Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

 TRAINEN ALS NILS VAN DER POEL?

Als we naar buiten kijken en de zon lekker zien schijnen, krijgen we geen lust om te schaatsen. Maar de Zweedse wereldkampioen Nils van der Poel fietste in zijn voorbereidingsperiode steevast een uurtje of zeven, dus zitten we qua weersomstandigheden toch wel goed met het publiceren van een artikel over zijn trainingsmethode, die hij volledig openbaar maakte op internet. En hierin lees je ook wat gearriveerde trainers van zijn aanpak vinden.

               HOE GROEN IS HET GRAS BIJ JAN JOOSEN? 

Jan was vroeger werkzaaam als testleider bij TGTF

In de serie 'Hoe groen is het gras bij de buren?' is ditmaal Jan Joosen verkoren om het woord te mogen voeren over zijn functie als fieldlabmanager (nadat hij vroeger bij TGTF ook al eens werkzaam was als testleider). Of het gras bij TGTF groener is dan bij LO&Sport, lees je in dit artikel.

NIEUWE FIT FOR ACTION FILM (v2022)

De 'oude' Fit for Action film (die dateert uit 2016) heeft in 2022 een 'verfrissing' ondergaan. In goede samenwerking met de Sectie Communicatie van OTCo heeft de LO&Sportorganisatie weer een film van deze tijd kunnen realiseren die past bij onze missie, visie, doelgroepen, middelen en ons eigen personeel. De film is voor vele activiteiten te gebruiken en kun je hier om op ons eigen Fit for Action Youtubekanaal bekijken.

GOUDEN MEDAILLE NOG MENSELIJKER!

Met een nieuwe commandant waait er altijd een nieuwe wind, ook al gaat het soms om details. Maar bij de uitreiking van de gouden medaille aan Frank Paijmans werd dat wel heel sterk zichtbaar. Al kwam dat ook door de zeer bijzondere lokatie, en de uiterst bijzondere hoofdpersonen. Klik hier om te lezen hoe een militaire medaille een menselijker gezicht krijgt.

DE GEKKE MIER

Je moet wel ballen hebben om een gekke mier met de collega's van de LO&Sport te vergelijken. Onze redacteur Oscar Prins durft dat en vertelt je hier in de serie 'Voor u gelezen' de overeenkomst tussen onze organisatie en die van de mierenkolonie.

PELGRIMTOCHT RUDY & ROB
Pelgrims R&R

Recent was in het GrenzeLO&S-artikel van Sjoerd nog te lezen dat 'de collegialiteit en kameraadschap ongeëvenaard is'. Eerdere voorbeelden zagen we ook al bij de DF-79 club van Theo Vonk en natuurlijk de Dienstvakdag. Waar ik Rudy Dominicus sprak en een verslag toegezegd kreeg over een pelgrimage die hij zou gaan ondernemen met Rob Jansen. Lees hier dat LO&Sport zelfs een warm nest in Santiago de Compostella is. 

TERUGBLIK ANDRÉ OP WK INVICTUS GAMES

De Invictus Games kregen al vaker het predikaat 'indrukwekkend' toebedeeld, maar met een WK in eigen land gaat dat in de overtreffende trap geplaatst. Onze eigen redacteur André Wijnberger was erbij en keek met professionele ogen naar de organisatie en wedstrijdverloop. Met dit inside information verslag tot gevolg. 

GRENZELO&S MET SJOERD NAAR AUSTRALIË
Sjoerd met een digiridoo

In de kick-off van de serie over oud-sportinstructeurs in het buitenland trof je Sjoerd van Turnhout nog niet in de opsommingslijst aan, want op dat moment was hij nog in Nederland. Sterker, op dat moment wist hij nog niet dat hij op dit moment in Australië zou werken. Klik hier voor een bizar verhaal met louter plotwendingen.

VETERANEN COIN

Het is een rode baretten weekend op de website. En terecht, want er waren deze week speciale activiteiten te bespeuren. Eerst midweeks dus al de Speedsurvivalrun in Schaarsbergen en vlak voor het weekend de uitreiking van de Veteranen coin in Assen. Dat werd op de Oranjekazerne eerder ook al gevierd, maar via onze redacteur Oscar Prins lezen we hier alle achtergrondinformatie over het ontstaan en de tradities van deze speciale coin.

