Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
FLO RECEPTIE ED JANSSENS
Door Pieter van der Peet

Op 13 en 14 juni mei hield Ed zijn FLO-receptie in de herberg ‘De Lanterfanter’, die Ed samen met zijn vrouw Git bestiert en waarmee zij van begin af aan Vriend in Bedrijf zijn van deze website. Zoals gebruikelijk hieronder integraal de speech die Pieter van der Peet daar gaf.
Voorafgaand aan een FLO-receptie houd ik altijd een gesprekje. Dit keer werd het een wat langer gesprek want de loopbaan van Ed is zeker niet saai geweest en Ed is een lekkere prater.


Het begin
In 1986 begon Ed op de Koninklijke Militaire School aan zijn opleiding tot onderofficier. Hij had eigenlijk als dienstplichtige moeten opkomen. Als beroeps kreeg je echter een dubbel salaris en een adjudant had aangegeven dat dit ook beter voor zijn pensioen was. In die tijd hield hij zich begrijpelijkerwijs nog niet zo bezig met zijn pensioen. Ed moest voor de start van zijn opleiding overigens al wat eerder terugkomen uit Amerika omdat hij daar 3 maanden aan het werk was als waterski-instructeur. Zijn moeder heeft in die periode zijn CIOS-diploma opgehaald in Nederland.

Eerste plaatsing
Ed werd na zijn vaktechnische opleiding op het OCLO in Ossendrecht verplicht geplaatst op de Koninklijke Militaire School in Weert. Ze hadden daar namelijk een judo-leraar nodig. Ed was blij met deze plaatsing, het bleek een hele mooie periode te zijn. Hij werkte daar samen met o.a. Dick Kuiten, Ger v.d. Berg en Ronald Tielemans. Acht uur lesgeven op een dag was heel normaal. Soms had je pech, of geluk afhankelijk van hoe je er maar naar kijkt, als je 4x een looples moest geven van 8 kilometer. De lesvoorbereidingen werden ’s avonds gemaakt, dat was toen heel normaal.
Al bij zijn diploma-uitreiking van het Opleidings Centrum LO&Sport (in Ossendrecht, red.) kreeg hij de meldingsinstructie voor de cursus ‘TOUWEN’ uitgereikt. Dit bleek een kliminstructeurscursus die gegeven werd in Roosendaal door het Korps Commando Troepen. Na het behalen van deze cursus kon hij voor de KMS veel steunverleningen draaien. Wil Maaswinkel had namelijk de zogenaamde Nomad-weekenden geïntroduceerd als onderdeel van de opleiding.

ECO
In ‘91 werd hij door oud-collega Jos Hesp benaderd of hij niet op de LO&Sportgroep in Roosendaal zou willen werken. Ed was niet direct positief. Hij gaf bij Jos aan dat hij niet zo goed boos kon worden. Dat was immers het beeld dat hij had van de commando’s in zijn eigen gevechtscursus en de klimopleiding.
Ed wilde echter graag de klim-kwalificatie Cordelet Rouge in Marche Les Dames behalen. Dat was in die tijd alleen weg gelegd voor militairen met een groene baret. Ed ging hierdoor toch vlak na het gesprek met Jos de Elementaire Commando Opleiding in en werd later ook Cordelet Rouge.
Hij was in de ECO 1 van de 4 beroeps met 80 dienstplichtigen. Ed werd als ‘sportspier’ extra gekieteld. Ed vond het meeste wel leuk, heeft ook veel plezier gehad in de ECO. Mooi dat hij daarna als sportinstructeur in Roosendaal heel wat ECO’s en gevechtscursussen heeft ondersteund. Er zijn veel militairen die Ed kennen van deze opleiding en oefening.

