Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
O&T GROEP ZUID-DUITSLAND 2023

Heel soms noemen we  in de spreektaal nog wel eens 'Bad Reichenhall' als we het over onze collega's, de werkzaamheden, het onderkomen of het trainingsgebied van onze collega's in Zuid-Duitsland hebben. Maar er is in korte tijd heel veel veranderd, zoals we hier in een artikel van Kapitein Rik van Trigt lezen.

OPENING KLIMGEBOUW VIA DRONEFILM

De redactie ontving een week na de opening (en ook de publicatie van het artikel hieronder) een dronefilm. Later betekent echter niet minder leuk om te zien hoe 'de schaar' voor de officiële opening van klimtoren > klimgebouw de handen van de generaal bereiken. Te zien in een 3 minuten durende actiefilm op ons eigen Youtubekanaal.

OPENING GEBOUW EA1 (KLIMGEBOUW)

Rome is niet in één dag gebouwd.... en het nieuwe klimgebouw op de Bernhardkazerne ook niet. De toenmalige kapiteins Infra Theo Hunck en Ron Kaag waren er zelfs nog bij betrokken tussen 2007-2011, de huidige kapitein Infra Bart Steenge was de projectofficier die dit artikel schreef over de opening op 10 mei jl.

IN MEMORIAM LEEN PFROMMER
Mooie actiefoto. Mooie sportman. Zeer gewaardeerde collega. Succesvolle trainer/coach. Met het overlijden van Leen Pfrommer is ons een zeer memorabele oud-LO&Sportofficier ontvallen. Klik hier voor nog meer mooie woorden, van zowel de redactie als oud-collega's.

HANDBALHISTORIE MET RICHARD SORÉE


Het zegt genoeg dat de foto hierboven in zwart/wit is en je in dit artikel over Richard Sorée het ouderwetse Nederlandse gulden symbool nog aantreft. Het is al bijna 40 jaar geleden dat Richard furore maakte in het Nederlandse militaire handbalteam!

ROGIER WEZEMAN SLUIT MISSIE ERBIL AF

Het is al weer een paar jaar geleden dat de NAVO-missie van het beveiligen van en rondom vliegveld Erbil in Irak een aanvang nam. De situatie is dusdanig gewijzigd dat de missie kan worden gestopt. Lees hier het verslag van Rogier Wezeman (JWF Assen) die onze laatste sportinstructeur ter plekke was.

MWK SKIËN IN ZWEDEN

Het is al diep in april en toch is het (gezien de weersomstandigheden) helemaal zo gek niet om nu een verslag over het 55e Militaire Wereldkampioenschap te publiceren. Klik hier om door een artikel van Marco Althuizen en vele andere collega's niet geprikkeld te worden voor een strandvakantie.

AFSCHEID VAN FRANK PAIJMANS

We zitten blijkbaar in de periode van afscheid nemen, want ook Frank Paijmans heeft onze LO&Sportorganisatie verlaten. In dit interview blikt hij terug op carrière en komen we eindelijk te weten waar 'de Winstpakker' vandaan komt!

 

AFSCHEID VAN ANTON KOTERIS

In het item hieronder lees je over de tijden van vroeger. Eén van de absolute toppers op het gebied van de Vijfkamp was Anton Koteris. Maar om dat zo te stellen in dit interview, nee, daarvoor is Anton te bescheiden. Gelukkig zijn al zijn kwaliteiten, hij heeft er buiten zijn sportprestaties vele, bij nagenoeg iedereen bekend en nemen we met pijn in het hart afscheid van Anton. 

MVK REÜNIE (EQUIPE 1973-1976)

Vroeger was alles beter. En nee, dat is geen ouwe lullen praat. De puntenscores van de vroegere Vijfkamp vedetten oversteeg ruim de magische 5000 punten barrière. Daarover zal zeker gesproken zijn tijdens deze MVK reünie bij Frans Bultink thuis.