SPEEDSURVIVALRUN 2022
Bauke Visser in volle finale

Een gloednieuw evenement heeft altijd iets magisch. Zeker als je vooraf nog niet exact weet wat je te wachten staat, is de wedstrijdspanning zo mogelijk hoger dan wedstrijd met een bekend parcours of format. De Sportcommissie en de LO&Sportgroep Oranjekazerne hebben zich afgelopen woensdag vele defensie wedstrijdatleten een onvergetelijke primeur bezorgd. En om zeker te weten dat niemand het ooit vergeet, lees je hier een verslag waarvan ook jij niet weet wat je te wachten staat.

HOE GAAT HET MET OUD-COLLEGA KIM VAN WAVERSVELD?

Voor een workshop voor de Fit for Action Academy over voeding was Kim van Waversveld al eens terug 'onder contract'op de Bernhardkazerne en ontstond het eerste idee voor een interview. Een boek over rijstvasten was het bekende zetje in de rug om Kim ook te contracteren voor dit interview, waarin haar hardloop-lifestyle ook een prominente rol speelt.
AFSCHEID VAN ANTHONY DE MIRANDA

Anthony de Miranda, geboren in Suriname, was altijd een rustige en bescheiden collega. Terwijl hij zowel op het voetbalveld als bij de LO&Sportorganisatie toch een mooie carrière heeft doorlopen. Klik hier voor de laatste woorden van en over Anthony.

ZANDLOPER 2022 EDITIE APRIL

Hoofdredacteur Richard Wichhart is een bijzonder lid van de Redactieraad en het dienstvak LO&Sport, want blijft na zijn FLO de ene Zandloper na de andere publiceren. In deze tweede uitgave overstijgt hij alweer ruim de 100 bladzijden, waarbij de oorzaak mede ligt in de 2 volledige speeches van onze oude & nieuwe commandant. Klik hier voor ons extra dikke bedrijfsblad.

MS&C PLATFORM OP PAPENDAL


Redacteur Maarten Groot is toegetreden tot het platform MS&C en levert van een van zijn eerste activiteiten direct al een trainingstechnisch verslag in. Daarin blijkt dat de digitalisering in de trainings- en coachingwereld nog meer toeneemt, maar ook dat de kwaliteit van de trainingen verbetert. Hier lees je het bijzonder interessante verslag van Maarten.
 

COMMANDO OVERDRACHT 2022

Pieter en Jeroen, met daarachter stafadjudant Johan Veenstra

Barre weersomstandigheden hebben niet verhinderd dat Jeroen Velders op de Legerplaats Bij Oldebroek het commandoschap over de LO&Sportorganisatie op 04 april overdroeg aan Pieter van der Peet. Hier lees je een kort verslag en bekijk je de eerste foto's.

DE KLIMAATTENT VAN TGTF

Na enige tijd te zijn weg geweest, kunnen we de terugkeer van TGTF met interessante artikelen op het gebied van militaire sport en bewegen verwelkomen. Het eerste artikel in deze nieuwe vorm gaat over de Klimaattent.

DE PEN VAN TONY

Met de voorganger van Tony Bergfelder presenteerden we al eens een artikel met de titel 'de LOSS kleurt paars'. Want ook het Korps Mariniers is inmiddels al enige jaren vertegenwoordigd binnen onze LO&Sportschool (voor de klimopleidingen). Mooi dat Tony Bergfelder aangewezen werd voor deze 44e aflevering van De Pen en we kunnen lezen over zijn ontwikkelingen. 

LAWINE OPLEIDINGEN
Marcel van Panhuis doceert

De kranten stonden de afgelopen winter vol van meldingen van lawinegevaar en -ongelukken in meerdere bergachtige gebieden. En veelal met dodelijke afloop. Goed dat onze LO&Sportschool de winteropleidingen laat verzorgen door docenten die bekwaam en ervaren zijn. Die daarvoor uiteraard wel zelf de noodzakelijke opleidingen moeten doorlopen en certificeringen op zak moeten hebben. Marcel van Panhuis en Wijnand Veen brengen hier verslag uit. 

HOE GAAT HET MET OUD-COLLEGA BERRY MANDERS?
Berry schopt collega Leon Kluitenberg overhoop.
In het leven hoef je niet alles te plannen en voor deze website dus ook niet. Op dinsdagochtend valt ineens de naam van Berry Manders en op donderdagmiddag heb je al een compleet vraag-en-antwoord-interview in je mailbox. Klik hier voor een uitermate leuke terugblik op de rijke carrière van Berry Manders en het ontstaan van zijn huidige consultancy bedrijf. 

