Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
INTERVIEW NICOLE PASMAN
Door Paul Lindeboom

Tijdens de Dienstvakdag bleek dat Nicole Pasman, kort voor de zomervakantie aangesteld bij BOTO, nog een onbeschreven blad is in de rest van de organisatie. Terwijl het werk van BOTO veel invloed heeft op de (opleidingen van de) sportinstructeurs. De redactie werkt dit smetje weg met het onderstaande interview.

Nicole, je hebt in een eerder werkzaam leven als militair gewerkt, klopt dat?
Absoluut, dat klopt. Hoewel het inmiddels al 22 jaar geleden is dat ik als een jonge spring in het veld voor het eerst die militaire kazerne binnenstapte, blijven mijn jaren als militair een geweldige herinnering. Het was een fantastische tijd vol avontuur, uitdagingen en  persoonlijke groei.

Laten we doorgaan met je verhaal over groei en je militaire carrière, wat waren je functie(s) en hoe heb je die ervaren?
De jaren als militair waren geweldig! En hebben mij op verschillende manieren laten groeien. Ik begon als Sld motorordonnans bij de Genie en maakte mijn eerste uitzending mee naar Kabul. Vervolgens, als Kpl HLP distributeur werd ik nog een keer uitgezonden naar Afghanistan.
Mijn traject ging verder bij de KMS en ik werd geplaatst als Sgt Inkoper/Verwerver in Oirschot. Het bijzondere hier, was dat mijn derde uitzending naar Afghanistan eigenlijk twee in één waren, namelijk LSD-5 en LSD-6: deze twee uitzendingen samen besloegen een totale periode van 7 maanden. Dit is best een lange tijd, zeker als je ook individueel wordt uitgezonden.
Mijn reis vervolgde zich als AMO-instructeur, waar ik verschillende opleidingstrajecten mocht verzorgen, zoals OJKL, BPV-en, Werk naar Werk en uiteraard de reguliere AMO.

 • IMG-20230922-WA0000
 • IMG-20230922-WA0002
 • IMG-20230922-WA0003
 • IMG-20230922-WA0004
 • IMG-20230922-WA0005 def


Tijdens deze periode begon ik na te denken over mijn toekomst binnen defensie. Ik had het altijd onwijs naar mijn zin gehad binnen defensie en had veel passie voor het onderwijs, maar het leek erop dat de loopbaanpaden voor onderofficieren behoorlijk vast leken te liggen. Dit begon te conflicteren met mijn groeiende ambitie om meer zeggenschap te hebben over mijn eigen carrière pad. Ik verlangde naar een loopbaan waarin ik mijn eigen koers kon bepalen. Het was deze behoefte aan meer regie over mijn eigen loopbaan, gecombineerd met de toen aankomende bezuinigingen binnen defensie, die me uiteindelijk ertoe brachten om verder te gaan studeren en nieuwe mogelijkheden te verkennen.
Uiteindelijk leidde dit pad me naar mijn rol als ROC VEVA-instructeur, waar ik de kans kreeg om te studeren en te werken tegelijkertijd. Het bleek een waardevolle gelegenheid om mijn passie voor onderwijs te verenigen met mijn militaire achtergrond.

Na je militaire carrière heb je in het buitenlang gewerkt. Kun je daar wat over vertellen?
Zeker, tijdens mijn middelbare schooljaren had ik al interesse getoond in verschillende beroepen/opleidingen, waaronder defensie, CIOS en reisleider, uiteindelijk koos ik voor defensie. Na mijn militaire carrière stond ik voor een keuze: ik was nog jong, begin 30 en had (nog) geen vast contract en of verplichtingen die me in Nederland hielden, ik had dus de vrijheid om mijn horizon te verbreden en  besloot mijn oude interessegebied (reizen) te volgen. Dus, met mijn twee hondjes, verliet ik Nederland en verhuisde ik naar Rhodos, een prachtig Grieks eiland, waar ik 3 jaar heb gewoond en gewerkt.

Waarom is dat ten einde gekomen?
Dit eindigde omdat mijn vader ernstig ziek werd en de diagnose kanker kreeg. Ik wilde in deze periode heel graag bij mijn vader en familie zijn. Daarom heb ik besloten om terug te keren naar Nederland en mijn verblijf op Rhodos af te sluiten.

 • IMG_7215
 • IMG_7213
 • IMG_7212
 • IMG_7216
 • IMG_7236
 • IMG_7232
 • 53189774216_29b58fee91_o
 • 53189289402_4e16e61ceb_o
 • motor1


Je bent toch weer terug gekeerd bij defensie. Voordat je bij ons kwam heb je bij DGLC gewerkt? Wat was je functie?
Inderdaad, ik ben teruggekeerd bij defensie en voordat ik bij LO&Sport kwam, heb ik gewerkt bij DGLC. Mijn functie daar was gerelateerd aan de leerlingenzorg binnen de Proeftuin voor de AMO. Ik was verantwoordelijk voor het opzetten van de leerlingenzorg en het coördineren van logistieke ondersteuning. Deze rol bood me de kans om te pionieren en uitdagend werk te verrichten.
Na verloop van tijd begon ik te solliciteren naar functies die beter aansloten bij mijn huidige kennis en ervaring, dit leidde tot mijn benoeming tot Hoofd BOTO.

