Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE DERDE ZANDLOPER VAN 2020

Dat we met redacteuren en gastschrijvers continue een grote hoeveelheid content blijven realiseren, bewijst de derde 2020-editie van de Zandloper: 111 bladzijden aan artikelen, informatie en interviews. Een paar highligts: drie afleveringen van de Appel en de LO&Sportboom, de FMOTP geschiedenis, meerdere artikelen i.h.k.v. de oprichting van de Veteranenwebsite (Libanon, Srebrenica en Bas Wachtmeester), maar ook vakinhoudelijk met de Combathouding (Airsoft), de kwaliteit van onze LO&Sportdames (Lisa, Renate & Esther) en integreren bij de eenheid voor een zo goed mogelijke opzet van het trainingsplan (FMOTP). Veel leesplezier met deze derde Zandloper!INTERVIEW MET TV-INSTRUCTEUR JOHN SOEKHRADJ

Al vier weken lang zien rond de 1,3 miljoen Nederlanders John Soekhradj op zaterdagavond in actie als hulpinstructeur tijdens de AVRO/TROS hit 'Kamp van Koningsbrugge'. Eerder lieten we al voormalige sportinstructeurs van onze LO&Sportgroep uit Roosendaal aan het woord over dit fraai in beeld gebrachte programma, nu is John zelf aan het woord over zijn deelname en de totstandkoming van de KCT- en Landmacht promo. Klik hier voor het interview met een inmiddels Bekende Nederlander die van 2008 t/m 2010 werkzaam was als sportinstructeur.


DE LERENDE CENTRAAL EN DE GEVOLGEN DAARVAN

Johan Veenstra: "Door de invoering van de nota Beroepsgericht opleiden en taakgericht trainen eind 2013 en de implementatie van het Handboek Opleiden en Trainen in 2017 is er een wisseling van dynamiek op de werkvloer. Dit komt doordat opleiden voor een deel plaatsvindt op die werkvloer. Er is een wijziging in de manier van gereedstellen: er wordt zoveel mogelijk in de context opgeleid en getraind." Lees hier de rest van het artikel over een onderwerp waar elke sportinstructeur dagelijks mee te maken krijgt.OPROEP VOOR LEEFSTIJLCAMPAGNE AAN MINISTER

Afgelopen dinsdag sloot minister Hugo de Jonge de corona-persconferentie af met de woorden: "Zorgen dat je gezond en fit blijft in de komende periode, is nu mogelijk nog belangrijker dan voorheen". Die zin heeft hij mogelijk uitgesproken vanwege de ontvangst van deze Brandbrief, die mede ondertekend is door (een aantal van) onze Leefstijlcoaches van de CLAS.


TEKENAAR GEZOCHT

Vroeger, toen er nog gebeld werd vanuit een vaste telefoonlijn met draaischijf, was het maken van foto's niet zo'n eenvoudig klusje als tegenwoordig met de smartphone. Niet slechts vakbladen werden dan ook voorzien van tekeningen of cartoons, ook sportburo's maakten er gebruik van bij de werving van sportactiviteiten. De mooie tekeningen van Jacco van de Burgh tref je nog aan op de eerste verdieping van gebouw Y en in de Traditiekamer op de Bernhardkazerne.
Ook in 2020 zijn tekeningen nog veelvuldig in het nieuws, zij het minder positief dan in dit artikel van Eric Noorlander. 


KAMP VAN KONINGSBRUGGE: KCT REACTIES (UPDATED!)

Zaterdagavond 31 oktober werd de eerste aflevering van Kamp van Koningsbrugge uitgezonden (NPO1, 20:30 uur) en daar keken direct al 1,3 miljoen Nederlanders naar. Onder hen vermoedelijk heel veel oud-collega's van het KCT of voormalige sportinstructeurs van de LO&Sportgroep Engelbrecht van Nassaukazerne. De redactie benaderde hen om te vragen wat zij van het (format van het) programma vinden. Klik hier voor de ontvangen reacties van Lion de Frel, Nico Spreij (foto), Jos Antens, Arian van Helden, Ramon van de Grift, René van Berlo en de iets later nagekomen inzendingen van Egbert Ruijgrok en Gerard. Update 17 november met de reactie van Piet Paul.


DIPLOMA BLT3 LAATSTE WAPENFEIT FFA ACADEMY

In juni zijn we met de Fit for Action Academy gestart met de Basis LoopTrainer3-cursus. Inmiddels voorlopig het helaas het laatste wapenfeit van de Academie. In corona-tijd is deze cursus echter wel doorgegaan en inmiddels heeft de 1e instructeur zijn civiel erkende diploma behaald bij de KNAU! Pieter van Beekveld doet hierover verslag in dit korte artikel.DE PEN VAN LUKE KENTER

De Pen heeft vanaf de aftrap door André Wijnberger vele sportieve omzwervingen gemaakt en is eerder terecht gekomen in handen van vijfkampers, survivalrunners, politie/KMAR, motorrijders, landrovercoureurs, commando's, voormalig personeel van de LO&Sportgroepen Bernhardkazerne en de Van Hornekazerne, CIOS-docenten, NCOI-leerlingen, etc. Nu ligt De Pen al een flinke tijd in Schaarsbergen en over die bakermat van de Rode baretten gaat deze 38e aflevering van Luke Kenter bijna volledig.


ALTERNATIEF SPORTEVENEMENT OP DE VLASAKKERS

Eén van de door de Sportcommissie afgelaste evenementen op de Sportkalender was de crossestafette van 15 oktober jl.
Op dit onderdeel doen elk jaar de toekomstige LO&S onderofficieren en -officieren mee. Als vervanging voor deze crossestafette kregen de drie vaandrigs in opleiding de opdracht om samen met de VTO Sgt klas een COVID-proof sportdag te organiseren. Deze dag zouden de onderofficieren zelf moeten voorbereiden en uitvoeren.
Wat de leerdoelen waren, lees je in dit smaakvolle artikel van Ruben Hensels.


