Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

PREMIER DE CORDÉE (VOORKLIMMER)

Door Johnny Sanna

Johnny Sanna

Onze Ed Janssens heeft in 1999 de opleiding Premier Cordée gedaan bij de Belgische para commando’s in Marche les Dames. Daarbij heeft hij de afgelopen jaren om de 18 maanden een recyclage gedaan van 3 weken, waarbij de basis wordt herhaald in Marche les Dames en er ervaring wordt opgedaan ergens in de Alpen.

In de afgelopen 2 jaar heeft hij mij warm gemaakt voor deze opleiding, omdat hij op zoek was naar een opvolger. Het werd tijd dat de jongere generatie eens zou doorschuiven. In zijn ogen ben ik natuurlijk nog kei jong .

De voorbereidingen waren 2 momenten aan de muur met Ed, waarbij ik alleen maar met de Aooi op m’n rug heb afgedaald. Interventies (=reddingen in België) zijn nu eenmaal belangrijk, vindt de Aooi. Daarnaast heeft hij me enkele Franse termen geleerd die worden gehanteerd in het voorklimmen bij de Franstaligen. De cursus kan maar zo voor de helft in het Frans gegeven worden.

Opkomstdag:

We begonnen de maandagochtend met een korte presentatie, waarbij ze vertelden dat de opleiding 6 weken duurde ipv de 5 die ik eerder gehoord had. De week voor de cursus kreeg ik een mail met de meldingsinstructie, waarbij ik erachter kwam dat er een intest was op de opkomstdag. Er waren 12 cursisten: 9 Vlamingen, 2 Walen en 1NLD. Na de maandag hadden we nog slechts de 10 Nederlandstaligen over. Voor de overgebleven cursisten was dat gemakkelijker, maar voor de instructeurs was het een uitdaging aangezien het grootste deel van de instructeurs Waals (Franstalig) was.

De andere cursisten waren para commando’s in de rang van Soldaat tot 1 ste Sergeant en een Sergeant Majoor PTI, een collega sportinstructeur. Allemaal rouge, want dat is de minimale eis om te kunnen deelnemen aan de opleiding voorklimmer. Het werkt zo in het Belgische leger, dat elke rang de rouge kan doen, maar dat alleen de onderofficier LDO kan zijn. Bij de onderofficier wordt de rouge opleiding daarom met 1 week verlengd. De rouge opleiding is dan ook 10 tot 11 weken.

Gemiddeld was ik 10 jaar ouder dan de rest…een x niet de jongste. We deelden een zaal met ons tienen; bed, kast, bed, kast.. redelijk gedateerd en onbruikbaar. Een grote, gezellige bende en daarom noemden we het ook wel een “zottenkot”. We hadden er in ieder geval allemaal zin in, maar er was ook wel een gezonde spanning te voelen. Het doel is namelijk om mee te mogen naar Chamonix voor het 2 de deel van de opleiding, maar dan moet je wel in week 4 van de opleiding slagen voor de Proeven van Bekwaamheid.

4 weken Marche les Dames:

Het accent deze weken ligt op het voorklimmen. Ze maken een onderscheid in de volgende onderwerpen:

1.   Sportklimmen                        (=technisch klimmen, enkel touw)

2.   Multi pitch klimmen   (=meerdere touwlengtes, ook met friends/nuts)

3.   Artificieel klimmen     (=om door te moeilijke passages te komen met hulpmiddelen)

4.   Interventies               (=reddingen)

5.   Cordée Tendue                      (=in touwgroep van 2, meelopend touw)

6.   OCS installaties          (=touwen installeren zodat de eenheid de hindernis kan nemen)

In de eerste 3 weken leren ze je heel methodisch alle handelingen aan. De instructeurs van de klimgroep staan ver boven de stof. De hoofdonderrichters zijn HBF of vergelijkbaar in Frankrijk opgeleid. De overige onderrichters hebben jarenlange ervaring als voorklimmer in het hooggebergte. Ze geven ook het hele jaar door rouge cursussen en -legalisaties.

Deze weken waren flink aanpoten. Dan merk je dat de routes 4x langer zijn dan in de klimhal en als je er daar 12 van op een dag klimt, de armen wel leeg raken. Dit ging dan gecombineerd met veel voorklimvallen, maar met het doel om uiteindelijk boven te komen. Met angst om te vallen, klim je verkrampt. Dus je moet over deze angst heen om beter te worden. Ook het voorklimmen bij nacht, tactisch.. dus zonder licht en geluid, was een bijzondere ervaring.