GVA
Na deze periode ging hij als sportinstructeur terug naar de KMS omdat daar een Cordelet Rouge nodig was voor het GVA-programma. Hij heeft daar heel wat GVA-programma’s gedraaid en veel mooie momenten beleefd met collega’s en leerlingen.
Ook heeft hij er in deze periode voor gezorgd dat de leerlingen beter werden voorbereid op de gevechtscursus.
Commandant KMS (destijds de kolonel Vermeulen) stemde in om het GVA-programma van Siedlinghausen te verplaatsen naar België (MLD). Ed had hem hierover geadviseerd. Dit bleek echter voor veel kaderleden van de KMS ook GVA te zijn. Men moest mee op de pistes. In Siedlinghausen wist men de weg en kon men de leerlingen op soepele manieren van een afstand volgen. Hij heeft in België de gekste dingen gezien. Kader dat ineens in een mitella liep of kader dat zich ontpopte als fotograaf. Het was in ieder geval geen lead by example..

Missie
In 1998 ging jij op uitzending met het 17e Pantersinfanterie Bataljon naar Sisava Bosnië. Ze hadden daar een Bergredder nodig. Ruud Raijer en Jeroen Stoter waren ook in Bosnië op dat moment. Je hebt daar heel veel wintertrainingen gegeven. Werken met sneeuwkettingen, verplaatsen en verblijven in de sneeuw. In deze periode ging het om 25 drie-daagses…

Git
Dit is voor mij een mooi moment om even Git in het zonnetje te zetten. Tijdens deze uitzending moest jij alles alleen rooien. Dat was echter niet de enige keer dat Ed van huis was. Volgens mij staat hij in de top 10 van ‘binnenslapers’ met 35 jaar. De zorg voor de kinderen en de Lanterfanter ging gewoon door. Ik wil jou met een bloemetje bedanken voor alles wat jij indirect voor de LO&Sportorganisatie en defensie hebt betekent. Door jouw steun kon Ed zich inzetten voor onze organisatie. Ik ben jou heel erg dankbaar dat wij Ed zo vaak van jou hebben mogen lenen.
Git was echter niet alleen indirect in contact met defensie. Zij werd ook wel als onderwijsleermiddel gebruikt door Ed. Toen hij de cursus ongewapend vechten deed en dit bij Git oefende, raakte haar arm uit de kom. Ook heeft zij aan meerdere klimwanden gehangen als ‘leerling gewonde’ zodat Ed met een boekje in de hand naar beneden kon afdalen en haar middels een interventie van de wand af kon halen. Volgens mij was het ten tijde van de uitzending dat zij op de kazerne in Oirschot ging sporten en dat Esther Wijffels dan even voor haar op de kleine lette.

Roosendaal en Groningen
Na terugkomst van uitzending ging jij in 1999 terug naar de EVN in Roosendaal. Eigenlijk wilde je niet omdat jij jezelf breder wilde ontwikkelen. Ze hadden jou echter hard nodig.
In deze periode ging je als 42-jarige tussen allemaal 18-jarigen naar de Hanze Hogeschool in Groningen voor de opleiding Outdoor Management. Jij werd namelijk een belangrijke speler binnen de LO&Sport ten aanzien van outdoor, adventurous training. Dit was ook dat de LO&Sportgroep in Bad Reichenhall werd opgestart en jij samen met Gert Borneman en Muuk Harmsen deel ging uitmaken van de harde kern van deze locatie. Het begon daar echt als een project met een tijdelijke tewerkstelling vanuit Roosendaal en later Havelte. De pilot van 3 maanden werd een jaar en uiteindelijk 5 jaar. Ed wilde zelf eigenlijk maar 3 jaar daar blijven om niet te vervreemden van Nederland.

Tweede termijn Bad Reichenhall


Zweite mal Bad Reichenhall
Hij vertrok naar de RVS maar kwam echter niet veel later weer in Bad Reichenhall terecht, echter nu als Adjudant O&T.
Wat moet het voor jou mooi zijn om te zien wat een begrip Zuid-Duitsland is geworden binnen de Koninklijke Landmacht. Het programma is nu een belangrijk item in het opwerktraject geworden. Als Adjudant moest je trouwens wel even wennen. Je was geneigd zelf met de club op pad te gaan en moest nu meer de jonge gasten de ruimte geven. Jij was en bent immers nog goed fit. Als Adjudant was je plaatsvervangend commandant  en ook regelmatig instructeur.