KORPS LO&SPORT WEER EEN STAP DICHTERBIJ

Ondanks de zeer vele autokilometers die hij aflegt naar vliegvelden, sportgroepen en vergaderingen, zit onze stafadjudant Jan Welling niet stil. In tegendeel zelfs. Noeste arbeid wordt er verzet in veel (met name) personeelsprocessen. Maar ook andersoortige werkzaamheden, zoals het doorgroeien van dienstvak naar korps, waarvan de buitenstaander niet of nauwelijks verandering waarneemt. Daarom is het mooi om dit artikel van Jan te lezen en daarbij gelijk te beseffen hoeveel uren, dagen, weken en zelfs maanden daaraan vooraf gingen.
HOE GROEN IS HET GRAS BIJ LIEUWE WOBBEMA?

"Ik heb altijd opleidingen of cursussen geweldig gevonden; Defensie schoolt je niet alleen in de kennis en vaardigheden, maar vormt je vooral! Dit heb ik niet alleen ervaren op de KMS en OCLO, maar vooral de VAKOL, de ECO en ook de sportopleidingen VTO, klimopleidingen en MZV- opleidingen. Deze zijn, naar mijn mening, van hoge kwaliteit! ". Lieuwe Wobbema had het in zijn gesprek met Wil Maaswinkel niet slechts over de LO&Sportwerkzaamheden, maar ook over zijn huidige functie op de KMS en zijn toekomstige bij TGTF. Je leest het hier in de tweede aflevering over het Groenere Gras bij onze buren.HOE WORD JE EEN SPORTIEVE FILMSTER?

In de nieuwe serie van 'I love de Achterhoek' verlaten Frans Miggelbrink en Willem te Molder hun eigen vertrouwde Achterhoek; ze gaan letterlijk en figuurlijk hun grens over en trekken de Veluwe op. In tien afleveringen gaan ze op zoek naar de identiteit van de rest van Gelderland. Dit doen ze door te kijken wat er leeft en werkt en te doen is binnen het gebied. Ze brachten dan ook een bezoek aan de LTK voor een dag ‘’militair zijn’’. Jeroen Lodewijk tekent hier zijn debuut in een filmervaring op.

 MILITAIRE KEURING IN DE PROEFTUIN VREDEPEEL

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) op de Luitenant Bestkazerne in Vredepeel (zeer nabij Venray) is een bijzondere klant van de LO&Sportorganisatie want de eerste paarse eenheid: Landmacht en Luchtmacht samengesmeed tot 1 eenheid. Vanaf september dit jaar is het een extra bijzondere eenheid, want bestempeld tot 1 van de Proeftuinen om de Militaire Keuring nieuwe stijl uit te testen. Onze LO&Sportgroep LBK heeft daarin een belangrijke rol. Een verslag van commandant Roy van der Hammen en zijn kersverse keuringsteam bestaande uit Peggy Manders en Luc Diderich lees je hier.

EERSTE COMMANDERS COIN VOOR RENÉ DEKKERS

Op 14 september 2020 heeft C-LO&Sportorganisatie afscheid genomen van René Dekkers, Commandant LO&Sportgroep EVN te Roosendaal. René gaat binnenkort met FLO. In een goed gesprek werd diens indrukwekkende loopbaan als onderofficier en de carrière als officier nog eens doorgenomen. René gaf aan met trots en voldoening terug te kijken op zijn tijd als actief dienende van het dienstvak LO&Sport. Waarna de commandant hem verraste met de eerste Commanders Coin, hiermee zijn grote waardering tot uitdrukking brengend, voor de betekenis die René Dekkers voor de LO&Sportorganisatie heeft gehad.


LOGISTIEK MEDEWERKERS VIEREN JUBILEUM

Het jaar 2020 is al vaker bijzonder genoemd. Maar die kreet klopt van alle kanten, want veel van onze logistieke medewerkers vieren dit jaar een langdurig jubileum. Het begon al vroeg dit jaar met Hans Sengers (Strijpse Kamp) die al 40 jaar 'bij de baas' was. September was daarna de topmaand, want ook Herman den Uil en Wil Fasen mochten hun 40-jarig jubileum vieren en René Verkade was na 12,5 jaar op de JPK ook een tevreden jubilaris. Klik op de drie ingevoegde hyperlinks om op deze dag ook een bijzonder fijn gevoel te krijgen.
RVS-TRIO TROEFT WEER IEDEREEN AF

Drie mannen in het totaalklassement in de top-5. Dan mag je wel stellen dat de RVS-boys een goede kijk op de Tour de France 2020 hadden. De Wisselbokaal komt dan ook voor de derde keer op de Genm RVS-kazerne terecht.
De collega's van Groot-Heidekamp gingen strijdend ten onder, zoals het rode baretten betaamd en werden fraai tweede. De LO&Sportgroep Strijpse Kamp scoorden gezamenlijk ook nog boven de 4000 punten.
Op de speciale pagina voor het Tourspel kun je zien wie de individuele winnaars waren en de prijzen dit daar tegenover stonden.


HOE GROEN IS HET GRAS BIJ ARJAN KREEFT?

Als de nieuwe serie 'Hoe groen is het gras bij de buren?' onder de bezielende impulsen van redacteur Wil Maaswinkel net zo succesvol wordt als zijn vorige serie 'De appel valt niet ver van de LO&Sportboom', dan kunnen we nu met de lancering van het eerste interview met Arjan Kreeft weer zo'n 250 lezers verwelkomen. Arjan is geboren en getogen binnen de LO&Sportorganisatie, en heeft zich dusdanig ontwikkeld dat hij voor de functie van C-LO&Sport een troonpretendent genoemd mag worden. Een van die ontwikkelingen doet hij momenteel in Assen op, bij School Noord. Klik hier voor het leerzame interview met Arjan Kreeft.