TOBIAS VERKOZEN TOT 'BEST MAN'


De Kennis, Kunde en Kwaliteit van onze organisatie is wijd en zijd bekend en overstijgt nu ook onze landsgrenzen. LO&Sportinstructeur Tobias van der Wielen (JWF) werd op het eind van een Amerikaanse opleiding uitgeroepen tot 'Best Man'. Aanleiding om Tobias te verleiden tot het schrijven van dit artikel.

OPENING MFTR OP STRIJPSE KAMPEN

Tijden veranderen. Niet altijd ten goede, maar de omvorming van de sporthal op de militaire kazerne naar een Multi Functionele Trainings Ruimte (MFTR) is toe te juichen. Ook op Strijpse Kampen kun je hier lezen dat de MS&C doctrine volledig geland is. 

PROGRESSIE, REGRESSIE EN VARIATIE
Jeroen Ribbers waarborgt de kwaliteit van de technische uitvoering
Vanuit het platform MS&C (Miltary Strength and Conditioning) schreef SME Jeroen Ribbers een trainingstechnisch- en kwaliteitsartikel over de maatstaven wanneer je trainingen kunt gaan verzwaren (progressie) en wanneer juist niet. Klik hier om te lezen over het credo 'train the soldier, not the program'.
JOEP VAN RENSWOUW MET FLO

Gastredacteur Jan Kasper was (vanwege zijn sterke betrokkenheid bij ASM) een van de genodigden op de FLO-receptie van Joep van Renswouw, die zijn militaire tenue vervangt voor dat van een burgerambtenaar. Na afloop van dat contract een uitgebreide terugblik op zijn volledige carrière, Jan geeft hier al een vaardig schot voor de boeg.

IN MEMORIAM MIEL HOLLARD

Hans Wedel (op de foto tweede van links) schreef een indringend In Memoriam nadat hij hoorde dat zijn vroegere collega en vriend Miel Hollard overleden is. Mooi eerbetoon aan een van de toppers die sterk hebben bijgedragen aan de vormgeving van de LO&Sportorganisatie.

3 NIEUWE EVENEMENTEN IN DE STEIGERS(update 14/04)

De stichting Vrienden van dienstvak LO&Sport heeft recent weer 3 nieuwe evenementen gelanceerd. Rinaldo Strijbos gaat een LO&S Motor Toertocht beleggen en rijden, René de Jager organiseert het momenteel zeer populaire Padel en Pier Niermeyer, de winnaar van de laatste editie, 'mag' de LO&Sport Golfdag 2023 regelen. Wil je helpen of meerijden tijdens de Motor Toertocht, klik hier. De informatie van het Padel vind je als je hier klikt, de informatie van de Golfdag (op 7 sept op de golfbaan Rijk van Nunspeet) krijg je na het verzenden van een email naar Pier@fitforaction.nl.

MVK KRUIS EN NOC/NSF SPELD IN HANDEN VAN DEFENSIE

De datum 01 april is niet slechts gedenkwaardig voor lolbroeken en grappenmakers. Afgelopen zaterdag was namelijk de memorabele dag dat de Stichting Sprotonderscheidingen het MVK kruis en de NOC/NSF speld overdroeg in beheer aan defensie. Om meer specifiek te zijn: aan de sportorganisaties van resp. de Landmacht en Korps Mariniers. Hier lees je er alles over.

HOE WERKTE EEN SPORTINSTRUCTEUR IN 1958?

Volledig toevallig komt de redactie in contact met Nico Cok, een sportinstructeur van de lichting 58-1. Vanwege de huidige moderne trainingsmiddelen vanuit het MS&C ontstaat direct het idee om te achterhalen hoe het werkzame leven van een sportinstructeur in de opbouwjaren na de oorlog er uit zag. Klik hier voor een kijkje in het verleden.