 

INTERVIEW TOEKOMSTIG CDT PIETER VD PEET

 

Vanaf 04 april a.s. neemt Pieter van der Peet het roer van de LO&Sportorganisatie KL over van Jeroen Velders. M.u.v. een kort welkomst interview in de Zandloper van 2005 is Pieter nog een vrijwel onbeschreven blad op deze website. Daar brengt dit interview hopelijk verandering in.

SPORTIEVE DEEJAYS (update 14/03)

Marc Bakker

Een paar jaar geleden hadden we twee Regiocommandanten die beide stevige rockers waren. Nu de lockdown voorbij is, gaan we naar de overzijde van het muziekspectrum: de dance-festivals. Marc Bakker en Michiel Twigt zorgen hier dat de voetjes van de vloer gaan.

HOE LEUK IS DE FUNCTIE VAN NATRES-SPORTINSTRUCTEUR?

Mark Jansen geeft MZV-training aan de Natres

Vorig jaar stroomden er in korte tijd veel oud-collega's in als Natres-sportinstructeur, waardoor de redactie op het idee kwam deze categorie eens nader te belichten. Toch bijzonder dat zij overdag een full-time functie bekleden en in de vrije avonden en weekenden trainingen aan Natres-militairen verzorgen. Hoe bevalt dat, zo'n bijbaantje? Hier lees je de reacties van Evert Bouwman, Bas Borreman, Mark Jansen, Jesse van der Mijl en Tommy Voermans.

DE PEN VAN DERYAN HUMMEL

De categorie LO&Sportinstructeurs die pas het felbegeerde CIOS-diploma behalen nadat zij al meerdere militaire functies doorlopen hebben, en vaak al op missie zijn geweest, levert via het Zadkine-college bijzondere collega's op. Dat kun je bijvoorbeeld hier constateren in de 43e aflevering van De Pen die in handen is van Deryan Hummel.

ARIAN VAN HELDEN GAAT GRENZELO&S

Arian tijdens een ultra wedstrijd in Z-Korea.

Na Stani Groeneweg en Sybil Gassner lezen we ook in deel 6 van de serie GrenzeLO&S dat onze oud-collega's soms de hele wereld over reizen en veel meemaken. Redacteur Léonie van Lamsweerde levert hier haar laatste bijdrage aan onze website met een indringend interview met Arian van Helden, die we in oktober/november nog een keer terug gaan zien.

WEER 16 NIEUWE LO&SPORTINSTRUCTEURS!

De LO&Sportschool heeft weer een kunststukje uitgehaald, want ondanks dat de coronapandemie de laatste maanden langzaam aan het doven was, is het toch geen appeltje-eitje geweest om de VTO Sergeant LO&Sportinstructeur vlekkeloos te laten verlopen. Extra mooi derhalve dat cursusleider Pier Niermeyer 16 diploma's mocht uitreiken. Lees hier zijn verslag en bekijk tevens een hele leuke maar ook zeer informatieve film over de opleiding.

DIGITAAL LO&SPORT MUSEUM
Jacob digitaliseert de inhoud van de Traditiekamer

Het voelt als een doorn in het oog: de LO&Sport Traditiekamer - de Karel de Wijk Zaal - bevat veel door Johan Bouman mooi ingerichte vitrines met allerhande historische materialen die deel uitmaken van de geschiedenis van ons dienstvak. Daarnaast staat een magazijn vol met aangeboden artikelen en memorabilia. Maar bijna niemand die het ziet..... Jacob Ensing gaat ons helpen daar verandering in te brengen. Hij weet én veel over ons verleden én is op missie geweest. Hier vertelt Jacob er zelf over en kun je meer lezen over deze ontwikkeling.

VOOR U GELEZEN: SPIERVEZELTYPES

 De redactiebijeenkomst in de Kabouterhut heeft o.a. een nieuwe rubriek opgeleverd, met als oogmerk het delen van kennis. Hier kun je de verdere opzet lezen en het eerste deel over de verschillende spiervezeltypes in ons sportieve lijf en hoe je in trainingen het best gebruik van deze kennis kan maken.

SYBIL IN DUBAI, VEGAS EN ENGELAND
Sybil op Lake Mead Hoover Dam
Het blijft toch best bijzonder, om te lezen hoe onze oud-collega's zich over de gehele wereldbol verspreiden. In de vijfde aflevering in de serie GrenzeLO&S wist redacteur Claudia van Kleeff ontzettend gevarieerde informatie te ontfutselen uit Sybil Gassner. Klik hier voor een prettig weerzien met een van de voormalige vrouwelijke sportinstructeurs en tevens ex-redacteur van de Zandloper.
REDACTEUREN IN DE KABOUTERHUT
Wil Maaswinkel, Léonie van Lamsweerde, Claudia van Kleeff, Johan Bouman (links gezeten) en Rian Hermans, Oscar Prins, André Wijnberger en Paul Lindeboom (rechts). Maarten Groot en Richard Wichhart waren niet aanwezig.

