Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

KAMP VAN KONINGSBRUGGE
WAT VINDEN ONZE OUD-COLLEGA'S ER VAN?

Door Paul Lindeboom

Zondag 09 november, een berichtje aan heel veel oud-sportinstructeurs van de LO&Sportgroep EVN: “Vanuit het kijken naar de serie Kamp van Koningsbrugge, over de 15 burgers die mogelijk commando kunnen worden, heb ik onze oud-sportinstructeur John Soekradj – in de eerste aflevering was hij prominent in beeld – bereid gevonden een interview te geven voor www.fitforaction.nl over zijn bijdrage aan dit programma. Weet nog niet of hij dat al mag doen tijdens deze serie op tv, of dat het na afloop pas gepubliceerd mag worden.

Leek mij een leuk idee om vooraf alle oud-collega’s van de LO&Sportgroep EVN te vragen wat zij momenteel van deze serie vinden. Ben dus benieuwd naar jouw mening.”

Gelukkig ontving ik al snel hele mooie reacties. Geniet van de onderstaande woorden en kijk zaterdagavond naar aflevering 3 op NPO1 om 20:30 uur.

Lion de Frel
“Dit programma geeft een realistisch beeld van de kennismakingsdagen tevens de selectie om de juiste personen aan de start te krijgen van de commando opleiding. De sociaalvaardige wijze zoals dit gaat spreekt mij aan, mensen moeten er een positief gevoel aan overhouden en niet het gevoel van falen.

De analyse van de persoonseigenschappen van de cdo is de basis van de selectie. De toepassing van de activiteiten middels de kernwaarden geeft de spiegel voor elk persoon. Het is heel eerlijk en transparant.

In mijn periode heeft met name Pierre Schoonen heel veel input gegeven voor deze vorm van kennismakingsdagen. Ere wie ere toekomt.”

V.l.n.r. Arian van Helden, John Soekhradj, Peter van Mil, Ruud Woord, Lion de Frel, Nico Spreij en zijn vriendin.


Arian van Helden
“Ben nog niet in de gelegenheid geweest het te kijken, maar dat gaat zeker gebeuren. Heb wel de video gezien waarin de eerste (van acht) trainingen wordt uitgelegd. Heel helder.”

Jos Antens
“Ja, ik vind het fantastisch om naar te kijken, het is een feest van herkenning! Niet alleen omdat de manier waarop de cursisten worden aangepakt veel mooie herinneringen oproept, maar vooral ook omdat ik veel bekende plekjes voorbij zie komen. Zo waren ze in de 2e aflevering na de slotenmars aan het opdrukken en sit-ups aan het maken in een paddenpoel die recht achter mijn huis ligt, hemelsbreed een klimtorenlengte van mijn huis verwijderd (20 meter). Ik hoop dat er ook nog wat kazernelesjes voorbij gaan komen, volgens mij wel, want in een voorstukje voor volgende week zag ik de klimtoren al.

Natuurlijk weet ik dat zo'n filmprogramma altijd zo gemonteerd is dat het een leuk verhaaltje wordt, en niet altijd helemaal klopt. Zo zag ik bv. bij de speedmars dat ze de beelden niet logisch (chronologisch) hadden gemonteerd.

Hindernisbaan Arnhem is een tactische baan, die je groepsgewijs neemt en waarbij je onder vuur genomen wordt door een vijand. Deze baan namen we alleen groepsgewijs op tijd. Niet individueel. Ik heb daar dus geen record. Op hindernisbaan Hollandia en touwbaan Bloemendaal nog steeds wel. Hopelijk komen die ook nog in een aflevering voorbij... al moet ik erbij zeggen dat de originele houten touwbaan ondertussen is afgebroken en vervangen is door een metalen versie. De nog hogere Commandobaan is helaas al veel langer verdwenen. Op die baan werden in verband met de veiligheid geen wedstrijden gedaan, omdat die een meter of 8 hoog was. Wel deden wij die baan en Bloemendaal en ook al ons werk op de klimtoren allemaal onbeveiligd, dat is volgens mij nu niet meer het geval.