AFSCHEIDSINTERVIEW ROB ZIJLSTRA
Het is al bijna 2 maanden geleden dat Rob Zijlstra tijdens een receptie in 't Harde afscheid nam van de LO&Sportorganisatie. Rob blijft echter nog ruim een jaar aan defensie verbonden vanwege werkzaamheden voor het CISM, wat gelijk de reden is van het latere interview. Rob is nog een druk baasje en hier kun je lezen dat hij dat eigenlijk van meet af aan geweest is en een mooie carrière achter de rug heeft.

REÜNIE IN OIRSCHOT
Nog niet zo lang geleden konden we lezen over een zeer geslaagde reünie op de Oranjekazerne, op 20 mei is het de beurt aan die andere loeigrote eenheid: de LO&Sportgroep RVS. In de nieuwe sporthal (geb 142) zullen er vele leuke, stoere, aangedikte maar bovenal mooie anekdotes uit de herinneringen naar boven gehaald worden. Bart Smits noemt er hier al een paar, keileuk!! Dus meld je aan.

BEACHVOLLEYBAL IN EXOTISCH SRI LANKA

Ruben Hensels is nog relatief kort geleden tot ons keurkorps toegetreden. En dus ook relatief kort lid van de militaire volleybalselectie. Glunderend van trots vertelde hij dan ook dat hij helemaal naar Sri Lanka mocht als afgevaardigde beachvolleyballer. Een exotisch getint verslag wilde hij hier graag opstellen, ook ter promotie van de volleybalselectie.

SIMON TAHAMATA EN DE LO&SPORT MOLUKKERS
Thijs Tuhusula en Simon Tahamata in een en hetzelfde zaalvoetbalteam.

De meeste artikelen op deze website worden ruim vooraf gepland, sommige ontstaan na een plotseling brainwave. Zoals deze, door onder het afwassen om onverklaarbare reden het beeld van de voormalige topvoetballer Simon Tahamata voor ogen te krijgen. En binnen een microseconde later is het idee geboren om het voetbaltalent van onze LO&Sport-collega's met Molukse roots (Thijs Tuhusula, Roy Tamaela, Zefnath Noija en Jozef Latumahina) hier op te voeren.

DE EERSTE 2023-EDITIE VAN DE ZANDLOPER IS UIT 

Ja hoor, de eindredacteur van de Zandloper (wie anders dan Richard Wichhart) flikt het om als een polsstokhoogspringer alweer de grens van 100 bladzijden weer een beetje te passeren. En onze commandant gebruikt de Flosbury flop van het hoogspringen zonder polsstok als beeldspraak in zijn column. Dan is het ook logisch om de coverfoto te sieren met de hardlopende nieuwe redacteur Erik Verboven. Klik hier om deze atletiek gerelateerde uitgave in recordtijd uit te lezen.

HISTORIE MILITAIR HANDBALLEN

Voor het vierde jaar op rij gaan we onderzoeksjournalistiek bedrijven door een serie op te starten over de geschiedenis van de militaire handbalsport. Gelukkig kennen we aardig wat (oud-)collega's in ons dienstvak die onderdeel uitmaakten van een van de militaire equipes, maar voordat we ons tot hen wenden, doen we eerst maar eens de aftrap. Hier lees je of onze hoofdredacteur al wat van handbal weet.

HOE WAS HET IN DEN HAAG VANDAAG?

Je gaat voor de gezelligheid naar een FLO-receptie, raakt in gesprek met collega's en verlaat de receptie met het dwingende verzoek toch echt de een dienstreis naar Den Haag af te leggen om nieuwe HI Matthijs Mostert te ondersteunen op diverse ICT-ontwikkelingen én dit artikel te schrijven over deze zeer gevarieerde werkplek.  

HERINNERINGEN AAN JAN VAN EIJK


Fijn als je op de redactieburelen getipt wordt over een artikel in de krant over een oud-collega! Recent overkwam dat Carly van Pinxten en nu kunnen we hier lezen over het werkzame leven van de in 2022 overleden adjudant b.d. Jan van Eijk. 