Het was al heel lang geleden dat de redactieraad van deze website bij elkaar kwam voor een fysieke meeting. Hier lees je over de personeelswisselingen, de nabije ontwikkelingen en de voor LO&Sport bijzondere lokatie.

LOGISTIEKE MEDEWERKERS HERKENBAAR

 Gertjan de Brouwer is niet alleen maar een formidabel pistoolschutter en voor de tweede keer als 'externe' werkzaam binnen de LO&Sportorganisatie. Gertjan is ook onwijs trots op zijn logistieke collega's en dat lees je hier overduidelijk.

FOPPE DE HAAN IN DE HEL VAN '63

De redactie wilde het Elfstedentochtverhaal van Foppe de Haan ophangen aan het steevast vriezende weer van februari. Maar met de komende 14 dagen temperaturen tussen de 6-10 graden zit er deze winter niet eens een korte vriesperiode in en nog geen sneeuwvlokje gezien! Gelukkig starten de Winterspelen in Peking en is Nederland de komende 2 weken in de ban van (vooral) het schaatsen. Klik hier voor het bijzondere verslag van LO&Sportinstructeur Foppe.

AFSCHEID VAN MARTIJN KRABSHUIS

Martijn in gebouw Y van de Bernhardkazerne

Laat je niks wijs maken. Het komt echt niet door Corrie dat het op maandag 31 januari een trieste dag is. Het komt door Martijn, want vandaag is het formeel zijn allerlaatste dag als lid van onze organisatie. Klik hier voor een terugblik op zijn carrière en om net als de redactie afscheid van hem te nemen.

BEHIND THE SCENES BIJ KAMP V KONINGSBRUGGE

Ook het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is, ondanks de verplaatsing van zaterdag- naar donderdagavond, een grote kijkcijferhit. Extra mooi is dat de LO&Sportorganisatie daar een bijdrage aan heeft mogen leveren. Afgelopen donderdagavond 27 januari was de vierde aflevering met 19 LO&Sportinstructeurs in actie in Siedlinghausen. En zoals gebruikelijk na elke aflevering is ook hiervan een 'Behind the scenes' film gemaakt. Klik hier om deze film te bekijken op ons Youtube kanaal.

ZANDLOPER, EDITIE 1 VAN 2022

Je hebt er even op moeten wachten, in dit geval ruim een half jaar, maar gelukkig vond hoofdredacteur Richard Wichhart weer tijd om een nieuwe editie van de Zandloper te fabriceren. Een uniek nummer, want deze keer met een voorwoord van de redactie. Daarnaast de tweede column van stafadjudant Johan Veenstra en nog heel veel meer. Klik hier voor de eerste editie van 2022.

MARTIJN ARENDS 6 JAAR NATRES SPORT

Martijn (met bril) met maatje Kaei Bekkers

Een redactionele oproep om bekendheid te geven voor de functie van LO&Sportinstructeur bij de Natres wordt door Martijn Arends met beide handen gretig aangegrepen. Een terugblik op zijn aanstelling, carrière en toekomst is het gevolg. Klik hier voor de start van een nieuwe serie.

DE (LO&S) LERENDE CENTRAAL

Fragment uit de WOH instructievideo

Het was om veiligheidsredenen jarenlang ondenkbaar dat Defensie op internet zou werken. Maar na de KMA (met haar Nederlandse Defensie Academie (NLDA) maakt nu ook de Landmacht grote stappen met leeromgevingen op het internet. De LO&Sportorganisatie blijft daarin niet achter. Klik hier voor een informatief artikel waarin een instructievideo voor het Werken Op Hoogte (WOH) de trigger was. 

DE PEN VAN JOHAN VEENSTRA

In de 42e aflevering heeft, inmiddels oude rot, Johan Veenstra De Pen overgenomen van startende sportinstructeur Jesse Diederix. Dat gaat veel bruikbare adviezen opleveren voor het functioneren van alle sportinstructeurs. Klik hier voor aflevering 42 van De Pen. 

HOE GAAT HET MET OUD-COLLEGA RICHARD VD MEULEN?