COMMAND MESSAGE IN LICHT VAN DIENSTVAKDAG 2020

De Dienstvakdag 2020 kon helaas geen doorgang vinden. Dat betekent uiteraard niet dat er geen vorm van viering van onze verjaardag plaats vind. Onze commandant Jeroen Velders richt in deze Command Message het woord tot jullie allen, zowel actief als post-actief, en samen met Jan Welling vond er toch een kranslegging plaats. Dit is allemaal te zien en te horen op de bijgeplaatste film op ons Youtube-kanaal.
WEDSTRIJDVERSLAG OBSTACLE RUN 2020

De organisatoren, de LO&Sportgroep PMK uit Wezep, weken vanwege het faillissement van FlevOnice uit naar de terreinen van de Oranjekazerne en Groot-Heidekamp toen de Sportcommissie weer een (beperkte) Sportkalender mocht opstellen en onder RIVM-voorwaarden wedstrijden organiseren. Femke Brinkhorst, sportinstructeur op de Genm Kootkazerne, brengt hier verslag uit van deze bijzondere wedstrijd.WEDSTRIJDVERSLAG GOLFDAG 2020

Kaffee und Küchen. Het is direct duidelijk dat de Golfdag, georganiseerd door Jan Joosen en Nico Lovink namens de stichting Vrienden van LO&Sport, in 2020 op een bijzondere lokatie plaats vond: bij onze oosterburen. Met onder de deelnemers een mooie mix van jong & oud heeft dit evenement zich vast genesteld op onze activiteitenkalender. Nico Lovink brengt hier een zonnig verslag uit.LUUK NISSEN WINT NMK WIELRENNEN 2020

Op de bijzondere wielerdag - in de Tour de France werd die dag de geruchtmakende waaieretappe verreden - was het op vrijdag 04 september voor de LO&Sportorganisatie een extra bijzondere dag. Onze collega Luuk Nissen wist daar na vele podiumplekken, en nu inmiddels ook al met de leeftijd van veteraan, beslag te leggen op de gouden medaille, de hoogste podiumplek en (als mooiste) de Nederlandse kampioenstrui. De redactie benaderde Luuk direct voor een interview incl. verslag en dat kun je nu al hier lezen.


MILITAIRE FYSIEKE VORMING INNOVEERT IN BREDA

Mooi dat een van onze vooruitgeschoven posten van de redactie, Jasper Schout, nauwe banden met de KMA in Breda - de bakermat van de militaire schermsport, dé favoriete sportieve bezigheid van Jasper -  onderhoudt. En dat hij mede door zijn functie bij het Expertisecentrum wist van de innovatieve aanpassingen van de MFV, de opvolger van de voor vele bekende TSF-cursus, waarmee het kader van de eenheid, dus ook de officieren die opgeleid worden op de KMA, een vooruitgeschoven post van de LO&Sportorganisatie wordt. Lees hier het artikel over deze MFV-ontwikkelingen van de vaste hand van Anne-Marieke van Hulst. Inderdaad, ook actief in de schermsport!


DE LANCERING VAN DE EERSTE MC-NIEUWSBRIEF

De nieuwe Medezeggenschapscommissie van de LO&Sportorganisatie is alweer enige tijd actief. Achter de schermen is de nieuwe formatie o.l.v. voorzitter Tom van Zundert - en met verder Ruud Lenferink, Matthijs Mostert, Jeroen Mecking, Rene van Oost, Herman den Uil, Ronald Poulissen, Youri Wintjens en Jorrit Dreijer in de gelederen - druk bezig geweest met het uitzetten van de strategie en de communicatiekanalen. Zo zijn ze druk met een Sharepointsite (waarover later meer) en het maken van een nieuwsbrief. Op het defensienetwerk gaat er dan flink wat water door de Rijn voordat alle mogelijkheden afgetast zijn, maar deze eerste (mooie, informatieve en gelikte) Nieuwsbrief is nu een feit.


DE FORMERING EN GEREEDSTELLING VAN HET SNP

Het lijkt alweer zo lang geleden, de zomer was nog niet eens begonnen, maar tijdens het almaar stijgen van het aantal opnames op de Intensive Cares afdelingen van de ziekenhuizen werd op de achtergrond een Special Nazorg Peloton (SNP) geformeerd met personeel vanuit de LO&Sportorganisatie. Berichtgeving hierover was tot 01 september departementaal vertrouwelijk maar nu kun je hier een artikel lezen van Maarten Groot en Samuel van Beelen over de geschiedenis, formering en gereedstelling van het SNP. De bij het artikel geplaatste foto's zijn gemaakt tijdens de oefening Cura Speciali.


MEER DAN 100 DEELNEMERS IN LO&SPORT TOURSPEL

Eerder schreven we al dat de Tour de France een van de allergrootste sportevenementen is, en dat het als kijksport een fenomeen is, zowel buiten langs de lijn als binnen achter het tv-scherm. Het is dan ook niet zo vreemd dat het LO&Sport Tourspel in zijn vijfde editie de mijlpaal van 100 deelnemers bereikt heeft: afgelopen zaterdag 30 augustus startten er 101 (oud-) LO&Sporters met hun 12 geselecteerde renners in Nice. Elke maandag, op de rustdag, in de Tour, kun je hier de tussenstand bekijken en kun je ook na afloop de winnaars (m/v) zien glunderen.
Kleine tip van de sluier opgelicht: op moment van schrijven, na de vierde etappe, gaat Henk Buimer, de winnaar van 2019, vanaf de eerste etappe fier aan kop.