HOE GAAT HET RUIM EEN JAAR LATER MET....
Je kunt niet overal succes mee hebben... Een flink aantal vertrokken collega's werden ruim een jaar na dato benaderd over "hoe gaat het nu in je nieuwe leven?". Lees hier hoe het Ronald Tielemans en Martijn Krabshuis vergaat na het uittrekken van DT en sportpak. 

 

DE REDACTIERAAD WORDT ZEER GEWAARDEERD!!

Eerder konden we al lezen dat jullie hoofdredacteur een tevreden mens is vanwege de grote lezersaantallen van deze website. Pieter van der Peet is daarnaast een tevreden commandant en verguld met zijn redactieraad. En reikte tijdens een redactieraadsbijeenkomst liefst 4 Commander Coins uit: aan FLO-ers Johan Bouman en Richard Wichhart (beide eerder ook al beloond met de Legpenning), aan de zelfs gepensioneerde Wil Maaswinkel en aan de buiten onze organisatie werkzame André Wijnberger. Bijzondere organisatie, bijzonder personeel!!! 

DOKTER, WELKE HARDLOOPSCHOEN KOOP IK?

Hardlopen is nog steeds immens populair. Meerdere grote stadsmarathons in Nederland tellen 10.000 deelnemers of meer. Ook bij defensie is hardlopen een van de basisvormen van bewegen, worden werkweken geopend met een bataljonsveldloop en is de 12 minuten loop een van de onderdelen van de Defensie Conditie Proef. 
Helaas zorgt hardlopen ook voor veel blessures en is het juiste schoeisel van groot belang. TGTF, een van de samenwerkingspartners van de LO&Sportorganisatie, deed een professioneel onderzoek naar de juiste hardloopschoen en het onderzoeksresultaat lees je hier.

GRENZELO&S MET ARIAN IN PORTUGAL (SLOT)

Het was bijna een complete wereldreis. Digitaal was er contact met Australië, Afrika, Engeland, Frankrijk en nog meer west-Europese landen. Maar we waren nog niet in Portugal, waar onze - hoe toepasselijk met de gekozen titel - globetrotter in de ware zin van het woord is neergestreken. En als we het over globetrotter hebben, denken we natuurlijk allemaal aan onze voormalige wereldfietser Arian van Helden waarmee we hier onze serie over geëmigreerde collega's afsluiten.

BOEK LOUIS VAN GAAL
JVD en LVG, onafscheidelijk bij AZ, Bayern, Manchester en het NL elftal.

Redacteur Wil Maaswinkel las een interessant boek waarin hij jou als lezer wil interesseren. In Wil's verslag worden ook 3 markante personen opgevoerd, waaronder Jos van Dijk, die vele van ons nog kennen uit de tijd dat hij werkzaam was bij TGTF. Lees hier het verslag over LVG.

KOEN CROSSKAMPIOEN KUSTERS

Collega Koen Kusters wordt al een aantal jaren nauwlettend gevolgd door de redactie, wat gezien zijn werklokatie op de Staf wel logisch is en zijn prestaties op hardloopgebied al snel en makkelijk ter ore komen. Maar sinds zijn aanstelling in de militaire Atletiekploeg gaan de pr's van Koen wel heel hard aan flarden en riepen we hem hier maar snel op voor een interview toen hij vorige week Defensie Kampioen Cross werd.

KL CONTRACTEERT ASM
Afgelopen vrijdag 3 februari 2023 startte de nieuwe ASM opleiding op de Bernhardkazerne

De Koninklijke Landmacht en het Athletic Skills Model (ASM) gaan samenwerken. De waarde van veelzijdig bewegen is na ruim 6 jaar interne opleidingen verzorgd te hebben, alsmaar duidelijker geworden. Dit betekent dat er anno 2023 gekozen wordt om het ASM in de doctrines van de KL te verwerken. Elke LO&Sportinstructeur in opleiding zal hierin gedoceerd worden, zodat een grote spreiding aan veelzijdigheid in bewegen terechtkomt binnen alle lagen van manschappen, onder- en officieren. Een waardevolle stap voor beide organisaties.

