Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


SPORTEN IN MALI
Door: SGT1 Maurice

Graag wil ik u wat vertellen over mijn ervaring met betrekking tot sporten tijdens mijn uitzending en de meerwaarde hiervan. Ik ben als OO B&B’er van de LO&S uitgezonden in de periode oktober 2016 t/m april 2017 in de functie van sergeant S1 OPZ Minusma Mali.
In deze functie was ik onder andere verantwoordelijk voor alle vliegbewegingen van de Nederlandse militairen binnen Mali en naar Nederland. Een erg drukke en verantwoordelijke functie, waarbij werkdagen van 10 uur eerder regel dan uitzondering waren.

Acclimatiseren
De eerste keer dat we mochten gaan bewegen, was tijdens het acclimatisatie programma onder leiding van de sportinstructeur. Dit programma was verspreid over een aantal dagen en bestond uit Verplaatsen Te Voet (VTV) en PT. Tijdens dit programma was het niet toegestaan om zelfstandig te gaan sporten, wat natuurlijk her en der wel wat frustratie opleverde.
Na een week trouw het programma gevolgd te hebben, werden we losgelaten en gingen we zoals de meesten het stelden: “aan de ‘kast’ werken”.

Ik had mijzelf voorgenomen om, als het kon, dagelijks te sporten en zoveel mogelijk georganiseerde sportevenementen mee te doen. Dit om aan de sleur te ontsnappen en om mijn hoofd leeg te maken. Uiteindelijk heeft dit ook geresulteerd in mijn deelname aan de onderstaande evenementen.

Dust Masters
De stoffige variant op de Mud Masters. Een parcours van 5 km over Kamp Castor met daarbij tientallen verschillende hindernissen. Klimmen over zeecontainers, touwhindernissen, hesco’s en natuurlijk door het zand verplaatsen. Dit werd in teamverband gedaan, waarbij saamhorigheid voorop stond.

Speedmars
De totale afstand bedroeg 3 km, waarbij het tenue GVT met schermvest en wapen was. Tevens kregen we een ‘cadeautje’ om mee te nemen, een gevulde jerrycan. Deze moest continu door 2 man getild worden. Over de route was er een verplicht ‘dribbel’ gedeelte en een verplicht ‘wandel’ gedeelte. De laatste ronde mocht voluit gerend worden, wat ik met mijn team ook gedaan heb. Dit resulteerde in de eindoverwinning! Tot groot ongenoegen van een aantal Nederlandse teams.


Darten

Voor velen onder ons geen echte sport, echter hand-oog-coördinatie is toch zeker een belangrijke factor. Na de poulefase werd er een verliezers- en winnaarspoule gevormd. Vooraf had ik het idee van: “meedoen is leuk”, echter na 3 verliespotjes was ik er toch redelijk klaar mee. Uiteindelijk een leuke avond gehad waarbij ik mijn dart skills een beetje op peil heb gebracht.

Beachvolleybal
Een leuke middag volleyballen, waarbij het vooral ging om de saamhorigheid. Deze middag heeft wel een kleine smet op de rest van mijn sportactiviteiten opgeleverd, namelijk een gekneusde duim. Dit had weer gevolgen voor het volgende sportevenement waar ik juist naar uitkeek en hard voor aan het trainen was.

De Gao Challenge a.k.a. The Murph
The Murph is ooit door de Amerikaanse luitenant Murphy (2005 omgekomen in Afghanistan) in het leven geroepen en bestaat uit 1.6 km (1 mile) hardlopen, 100 pull ups, 200 push ups, 300 squats en vervolgens weer 1.6 km hard lopen. Het tenue hiervoor is sportkleding met schermvest. De krachtoefeningen worden in series uitgevoerd, bijvoorbeeld 5 pull ups/10 push ups/20 squats.

Om de Challenge voor eenieder toereikend te maken, waren er een 4 tal niveau’s waar je jezelf voor kon opgeven. Waarbij niveau 1 de volledige Murph was, niveau 2 zonder schermvest, niveau 3 de halve Murph en niveau 4 een kwart.

Na een keer getest te hebben hoe ver ik kwam, trok ik de conclusie dat niveau 2 voor mij - gezien de trainingstijd (2 weken) die ik nog had tot de start - het hoogst haalbare was.

Door mijn opgelopen blessure was ik echter genoodzaakt om een week rust te nemen, hierdoor heb ik uiteindelijk flink balend niveau 3 kunnen doen. Ik moet zeggen dat me dit nog behoorlijk tegenviel, met name door de temperatuur en de stoffige omgeving.
Al met al een is het een mooie crossfit training die ik zeker voort ga zetten.


Malithon

Een hardloop evenement met de keuze afstanden 7.5 km, 10 km, 15km & 21 km. Gezien het klimaat en de stof vond ik 7.5 km een prima afstand om te rennen.

Naast de bovengenoemde evenementen zijn er ook nog een aantal tafeltennis en -voetbal toernooitjes georganiseerd. Hier heb ik echter niet aan meegedaan.

Buiten de evenementen om was er ook een uitgebreide mogelijkheid om aan sportlessen mee te doen. Deze werden door de sportinstructeur, dan wel door andere personen die hier ervaring in hadden, gegeven. HIITT, crossfit, spinning, yoga & MZV waren zoal de lessen die je kon volgen. Ook was er de mogelijkheid om de DCP af te laten nemen.

Mijn dank gaat zeker uit naar onze sportinstructeur ter plekke sgt1 Tommie. Door zijn inzet bij de organisatie van evenementen en sportlessen konden militairen, ongeacht of ze het nu druk hadden of juist minder druk, hun gedachten verzetten. Dit heeft uiteindelijk geleid tot hogere werkprestaties en een goede sfeer binnen de missie.

Publicatiedatum: 26 april 2017