NIEUWE SERIE GROEN GRAS OP KOMST

De serie 'De appel valt niet ver van de LO&Sportboom" was de meest succesvolle van alle series die tot dusverre onze website gepasseerd hebben. Redacteur Wil Maaswinkel is uitbundig gecomplimenteerd met zijn hit, aangezien alle afleveringen het aantal van 200 lezers ruim gepasseerd heeft. Logisch dat Wil direct te porren was voor het opzetten van een nieuwe serie die we vanaf half september starten met een van die mannen in het rode shirt op de nevenstaande foto. Hier kun je lezen wat je in het vierde kwartaal van 2020 mag verwachten. Hard Gras krijgt er een concurrent bij.


PIET PAUL'S PENSIOENADVIES

In de periode dat Piet Paul adviseur P&O was op de Staf van de LO&Sportorganisatie, van 2005 t/m 2007, ging Piet in juli 2006 op uitzending naar Afghanistan en schreef daarover in Zandloper 2007-2 een geweldig leuk artikel "Taliban uit, altijd lastig" om nog eens terug te lezen. Daarin zie je dat zijn schrijfkunsten van hoog niveau zijn. Dat hij dit in 2020 nog steeds niet verleerd is, en dat je daarmee financieel voordeel kunt hebben als je al met pensioen bent of binnenkort gaat, kun je hier lezen.


WIE VOLGT FERRY OP ALS COLLEGA VAN CLAUDIA?

Als Claudia van Kleeff op onze website verschijnt, gebeurt er wat!! De pieken in de leescijfers worden niet alleen hoger, de pieken blijven ook langer op hoogte. Hopelijk gebeurt dat ook nu weer, want Claudia wend zich tot ons met een oproep voor een vacature bij haar DBBO. Die steeds meer op de LO&Sportorganisatie begint te lijken, zoals je hier kunt lezen.
JESSICA TORNY NAAR DE LEEUWINNEN?

Op NOS.nl lazen we in dit bericht dat Jessica Torny, een vijftal jaar geleden nog geplaatst op de LO&Sportgroep Kamp Holterhoek, een serieuze kandidaat is om de huidige bondscoach Damesvoetbal, Sarina Wiegman, op te volgen. ".... Als je dan binnen Nederland kijkt, komt voor mij de naam van Jessica Torny bovendrijven. Zij doet het uitstekend als coach van Oranje onder 19 en heeft een soortgelijk traject doorlopen als Wiegman." Mocht Jessica inderdaad gekozen worden, dan is zij na Sjors Röttger (handbal), Piet Paul (rugby), Leen Pfrommer (schaatsen) en Rik van Trigt (triathlon) de vijfde bij ons bekende (oud-)LO&Sporter die zo'n topfunctie mag bekleden.

 DE PEN VAN MELVIN LAPORT

De serie van De Pen, een drietal jaren geleden nieuw leven ingeblazen door redacteur André Wijnberger (nadat deze vroeger in de Zandloper een vaste rubriek was), schrijft dit jaar wat stroef want is dit jaar pas in zijn tweede publicatie aanbeland. Wel een mooie Pen want nu op de bakermat van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen terecht gekomen. Melvin Laport, de immer jong uitstralende commandant van de rode baretten sportgroep, schrijft over de opdracht die zijn 'dochter' Léonie van Lamsweerde hem toebedeelde in deze 37e aflevering.


SIRENEN VAN HET HOGE NOORDEN

In de oudste Griekse mythologie waren er 2 sirenen, die met hun gezang mannelijke toehoorders verleidden en daarmee zorgden voor hun ondergang. In de 21e eeuw zijn er in Friesland en Drenthe twee vrouwelijke ambulancechauffeurs die met gillende sirenen juist op weg zijn om levensreddende handelingen te gaan verrichten. Klik hier voor een interview met Manuela&Mirjam, oud-sportinstructeurs die overgestapt zijn naar een beroepsgroep waarop defensiepersoneel een sterke aantrekkingskracht heeft.


DIENSTVAKDAG 2020 GAAT NIET DOOR!

De 17e Dienstvakdag stond zoals gebruikelijk gepland om in Amersfoort op de Bernhardkazerne te worden gehouden, dit jaar op donderdag 17 september 2020.
De Dienstvakdag LO&S komt dit jaar echter te vervallen, omdat de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden bij een saamhorigheidsactiviteit van deze omvang.
C-LO&S en stafadjudant zullen op gepaste wijze aandacht besteden aan de herdenking van collega’s die ons in actieve dienst zijn ontvallen.


AIRSOFT, SCHIET- EN TRAININGSINSTRUMENT 2020

"Voor ons als fysieke trainers/sportinstructeurs is Airsoft een ideaal middel om taakspecifiek te trainen. Militairen in de juiste houding laten schieten en verplaatsen is vooralsnog voornamelijk de taak van de onderofficier schietinstructeur. Hier zou de sportinstructeur een grotere rol in kunnen krijgen. Iemand goed laten verplaatsen en laten staan in diverse houdingen is onze core business." Interessante passage uit en ontwikkeling voor de LO&Sportorganisatie in het artikel van Marcel van Panhuis en Hendrik Wibbelink over de introductie van Airsoft wapens.


E-SPORTS, WERVINGS- EN SELECTIE INSTRUMENT 2020

Gamers passen volgens defensie in het profiel van een militair. "Ze zijn constant bezig met onder tijdsdruk beslissingen nemen." Het is niet de eerste keer dat het leger kijkt naar de gamewereld. Zo stonden ze vorig jaar met een stand op de DreamHack Rotterdam, een groot gametoernooi in Ahoy.
In oktober is defensie daar weer aanwezig, maar dan met een echt wedstrijdteam, waarvoor onze LO&Sportinstructeur Youri van Uden (GSK, Ermelo) geselecteerd is. Youri introduceert ons hier in deze nieuwe tak van sport, die zich wereldwijd al in een grote populariteit mag verheugen.