HANS WESTERHOF WEER BIJ FC GRONINGEN
Hans Westerhof was eerder werkzaam in Mexico, samen met zijn zoon.

Oud-sportinstructeur Hans Westerhof - in april 2020 vervulde hij samen met zijn zoon Wout nog de hoofdrol in de serie "de Appel valt niet ver van de LO&Sportboom" van redacteur Wil Maaswinkel - is ondanks zijn gevorderde leeftijd van 74 jaar toch weer in functie getreden bij FC Groningen. Misschien vormde dit artikel wel de aanleiding voor die aanstelling?

50-JARIG JUBILEUM ZANDLOPER IN AANTOCHT

Op 23 juni 1973 verscheen de allereerste Impuls, waaraan o.a. Hans Wedel en Ruud Makarawung zeer belangrijke bijdragen aan geleverd hebben. Daarna was het de beurt aan Rob Jansen (sr.) en tenslotte Richard Wichhart die (de vrienden van) de LO&Sportorganisatie voorzagen van een belangrijk communicatiemiddel. Wordt zeer zeker vervolgd!!!!!

9 NIEUWE SPORTINSTRUCTEURS

De lichting VTO SGT 22-09 is deze week geland op de LO&Sportgroep voor de eerste functietermijn. Met de speech tijdens het vormingsdiner van Joep Nelemans - de enige afvaardiging vanuit CLSK, verder bestond de klas uit 8 CLAS leerlingen - blikken we hier terug op de 18 weken durende opleiding.

MS&C : SLEE TRAINING

Onze SME op het gebied van Strength uit het Platform MS&C, Reno Lok, schreef n.a.v. de workshop Slee Training (tijdens onze laatste Dienstvakdag) hier een trainingstechnisch artikel waar je als sportinstructeur veel baat bij kunt hebben in de praktijk. 

DE PEN VAN MARVIN BOOT

De door André Wijnberger geïntroduceerde serie De Pen is in Vught aanbeland. Daar werkt onze collega Marvin Boot in zijn tweede functietermijn, en vanuit de Brederodekazerne geeft hij antwoord op de vraag van Niek Franz waarom hij overgestapt is naar LO&Sport vanuit de infanterie en de verschillen. Klik hier voor aflevering 48.

    HOE GAAT HET MET OUD-COLLEGA CARLY VAN PINXTEN?

De tip van Nico Spreij toont de kracht van het dienstvak LO&Sport: we verliezen ook onze oud-collega's niet uit het oog. Het gevolg was een leuk interview met Carly van Pinxten, als sportinstructeur al een begenadigd hardloper, en dat is hij in 2023 nog steeds!! Hier kun je alles lezen over zijn hoofdprijs van Runnersworld en over zijn carrières bij LO&Sport en als trainer/coach/hardloper.

STERKER TERUGKEREN IN JE SPORT

Er zijn echt wel heel veel mooie baantjes te vinden buiten de LO&Sportorganisatie, maar dat het bij ons toch net even beter is... Tja, daar kom je pas achter als je het zelf ervaren hebt. Caroline Remmen, Kaei Bekkers en Pim Hulshof hadden het jarenlang best goed naar de zin in een civiele baan maar kwamen ons gelukkig vorig jaar weer versterken. Lees hier hun relaas. 

REDACTIE WORDT PAARS MET ERIK VERBOVEN

Het idee om de redactie, net als meer LO&Sportelementen, langzaamaan ook paars te maken, krijgt als eerste gestalte met de toetreding tot de Redactieraad van Erik Verboven. Vanuit Polen stelt hij zich hier nader voor aan degenen die nog niet weten wat en wie Erik is, die nu weliswaar werkzaam is bij de KLu maar zijn eerste functies bij 'ons' vervulde.