De D-E klas in Hooghalen, met vele oud-collega's waaronder Richard van der Meulen staand uiterst rechts

De tijd gaat hard, maar lijkt te hebben stil gestaan voor Richard van der Meulen (Aoo b.d.). Althans, dat is de strekking van het artikel in een Friese krant. Wat voor Richard aanleiding was om de redactie te benaderen. Wat voor de redactie weer aanleiding was om Richard op te voeren in de rubriek waarin louter oud-collega's centraal staan. Klik hier voor een prettige duik in de historie van de LO&Sportorganisatie.

PRESIDENT ROB ZIJLSTRA

Rob actief in zijn functie als PCSC

De LO&Sportorganisatie herbergt in nevenfuncties behoorlijk wat (assistent-)trainers, coaches en chef d’equipes in diverse Nederlandse militaire sportteams. Als je daarin excelleert, kom je zelfs in aanmerking voor een internationale functie bij het CISM. Rob Zijlstra is momenteel de enige LO&Sportafvaardiging in de functie van President of Cism Sport Committee (PCSC), Klik hier voor een interview over een bijzondere functie.

DIENSTVAKDAG 2021 FILM, TWEEDE RELEASE

In de sportwereld is snel, sneller, snelst een credo waarmee je kwalificatie voor bijv. de Olympische Winterspelen kunt afdwingen. Bij het monteren van een film over de Dienstvakdag kun je snelheid beter toepassen zodra je alle drone-filmbeelden ontvangen hebt..... Kortom, in dit aangepaste artikel zie je een gloednieuwe film met wél alle beschikbare beelden!

OUDE ADJUDANTEN HELPEN JONGE DROPOUTS

Twee jongeren met een rafelrandje op weg naar een tweede kans

Het Functionele Leeftijd Ontslag (FLO) hoeft het einde van de carrière bij de defensie zeker niet te betekenen. Twee van onze voormalige stafadjudanten, wijze oudere mannen met veel levenservaring, Jan Welling en Fred Jansen werden na nog voor hun afscheid benaderd voor een bijzonder project, waarover zij hier hun ervaringen met ons delen.

KAMP VAN KONINGSBRUGGE, SEIZOEN 2

De redactie wil bij de start van het populaire Kamp van Koningsbrugge, vanaf donderdagavond wekelijks te zien op NPO1, nogmaals het artikel van Tom van Zundert (C-LO&Sportgroep EVN in Roosendaal) onder de aandacht brengen. Het op 08 september 2021 gepubliceerde artikel onder de naam "GVA in Siedlinghausen" speelt zich af in en rondom de Bergsee Groeve en bracht 20 sportinstructeurs op de been voor het ondersteunen van deze tv-produktie. Ook deze opleiding tot commando wordt een feest van herkenning!

TOPARTIKELEN 2021 

Ferry Holierhoek

Niet iedereen is tevreden over het afgelopen jaar 2021 - maar je zult lezen dat de redactie van Fitforaction.nl daarop een uitzondering is - en iemand als Ferry Holierhoek heeft daarvoor zeer legitieme redenen. Zijn leed kan de titel 'best gelezen artikel van 2021' niet verzachten. In dit allereerste artikel in 2022 kun je alle lezersaantallen inzien en een update van Ferry lezen over zijn huidige fysieke en mentale gesteldheid.

LO&SPORT VIDEOLAND

Lezen is natuurlijk hartstikke leuk, maar film kijken is dat zeker ook. De redactie presenteert je vandaag drie films die zeer de moeite waard zijn en ook zeer gevarieerd zijn. Ten eerste is in het artikel van de opening van de Nico Spierenburg Hal de actiebeelden van Nico's laatste training bijgevoegd. Daarnaast hebben we de dronebeelden van de afgelopen Dienstvakdag ontvangen en tot 1 film samengevoegd. Tenslotte nam een eenheid van onze sportgroep uit Havelte deel aan de oefening Rwanda Bison, waarvan deze docu gemaakt werd met onze HI Rene van Oost in een mooie bijrol.

IN MEMORIAM: DICK CROUSE

Helaas is op 13 december jl. onze oud-collega Dick Crouse overleden. Een collega die vooral in de regio van Steenwijk, Havelte en Zuidlaren functies vervulde, waardoor we terecht kwamen bij Dick Stubbe en Jurjen Blokzijl voor het schrijven van dit In Memoriam. 