In de 2e aflevering liepen ze dus hindernisbaan Arnhem individueel. Er komt vast nog wel een aflevering waarbij ze de baan groepsgewijs op tijd moeten nemen denk ik. Helaas heb ik de slinger niet voorbij zien komen, dat was toch wel zo'n beetje de spectaculairste hindernis van baan Arnhem. Je moest daar groepsgewijs naar boven klimmen en vervolgens van een hoog plateau naar een schuin landingsvlak slingeren. Op die hindernis had ik altijd nog een leuke truc.... en zover ik weet was ik de enige die die beheerste, dat was namelijk vanaf het schuine vlak terug omhoog slingeren naar het verhoogde vlak. Dat lukte me door op de knoop van het touw te gaan staan en door het principe van slingerverlenging/slingerverkorting meer zwaai te krijgen en vervolgens op mijn zitvlak op het plateau te landen... mooie tijd, als het goed is moet ik er nog een foto van hebben.

Maar zoals gezegd vind ik het dus een erg leuk programma om naar te kijken en bovendien een mooie reclame voor het KCT en de landmacht in het algemeen!

Nader: op de bovenstaande foto zie je nog de beschreven actie …… misschien leuk voor de huidige instructeurs om eens een poging te wagen;)


Nico Spreij
Net als bij het programma Kamp Waes (hetzelfde programma met de Belgisch commando’s) geniet ik van het kijken naar de serie Kamp van Koningsbrugge. Ook mooi voor defensie en het Korps dat het een direct een kijkcijfer hit is.

De ambities en de reacties van de deelnemers tijdens de opdrachten zijn namelijk heel herkenbaar. Het roept direct direct herinneringen op uit mijn tijd in de commando opleiding in de jaren 70. Wat ik zie in de serie is namelijk heel herkenbaar.  

Niet de snelste en de fitste haalt het automatisch. Kameraadschap, de juiste keuze in het teambelang, je aan de opdracht houden en nooit uit jezelf willen opgeven, etc. zijn aspecten die vaak een beslissende rol spelen of je het wel/niet redt.

Je ziet slechts fragmenten van de 8 dagen kennismaking, maar het geeft wel een reëel beeld hoe het eraan toe gaat tijdens de echte commando opleiding. Hoewel er in 45 jaar veel veranderd is, staan de kernwaarden van het Korps nog steeds centraal. Je wordt  daar nog steeds op afgerekend en niet alleen hoe sterk en fit je bent.”

Binnenkomst van Nico onder de poort van het KCT op vrijdagmorgen om 8 uur na 8 weken commando opleiding in 1974 (2e van Links; helemaal rechts oud sportinstructeur Rob Hellendoorn)


Ramon van de Grift
“Natuurlijk kijk ik naar het programma, ik vind het erg mooi in beeld gezet. Ik mis het werk en de collega's nog elke dag! Het is een heel krachtige trekpleister voor het KCT, ik hoop dat er veel nieuwe mensen zich aanmelden. Hoewel ik het wel (tot nu toe) een gemiste kans vind voor de LO&S organisatie, want "onze" werkzaamheden worden nu veelal uitbesteedt. Dit is ook te begrijpen, want het gaat nu om het KCT. Wie weet iets voor in de toekomst?”


René van Berlo
Uiteraard heb ik Kamp van Koningsbrugge gekeken en om eerlijk te zijn vind ik het een feest van herkenning; de oud-collega’s zoals Ray Klaassen (alias de graafmachine) die ik nog in de Commando Opleiding als cursist heb gehad, maar ook John Soekhradj, die nog een hele tijd mijn carpoolmaatje is geweest (en sterkste man van het KCT!) en nog een aantal andere bekenden. Stuk voor stuk toppers. En allemaal met een brok aan operationele- en instructeurservaring. Er staat echt een prima team!

Daarnaast is hun manier van aanpak met de “cursisten” zoals het ook in de Commando Opleiding gaat; weinig geschreeuw, uitleggen waarom je iets fout doet en altijd de kans om je fout goed te maken (tenzij het zogenaamde bloedgroepfouten zijn, zoals liegen, stelen of de kantjes er vanaf lopen).