INSCHRIJVING GOLFDAG 2020 GEOPEND

Het programma van de Golfdag 2020, georganiseerd door Nico Lovink en Jan Joosen (namens de stichting Vrienden van LO&Sport) is definitief bekend. De dag der dagen is op 04 september a.s. en wordt gehouden op de golfbaan Borghees Sportplatz (net over de grens bij Arnhem). Hier kun je het gehele programma bekijken en je aanmelden.

DIPLOMA UITREIKING DOORSTROMERS MBO-4

Op maandag 13 juli 2020 ontvingen op het Zadkine 11 doorstromers het diploma MBO4 Coördinator Sportinstructie Training & Coaching. Jan Maree bedankte in het bijzonder Ruud Bom en Daniel van der Heijden voor de uitstekende opleiding en samenwerking. Het resultaat is dat er nu 11 doorstromers (kpl/sld) met de civiel vereiste MBO4 startkwalificatie kunnen beginnen op de KMS voor de onderofficiersopleiding met aansluitend de VTO SGT (17 weken) bij de LO&Sportschool. Deze unieke 2-jarige samenwerking met als resultaat een civiel erkend MBO4 diploma is tot stand gekomen tussen het CLAS, LO&Sport en het Zadkine Rotterdam Hoogvliet.


RONALD DOHMEN: VEEL GELEERD OP SCHOOL

Ronald Dohmen is een van die sportinstructeurs die op latere leeftijd nog steeds zelf alle fysieke trainingen en sportlessen geeft, en dat met veel overtuiging en enthousiasme doet. Die een veelzijdige sportcarrière achter de rug heeft (OL, Judo, Langlaufen, Fietsen, Klimmen) en in 2016 een verrassende overstap (vanuit zijn toertje buiten de deur bij DBBO) naar ROC Landstede maakte en van militair sportinstructeur naar burgerdocent promoveerde. Die beide functies gaat hij nu in 2020 weer uitoefenen. Lees hier een interview met alweer een verloren zoon die terugkeert in het warme nest.


SREBRENICA: HEFTIGE HERINNERINGEN

Deze week kun je er in de media niet omheen. Van maandag- t/m woensdagavond (20:30 uur op NPO 2) elke avond een terugblik op de Val van Srebrenica. Want komende zaterdag 11 juli is het exact 25 jaar geleden dat de voor Nederland meest geruchtmakende VN-missie prominent in het nieuws was en zelfs de inleiding bleek te zijn voor de Val van kabinet Kok.
In al die uitzendingen zal duidelijk worden dat het heel makkelijk veroordelen is als je er niet zelf bij was. Als je niet zelf de doodsangst van vluchtelingen in de ogen ziet. Als je eigen leven niet bedreigd wordt. Gebeurtenissen die je je hele leven niet meer vergeet. Jurjen Blokzijl, Marcel van der Meulen en Maurice Bijen waren er wél bij en vertellen hier hun herinneringen.

ARRIVEDERCI SALVI

Afscheid nemen doet vaak pijn. In het geval van Raffaele Salvi is het bijna zuur. Alle telefoongesprekken die de redactie de voorbije jaren met hem voerde, ontaardden zonder uitzondering in een lach-of-ik-schiet-show. Vergis je echter niet in zijn humor en ogenschijnlijke kwajongensvoorkomen, want Salvi is een echte topinstructeur. Je krijgt niet zomaar de Legpenning bij DBBO uitgereikt, zijn voormalige (in Curaçao) en toekomstige 'werkgever'. Jan Welling neemt met dit artikel nogmaals afscheid van hem.


TOPPERS TWEEDE KWARTAAL 2020

Het is voor Albert Odijk wellicht een stevig hart onder de riem dat zijn berichtgeving over een hersentumor in het tweede kwartaal op onze website het best gelezen is. Liefst 514 hits mocht dit artikel verwelkomen. En daarin zijn de vele honderden positieve reacties op facebook niet meegenomen! Goede tweede werd Bas Wachtmeester, met wie Albert misschien wel gelijktijdig werkzaam was op de LO&Sportgroep Oranjekazerne. Dit interview (door Johnny Sanna) over zijn 4 missies werd met 356 lezers ook zeer gewaardeerd. Lisa Keuken, aanstormend sportofficier werd door deze twee rode baretten afgetroef, zij wist 'slechts' 288 kijkers te lokken door zich hier aan ons voor te stellen.
Onze FFA-website werd in zijn geheel bijna 800 keer beter bekeken dan dezelfde periode in 2019.


MET STIP GESTEGEN NAAR DE HOOGSTE PLAATS

In de topsport is het niet vanzelfsprekend dat  na het einde van de actieve sportcarrière ook de top gehaald wordt in de aansluitende coaching of civiele carrière. Onze Esther (als allereerste) en Renate (voor een keertje tweede worden is niet erg) fiksten dat beide wel. Eerst als atleet de top gehaald in de militaire vijfkamp en in het afgelopen jaar als onderofficier beide de hoogst haalbare rang van adjudant gehaald. Reden te over om onze redacteur Léonie van Lamsweerde, en niet zonder toeval de eerste vrouwelijke officier, een interviewklusje toe te spelen. Waarvan het resultaat hier te bewonderen is. 


DE VETERANENWEBSITE IS LIVE (AND KICKING)

De foto die je bij dit korte nieuwsbericht ziet staan, is een van de hersenspinsels die uiteindelijk de finish niet gehaald heeft. De oprichting van een website doorloopt meerdere stadia, heeft meerdere valkuilen en doorstaat vele tegenslagen. Een van de redenen waardoor grote ICT-projecten drie keer zo veel kosten en twee keer zo lang duren als geraamd. De nieuwe Veteranenwebsite van de LO&Sport ziet echter wel precies op tijd het levenslicht. Voordat je die kan bekijken, moet je toch eerst hier even lezen hoe onze website ontstaan is.

