Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

EXCELLENTIE TIMMERMANS

Fred tijdens zijn MLV modernisering.

De kans bestaat dat onze website in toekomstige tijden een bron gaat vormen voor een LO&Sport Geschiedenisboek deel 2. Mocht dat inderdaad het geval worden, dan kan middels dit artikel een passage of hoofdstuk ingeruimd worden voor het belang van Fred Timmermans en zijn Excel-vaardigheden voor onze LO&Sportorganisatie KL.

NIEK IN TRAINING VOOR DE MARATHON DES SABLES

We hebben al vaker verhalen of verslagen van Niek van Gils kunnen presenteren, maar dat betrof tot nu toe 'relatief eenvoudige' evenementen zoals de Tough Guy in Engeland of het NMK Survival. Korte evenementen want start en finish op een en dezelfde dag. Peanuts, als je je gaat inlezen op wat je tijdens de Marathon des Sables in de Sahara van Marokko moet ondergaan. Niek van Gils gaat zich er in april aan wagen en geeft hier antwoord op de vele vragen die de redactie hem gisteren in Amersfoort stelde. 

DE VERHALEN ACHTER DE PUMO RI EXPEDITIEVLAG

Het doneren van de Pumo Ri expeditie vlag door Gerrit Pasman aan de LO&Sportorganisatie, voor opname in het LO&Sport museum is de directe aanleiding om nog eens terug te keren naar een van die memorable hoogtepunten in onze nog relatief jonge historie: het symposium op Papendal over Vorming ter gelegenheid van ons 25-jarige bestaan.  Klik hier voor een mooie tocht in de LO&Sport Tijdmachine.

OOK PETER STURKENBOOM MET FLO

Het lijkt weer een periode van afscheidsrecepties. De derde adjudant die we in korte tijd vaarwel zeggen, betreft Peter Sturkenboom. Het viren van zijn 60e verjaardag combineerde hij met de FLO-receptie. Daardoor op zowel een bijzondere dag als op een bijzondere lokatie. Het werd dan ook een bijzonder afscheid, want naast Pieter van der Peet noteren we hier ook de speech van Rob Jansen.

TOMMY EN DE NIEUWE MISSIE IRAK

Tommy de Boer, in de periode dat hij nog in zijn opleidingsperiode op de LTK was tewerkgesteld zagen we hem al HEEL kort in actie op onze website, is vanuit LO&Sport de allereerste die met de nieuwste missie NMI te maken gaat krijgen. De voorbereidingen zijn in volle gang maar Tommy wist toch tijd vrij te maken voor dit informatieve artikel. Deze keer langer dan het eerste contact met hem.

AFSCHEID VAN ROEL CUPPEN

Pieter van der Peet reist van noord naar zuid om eervol afscheid te nemen van zijn personeel. Na het uitzwaaien van Jurjen Blokzijl was hij gisteren aanwezig op de afscheidsreceptie van Roel Cuppen en sprak deze warme woorden tot hem en de genodigden.  

ROOTS DOLINDA LEIDEN NAAR BOKSMEDAILLE
Boksgala KMA 2013

De foto hierboven komt uit de Zandloper, editie 2013-3, van een boksgala op de KMA. De redactie was ook op de hoogte van de organisatie van een Boks Night op Groot-Heidekamp, waar geen verslag van werd gedaan, maar van een boksmedaille in Schaarsbergen in 1951 waren we niet op de hoogte. Na het lezen van dit door Dolinda Calbo aangeleverde artikel wel!

TWOH OPLEIDING LEVERT 3 RODE KOORDEN OP

Het slagingspercentage van een opleiding zegt meestal wel iets over de zwaarte daarvan. Dat je het rode koord niet zomaar om je middel mag dragen lees je in dit verslag van Sander van Rooijen (rechts op de foto hierboven) over de meest recente TWOH-opleiding.

198 INFANTRY ONDER INDRUK VAN LO&SPORT

Zoek in Google op de trefwoorden '198 Infantry USA' en je ziet direct dit bataljon zeer actief is op Facebook en Instagram. En recent waren zij dat ook in Amersfoort, waar the chiefs een bezoek brachten aan de LO&Sportorganisatie. Lees hier het verslag van Pieter van der Peet. 

GEZOCHT: OUD-COLLEGA'S VOOR PARKINSONONDERZOEK

 

Oud-collega Nico Cok meldde zich recent bij de redactie: "Ik doe mee aan Propark, een groot onderzoek naar de ontwikkeling van Parkinson. Draag een sensor om de pols en een kastje op de rug. Moet dagelijks 2x 8 oefeningen doen van elk 30 seconden. Als je senioren kent voor wie dit iets zou zijn, er zijn 1250 mensen nodig in het onderzoek." 

BATTLEFIELD TOUR LO&SPORTGP SK

Auschwitz. Zelfs de naam heeft al een sinistere klank. En dan heb je de verdelgingskampen nog niet eens gezien.... De LO&Sportgroep Strijpse Kampen deed dat i.h.k.v. teambuilding eind september en het verslag van Caroline Remmen lees je hier.

