jaar) eindelijk aan het werk mag als sportinstructeur.
Oefengebied
voor specialisatie: WOH & MS&C. Naar mijn mening een mooie mix tussen blauw en groen.
Ultieme sportieve doel in de toekomst
: Als ik rond mijn 60e levensjaar nog steeds een sub 7’ 2K kan roeien, dubbel lichaamsgewicht kan deadliften en een 10K rond de 50‘ kan lopen. Dan ben ik dik tevreden. Ook wil ik in de toekomst BJJ (Braziliaans jiu jitsu) weer oppakken en een keer een podium plek pakken bij een toernooi.

SASCHA BARENDSEN

Sascha

LO&Sportgroep: Prinses Margriet Kazerne.
Mooiste persoonlijke sportmoment of –prestatie: Kampioenschap en bekerwinst in de B-junioren, veldvoetbal.
All time Sporthero: Mohammed Ali, omdat het mij laat zien dat ondanks dat je de top bereikt altijd blij mag zijn met een gezond lichaam.
Mooiste VTO-moment: de JWOH week, helaas door corona gingen de nog leukere dingen niet door en was het moeilijk om iets te organiseren.
Oefengebied voor specialisatie: MZV en WOH.
Ultieme sportieve doel in de toekomst: Meedoen aan een boksgala en een partij boksen. Daarnaast lijkt het me nog mooi om een marathon te rennen.

Publicatiedatum: 12 februari 2021, update 08 maart 2021