RVS en BS
Na 7 jaar Zuid-Duitsland ging je (boven de sterkte) naar de LO&Sportgroep RVS. Het was op dat moment voor thuis beter om dichter bij huis te werken. Dat was echter ook de periode dat COVID uitbrak. Doordat je geen vaste plek had en in Nederland alles dichtzat op dat moment, werd jij min of meer gedwongen om ook naar functies buiten de LO&Sportorganisatie te kijken. Hier hebben wij als organisatie echt een steek laten vallen. We hadden jou in mijn ogen moeten behouden voor onze LO&Sportorganisatie tot aan dit moment. Het liep echter anders en jij kwam terecht op een plek die je vooraf waarschijnlijk nooit bedacht had bij de Bestuursstaf. Een functie en omgeving waarvan je aangaf dat je ook weer veel hebt geleerd. (Dat is toch echt wel bijzonder voor iemand die wars is van computers….)

Wat waren volgens …. de Hoogtepunten in zijn carrière?
De eerste functie op de KMS heeft jou erg gevormd. Verder heb je op de EVN en in Bad Reichenhall hele mooie dingen meegemaakt en heb je mee mogen werken aan veel pilots. Ed mocht pionieren en heeft zelden in een hotel gelegen.
Het mooiste vond hij het lesgeven en mensen enthousiast maken.


Tip voor de organisatie
Vaardigheid en kennis van het lesgeven blijven onderhouden. Ed heeft meerdere malen de papiertjes uit de sportzaal verwijderd die klaarlagen voor een circuit training. Ed was van de goede voorbereiding. Mensen zaken aanleren zoals een dievensprong of verspringen en vooraf voor jezelf de les visualiseren.

Wat anderen nog over jou zeiden
In de groeve zijn veel naaktslakken te bewonderen. Stomverbaasd kijken de leerlingen hoe Ed zo’n slak oppakt en op eet. De leerlingen weten natuurlijk niet dat Ed een dropje (in de vorm van een naaktslak) oppakt. De grap herhaalde hij met jonge instructeurs in de winter door hen wijs te maken dat er sneeuwslakken zijn.

Je kan bij Ed altijd zien wat hij gegeten heeft, dit eten hangt nml een uur, na het nuttigen, nog altijd rondom zijn mond.
In de begin jaren, van Bad Reichenhall, mochten de instructeurs van Gert nooit roken op route. Dat deed een niet nader te noemen instructeur wel en Ed was dan altijd degene die weer eens verstopt zat onderweg en hem weer betrapte. Echter vertelde hij dit nooit aan Gert 

Als Ed over de Wachterlsteig omliep met een groep zei hij altijd; ik ruik de dood, ik ruik de dood, jij ook? En dat dan met zijn gezicht op 10cm afstand van een groepslid.
Na 2min lopen trok hij dan een aantal botten van een hert, wat er 2 jaar lag, uit een uitsparing in de berg (die hij zelf er neer had gelegd) en zei dan; Ziede wel, hai ik t toch wel goed gerokuh!

Boven op de Grossglockner 3798m

Ed heeft in Duitsland een hele tijd ebay.de afgestruind. Het werd hem op een gegeven moment te veel. Het voelde niet als verslaving, hij was gewoon verslaafd. We hebben hem van zijn verslaving afgeholpen door via zijn account steeds een hoger bod weg te zetten. Hij begreep er niets van maar ebay was wel verleden tijd.

Ed heeft als afscheid een rotsblok gehad waarop iemand anders van bovenop dat rotsblok iemand aan een touw omhoog trok. Mooi symbolisch. Wie is Ed? Degene die de ander omhoog helpt, degene die omhoog getrokken wordt of wat anders? Ed was voor mij het rotsblok. Ed staat als een rots voor zijn principes, Ik had een rotsvast vertrouwen in hem, hij was in Zuid-Duitsland al jaren de rots in de branding, etc. etc.