MELVYN EN ZIJN 'ESTAFETTE' MET ROBBEN EN WENNEMARS

Tijdens het hardlopen moet je je beste beentje voorzetten. Maar wordt je ook wel eens op het verkeerde been gezet. In dit interview met Melvyn Albers (LTK 't Harde) blijkt dit overduidelijk, maar krijgen we en passant wel mooie informatie over zowel de 4 Mijl van Groningen als de 8 mijlen van de Fish-Potato-Run.

CUP C(LAS)

Mul zand. Zware inspanning. Vermoeide gezichten. Blije gezichten. Juichkreten en de Cdt der Landstrijdkrachten. Oh ja: én dit verslag vanuit de Vredepeel over de crossestafette en aansluitend de uitreiking van de CLAS-bokaal.

REÜNIE VTO LICHTING 98-8

Het jaar 2023 gaat de boeken in als het jaar van de reünies! Eerder konden we op deze website al lezen over de reünie van de LO&Sportgroep RVS in Oirschot en van de sportinstructeurs met de rode baret in Schaarsbergen. En vorige week vrijdag was er dan in Amersfoort de derde van dit jaar: 25 jaar na dato de hereniging van de VTO SGT van de lichting 98-8.

MILITARY CROSSFIT GAMES OP DE PMK

Onze Sportcommissie heeft heel veel wedstrijden op de Sportkalender staan, maar ook op lokaal niveau worden er hele gave wedstrijden georganiseerd. Zoals in Wezep, waar de genisten onderworpen werden aan zware fysieke proeven die onderdeel uitmaakten van de Military Crossfit Games. Cdt LO&Sportgroep Alek Mol schreef hier (samen met Sharon Velthuis) een verslag over.

AFSCHEID VAN JURJEN BLOKZIJL

Het was gelukkig een afscheidsreceptie met een gouden randje, vorige week donderdag op de Lkol Tonnetkazerne in 't Harde, want Jurjen Blokzijl nam afscheid van zijn militaire carrière en startte deze week direct een nieuwe loopbaan als burgermedewerker. Niet slechts daarom werd het woord 'gelukkig' gebruikt, want als je hier leest wat een rattenstreken Jurjen uithaalde, mogen we hopen dat er nog meer jolijt uit het creatieve brein van Jurjen ontspruit.

DIENSTVAKLIED 2.0

Ons Dienstvaklied werd op de laatste Dienstvakdag voor het eerst gepresenteerd. Met een bijdrage van stafadjudant Johan Veenstra lees je hier hoe dit ook alweer zit en zo gekomen is. En leren we je de nieuwe tekst aan!

HOE GAAT HET MET OUD-COLLEGA KLAAS DE JONG?

Klaas de Jong is al flink wat jaartjes geleden afgezwaaid, maar zowel bij Defensie sportevenementen, Dienstvakdagen of als tipgever bij de redactie nog steeds een actieve oud-collega. En over actief gesproken: Klaas ondernam hikend recent weer eens een monstertocht, deze keer naar Lapland, wat een uitgelezen kans was om Klaas hier te interviewen.

VERMINDERT SPORTEN DE CO2-UITSTOOT?

In je training zuurstoftekort (CO2 tolerance training) oplopen om beter te worden. En daarmee het klimaat verbeteren! Oscar Prins zet ademhalingstrainingen hier in een geheel ander perspectief.

INTERVIEW MET KLOOTSCHIETEXPERT PETER VRIESEMA

Tijdens de Dienstvakdag was één van de 'Unknown Games' het Klootschieten. Peter Vriesema, wél een bekende, vertelt ons hier meer over deze (vooral in het oosten van Nederland) populaire sport.

NIEUWE STAF-COLLEGA: NICOLE PASMAN

Tijdens de Dienstvakdag bleek dat Nicole Pasman, kort voor de zomervakantie aangesteld bij BOTO, nog een onbeschreven blad is in de rest van de organisatie. Terwijl het werk van BOTO veel invloed heeft op de (opleidingen van de) sportinstructeurs. De redactie werkt dit smetje weg met dit interview.

ZANDLOPER EDITIE SEPTEMBER 2023

De derde editie van de Zandloper is er al weer: veel korte nieuwsberichten, de speech van onze Cdt Pieter van der Peet integraal opgenomen en "Ik ben een Landmachtmilitair" van onze stafadjudant Johan Veenstra, En hier nog veel meer!

MILITAIRE HANDBALHISTORIE: ROB ZIMMERMANN

Rob Zimmermann schreef als commandant (beginjaren 2000) inhoudelijk sterk en prettig leesbare columns in de Zandloper. Dat hij dit bijna 20 jaar na dato nog steeds niet verleerd is, lees je hier in deel 2 van de militaire handbalhistorie waarin Rob zowel speler als chef d'equipe is geweest.