Daarnaast laat het ook vooral zien dat je ongeacht je achtergrond of voorbereiding nooit 100% zeker kunt zijn of je de opleiding haalt. Om de doodeenvoudige reden dat maar heel erg weinig mensen zichzelf buiten hun eigen comfortzone kunnen plaatsen in hun training. Er is continu de onzekerheid en druk van de instructeurs,  een enorme mentale belasting.

Natuurlijk kan een crossfittraining van twee uur aan een stuk je helemaal slopen, maar daarna kun je lekker uitblazen, douchen en ontspannen. Het vooruitzicht dat er na een zeer zware inspanning misschien een nog zwaardere inspanning komt vreet sommigen van binnen op en wordt in de ECO ook veel cursisten “fataal”. Men stopt zelf, vaak uit onzekerheid over zichzelf.

Het ontheffen van mensen in de afleveringen lijkt na een kort onderonsje tussen de instructeurs bepaald te worden, maar niets is minder waar in de echte opleiding. Hier worden na alle evenementen door de instructeurs bijzonderheden ingevoerd in een leerling volgsysteem en worden wekelijks alle cursisten één voor één doorgenomen en wordt vaak ook een plan van aanpak gemaakt hoe een cursist wel op een bepaald niveau gebracht kan worden of worden aanvullende taken gegeven aan cursisten die deze taken nog niet voldoende hebben laten zien.

Vanuit een wervingsaspect is de timing perfect te noemen. Op zondagavond draait natuurlijk de serie ‘Commando’s’ en we leven in een tijd dat veel mensen thuis zitten en snakken naar beweging en actie (of ben alleen ik dat?). Pakkende KCT reclames voor, tijdens en na de serie. Hier is prima over nagedacht door Werving en Selectie van het KCT! Ik ben erg benieuwd naar de spin off qua aanmeldingen.

Het kriebelt als ik kijk naar deze serie Paul, dat mag je best weten. Mooi werk! En vanuit een LO&S bril bekeken blijft naar mijn mening het vormen van mensen één van de core activiteiten van ons als organisatie. Als toekomstig C-Sportgroep wil ik hier dan ook graag een bijdrage aan gaan leveren.

Eén van de functies die naast C-Sportgroep nog hoog op mijn bucketlist staat, is om ooit nog eens C-ECO te worden. Het fysiek en mentaal testen en belasten om uiteindelijk de mens te laten groeien heb ik altijd schitterend gevonden. Sport als middel, niet als doel op zich. Wie weet wat de toekomst nog gaat brengen…..

Ik zit aanstaande zaterdag om 20:30 uur in ieder geval weer klaar voor de volgende aflevering!”

Egbert tijdens de slotenmars ECO

Egbert Ruijgrok
Deze serie is in meerdere opzichten een schot in de roos.
Ten eerste het stukje exposure dat het oplevert in een tijd van personeelstekort, hierbij wordt ook slim gebruik gemaakt van het aantal kijkers en hieraan, voor aanvang, reclames te koppelen.

Verder draagt het bij aan de beeldvorming die heerst over het opleiden van commando’s speciale operaties. Wat vroeger nog wel eens gezien werd als afknijpen om het afknijpen, zie je hier dat de gekozen methodes een doel dienen.

Tevens maakt het voor het brede publiek duidelijk dat het hier gaat om een mix van competenties. Niet de gedacht fysiek sterke (zie onze fysiek in orde zijnde free runner), de Rambo figuur, zoals er vaak ook tegenaan wordt gekeken, gaat hier hoge ogen gooien maar juist de mix van team player, inzicht, denkvermogen, discipline, incasseringsvermogen en scherpte gaan hier de doorslag geven. Waarbij je uiteraard ook fysiek in orde moet zijn.

Als laatste zou ik zeggen dat mensen graag kijken, omdat het uiteindelijk toch iets laat zien wat zij in de huidige maatschappij missen. Dingen zoals open en eerlijk zijn en elkaar hierop ook spiegelen. Zorgen voor elkaar, je kunt niet alles alleen. Het mogen etaleren en gebruiken van je sterktes maar zeker ook het tonen van je zwaktes. En de normale omgangsvormen die we wel een beetje kwijt zijn; op tijd komen, afspraken nakomen, respectvol met elkaar omgaan, enz.

