Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

BESCHERMING NAVO-GRENZEN IN SLOWAKIJE
Door: Luc Diderich

Onze paarse LO&Sportgroep op de Lgen Bestkazerne (LBK) is een combinatie van KL- en KLu-sportinstructeurs en daardoor een bijzondere eenheid binnen ons palet. En daardoor niet voor het eerst aangewezen voor uitzending, want in 2013 konden we al meerdere verslagen lezen van Anne-Marieke van Hulst over de Patriots in Adana, Turkije en nu de ervaringen van Luc in Slowakije.

“Toen Rusland op donderdag 24 februari Oekraïne binnen viel, werd op het DGLC al meteen gespeculeerd over een inzet. Na een lange periode van onduidelijkheid over de mogelijke vertrekdatum zijn we uiteindelijk op 14 april richting Slowakije vertrokken met het PATRIOT-wapensysteem. Het luchtverdedigingswapensysteem kan vliegtuigen, helikopters en raketten uitschakelen. Na drie lange dagen rijden in colonne kwamen we aan op de plaats van bestemming. In het paasweekend werden de meeste voorbereidingen gedaan om de in te nemen posities te betrekken. Op de dinsdag die volgde werd het systeem volledig opgebouwd. Nederland levert in Slowakije samen met Duitsland de luchtverdediging.

PATRIOT is een statisch wapensysteem, nadat het is opgebouwd blijft het staan op de gekozen locatie. De luchtverdedigers draaien diensten om het systeem te bemannen. Er is op dit moment nog geen dreiging vanuit Rusland gericht op Slowakije, dus de luchtverdedigers draaien korte diensten. Dit zorgt voor meer druk op de schouders van de sportinstructeur om de militairen te voorzien van sport en ontspanning. Vanuit LO&S is de MEGA-sportcontainer mee waar veel gebruik van wordt gemaakt. Dagelijks organiseer ik sportlessen en zijn er aanvullende sportactiviteiten zoals een volleybal- en tafeltennistoernooi, looptraining en heb ik verschillende mountainbike- en wandelroutes uitgezet.


Binnenkort loop ik samen met een aantal sportievelingen mee tijdens de halve Marathon in Banska Bystrica, een stadje in de buurt van onze ontplooiingslocatie. Er komen veel militairen naar mij toe voor hulp over hoe zij aan hun gezondheid, vitaliteit of conditie kunnen werken, dat doet mij ontzettend goed.

De duur van deze missie is 6 maanden. Na 3 maanden komt mijn opvolger van de LO&Sportgroep LBK.”

Het 'sportburo' in Slowakije

Publicatiedatum: 03 juni 2022