Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

  

STERKER TERUGKEREN IN JE SPORT

Er zijn echt wel heel veel mooie baantjes te vinden buiten de LO&Sportorganisatie, maar dat het bij ons toch net even beter is... Tja, daar kom je pas achter als je het zelf ervaren hebt. Caroline Remmen, Kaei Bekkers en Pim Hulshof hadden het jarenlang best goed naar de zin in een civiele baan maar kwamen ons gelukkig vorig jaar weer versterken. Lees hier hun relaas. 

REDACTIE WORDT PAARS MET ERIK VERBOVEN

Het idee om de redactie, net als meer LO&Sportelementen, langzaamaan ook paars te maken, krijgt als eerste gestalte met de toetreding tot de Redactieraad van Erik Verboven. Vanuit Polen stelt hij zich hier nader voor aan degenen die nog niet weten wat en wie Erik is, die nu weliswaar werkzaam is bij de KLu maar zijn eerste functies bij 'ons' vervulde.

MOBILISATIE OORLOGSKRUIS POSTUUM UITGEREIKT

Hendrikus Wilhelmus van Westering, roepnaam Rikus, was een fantastische sportman maar bovenal militair. En heeft vreselijke ontberingen moeten doorstaan in de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen Japan, een bondgenoot van Duitsland. Pieter van der Peet mocht als Commandant van de LO&Sportorganisatie - Rikus was ook sportdocent in het KNIL - de medaille postuum uitreiken aan de zoon van Rikus en schreef dit indrukwekkende verslag en eerbetoon.

               CYNTHIA GAAT DE STRIJD AAN TEGEN A.L.S.

Cynthia en haar broer Rien.

Een van onze Leefstijlcoaches, Cynthia Kluitmans, is van origine een hardloopster en doet daarnaast heel veel aan wandelen. Sinds een tijdje wordt zij ook aangetroffen op een racefiets. Hier lees je de aanleiding én het (goede) doel.

LO&SPORT WK POOL PRIJZEN UITGEREIKT

Het WK in Qatar was voor Nederland een bittere pil, maar voor Femke en Wout (Ermelo) en Tom (Roosendaal) des te leuker want zij vielen in de prijzen van deze door Rene van Oost georganiseerde LO&Sport WK Voetbal Pool.

VITALITEITS-EVENT MET EXTRA AANDACHT VOOR SLAAP

Claudia van Kleeff wordt steeds enthousiaster in haar functie bij zowel defensie als de redactieraad. Bruist werkelijk van de energie, en komt daarom met een vitaliteits-event dat ruime deelname verdient. Wil je net zo vitaal worden als Claudia: klik dan hier voor de informatie en aanmeldingsmethode.

IN MEMORIAM: MARTIN KAAS

Verlies doet altijd pijn, maar het ene verlies lijkt meer pijn te doen dan de andere. Dat blijkt althans hier uit het In Memoriam over Martin Kaas, waaraan heel veel (oud-)collega's die werkzaam waren in Brabant een bijzondere bijdrage leverden.

DE PEN VAN NIEK FRANZ

Na de Pen van Kelvin Kruger en Ruud Zwaan zitten we nu in het hoekje van de startende LO&Sportinstructeurs. Omdat er ruim een half jaar tussen deze drie afleveringen zat, heeft Niek Franz na zijn startjaar net zijn eigen eenheid toegewezen gekregen. Klik hier in aflevering 47 te lezen hoe Niek zich daarin heeft ontwikkeld.

GRENZELO&S BIJ JUR VINKE IN TSJECHIË
De toenmalige LO&Sportgroep LTK uit 't Harde, met o.a. Jur Vinke, Jan Stijger en Feike Greidanus.

Arme André Wijnberger. Moest hij in zijn Kerstvakantie werken.... En dan ook nog eens helemaal naar Tsjechië, waar oud-collega Jur Vinke woonachtig is. Gelukkig leverde André een artikel op waarbij je de smaak van de appelflappen snel vergeten bent. Klik hier om een interview te lezen waarbij je ook snel de regen van de afgelopen weken vergeet en vakantieplannen opwekt. 

DE TOPARTIKELEN VAN HET JAAR 2022
Instructeur John was ook in 2022 een topper!