Het geeft al met al een mooi inkijkje in een aantal facetten van de opleiding.”

Adjudant Gerard
“Ja, natuurlijk kijk ik ook. Kamp Van Koningsbrugge waarin, hoe ze het zelf zeggen, vijftien gewone burgers zoeken die denken dat ze mentaal en fysiek sterk genoeg zijn om een van de zwaarste opleidingen van Nederland aan te kunnen….

'En waar kijk ik dan naar'? Met in m’n achterhoofd dat ik in maart 1997 zelf de ECO, VCO en uiteindelijk in diverse functies tot en met 2010 gewerkt hebt voor het KCT.
Vooral de herkenning en de erkenning hoe fysieke en mentale aspecten benaderd worden. Ook ik koos destijds voor avontuur en grenzen opzoeken. Gelukkig heb ik mezelf iets beter leren kennen voordat ik de Commando opleiding in ging. De ervaringen met het volgen van de VAKOL (
Voortgezette Algemene Kaderopleiding Luchtmobiel) in 1996 heeft mij een beter beeld gegeven en het was een prima voorbereiding om te werken aan m’n persoonlijke aandachtspunten.

Je motivatie kan super goed voelen met de gedachten om een mooi en zwaar avontuur aan te gaan. Maar de werkelijkheid kan het gevoel en de zogenaamde droom snel wegnemen. Zijn de kandidaten van Kamp Van Koningsbrugge echt bewust waar ze aan beginnen? Hoe presteer je nu wanneer je mentaal wordt geprikkeld of “gesloopt”? Als je nog nooit die ervaring hebt ondergaan weet je ook niet hoe je daar fysiek op gaat reageren.

Wat je in de eerste aflevering goed ziet, is dat met hele eenvoudige middelen en tools het mentale en het fysieke op de proef wordt gesteld. Ben je wel in staat om met die mentale en fysieke beïnvloeding het doel van de opdracht voor ogen te houden?
Zo zie je ook dat in aflevering 2 een sterke fysieke jongen toch het podium moet verlaten. Hij had geen focus voor op de opdracht.

Het selecteren en het “keuren” of iemand een opleiding in kan, is mensen werk. Daarom vind ik het goed dat ervaren mensen met de juiste antennes dit werk doen. Erg leuk om bekenden te zien en zelfs collega’s die ik als instructeur de Commando opleiding heb zien passeren.

Eenmaal in het bezit van de groene baret verandert er ook iets in je DNA.
Ik heb het geluk dat ik in januari 2021 weer terug mag naar de familie om een functie als Adjudant op de Sportgroep te vervullen.

Ik kijk uit naar de volgende afleveringen…"

Piet Paul
'
Het leek voor mij weer 1971: net terug van de Mil WK Judo en met mijn zootje gedropt bij de opleiding. Eerste vraag aan mij was: “hoe ben je geëindigd?” Op mijn antwoord “3e met het team” zei de sgt “dat is niks, we doen hier alleen aan 1e plaatsen!”. Andere vraag: “waarom ben je eigenlijk in dienst gegaan? Mijn antwoord: “voor de sport, Sgt “. Dat heb ik de rest van de ECO geweten, extra opdrukken, rondjes lopen tijden rustpauzes en meer.  

Piet Paul niet slechts judoka, maar ook rugby als KCT'er.

De derde aflevering van Kamp van Koningsbrugge was voor mij heel herkenbaar: slaapdeprivatie, eten op onmogelijke tijden en onbekend met het programma maar wel met de intentie het kaf van het koren te scheiden. Ik had dat zelf snel begrepen en heb het hele spel meegespeeld.

De eigenschappen die voorbij komen geven de grote binding van het Korps weer, iedereen die het haalt beschikt hierover en neemt het voor zijn verdere leven mee.

Prima weergave van de werkelijkheid.'

Publicatiedatum: 11 november 2020, eerste update op 12 november, tweede update op 17 november