Ed was niet vies van inspanningen, Hij maakte samen tochten met collega’s (o.a. Muuk) in het weekend. Grossglockner samen met Mike via de Studlgrat (echt alpien werk), rotsklimmen, Via Ferrata’s lopen of de Watzmann (de tweede hoogste berg van Duitsland op en af rennen in 8 uur). Natuurlijk hadden ze nergens last van op het eind van de dag… Samen echte hobbyisten, een klim-maat voor het leven. Tegenwoordig is dat maat (zonder klim) maar wie weet.

Een andere collega heeft goede herinneringen aan jou vanuit de eerste cursus Kerninstructeur Oriëntatielopen in 2005.
Knutselen met OCAD (het digitale kaartenprogramma) was (toen, en nu nog steeds) niet zo jouw ding. Ed wilde het liefst naar buiten en posten in het bos planten.

WAARDERING!!!

In de tijd dat Michel van Dongen Cdt op de LO&Sportgroep in Oirschot was, heeft Ed samen met Patrick, onze Zadkine stagiaire, eenouderwets Parcours Militair in elkaar gezet. Aanleiding was het feit dat onze jongere collega’s eigenlijk niet goed wisten wat een PM nu inhield.
Dat hebben ze geweten, met een topdag als resultaat!

Oh ja…..en tot grote frustratie van onze logistiek medewerker had Ed, bij zijn afwezigheid, een echte grote schoonmaak gehouden.
Alles is van de vloer of muur gekomen en wat ook maar enigszins overbodig leek heeft letterlijk het pand verlaten.
Zo kan ik nog wel een half uur doorgaan met anekdotes over een Adidas zonnebril, bergschoenen voor een koopje, etc. etc..

Wat collega’s echt meegeven is:
Ed had aanzien bij eenheden in Duitsland, ik denk dat hij überhaupt overal wel aanzien had! Recht door zee, hard voor zichzelf maar ook voor de eenheid. Maar altijd met de insteek om zijn rugzak ter beschikking te stellen van de ander. Ofwel, hij wilde zijn kennis ook graag overbrengen op de ander. Vooral dat laatste zat diep in de genen bij hem. En dat ging dan gepaard, al dan niet met een toneelstuk, lange speech of verhalen of…  heel erg kortaf! Maar dan was er in het voortraject met de eenheid wel iets fout gegaan… Magnifiek om met zo iemand te mogen werken. Heel de LO&S organisatie heeft er profijt van gehad. Ook instructeurs gingen met meer wijsheid terug naar NL.

Toekomstplannen?
Ed gaf aan dat hij het eigenlijk wel een rustgevend idee vond dat hij nu een andere fase in kan gaan. Bij de sessie die hij heeft gevolgd in Beukbergen, samen met Git, waren er collega’s die er veel minder relaxed bij zaten..
Het werken houdt niet op…
Hij wil een boost geven aan hun eigen zaak en mogelijk workshops geven.
Er komen meerdere Battle Field Tours langs.
Maar eerst gaat hij de ‘Santiago de Compostella’ lopen om “alle zonden te overdenken”. Als de tocht niet voldoende is… doet hij wellicht ook de terugtocht…
Daarna komt er tijd voor Git (taalreizen, etc.).
Ook komt er dan tijd om samen met de camper op pad te gaan, bv naar een World Cup locatie waar Arne dan is. (De zoon van Ed is top-mountainbiker onder de vlag van België, red.)
Daarnaast wil hij blijven sporten, nu echter ook vaker met Git en gaan de voetjes van de vloer met dansles.

  • Ed met Johan en Pieter 2
  • Bevordering Ed
  • Ed bedankt
  • Ed met Pieter
  • Ed met Borneman 2

Publicatiedatum: 19 juni 2024