FOTO'S DIENSTVAKDAG 2023

Ook de Dienstvakdag 2023 was een groot succes. Het enthousiasme tijdens de deelname aan een gekozen workshop uit het thema 'Unknown Games' spatte er van af. Zoals je hier kunt zien in het (voorlopige) fotoalbum. 

HERKWALIFICATIE TWOH IN HET DACHSTEIN GEBERGTE

Specialist. Die titel verdien je niet zomaar, daar gaat jarenlange opleiding en training aan vooraf. Zo ook bij onze TWOH (de vroegere Rouge) specialisten. In dit artikel van Andries Booi, controlled by Wijnand Veen, krijg je daar een perfect beeld bij.

 LO&SPORT GOLFDAG 2023

Afgelopen donderdag 7 september vond alweer de 10e editie plaats van de Golfdag van de Vrienden van de LO&Sport. Inmiddels ook al het LO&Sport Open genoemd! Pier Niermeyer komt de eer toe die naam te hebben bedacht, en ook over het wedstrijdverloop lees je hier. En uiteraard over de prijzen, want naast gezelligheid is dat een van de voornaamste zaken!

ASPARTAAM, 20 JAAR LATER

Aspartaam kwam recent in het nieuws, en bij het zien van die naam moet de redactie direct terugdenken aan een soort van schriftelijke battle die in 2003 in de Zandloper gestreden werd. In de ring aan de ene kant uitdager Marc Bakker, als verdediger stond Danielle Vriezema, topjudoka in die jaren, tegenover hem. Klik hier voor het hedendaagse nieuws en de terugblik. 

 PRIJSUITREIKING TOURSPEL

Door de vakantie wat later dan gebruikelijk, maar gelukkig nog voordat de Vuelta van start gaat, werd op donderdag 24 augustus de Wisselbokaal uitgereikt aan de LO&Sportgroep LTK in 't Harde. De tweede keer dat deze prettige groep deze felbegeerde prijs wist te veroveren. Bjorn van Tilborgh (midden) was van alle 106 deelnemers de best scorende en wist daardoor ook het boek "Het Plan" over Jumbo/Visma te winnen (Lieske Dekkers bij de dames). Klik hier om alle eindstanden te bekijken van het Tourspel.

IN MEMORIAM: ROY CALBO

Een In Memoriam geeft vaak een dubbel gevoel, want vanwege het verdriet bij vele is het niet het leukste item om te presenteren op je website. Maar gelukkig heeft ook deze medaille twee kanten, want wat geeft het een goed gevoel als je telkens weer leest wat een bijzondere carrière vele oud-collega's in of buiten de actieve militaire periode vervult hebben. Zo zal het je zeer waarschijnlijk ook vergaan als je dit In Memoriam over voormalig sportinstructeur en badminton(top)trainer Roy Calbo leest.

 MWK RUGBY 2023 MET ROB BURGERS

De redactie ontving eind juli van het BIMS een nieuwsbrief, met daarin een aantal bijzondere evenementen met een LO&Sport-tintje. Na de TransAlp van Luuk Nissen en het MWK Functional Fitness met Melvin Laport kun je hier alles lezen over de voorbereidingen op het MWK Rugby in Frankrijk, waar Rob Burgers de coaching van het Nederlandse Militaire Rugby Team op zich neemt.

IN MEMORIAM: BEN VERKERKE

Mooie foto uit lang vervlogen tijden. DE-klas in Hooghalen. De man met borstnummer 13 is oud-collega Jan Kasper, die in samenwerking met Wil Maaswinkel een In Memoriam schreef over zijn oud-collega en vriend Ben Verkerke (borstnummer 3). Hier kun je lezen dat de loopbaan van Ben zeer indrukwekkend was. 


NIEUW STICHTINGSBESTUUR
Het huidige bestuur van de stichting
Donderdag 14 juli kwam het nieuwe bestuur van de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport in de nieuwe samenstelling voor het eerst bijeen. Johan Bouman en René de Jager (penningmeester) zijn aangebleven, Pieter van der Peet/Richard Sorée/Johan Veenstra zijn nieuwe leden. Als we op basis van de foto een conclusie mogen trekken, dan worden er de komende jaren veel succesvolle evenementen georganiseerd waarbij je flink financieel voordeel kunt trekken door 5 euro lid te worden. De doelstellingen van de stichting lees je op deze pagina.

WIL JE VRIEND VAN ONZE STICHTING WORDEN?

Onze stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport gaat zijn 7e levensjaar in. De stichting kan echter slechts bestaan bij de gratie van "vrienden" en sponsoren. De stichting ondersteunt bijvoorbeeld de uitgifte van de digitale Zandloper, verschillende websites waaronder Fitforaction.nl, de Dienstvakdag, de jaarlijkse Golfdag en Buitendag, het LO&Sport Tourspel, etc. Om al deze activiteiten in stand te houden hoopt de stichting dat jij als lezer er jaarlijks 5 euro voor over hebt en als "betalend" vriend geregistreerd te worden. Op deze pagina vind je alle informatie.