Toch een terugblik. Maar dan niet opnieuw dat slechte nieuws herkauwen, maar een leuke ranglijst bekijken waarin veel van onze (oud-)collega's een rol gespeeld hebben. Minder leuk: er kan ook bij ons slechts eentje de winnaar zijn en dat lees je hier.

DE REDACTIE OPENT HET JAAR 2023
Superkazerne op komst in Flevoland??

De Kerstvakantie zit er op. Na een kort reces worden de poorten van de website heropend, en dat doen we dit jaar eens een keer met een voorwoord van de hoofdredacteur. Klik hier voor persoonlijke en redactionele hoogtepunten en de verklaring van de bijgevoegde foto, het terrein van de toekomstige superkazerne.

MOBILISATIE OORLOGSKRUIS


Het jaar 2023 wordt nu al een bijzonder jaar. Bijvoorbeeld voor de familie van Rikus van Westering. Deze voormalige sportdocent doorliep in 1934 de Militaire Sportschool en diende actief in de Tweede Wereldoorlog in Japan en in 1948 in de Onafhankelijkheidsoorlog van Nederlands Indië. Op 17 januari gaan Pieter van der Peet en Johan Veenstra postuum het Mobilisatie Oorlogskruis uitreiken aan de nabestaanden van deze dappere sportman. Verslag hiervan volgt. 

DE STORMACHTIGE CARRIERE VAN JESSICA TORNY

December is een mooie maand voor onze LO&Sportvrouwen. Iets verderop de Commanders Coin voor Lieske Dekkers en een dag later groot nieuws in de landelijke media over de transfer van Oud-sportinstructeur Jessica Torny, die van assistent-bondscoach van de Oranje Leeuwinnen naar Feyenoord vertrekt. Klik hier voor een carrière-overzicht die zijn hoogtepunt nog niet bereikt heeft.
Nu we het toch over voetballen hebben, misschien wil je ook nog deze zeer verrassende eindstand van de LO&Sport WK-Pool bekijken?

ZANDLOPER, KERSTEDITIE 2022

Het redactiejaar 2022 kunnen we bijna afsluiten. Traditioneel verschijnt vlak voor de kerst de laatste Zandloper voordat hoofdredacteur Richard Wichhart van zijn verdiende kerstvakantie kan gaan genieten. Een kalkoenvette editie heeft hij opgeleverd met daarin het voorwoord van Pieter van der Peet, de column Stipnotering waarin stafadjudant Johan Veenstra terugblikt en weer veel pagina's LO&Sport Kort nieuwsberichten. Klik hier voor de mooie kersteditie.  

                  COMMANDERS COIN VOOR LIESKE DEKKERS

Zullen we Lieske Dekkers zonder overdrijven als een bijzondere vrouw bestempelen? Rode baret gehaald, deelneemster aan adventure races en survivalruns, gaat in volle vaart een berg af op een downhill mountainbike, gaat straks in haar tweede functie als commandant LO&Sportgroep gelijk de allergrootste in Oirschot leiden én hier lezen we dat Lieske de Commanders Coin ontving.

CREATIEF MET CALBO

Recent nog in gebouw Y op de Bernhardkazerne geweest en bovenstaande fotocollage gewoon voorbij gelopen? Of wel opgemerkt maar gedacht dat het een schilderij is? Als een van de twee antwoorden met "ja" beantwoord is, moet je eens op de bovenstaande door Dolinda Calbo ontworpen foto klikken of beter, hier klikken voor een foto van zeer zwaar formaat (waarbij de laadtijd van de pagina misschien iets langer duurt dan gewend) en dan eens goed inzoomen op de bijzondere fotocollage.

ROOD EREKOORD VOOR ROBIN FRANCKE

Vele verkeren in de veronderstelling dat rood erekoord wordt toegekend na het uitvoeren van levensreddende handelingen. Dat werd gedoogd maar is terug gedraaid, momenteel is de enige reden een langdurig en uitzonderlijk functioneren. Je kunt hier lezen dat Robin Francke daar in ruime mate aan voldeed en nog steeds doet.

WERKEN BIJ DEFENSIE?

Positieve promo voor Defensie en de Landmacht. Twee weken terug zagen we Michiel Twigt met een bekend hiphop-duo op de hindernisbaan van Schaarsbergen. En vandaag zien we hier op bezoek in Havelte voormalig topvoetballer Glenn Helder zijn hoogtevrees overwinnen op de klimtoren met Rene van Oost en Dennis van Uitert in een kwaliteitsbijdrage.

