Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
PROLOOG TOURSPEL VANUIT DE GIRO SARDINIË
Door Jan Hermans

 

Grande Partenza (start)

Jan Hermans is fietsen, fietsen en fietsen. Dat was al zo tijdens zijn actieve dienst en is na zijn FLO niet gewijzigd. Ik heb Jan daarna nog een paar keer ontmoet en ook daar speelde de fiets de hoofdrol (eenmaal op de Bike in Motion beurs in Utrecht, en bovenop de Fromberg tijdens de Omloop Math Salden waar Jan als vrijwilliger een drankpost bemande).
Op onze website is het dan ook logisch dat hij in navolging van zijn verslag aan het WK Masters in 2016 nu schrijft over zijn eerste deelname aan de Giro Sardinië in de leeftijdscategorie 70+ als proloog voor ons LO&Sport Tourspel, waar Jan vorig jaar ook aan deelnam. Gelukkig voor ons verandert niet alles in goud wat bij Jan met fietsen te maken heeft……


“De laatste 10 jaar neem ik al deel aan dit unieke evenement, altijd in de GG en eindigde ik als ‘niet-licentiehouder’ altijd in de top 5 van mijn leeftijdscategorie met een 1e plaats cat 60-65 in 2018 als hoogtepunt. Na mijn FLO in 2010 had ik natuurlijk weer wat tijd om regelmatiger te gaan trainen op de fiets en doe dit nog steeds met veel plezier en kijk dan ook elk jaar uit naar de volgende Giro.

Highlights
20 april 2024 D_1 Ophalen startnummer en chip en deze bevestigen en opspelden zodat alles klaar is.
Ondanks een heerlijke temperatuur van 20-25 graden was er voor de hele week code geel/oranje vanwege de heftige wind.
21 april etappe 1: 138 Km met 1946Hm
22 april individuele tijdrit 20 Km 207 Hm
23 april etappe 3: 110 Km 1209
24 april etappe 4: 117Km 1694 Mm
25 april normaal een ploegentijdrit maar dit jaar is deze vervallen vanwege een kwalificatiewedstijd voor deelname aan het WK gravel van dit jaar, gelukkig voor ons niet dus een rustdag.
26 april etappe 5: 43 Km 1110 Hm slotrit met aankomst bergop.


De wedstrijd
Op de eerste wedstrijddag is het natuurlijk altijd een beetje spannend, daar je niet weet waar je staat, maar het ging vandaag voor mijn gevoel goed en kon ik met een mooie groep lekker samenwerkend de finish halen.
D2 eerst 25km warm fietsen naar de startlocatie alwaar vanwege de hevige tegenwind de tijdrit ontzettend zwaar was en je moeite had om in een lekkere cadans te komen.
D3 Vandaag een pechdag voor mij, want na 25km (door een kuil in de weg) verloor ik mijn bidon en moest ik natuurlijk terug om deze te gaan zoeken en 20km verderop stond ik ineens achter lek. Wat je zelf moet repareren waardoor ik daarna de rest van de rit alleen moest voltooien. Wat mij toch nog goed afging en ik om 14.00 blij was dat ik voor een heerlijke maaltijd kon aanschuiven in het hotel en daarna lekker op een zonnebed kon rusten.
D4 Vandaag weer een pittige dag voor de boeg, maar belandde al snel in een mooie groep waarin goed werd samen gewerkt en na de laatste beklimming in een hoog tempo naar de eindstreep werd gereden, waarna weer heerlijk douchen, eten en relaxen volgde zonder stress om een team te moeten samenstellen voor de ploegentijdrit.
D5 Vandaag dus een rustdag, maar ben wel de slotrit op mijn gemakkie gaan verkennen en bovenop de berg een leuk café-restaurant gevonden waar we morgen na de rit een heerlijke cappuccino kunnen drinken.
D6 slotrit 43km aan gemiddeld 5%, met aankomst bergop, was een hele mooie afsluiting van deze Giro en na de finish met een andere Nederlander heerlijke cappu en huisgemaakte cake genuttigd alvorens weer te gaan dalen richting hotel en prijsuitreiking.

Jan na een NMK Wielrennen op de Vlasakkers (met Stefan Sogtoen, Rob Zimmermann, Robert Meijer en Michael Vergunst)

Eerste?
Ik stond in de uitslag nog op plek 1, maar kon het niet accepteren, omdat ik voor mijn gevoel op de 3e dag geen 110km gereden had. Ik kon dit niet kon bewijzen omdat mijn Garmin zei dat ik 0km had gefietst, maar mijn gevoel klopt normaal gesproken. Dus toen ik als winnaar werd opgeroepen, zei ik meteen tegen de Italiaanse nr2 dat hij had gewonnen en was er nog een discussie met de speaker omdat ik volgens hem 41 minuten voorsprong had maar ik kon dit uit sportief oogpunt niet accepteren, dus moest de grote baas erbij komen die ik gelukkig kon overtuigen dat ik voor mijn gevoel tweede was en de Italiaan op de 1e plek moest staan.
Daarna kon ik heel tevreden mijn fiets uit elkaar halen en in de koffer stoppen want de volgende morgen zouden we al om 5 uur naar het vliegveld vertrekken om de terugvlucht te nemen.
Al met al toch weer een heerlijke Giro Sardegna.


Wat is de Giro Sardegna?
Dit jaar werd voor de 28e keer deze 6-daagse Granfondo verreden waaraan iedereen, licentiehouder of niet-licentiehouder (waar ik al 35 jaar bij hoor), kan deelnemen mits lid van een wielerbond of wielervereniging en in het bezit van een gezondheidsverklaring.
Deze Granfondo is verdeeld in een Medio giro MG en Gran giro GG, met dit verschil dat de MG minder kilometers en hoogtemeters heeft dan de GG, waaraan jaarlijks zo'n 5 tot 600 fietsers gelijk verdeeld deelnemen.
Dit jaar waren ze verdeeld over 18 nationaliteiten. Men probeert deze wedstrijd elk jaar op een andere locatie te houden, welke afhankelijk is van een hotel alwaar men 500 tot 600 sportievelingen voor een week kan huisvesten en daarnaast nog heel veel vrijwilligers, waarop deze unieke organisatie draait.

Er nemen ook jaarlijks wel wat bekende namen deel zoals in het verleden F1 coureur Alonso en de laatste jaren ook meerdere oud-profs zoals Andrea Tafi, Daniele  Nardello, Massimiliano Lelli, Michele Bartoli en Fabio Aru. Daarnaast natuurlijk granfondoteams en veel individuelen welke in alle leeftijdscategorieën  de strijd met elkaar aangaan. Men kan ook de tourversie fietsen waarbij geen wedstrijdstress is wanneer je een rugnummer moet opspelden, daar er elke dag een uitslagenlijst opgehangen word waarop alle leeftijdscategorieën  apart staan  in m/vr maar ook de algemene volgorde.

De route is over het algemeen heel duidelijk met grote gele borden uitgepijld en de laatste jaren kan je ze ook uploaden voor de moderne fietscomputer. De MG start elke dag om 09.00 en de GG om 09.15 en elk jaar wordt de Granfondo rond 20 april georganiseerd, met al jaren eenzelfde opzet.


LO&Sport Tourspel
Na het lezen en bekijken van bovenstaande ben je er vermoedelijk helemaal klaar voor om je aan te melden voor een van de grootste, onder de vlag van de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport, georganiseerde evenementen: het LO&Sport Tourspel.


Publicatiedatum: 10 juni 2024