KLANTENBINDING

Op de nevenstaande foto zie je niet slechts de militairen van 45 Painfbat. Precies in het middelpunt staat Leon van de Plas, toentertijd LO&Sportinstructeur op de Johannes Postkazerne. Leon was in een pilotproject als eenheidsinstructeur volledig geintegreerd in zijn trainingsgroep. In dit interview met Leon lees je zijn bevindingen.
JUNIMAAND = NIVEAUMETINGSMAAND

Zeven dagen lang was het in juni een drukte van belang op de Bernhardkazerne. Waren geen gewone dagen maar Niveaumetingsdagen. Drie verschillende categorieën (Spijkerbroeken/NATRES/Doorstromers (sld/kpl) werden door de mannen van Marco Fekkes (LO&Sportschool) gewikt en gewogen op zaken als kennis en vaardigheden om toekomstig sportinstructeur te mogen worden. De Niveaumetingsdagen waren een uniek samenwerkingsverband tussen CLAS, LO&Sportorganisatie KL en opleidingsinstituut Zadkine (met in de gelederen Ruud Bom en Martijn Merx).


JUDOKA APPELS SCOREN GOED VOOR DE LO&S-BOOM

In het vorige "de appel valt niet ver van de LO&Sportboom" was de judo en jiu jitsi sport prominent aanwezig. Zowel de vader van Hein van der Made als de zoon van Hein en Hein zelf zijn/waren judoka's. Koen Heg, de zoon (appel) van collega Arno Heg is een talentvolle judoka. Hij won in 2018 een gouden medaille bij de " Cadet European Cup (-18)" in Gyor. Hij won in 2019 brons bij de "Junior European Cup" in Malaga" en ook brons bij de "Junior European Cup (-21)" in Paks en was in zijn klasse junior (-73 kg, -21 jaar) Nederlands kampioen in 2019 en 2020! Dus dat maakt nieuwsgierig. Alle reden voor Wil Maaswinkel om (de boom Arno) en (de appel) Koen Heg in deze 6e aflevering te interviewen.

HISTORIE VAN DE 5-KAMP: ANDRÉ WIJNBERGER

Een foto met zowel dames als heren in de vijfkampequipe, dat was in net als in de historie van het dagelijkse leven geen gewoonte. Vele vijfkampjaren gingen eroverheen voordat dit een feit werd.
Wanneer? Goeie vraag. Die gaan we aan André Wijnberger stellen, die was tenslotte de allereerste damestrainer. Bij toeval ook de redacteur van deze historische serie. Klik hier voor het zelfinterview van André in deel 5 van de Militaire Vijfkamphistorie.


ZANDLOPER 2020, DE CORONA EDITIE

De tweede Zandloper van 2020 is gelukkig weer uitgegeven door hoofdredacteur Richard Wichhart. Geen monikkenwerk deze keer, want de editie telt 'slechts' 80 pagina's. Desondanks een zeer bijzondere uitgave, want in elkaar gezet tijdens de Coronacrisis (terwijl het niet bijzonder is dat het door FLO-vrijwilliger Richard zoals altijd vanuit huis gedaan werd). De columns van Jeroen Velders en zijn stafadjudant Jan Welling zijn daar dan ook aan gewijd. En dat zijn beide 'must have' artikelen van hoge kwaliteit. Klik hier voor deze bijzondere Zandloper.PROMO VETERANENWEBSITE: BAS WACHTMEESTER

Zoals eerder gemeld op deze website zijn ‘we’ bezig met het ontwerpen van een Veteranenwebsite. (Bijna klaar, nog even geduld.) Om dit vooraf ruim onder de aandacht te brengen, publiceren we een aantal missie-gerichte artikelen zoals Libanon.
Als tweede artikel een interview door Johnny Sanna, assistent-webmaster van de Veteranenwebsite en nu ook gast-redacteur, met de meest uitgezonden collega van het dienstvak LO&Sport, Bas Wachtmeester.BRABANTSE APPELS VALLEN PAL NAAST DE LO&S-BOOM

Het dienstvak LO&Sport is tal van judoka's rijk: Raffaele Salvi, Ed Janssens, Jan van den Dool en Jurgen Lut zijn zomaar wat namen die direct oppoppen. Maar twee LO&Sport-judoka's in 1 familie is voor zover nu bekend een unicum. Die eer komt Eef & Hein van der Made toe en zij worden dan ook direct gebombardeerd tot hoofdrolspelers in de vijfde aflevering van de Appel valt niet ver naast de LO&Sportboom. Als we dan weten dat de zoon van Hein ook aan judo doet en waarschijnlijk klaargestoomd wordt voor een functie als LO&Sportinstructeur, dan lees je dit artikel mogelijk met nog hogere interesse!


LOFT-DOCUMENT DOORGEGROEID NAAR FMOTP

De LO&Sportorganisatie bestaat nu al ruim 40 jaar en is net zo lang continue in ontwikkeling, om telkens weer zo goed mogelijke trainingen, zowel fysiek als mentaal, aan de eenheden aan te bieden. Al die trainingen vinden zijn weerslag in een gedegen opgezet trainingsplan, waarin periodisering een belangrijke pijler is. In de beginjaren heette dat trainingsplan een LOFT-document, en dat is in de loop der jaren in een doorlopende leerlijn uitgegroeid tot het FMOTP.
Dit is op zich best een mooie inleiding, maar kan het allerbest uit de doeken gedaan worden door onze redacteur Oscar Prins die het meest recente FMOTP heeft uitgedacht. Lees hier de geschiedenis van het FMOTP.