Je bent rond de zomervakantie bij LO&S BOTO geland. Wat was de aanleiding om over te stappen?
Ik heb ervoor gekozen over te stappen naar LO&S BOTO omdat ik merkte dat ik als Hoofd BOTO in een positie zat waar ik met veel verschillende aspecten tegelijk bezig was. Hoewel ik genoot van het coördineren en het multitasking, voelde ik de behoefte om mij meer te verdiepen in het vakgebied en me verder te professionaliseren. Ik wilde meer tijd en ruimte creëren om actiever betrokken te zijn bij het vak zelf en mijn expertise daarin te vergroten. Daarom leek de nieuwe rol bij LO&S BOTO een geweldige kans om me op dit gebied verder te ontwikkelen en mijn passie voor het vak te versterken.
Welke ervaring heb je eerder al opgebouwd om het werk van O&T ontwerper te gaan uitvoeren?
Om mijn rol als O&T ontwerper te vervullen, heb ik onder andere in de civiele maatschappij waardevolle kennis en ervaring opgedaan. Zo heb ik het curriculum van een nieuwe opleiding voor volwasseneneducatie ontworpen, met een specifieke focus op bedrijfsopleidingen. Deze ervaring omvatte niet alleen het curriculumontwerp, maar ook de kans om de opleiding zelf te doceren en te evalueren.
Daarnaast heb ik binnen het onderwijs, waar ik destijds werkzaam was, de gelegenheid gekregen om het curriculum voor de module 'Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding' te ontwikkelen en te implementeren op ROC-niveau, wat destijds werd gestimuleerd door de overheid als een nieuw initiatief.

Nicole tijdens het diner (na afloop van de Dienstvakdag) in gesprek met nieuwe BOTO-collega's Evelien Kroot en Max Sibbald


Tevens, als onderdeel van deze ervaring, heb ik als vertegenwoordiger van onze afdeling deelgenomen aan vaststellings- en overeenkomstengesprekken met de onderwijsinspectie. De inspectie van het onderwijs is verantwoordelijk voor het toezicht houden op de kwaliteit van het onderwijs op alle niveaus, deze gesprekken waren dan ook gericht op het onderhandelen en afstemmen van de inhoudelijkheid en de kwaliteit van de opleiding.
Tot slot heb ik ook binnen defensie waardevolle kennis en ervaring opgedaan, niet alleen in de rol als ‘lerende’ en in de rol als de ‘opleider’ op de werkvloer, maar ook als Hoofd BOTO. In de laatste rol was ik niet alleen verantwoordelijk voor de coördinatie en planning van het ontwerpen en ontwikkelen van O&iT-producten, maar heb ik ook actief bijgedragen aan verschillende O&iT-ontwerpen en advies gegeven met betrekking tot de inrichting van diverse O&iT-voorstellen.
Zowel mijn civiele achtergrond als mijn defensie achtergrond hebben mij kennis en vaardigheden op het gebied van opleidingsontwerp en implementatie gebracht en goed voorbereid op de rol van O&T ontwerper.
Echter ben ik me er van bewust dat het onderwijs en de technologie voortdurend ontwikkelen en de diverse achtergronden van de leerlingen en organisatie verschillen en zelfs veranderen. Dergelijke verschillen en veranderingen kunnen van invloed zijn op de onderwijsbehoeften en benaderingen die worden gebruikt. Hierdoor blijft er altijd veel te leren en te innoveren in het onderwijs. Ik ben sterk gemotiveerd om mijn eigen leerproces voort te zetten en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen in dit dynamische veld, en hoe tof is het om dat ook nog voor een vakgebied (LO&S) te doen waar ik veel affiniteit mee heb.


Op het strand van het Henschotermeer - tijdens de Dienstvakdag deed je mee aan de workshop Life Saving - heb ik al gezien dat je een fanatieke sportvrouw bent. Heeft dat tot succes geleid, bijv. als hockeykeepster?
In mijn jeugd was ik altijd een fanatieke sporter en heb ik verschillende sporten beoefend, waaronder taekwondo, turnen en hockey. Hockey was een van mijn grootste passies, en ik speelde als keeper in de eerste teams. Ik trainde intensief, soms wel zes dagen per week. Uiteindelijk werd het steeds moeilijker om mijn militaire verplichtingen en de vereisten van de sport te combineren en daarom ben ik er mee gestopt. Echter, binnen Defensie nam ik nog steeds wel deel aan verschillende sportieve activiteiten, zoals de bokaalwedstrijden, waaronder veld- en klein terreinvoetbal en speedmarsen, waarbij we regelmatig ook overwinningen behaalden. (Ja, dit moet ik er toch even bij benoemen hahaha.) Ook heb ik mijn AKI gehaald en mocht ik mee naar Bad Reichenhall om de militaire sportinstructeurs te ondersteunen, daarnaast mocht ik ook met 42 BLJ mee parachute springen en heb ik mijn Wing gehaald. Zoals ik al eerder zei, een echte 'spring in het veld', gedreven, enthousiast en energiek. Tegenwoordig geef ik de voorkeur aan activiteiten zoals yoga, skeeleren en wandelen, maar ik doe nog steeds graag mee aan de wekelijkse HITT-lessen. Af en toe komt mijn enthousiaste en competitieve kant nog naar voren, en dat zorgt schijnbaar voor grappige momenten, hahaha.

Publicatiedatum: 22 september 2023