OOK WIL ALARDS GING MET FLO

Wil Alards is natuurlijk het meest bekend vanwege de OL-sport

Recent hebben we Ronald Tielemans en Ton Wessel op deze website geinterviewd over hun carriere en toekomstbespiegelingen, maar ook Wil Alards zwaaide eind oktober af. Klik hier voor een heel mooi afscheidsartikel, waarin te lezen valt dat Wil extra veel moete moest doen om sportinstructeur te mogen worden.

MVK PROMOTIEFILM

MVK in Oirschot (archieffoto)

De naam van Peter Sturkenboom kwamen we deze week al tegen bij het afscheid van Nico Spierenburg, en nu levert hij ook een significante bijdrage bij het lanceren van deze promofilm over de Militaire Vijfkamp. 

NICO SPIERENBURG VEREEUWIGD OP DE KMS (update 22 dec)

Nico heeft zojuist de nieuwe naam van de oude sporthal (geb 563) op de Legerplaats Ermelo onthuld

Nico Spierenburg is in de afgelopen jaren meermaals geroemd en werd (en wordt nog steeds) alom gewaardeerd. In de allerlaatste werkweek van onze voormalige Krijgsmachtadjudant, op de Legerplaats Ermelo, de bakermat van de onderofficier, gaf hij zijn laatste sportles aan een bijzondere klas leerlingen. Lees hier hoe deze bijzondere sportles deel uit maakte van een bijzondere carrière.

WAAR IS SJORS RÖTTGER TOCH GEBLEVEN?

Sjors als Technisch Directeur van het NHV in gesprek met begeleiding van de Dameshandbalsters (Olympische Spelen in Rio 2016).

Sommige interviews ontstaan ongepland. Van Sjors Röttger ontvang de redactie een adreswijziging en tijdens de korte mailwisseling die daarop volgde, lazen we ineens “…. En ik ben een sportmanagement adviesbureau begonnen.”. En dan hebben we ineens weer een nieuwe aflevering in de serie 'Waar zijn onze oud-collega's toch gebleven?'..

FLO-INTERVIEW TON WESSEL (update 8 dec)

In oktober namen we afscheid van een aantal collega’s die jarenlange trouwe en vakkundige dienst verricht hebben voor de LO&Sportorganisatie. Ton Wessel was van hen misschien wel de meest bijzondere, maar beoordeel dat hier zelf.

HORMESE

 Citius, altius, fortius. Mooi credo, maar hoe pak je het in de praktijk nu aan om dat Olympische motto zo dicht mogelijk te benaderen? Oh, en denk niet dat dit topartikel van Oscar Prins slechts ingaat op een begrip als trainen. Ook hitte, koude, voeding en ademhaling komen ruim aan bod.

GVA MET SIVO1 IN MAASTRICHT

Eerder lazen wel al een artikel van een GVA voor luchtmobiel in de buurt van Rotterdam. Of een GVA die de LO&Sportgroep
Strijpse Kampen  grensverleggender kan zijn, 
vlakbij de Belgische grens, lees je hier in dit artikel van Leandro de Neef

FLO-INTERVIEW RONALD TIELEMANS

In oktober namen we afscheid van een aantal collega’s die jarenlange trouwe en vakkundige dienst verricht hebben voor de LO&Sportorganisatie. Ronald Tielemans was van hen waarschijnlijk wel de beste voetballer, maar beoordeel dat hier zelf.


NAAMWIJZIGING REDACTIE OP FACEBOOK

Redacteur Sport heet op Facebook vanaf nu Redacteur Losport

Vele zullen er wellicht al lang aan gewend zijn, maar de naam Redacteur Sport op Facebook dekt nu niet echt de lading van ons mooie bedrijf. Na ampele overwegingen heet de redactie op Facebook vanaf nu Redacteur Losport. Zoals eerder op de defensienetwerken strooien de speciale tekens (vroeger de slash "/" en nu het en passant "&" teken) roet in de beste bedoelingen. Redacteur LO&Sport was ideaal geweest maar helaas niet mogelijk.

'SPORTCONTAINER' INTERNATIONAAL SUCCES

De Deploymentbox van het bedrijf M.E.G.A. is langzaamaan een bekend fenomeen op de militaire kazernes. Maar ook in uitzendgebieden en tijdens internationale oefeningen zorgt dit inmiddels voor een internationaal succes. Tenminste, als we Peggy Manders hier mogen geloven.

GREGORY SEDOC VANUIT ASM BRUGGENBOUWER

Vele LO&Sportinstructeurs zijn al in aanraking gekomen met Jan Kasper vanuit de opleiding in het Athletic Skills Model (ASM). En Gregory Sedoc behoeft bij ons natuurlijk geen enkele introductie meer en wordt steeds meer (terecht) gezien als autoriteit als het gaat om sportief kwalitatief hoogstaand bewegen. Jan Kasper tipte ons over de Masters of Movement waarvan Gregory benoemd is tot aanvoerder. Lees hier verder.