BEDANKBERICHT VAN ALBERT

De aanleiding is natuurlijk helemaal niet fraai, maar als het leven tegenzit toont de LO&Sportorganisatie ook dan zijn mooie kant. Albert Odijk kan er helaas over meepraten, maar zijn bedankbericht komt daardoor nog sterker binnen.

EN DAT IS ZEVEN...

Wereldwijd kan er genoten worden van de zeven schoonheden, de Japanners kunnen al eeuwenlang pronken met hun Seven Samourai en dichter bij huis maken de Engelsen goeie sier met hun Seven Sisters. Maar geen van allen kunnen op tegen het feit dat wij sinds afgelopen donderdag 07 mei 2020 de Zeven Sportoverstes bezitten, wat ook wel iets zegt over de hoge kwaliteit die de LO&Sportorganisatie op dit moment te bieden heeft voor de Krijgsmacht. Hein van der Made, sinds 01 mei de nieuwe leider van het TGTF, sloot zich met zijn bevordering aan in het formidabele gezelschap van Arnold Hofsté, Jan van den Dool, Jan Maree, Jeroen Velders, Marien van den Eijnden en Pieter van der Peet.


SOEPELER SPORTLEVEN MET HOGERE WEERSTAND

Minister-president Mark Rutte kondigde op woensdagavond 06 mei verdergaande versoepelingsmaatregelen in, die gedoseerd opgevoerd worden. Omdat de kans op contact weer iets vergroot wordt, is het juist nu zaak om een goede weerstand op te bouwen en te houden. Want ziek worden is juist nu geen optie nu ook het sporten weer meer (in clubverband) toegestaan wordt. Lees hier hoe je je weerstand verhoogt of niet verlaagt.LIBANON: WARMING-UP VETERANENWEBSITE

Op 5 mei herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd door militairen uit o.a. Canada, Polen en Engeland. Als opwarmer voor de oprichting van de Veteranenwebsite herdenken we op dezelfde datum de memorabele activiteiten die Nederlandse militairen onder de vlag van UNIFIL, de allereerste missie, ondernamen om Libanon vrede & veiligheid te bieden. Lees hier het retrospectief van Bart Haggeman, Rik van Trigt, Fred Jansen, Arthur Vaessen, Fred Timmermans en Loet Baard.


HANS VAN ZETTEN STAAT OOK!!

Hans van Zetten was eerder in de hoofdrol op onze website, maar deze keer op eigen initiatief vanwege de uitgave van het boek "Hij staat". Bijzonder boek van een bijzondere commentator, die uitblinkt in enthousiasme en zeer hoge mate van kennis van de turnsport (en ook het ijsdansen). Op deze pagina lees je over het boek en over de carrière van Hans, waarvan vele niet zullen weten dat hij werkzaam was bij de Landmacht.VLAGINSTRUCTIE 4 MEI

De datum van 04 mei in deze jaargang zal later anders herinnerd worden dan alle voorgaande 4 mei herdenkingen. Jan Welling licht die stelling in dit artikel toe.
VREEMD AFSCHEID VAN RON KAAG

Niet zo'n leuk unicum: Ron Kaag is de eerste collega die met FLO gaat maar dat afscheid niet mag vieren. De reden zal in deze turbulente periode bekend zijn. Geluk bij een corona-ongeluk, is dat Ron direct als burgermedewerker door gaat en zijn oude functie als KwaliteitsBewaker RotsKlimmen/Werken Op Hoogte weer gaat oppakken, de functie die hij begin jaren '00 ook bekleedde. Daarna was hij C-LO&Sgp BRK (Vught) en RVS (Oirschot) en voerde hij het bewind in Bad Reichenhall. Zijn laatste functie was als StafOfficier Materiaal en Infra, waarin hij zeer nauw samenwerkte met de logistieke medewerkers van de sportgroepen. Zoals op de foto te zien was dat naar tevredenheid, want in de persoon van Herman den Uil wilden zij dit afscheid niet zomaar laten passeren. (Klik hier voor een close-up foto van het cadeau.)

TOPPERS EERSTE KWARTAAL 2020

Iets minder gepubliceerde artikelen, maar fors meer gelezen. Dat is de samenvattende conclusie als we 'de kijkcijfers' van het eerste kwartaal beoordelen. Vorig jaar 8.915 bezoekers, het afgelopen kwartaal liefst 10.102 hits. Het absolute topartikel is geschreven door Joost de Jong, die per 01 april een toertje bij de staf van 11 Luchtmobiele Brigade draait, over de precies 300x gelezen cursus Cold Weather Intermediate. Joost had waarschijnlijk liever gezien dat 'zijn' De Graafschap zou promoveren naar de Eredivisie maar moet deze ereprijs dan zien als een doekje voor het bloeden. Klik hier om de top-10 van het eerste kwartaal van 2020 te bekijken, waarin Martijn Krabshuis nog net de nieuwe collega's van de laatste VTO-1 aftroefde. En waarin het top artikel van heel 2019 van Claudia van Kleeff ook weer in de top 10 prijkt.

VETERANENDAG 2020 GEANNULEERD

Niet geheel onverwacht viel dit weekend ook het doek voor de Veteranendag 2020 (27 juni 2020), in fysieke vorm. COVID-19 zorgde ervoor dat de derde deelname van een detachement van de VVLO&S aan het defilé tot 2021 moet worden uitgesteld. Uiteraard heeft de VVLO&S alle begrip voor het genomen besluit.
Er wordt gezocht naar alternatieven voor een virtueel programma.
Hier zal na 16 april meer duidelijkheid over komen. Hou deze website in de gaten.

