Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

NSCA TACTICAL COMBINE CLINIC

Door Raimond van der Boom


Afgelopen week (wk 27) stond de NSCA TACTICAL Combine Clinic gepland. Hieraan hebben de leden van het Platform MS&C deelgenomen als verdieping op de huidige MS&C. Vorig jaar was hierin de eerste aanzet op de EvN met de Tactical Strength & Conditioning Course met hieraan gekoppeld het Facilitator examen. Deze week stond oorspronkelijk gepland als wederom een TSAC week, echter waren de Amerikanen dusdanig onder de indruk van onze MS&C bijscholingsweek. De NSCA Tactical heeft hierbij aan ons het keurmerk “NSCA Approved” afgegeven waardoor een nieuwe opleidingsweek overbodig werd.

Luuk Nissen heeft hierin de kans gezien om het platform MS&C op een hoger level te krijgen. De Director NSCA Tactical, Nate Palin, had een tweetal experts (Rob Hartmann & John Mackerzie) meegenomen op het gebied van MS&C. Beide brachten op hun eigen wijze hun expertise aan de man die zij door jarenlange coaching bij SOF eenheden hadden opgedaan.

Het programma was een volle week op de RvS waarbij we goed gebruik konden maken van hun faciliteiten. Niet alleen theoretische kennis werd behandeld maar alles werd ook in de praktijk nog eens goed doorgenomen. De eerste twee dagen stonden in het teken van assessments waarbij op kracht en uithoudingsvermogen het fysieke vermogen werd getest. Hierbij was heel duidelijk een onderscheid in USA en Dutchies. Waarbij wij als “Aerobic Beasts” werden bestempeld waren zij een stuk verder op het gebied van Strength (Kracht). Een greep uit de onderwerpen die week: Advanced Periodization, Acceleration, Rotational Training, Energy System Development, Weightlifting, Load Carriage Performance, etc.

Voor nu is er meer dan voldoende kennis tot ons gekomen in deze week. Voor ons als Platform is het nu zaak deze kennis te filteren in bruikbaarheid voor de werkvloer.
De banden tussen het NSCA Tactical en de LO&S zijn een stuk steviger geworden en kunnen in de toekomst alleen maar verbeteren. Een van de eerste ontwikkelingen hierin is dat de kap. Luuk Nissen gastspreker zal zijn op het NSCA Tactical Congres over de wijze hoe de LO&S het MS&C implementeert in het werkveld.

Publicatiedatum: 08 juli 2019