STANI GROENEWEG: SURVIVALSPECIALIST IN GRENZELO&S

Sherlock Holmes zou trots zijn op de redactie als de werkelijk wereldwijde speurtocht naar Stani Groeneweg beoordeeld zou worden. Maar met verfijnde deductiemethoden en de onmisbare hulp van Muuk Harmsen zijn we diep in de bush van Afrika toch met Stani in contact gekomen. Wat hier een interview opleverde dat leest als een jongensboek. 

RECORD VAN DE MLV WOLF: 63 (!) KEER

Majoor b.d. Bert van der Leij in actie op de hindernisbaan

De redactie ontvangt een vanaf deze website ingezonden contactformulier van majoor b.d. Bert van der Leij. "Het artikel van de MLV tijger uit Assen is leuk om te lezen, maar de titel 'MLV record van 40' klopt echt niet. Klik hier om te lezen hoe het echte record tot stand is gekomen. 

FIETSEN NAAR DE MOUNT EVEREST

Ook de top van Staf OTCo nam deel aan deze challenge.

Leefstijlcoach Cynthia Kluitmans organiseerde vanaf de Bernhardkazerne in Amersfoort een fietschallenge naar de Mount Everest. Pittig tochtje van ongeveer 15000 kilometer. Klik hier om te lezen over de opzet van deze challenge, het gevoel dat dit opriep bij de deelnemers en de digitale ondersteuning.

AFSCHEID VAN RAIMOND VAN DER BOOM

Normaliter houden we bij het afscheid van een collega een interview met betrokkene, en dan ook nog meestal digitaal en vanaf afstand. In het geval van Raimond (Rai voor intimi) is dat nergens voor nodig, want de hoofdredacteur heeft meer dan genoeg mooie herinneringen. Klik hier voor een eerbetoon aan een zeer prettige collega maar bovenal een groot sportman.

BRAM BOUWT CAMP BULL

In onze interne verslaggeving werd gelezen over het bouwen van Camp Bull door onze naar Irak uitgezonden Bram. Vrij snel na het aangelegde contact kwam Bram al op de proppen met een verslag over zijn eerste maanden in het uitzendgebied van Erbil. Klik hier voor een blik op zijn sfeerimpressie en de nieuwe trainingsomstandigheden.

DENNIS OVERWINT DE STRONG VIKING RUN

Hoe happy kun je zijn bij het halen van een finish??

Dennis van Esch was een van de gewonde soldaten die het met behulp en ondersteuning van Leandro de Neef aandurfde om deel te nemen aan de pittige Strong Viking Run. De bijgevoegde foto op deze homepage zegt al genoeg dus klik gauw hier voor het verslag en meer foto's van deze kippenvelwedstrijd..

OMK KITESURFEN 2021

Peer in actie in de golven

De vooruitzichten voor de Kitesurfsport op de Sportkalender van onze Sportcommissie zagen er niet gunstig uit. Ook dit jaar zag het er niet naar uit dat er in het tijdslot van de week van 20-24 september voldoende wind zou zijn. Het einde van het evenement zat er aan te komen, totdat de wind toch ineens op stak……. Peter Crooymans schreef hier een stormachtig verslag.

ZANDLOPER 2021: EDITIE #2

Onze hoofdredacteur van de Zandloper, Richard Wichhart, heeft  weer een puik stukje vrijwilligerswerk voor onze stichting opgeleverd middels de tweede editie. Daarin o.a. de Dienstvakdag-speech van Jeroen Velders en de eerste column van stafadjudant Johan Veenstra. Onze tweede editie kun je hier lezen.

FOTOALBUM DIENSTVAKDAG

De Dienstvakdag 2021 was weer een ouderwetse editie, want Johan Bouman was (als zovele jaren hiervoor) de gehele dag een onvermoeibare fotograaf en maakte weer ouderwets gave foto's. (Wist je al dat door zijn kwaliteiten hij ook al actief was op de Militaire Wereldspelen in Wuhan en voor het CISM meer bijzondere evenementen zal opluisteren met zijn mega zoomlens?) Ook ouderwets is het snel maken van een fotoalbum die je hier kunt bekijken. Naast het fotoalbum van Johan kun je ook nog een album van long distance runner Erik Verboven aantreffen.