 IN MEMORIAM: FRANK KIST

De naam van Frank Kist zal vooral actief dienende LO&Sportinstructeurs niet bekend in de oren klinken, maar minimaal 1x per week maken zij allen gebruik van het product waaraan hij een zeer belangrijke bijdrage aan geleverd heeft: onze bedrijfsapplicatie GOAL. Eind vorige maand is Frank op 59-jarige leeftijd overleden en hier lees je een zeer waardig In Memoriam van Rob Zimmermann.

DE PEN VAN RUUD ZWAAN

De redactie van Fitforaction.nl ziet het op de komende Dienstvakdag op donderdag 14 september 2023 al helemaal voor zich: na een flitsende party die in gang gezet werd door deejay's Marc Bakker en Michiel Twigt, volgt er een optreden van de nieuwe LO&Sport muziekband (met o.a. Pieter van der Peet en Robin Francke op gitaar), maar waarbij de show gestolen wordt door leadzanger Ruud Zwaan. Dit idee ontstond spontaan tijdens het lezen van deel 46 uit de serie van De Pen.

DE VTO SGT KLAS IS OP DE HELFT!!

We waren de laatste tijd gewend aan grotere klassen met leerlingen om na afloop promotie te maken tot Sgt LO&Sportinstructeur, maar de pret wordt er onder de overgebleven negen aanstaande toppers, die we later persoonlijk gaan voorstellen niet minder om. Dat bewijst de bovenstaande foto en dit artikel over de Midterm.

HEEFT KOUD DOUCHEN BEWEZEN EFFECT?

De redactie van Fitforaction.nl voerde onderzoek uit naar de positieve effecten van koud (af)douchen, wat in deze tijd van energiebesparing een extra neveneffect zou kunnen hebben. Wie anders dan onze mogelijk toekomstige Leefstijlcoach Claudia van Kleef kan dat vanuit onze redactieraad beter onderzoeken? Lees hier het verslag van Claudia.

AFSCHEID VAN ERIC HOEK

De naam van Eric Hoek is veelvuldig gevallen in de serie over de geschiedenis van de Militaire Vijfkamp, en daaruit konden we opmaken dat hij een absolute topper geweest is (naast zijn jarenlange coach- en trainerschap) maar in dit afscheidsinterview na zijn FLO-receptie lees je dat Eric veel meer was dan een goede zwemmer.

TRAININGSOPTIMALISATIE BIJ LAST VERPLAATSING

Vanuit het MS&C Platform zien we al regelmatig interessante artikelen voorbij komen. Nu, via Maarten Groot na een eerder gevolgde workshop in San Antonio, hier ook een trainingstechnisch artikel over trainingsoptimalisatie bij Verplaatsingen Te Voet (VTV), snelmarsen of lasten verplaatsen.

NIEUW STICHTINGSBESTUUR
Het huidige bestuur van de stichting
Donderdag 14 juli kwam het nieuwe bestuur van de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport in de nieuwe samenstelling voor het eerst bijeen. Johan Bouman en René de Jager (penningmeester) zijn aangebleven, Pieter van der Peet/Richard Sorée/Johan Veenstra zijn nieuwe leden. Als we op basis van de foto een conclusie mogen trekken, dan worden er de komende jaren veel succesvolle evenementen georganiseerd waarbij je flink financieel voordeel kunt trekken door 5 euro lid te worden. De doelstellingen van de stichting lees je op deze pagina.

WIL JE VRIEND VAN ONZE STICHTING WORDEN?

Onze stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport gaat zijn 7e levensjaar in. De stichting kan echter slechts bestaan bij de gratie van "vrienden" en sponsoren. De stichting ondersteunt bijvoorbeeld de uitgifte van de digitale Zandloper, verschillende websites waaronder Fitforaction.nl, de Dienstvakdag, de jaarlijkse Golfdag en Buitendag, het LO&Sport Tourspel, etc. Om al deze activiteiten in stand te houden hoopt de stichting dat jij als lezer er jaarlijks 5 euro voor over hebt en als "betalend" vriend geregistreerd te worden. Op deze pagina vind je alle informatie.