Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

WE STELLEN EEN NIEUWE COLLEGA VOOR:
EVELIEN KROOT

Door Paul Lindeboom

De LO&Sportorganisatie KL gaat reorganiseren per 01 maart 2021, en krijgt er dan flink wat functies bij. De stafelementen gaan in januari ‘voorsorteren’ en daarom kunnen we nu al Evelien Kroot verwelkomen. Een bekende naam voor velen, zoals hieronder zal blijken.

Even voorstellen: Opleidingsontwerper BOTO LO&S

"Mijn naam is Evelien Kroot en per 1 januari 2021 ben ik opleidingsontwerper bij het Bureau Opleidings- en Trainingsontwikkeling LO&S. Aangezien dit een burgerfunctie is zal ik na ruim 13,5 jaar mijn militaire tenue in de kast gaan hangen. In die jaren heb ik verschillende functies gehad als officier bij de Artillerie. De afgelopen tijd heb ik me als Docent VTO Artillerie en Hoofd Bureau Opleidings- en Trainingsontwikkeling van de Vuursteunschool verdiept in het ontwerpen en verzorgen van opleidingen. Op dit moment ben ik bezig met de Master Onderwijskunde en de functie van opleidingsontwerper sluit daar goed bij aan. Daarnaast heb ik een passie voor sport, waardoor de LO&Sportorganisatie voor mij geen onbekend terrein is. Ik kijk ernaar uit om mijn steentje bij te kunnen dragen aan de fysieke en mentale inzetbaarheid van onze organisatie. Mocht je meer willen weten dan ben je altijd welkom voor een bakkie."


Tot zover de eigen introductie van Evelien, die we ook al op intranet konden lezen. Het bovenstaande én de bij de redactie bekend in de oren klinkende achternaam bij de Vijfkamp wierp voor de redactie toch nog wat vragen op, waardoor we hieronder in de verdieping gaan.

De meeste LO&Sporters zullen jou mogelijk kennen van je deelname aan de Militaire Vijfkamp. Hoe fanatiek bereid je je voor op een MVK, train je ook specifiek? En wat is je beste onderdeel? En tenslotte: welk jaar scoorde je het best en wat waren toen je resultaten?

“Ik heb inderdaad meerdere malen deelgenomen aan de MVK. De deelname hieraan maakte onder andere onderdeel uit van mijn trainingen met de Militaire Vijfkampploeg. Tijdens mijn KMA-periode, van 2007 t/m 2011, ben ik namelijk door Renate van der Hoek geënthousiasmeerd om lid te worden van de Vijfkampploeg en dat heb ik met veel plezier en fanatisme gedaan. Ik was in die periode bijna dagelijks aan het trainen en werd daarin goed begeleid door de trainers van de Vijfkampploeg. Mijn beste resultaat op de MVK was in 2009, waarbij ik 4610.4 punten behaalde. Het handgranaatwerpen was mijn beste onderdeel en mijn record daarbij is 160 punten. In totaal heb ik 3x het Vijfkampkruis behaald.
Vanwege mijn functies als Forward Observer en JTAC moest ik vaak op oefening, waardoor ik gestopt ben als Vijfkampster. Ik ben echter altijd fanatiek met sport bezig geweest en neem graag deel aan verschillende sportactiviteiten. Zo heb ik vaak deelgenomen aan Speedmars, Voetbal, Volleybal, TMPT, Obstacle Run, Mountainbiken, Cross Country en natuurlijk Oriënteren. Sinds afgelopen jaar maak ik namelijk deel uit van de Militaire Oriënteringsploeg. Kortom, sporten is echt een passie van mij en ik ben daardoor blij dat ik deel uit mag maken van de LO&Sportorganisatie.”


Op je Facebookpagina valt nu vooral de foto’s van motorrijden op. Brand maar los om ons mee te nemen in deze nieuwe hobby van je.

“Vijf jaar geleden heb ik mijn motorrijbewijs gehaald, maar het was er tot voor kort nooit van gekomen om een motor aan te schaffen. Sinds afgelopen november ben ik echter de trotse eigenaar van een Honda Rebel 500, waardoor ik meer tijd kan gaan besteden aan mijn nieuwe passie motorrijden. Indien het weer toegestaan is om vaker naar kantoor te komen en de weersomstandigheden het toelaten, zal ik dan ook met veel plezier op de motor naar mijn werk gaan. Ik kijk er ook naar uit om in het voorjaar/zomer te touren met collega’s, dus ben benieuwd wie interesse heeft in een mooie tourtocht.”


In hoeverre is het een lastige keus geweest om je militaire kloffie te wisselen voor burgerkleding?

“Deze keuze heeft een redelijk lange aanloop gehad, waardoor het feit dat ik burger ga worden langzaam heeft kunnen indalen. In 2019 ben ik namelijk begonnen met mijn Master Onderwijskunde met het idee om hier in de toekomst iets mee te gaan doen als militair of burger. Ik wilde namelijk meer invloed hebben op mijn eigen loopbaan en niet afhankelijk zijn van een functietoewijzer. Iets meer dan een jaar geleden kreeg ik te horen dat LO&S ging organiseren en dat daarbij een burgerfunctie voor O&T ontwerper gecreëerd zou gaan worden. Vanaf dat moment heb ik contact gehouden met P&O en op het moment dat de Infoop uit kwam, heb ik direct gereageerd. Tussen het moment dat ik hoorde dat ik aangenomen was en mijn daadwerkelijke aanstelling zat een geruime tijd, waardoor ik kon wennen aan het idee om burger te worden. Ook het thuiswerken helpt hieraan mee, wat mijn militaire kloffie hangt hierdoor al veel in de kast. Om toch nog niet helemaal afstand te nemen van mijn militaire roots zal ik een reservisten status behouden bij het VUSTCO.”


Kun je wat informatieve kennis geven over je Master Opleidingskunde opleiding?

“Ik volg de Master Onderwijskunde aan het NCOI in deeltijd. Dit betekent dat ik 1x in de 2 weken een lesdag heb en daarnaast veel tijd besteed aan zelfstudie en het maken van opdrachten. De studie is praktijkgericht, waardoor de opdrachten die ik moet maken een direct verband hebben met of toepasbaar zijn op mijn werk. In de studie wordt onder andere aandacht besteed aan verschillende leertheorieën en -principes, didactiek, opleidingsmanagement, human resource development en coaching. Daarnaast wordt er tijdens de studie stil gestaan bij diverse hedendaagse onderwijsontwikkelingen en -innovaties. De kennis die ik tijdens deze opleiding op doe, gaat zeker van pas komen bij mijn functie als O&T ontwerper bij LO&S.”

Oriënteren in de Soestduinen

Publicatiedatum: 07 januari 2021