MOBILISATIE OORLOGSKRUIS POSTUUM UITGEREIKT

Hendrikus Wilhelmus van Westering, roepnaam Rikus, was een fantastische sportman maar bovenal militair. En heeft vreselijke ontberingen moeten doorstaan in de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen Japan, een bondgenoot van Duitsland. Pieter van der Peet mocht als Commandant van de LO&Sportorganisatie - Rikus was ook sportdocent in het KNIL - de medaille postuum uitreiken aan de zoon van Rikus en schreef dit indrukwekkende verslag en eerbetoon.

               CYNTHIA GAAT DE STRIJD AAN TEGEN A.L.S.

Cynthia en haar broer Rien.

Een van onze Leefstijlcoaches, Cynthia Kluitmans, is van origine een hardloopster en doet daarnaast heel veel aan wandelen. Sinds een tijdje wordt zij ook aangetroffen op een racefiets. Hier lees je de aanleiding én het (goede) doel.

LO&SPORT WK POOL PRIJZEN UITGEREIKT

Het WK in Qatar was voor Nederland een bittere pil, maar voor Femke en Wout (Ermelo) en Tom (Roosendaal) des te leuker want zij vielen in de prijzen van deze door Rene van Oost georganiseerde LO&Sport WK Voetbal Pool.

VITALITEITS-EVENT MET EXTRA AANDACHT VOOR SLAAP

Claudia van Kleeff wordt steeds enthousiaster in haar functie bij zowel defensie als de redactieraad. Bruist werkelijk van de energie, en komt daarom met een vitaliteits-event dat ruime deelname verdient. Wil je net zo vitaal worden als Claudia: klik dan hier voor de informatie en aanmeldingsmethode.

IN MEMORIAM: MARTIN KAAS

Verlies doet altijd pijn, maar het ene verlies lijkt meer pijn te doen dan de andere. Dat blijkt althans hier uit het In Memoriam over Martin Kaas, waaraan heel veel (oud-)collega's die werkzaam waren in Brabant een bijzondere bijdrage leverden.

DE PEN VAN NIEK FRANZ

Na de Pen van Kelvin Kruger en Ruud Zwaan zitten we nu in het hoekje van de startende LO&Sportinstructeurs. Omdat er ruim een half jaar tussen deze drie afleveringen zat, heeft Niek Franz na zijn startjaar net zijn eigen eenheid toegewezen gekregen. Klik hier in aflevering 47 te lezen hoe Niek zich daarin heeft ontwikkeld.

GRENZELO&S BIJ JUR VINKE IN TSJECHIË
De toenmalige LO&Sportgroep LTK uit 't Harde, met o.a. Jur Vinke, Jan Stijger en Feike Greidanus.

Arme André Wijnberger. Moest hij in zijn Kerstvakantie werken.... En dan ook nog eens helemaal naar Tsjechië, waar oud-collega Jur Vinke woonachtig is. Gelukkig leverde André een artikel op waarbij je de smaak van de appelflappen snel vergeten bent. Klik hier om een interview te lezen waarbij je ook snel de regen van de afgelopen weken vergeet en vakantieplannen opwekt. 

DE TOPARTIKELEN VAN HET JAAR 2022
Instructeur John was ook in 2022 een topper!

Toch een terugblik. Maar dan niet opnieuw dat slechte nieuws herkauwen, maar een leuke ranglijst bekijken waarin veel van onze (oud-)collega's een rol gespeeld hebben. Minder leuk: er kan ook bij ons slechts eentje de winnaar zijn en dat lees je hier.

DE REDACTIE OPENT HET JAAR 2023
Superkazerne op komst in Flevoland??

De Kerstvakantie zit er op. Na een kort reces worden de poorten van de website heropend, en dat doen we dit jaar eens een keer met een voorwoord van de hoofdredacteur. Klik hier voor persoonlijke en redactionele hoogtepunten en de verklaring van de bijgevoegde foto, het terrein van de toekomstige superkazerne.