LO&SPORT OPNIEUW ERKEND LEERBEDRIJF

Op 3 april 2020 heeft de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de LO&Sportorganisatie KL opnieuw voor 4 jaar erkend als leerbedrijf. De volgende door het SBB opgestelde tekst willen wij u niet onthouden.
“Het verheugt SBB dat u de komende vier jaar mbo-studenten wilt blijven opleiden in de praktijk. U biedt ze een veilige leeromgeving met deskundige begeleiding en passende werkzaamheden. SBB waardeert dat, want zo leren studenten het vak in de praktijk en hebben ze straks een betere kans op de arbeidsmarkt.”
Rik van Trigt (Off Communicatie) sprak zijn grote tevredenheid over deze civiele erkenning en waardering uit over ‘ons’ uitstekende werk als opleiders.


DROEVIG NIEUWS ALBERT ODIJK

Vorig jaar pas verliet Albert Odijk de LO&Sportorganisatie om een nieuwe toekomst op te bouwen als docent op een MBO. En dichter bij zijn jonge gezin te zijn. De toekomst lachte hem, zoals te zien op vele posters die gebouw Y op de Bernhardkazerne sieren, tegemoet. Uit dit nieuwsbericht dat stafadjudant Jan Welling optekende lees je dat de toekomst van Albert er helaas heel anders uitziet.


CROSSFIT LOWLANDS THROWDOWN ORANJEKAZERNE

De LO&Sportgroep Oranjekazerne liet eerder op de website al een primeur optekenen middels de opening van de eerste militaire Crossfitbox in Europa. In de afgelopen maand werd deze gebruikt voor een kwalificatiewedstrijd, waarover Melvin Laport dit bericht naar de redactie stuurde.HANS WESTERHOF'S APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM

In de momenteel zeer populaire serie waarin de Appel niet ver van de LO&Sportboom valt - eerder stonden oud-collega's Hans van der Kaaden, Ed Janssens en Egbert Ruijgrok al in de hoofdrol met hun telgen - gaan we iets verder terug in de tijd. De ex-trainer van Ajax, PSV, Willem II, Vitesse en het Nederlands Elftal U21, we hebben het dan natuurlijk over Hans Westerhof, was voor zijn trainerscarrière LO&Sportinstructeur en heeft een zoon Wout die in zijn trainersvoetsporen loopt. Die appel valt hier wel heel erg dicht naast de boom.NIEUWE LO&SPORTOFFICIER OP KOMST: LISA KEUKEN

In het laatste verslag Lijnoverleg lazen we bij verrassing een onbekende naam: Lisa Keuken komt (afhankelijk van het slagen van haar VTO-NLDA) onze LO&Sportorganisatie versterken. Binnenkort gaat zij een speciaal introductieprogramma bij de LO&Sportschool doorlopen en aansluitend een Tijdelijke TeWerkstelling op een van onze LO&Sportgroepen krijgen, totdat haar officiersopleiding aan de KMA start. Maar allereerst stelt Lisa zich hier aan haar toekomstige collega’s en vrienden van het dienstvak LO&Sport voor.


ONZE NIEUWE TALENTEN VAN DE VTO SGT 2019 SEPT

Het voorstellen van nieuwe collega's is een mooie traditie aan het worden. Waarbij het de laatste jaren opvalt dat onze nieuwe sportinstructeurs niet meer uit klassen van voetballers en tennissers bestaan. Ook nu weer, in deel 1 van de lichting die begin september 2019 in Amersfoort bij de LOSS startte, een keur aan mooie sportliefhebberijen zoals Grappling (een vechtsportvariant), Bodybuilding, OriëntatieLopen, Crossfit en Marathonschaatsen. Klik hier om voorgesteld te worden aan 8 van onze nieuwe LO&Sportinstructeurs.

ZANDLOPER 2020, DE LENTE EDITIE

De eerste Zandloper van 2020 is gelukkig weer uitgegeven door hoofdredacteur Richard Wichhart. Monikkenwerk deze keer, want de editie telt bijna 130 pagina's. Een pleister op de wond voor het vele en lange thuiszitten in verband met het Coronavirus. Dat is niet de enige reden dat het een bijzondere uitgave is, het voorwoord van onze commandant is daar in zijn geheel aan gewijd, maar ook doordat voor het eerst onze stafadjudant Jan Welling deel uitmaakt van de VTO Sgt, en beschrijft hoe hij getuige was van het bijzondere opleidingsdeel in Bad Reichenhall. En onze aanstaande collega's en passant wat traditiekennis van onze nog jonge organisatie bij bracht. Klik her om de Zandloper 2020-1 te lezen.


WIL JE VRIEND VAN ONZE STICHTING WORDEN?

Onze stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport gaat zijn 7e levensjaar in. De stichting kan echter slechts bestaan bij de gratie van "vrienden" en sponsoren. De stichting ondersteunt bijvoorbeeld de uitgifte van de digitale Zandloper, verschillende websites waaronder Fitforaction.nl, de Dienstvakdag, de jaarlijkse Golfdag en Buitendag, het LO&Sport Tourspel, etc. Om al deze activiteiten in stand te houden hoopt de stichting dat jij als lezer er jaarlijks 5 euro voor over hebt en als "betalend" vriend geregistreerd te worden. Op deze pagina vind je alle informatie.


BESTUURSFOTO

Er was na de recente commando-overdracht in de diverse agenda's geen datum voorhanden waarop het voltallige nieuwe bestuur van de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport bijeen kon komen voor een fotoshoot. Dat kwam bij nader inzien goed uit, want voor het terugtreden van Wil Maaswinkel was niet direct een veteraan beschikbaar voor diens opvolging. Zoals eerder te lezen viel, nam Meine de Boer de taken van Wil over. En werd in de eerste helft van januari de bijgeplaatste foto een feit.