De weekenden stonden in het teken van rust. Aangezien ik tegenwoordig in Bad Reichenhall woon, was het geen optie om op en neer te rijden. De weekenden heb ik daarom doorgebracht in hostels en hotels in de buurt van Namur. Ook een weekend bij Ed thuis….tot 02.00u zaterdagnacht in de hottub lanterfanteren onder het genot van een Belgisch biertje en heldhaftige klimverhalen.

Week 4          Proeven van Bekwaamheid

De proeven bestaan uit 3 onderdelen:

1.   Een interventie

2.   Een route niveau 5B (constant) voorklimmen

3.   Artificieel klimmen (een route 6C/7A artif uitklimmen binnen 30 min)

Op woensdag waren de testen en donderdag de herkansingen. Daarbij viel er toch nog een deelnemer af en zo bleven er 9 personen over voor het gedeelte in Chamonix. Blijkbaar was dit een grote groep, want normaal houden ze er 5 tot 6 over. We hebben dan ook niet voor niks enkele avonden opgeofferd om onze interventies te herhalen… anders lag je toch maar op je rek.

De vrijdag konden we dan onze nieuwe uitrusting ophalen; pikkel, stijgijzers, ijsvijzen en veel kleding voor op de gletsjers.

2 weken Chamonix

We waren gelegerd bij onze Franse collega’s op de école de Haute Montagne oftewel de school voor hooggebergte training. Een kleine kazerne met een magnifiek uitzicht over het Mont Blanc massief. Van daar uit waren we binnen 15 min. bij verschillende liften die ons de hoogte in brachten.


Deze 2 weken lag het accent op hoogtoeren en dat hadden ze weer mooi methodisch weggezet in verschillende onderdelen:

1.   Sneeuwtraining          (ankerpunten in de sneeuw, val- en glijtraining en verplaatsen over sneeuwvelden op stijgijzers/pikkel)

2.   IJstraining                  (verplaatsen over gletsjers in een touwgroep, gebruik pikkel en stijgijzers en ijsklimmen)

3.   Crevasse redding       (zelfredding uit een spalten of in een touwgroep)

4.   Een touwgroep leiden (oriëntatie in hooggebergte en de juiste keuzes)

5.   Lawine scholing         (zoekactie met lawinepieper en de theorie, uitgebreid pakket zit in het winterdeel)

6.   Hochtour                    (we hebben de Mont Blanc aangedaan incl. alle voorbereidingen)

7.   Multi pitch klimmen   (5 tot 7 touwlengtes op min. niveau 5b)

8.   OCS installatie            (met geslagen haken en sneeuwankerpunten)

Deze 2 weken zaten lekker vol en we hadden geluk met het weer, zodat we elk onderdeel hebben kunnen afhandelen en daadwerkelijk de top hebben kunnen aandoen. De vrijdag van de 2 de week was de certificaatuitreiking op het kasteel op Marche les Dames. Handjes schudden en weer eens een x naar huis na 6 weken klimmen en toeren. (Van deze 2 weken hebben de Belgische cursusleiders een mooi filmpje op Youtube geplaatst, klik hieronder op de link, red.)

Recyclage

Natuurlijk wordt er nu niet van je verwacht dat je alle kennis en ervaring hebt om zomaar groepen te begeleiden in het hooggebergte. Tijdens de jaarlijkse 3-weekse recyclage’s (legalisaties) bouw je je ervaring op en is er bijscholing op de nieuwste ontwikkelingen.

In februari is er ook nog het winterdeel van de opleiding. Daar zal de aandacht worden besteed aan lawinescholing en het verplaatsen op ski’s door het terrein i.c.m. de technieken van het zomerdeel.

Bad Reichenhall

We zullen geen hoogtoeren gaan doen met de mannen hier in Bad Reichenhall, maar ik vind het fijn om als instructeur/begeleider boven de stof te staan. Of dat nu naar de mannen is of de collega sportinstructeur. Verbreding in dit vakgebied is natuurlijk altijd gewenst als je elke dag in de bergen werkt. Zoals we dat altijd bij onze Aooi Ed Janssens hebben gezien en dat nog steeds zien. Ik kan zeggen dat ik mijn rugzak verder gevuld heb met vaardigheden en beheersmaatregelen en dat geeft me weer meer mogelijkheden en veiligheid rond en op de berg. Ik ben een meer tevreden bergsteiger.


Publicatiedatum: 07 september 2018