MOBILISATIE OORLOGSKRUIS


Het jaar 2023 wordt nu al een bijzonder jaar. Bijvoorbeeld voor de familie van Rikus van Westering. Deze voormalige sportdocent doorliep in 1934 de Militaire Sportschool en diende actief in de Tweede Wereldoorlog in Japan en in 1948 in de Onafhankelijkheidsoorlog van Nederlands Indië. Op 17 januari gaan Pieter van der Peet en Johan Veenstra postuum het Mobilisatie Oorlogskruis uitreiken aan de nabestaanden van deze dappere sportman. Verslag hiervan volgt. 

DE STORMACHTIGE CARRIERE VAN JESSICA TORNY

December is een mooie maand voor onze LO&Sportvrouwen. Iets verderop de Commanders Coin voor Lieske Dekkers en een dag later groot nieuws in de landelijke media over de transfer van Oud-sportinstructeur Jessica Torny, die van assistent-bondscoach van de Oranje Leeuwinnen naar Feyenoord vertrekt. Klik hier voor een carrière-overzicht die zijn hoogtepunt nog niet bereikt heeft.
Nu we het toch over voetballen hebben, misschien wil je ook nog deze zeer verrassende eindstand van de LO&Sport WK-Pool bekijken?

ZANDLOPER, KERSTEDITIE 2022

Het redactiejaar 2022 kunnen we bijna afsluiten. Traditioneel verschijnt vlak voor de kerst de laatste Zandloper voordat hoofdredacteur Richard Wichhart van zijn verdiende kerstvakantie kan gaan genieten. Een kalkoenvette editie heeft hij opgeleverd met daarin het voorwoord van Pieter van der Peet, de column Stipnotering waarin stafadjudant Johan Veenstra terugblikt en weer veel pagina's LO&Sport Kort nieuwsberichten. Klik hier voor de mooie kersteditie.  

                  COMMANDERS COIN VOOR LIESKE DEKKERS

Zullen we Lieske Dekkers zonder overdrijven als een bijzondere vrouw bestempelen? Rode baret gehaald, deelneemster aan adventure races en survivalruns, gaat in volle vaart een berg af op een downhill mountainbike, gaat straks in haar tweede functie als commandant LO&Sportgroep gelijk de allergrootste in Oirschot leiden én hier lezen we dat Lieske de Commanders Coin ontving.

CREATIEF MET CALBO

Recent nog in gebouw Y op de Bernhardkazerne geweest en bovenstaande fotocollage gewoon voorbij gelopen? Of wel opgemerkt maar gedacht dat het een schilderij is? Als een van de twee antwoorden met "ja" beantwoord is, moet je eens op de bovenstaande door Dolinda Calbo ontworpen foto klikken of beter, hier klikken voor een foto van zeer zwaar formaat (waarbij de laadtijd van de pagina misschien iets langer duurt dan gewend) en dan eens goed inzoomen op de bijzondere fotocollage.

ROOD EREKOORD VOOR ROBIN FRANCKE

Vele verkeren in de veronderstelling dat rood erekoord wordt toegekend na het uitvoeren van levensreddende handelingen. Dat werd gedoogd maar is terug gedraaid, momenteel is de enige reden een langdurig en uitzonderlijk functioneren. Je kunt hier lezen dat Robin Francke daar in ruime mate aan voldeed en nog steeds doet.

WERKEN BIJ DEFENSIE?

Positieve promo voor Defensie en de Landmacht. Twee weken terug zagen we Michiel Twigt met een bekend hiphop-duo op de hindernisbaan van Schaarsbergen. En vandaag zien we hier op bezoek in Havelte voormalig topvoetballer Glenn Helder zijn hoogtevrees overwinnen op de klimtoren met Rene van Oost en Dennis van Uitert in een kwaliteitsbijdrage.