COMMANDER'S COIN VOOR MICHIEL

Felicitaties voor Michiel

De Dienstvakdag beleefde tijdens de openingsceremonie een hoogtepunt omdat Michiel Twigt mocht uittreden en de zevende Commander's Coin in ontvangst mocht nemen. Een bijzondere onderscheiding, waarmee de redactie op het idee kwam deze waardering vanaf het instellen in kaart te brengen. Die lijst wordt in de maand september vervolmaakt, het item van Michiel kun je hier alvast bekijken.

AFSCHEIDSINTERVIEW FRED JANSEN  

De oma van Fred Jansen woonde in de straat van de oma van de redactie, zij voetbalden samen bij een Amersfoortse voetbalclub en zaten in 2005 ook gebroederlijk in het project om GOAL 'webbased' te maken en reden daarvoor elke vrijdag naar Deventer. Kortom, dit afscheidsinterview met Fred werd een zeer persoonlijk interview.

STOKOVERDRACHT NEGENDE STAFADJUDANT  

Commandant Jeroen Velders, met achter zich de oude stafadjudant Jan Welling en de nieuw aantredende: Johan Veenstra.

Na John Labes, Lion de Frel, Ab Agterbos, Theo Hunck, Nico Spierenburg, Jan Joosen, Fred Jansen en Jan Welling, werd afgelopen woensdag Johan Veenstra tijdens een waardevolle ceremonie aangesteld als de negende stafadjudant. De terugtredende Jan Welling beschrijft hier beeldend de stokoverdracht en de waarde van de stafadjudant.

ARNOLD HOFSTÉ MET FLO  

Arnold als Hoofd BIMS, samen met profwielrenner Tom Dumoulin


Het was een tijdje rustig, maar nu lijkt het de periode van afscheid nemen. Na Jan-Piet Bosma nam ex-stafadjudant Fred Jansen op de KMS afscheid - een interview komt er binnenkort aan - en ook Arnold Hofsté had net als hen bijna een levenlang sportief gediend bij defensie. In dit artikel blikt Arnold terug op zijn gehele carrière. 

VOOR JAN-PIET ZIT HET ER OOK OP  


Vanaf 01 juli is Jan-Piet niet meer 'onder de wapenen', zoals dat vroeger heette als je opgeroepen werd voor de dienstplicht. Jan-Piet Bosma werd in 1982 opgeroepen en zwaaide 39 jaar later af. Klik hier voor een persoonlijke terugblik op zijn carrière, en ook een blik op zijn toekomst.

WIM HOOGENDOORN HOOGSTE 'BURGER GENERAAL' 


Wim Hoogendoorn stamt uit de lichting met o.a. Jan van den Dool en Marien van den Eijnden en was in de jaren 1992 tot 1999 sportofficier bij de LO&Sportorganisatie. Hij was commandant van de sportgroepen Oranjekazerne en de Genm RVS-kazerne. Na vele omzwervingen in directeursfuncties in de regio Rotterdam wordt hij vanaf 01 augustus Hoofd Directie Personeel (HDP) en volgt schout-bij-nacht Peter Reesink op. De redactie gaat op zeker pogen Wim later dit jaar te verleiden tot een interview.

WIL JE VRIEND VAN ONZE STICHTING WORDEN?

Onze stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport gaat zijn 7e levensjaar in. De stichting kan echter slechts bestaan bij de gratie van "vrienden" en sponsoren. De stichting ondersteunt bijvoorbeeld de uitgifte van de digitale Zandloper, verschillende websites waaronder Fitforaction.nl, de Dienstvakdag, de jaarlijkse Golfdag en Buitendag, het LO&Sport Tourspel, etc. Om al deze activiteiten in stand te houden hoopt de stichting dat jij als lezer er jaarlijks 5 euro voor over hebt en als "betalend" vriend geregistreerd te worden. Op deze pagina vind je alle informatie.

BESTUURSFOTO

V.l.n.r. Jeroen Velders, Johan Bouman, Léonie van Lamsweerde, Meine de Boer en René de Jager

Er was na de recente commando-overdracht in de diverse agenda's geen datum voorhanden waarop het voltallige nieuwe bestuur van de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport bijeen kon komen voor een fotoshoot. Dat kwam bij nader inzien goed uit, want voor het terugtreden van Wil Maaswinkel was niet direct een veteraan beschikbaar voor diens opvolging. Zoals eerder te lezen viel, nam Meine de Boer de taken van Wil over. En werd in de eerste helft van januari de bijgeplaatste foto een feit.