 IN MEMORIAM: FRANK KIST

De naam van Frank Kist zal vooral actief dienende LO&Sportinstructeurs niet bekend in de oren klinken, maar minimaal 1x per week maken zij allen gebruik van het product waaraan hij een zeer belangrijke bijdrage aan geleverd heeft: onze bedrijfsapplicatie GOAL. Eind vorige maand is Frank op 59-jarige leeftijd overleden en hier lees je een zeer waardig In Memoriam van Rob Zimmermann.

DE PEN VAN RUUD ZWAAN

De redactie van Fitforaction.nl ziet het op de komende Dienstvakdag op donderdag 14 september 2023 al helemaal voor zich: na een flitsende party die in gang gezet werd door deejay's Marc Bakker en Michiel Twigt, volgt er een optreden van de nieuwe LO&Sport muziekband (met o.a. Pieter van der Peet en Robin Francke op gitaar), maar waarbij de show gestolen wordt door leadzanger Ruud Zwaan. Dit idee ontstond spontaan tijdens het lezen van deel 46 uit de serie van De Pen.

DE VTO SGT KLAS IS OP DE HELFT!!

We waren de laatste tijd gewend aan grotere klassen met leerlingen om na afloop promotie te maken tot Sgt LO&Sportinstructeur, maar de pret wordt er onder de overgebleven negen aanstaande toppers, die we later persoonlijk gaan voorstellen niet minder om. Dat bewijst de bovenstaande foto en dit artikel over de Midterm.

HEEFT KOUD DOUCHEN BEWEZEN EFFECT?

De redactie van Fitforaction.nl voerde onderzoek uit naar de positieve effecten van koud (af)douchen, wat in deze tijd van energiebesparing een extra neveneffect zou kunnen hebben. Wie anders dan onze mogelijk toekomstige Leefstijlcoach Claudia van Kleef kan dat vanuit onze redactieraad beter onderzoeken? Lees hier het verslag van Claudia.

AFSCHEID VAN ERIC HOEK

De naam van Eric Hoek is veelvuldig gevallen in de serie over de geschiedenis van de Militaire Vijfkamp, en daaruit konden we opmaken dat hij een absolute topper geweest is (naast zijn jarenlange coach- en trainerschap) maar in dit afscheidsinterview na zijn FLO-receptie lees je dat Eric veel meer was dan een goede zwemmer.

TRAININGSOPTIMALISATIE BIJ LAST VERPLAATSING

Vanuit het MS&C Platform zien we al regelmatig interessante artikelen voorbij komen. Nu, via Maarten Groot na een eerder gevolgde workshop in San Antonio, hier ook een trainingstechnisch artikel over trainingsoptimalisatie bij Verplaatsingen Te Voet (VTV), snelmarsen of lasten verplaatsen.

NIEUW STICHTINGSBESTUUR
Het huidige bestuur van de stichting
Donderdag 14 juli kwam het nieuwe bestuur van de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport in de nieuwe samenstelling voor het eerst bijeen. Johan Bouman en René de Jager (penningmeester) zijn aangebleven, Pieter van der Peet/Richard Sorée/Johan Veenstra zijn nieuwe leden. Als we op basis van de foto een conclusie mogen trekken, dan worden er de komende jaren veel succesvolle evenementen georganiseerd waarbij je flink financieel voordeel kunt trekken door 5 euro lid te worden. De doelstellingen van de stichting lees je op deze pagina.

WIL JE VRIEND VAN ONZE STICHTING WORDEN?

Onze stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport gaat zijn 7e levensjaar in. De stichting kan echter slechts bestaan bij de gratie van "vrienden" en sponsoren. De stichting ondersteunt bijvoorbeeld de uitgifte van de digitale Zandloper, verschillende websites waaronder Fitforaction.nl, de Dienstvakdag, de jaarlijkse Golfdag en Buitendag, het LO&Sport Tourspel, etc. Om al deze activiteiten in stand te houden hoopt de stichting dat jij als lezer er jaarlijks 5 euro voor over hebt en als "betalend" vriend geregistreerd te worden. Op deze pagina vind je alle informatie.