Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

KICKBOKSDEBUTANT TOMMY DE BOER
DEEL 1 (INTRODUCTIE)

Door Paul Lindeboom


Aankondiging op Facebook van het aanstaande debuut

Een bijzonder bericht op Facebook trekt de aandacht. Tommy de Boer gaat op voor zijn eerste kickbokswedstrijd. Jonge gast nog, en via Zadkine versneld zijn ‘CIOS diploma’ halen en onderwijl stage lopen bij een LO&Sportgroep. Zeer waarschijnlijk een toekomstig sportinstructeur.
Waarom vind ik dit zo’n bijzonder bericht? Bij nagenoeg elke VTO-1 opleiding heb ik altijd even een kort kennismakingsgesprek en steevast is de verhouding dat 80% van de groep een specialisatie in voetbal of tennis heeft. Ik heb interesse in alle sporten, maar juist die uitzonderingen trekken mij erg aan. En zeker als het een sport betreft waarbij de kans aanwezig is om finaal in elkaar getrapt of geslagen te worden. Wat beweegt zo iemand en hoe bereid je je daar op voor?

Stel je even voor:

Ik ben Tommy de Boer, 25 jaar, wonend in Emmeloord en geboren op Urk. In 2012 ben ik opgekomen bij de Luchtmobiele brigade in Assen, na 3 jaar luchtmobiel de overstap gemaakt naar 43 GNK daar heb ik 1 uitzending gedraaid: CBMI (Capacity Building Mission Iraq, red.). Toen ik daar 1 functie had gedraaid, ben ik weer teruggegaan naar luchtmobiel, deze keer bij de Geneeskundige Dienst, ook daar 1 uitzending gedraaid : LRRPTG (Long-Range Reconnaissance Patrol Task Group, red.).

In Mali kwam ik een infoop tegen voor een sport opleiding, om vervolgens sportinstructeur te worden binnen defensie. Voor die opleiding ben ik nu werkzaam als stagiaire binnen de sportgroep in t Harde.

Dit interview zal over mijn sport Kickboksen gaan en mijn eerste wedstrijd daarvan. Ik beoefen de sport nu 6-7 maanden bij de sportschool Challenger gym op Urk.

1. Wanneer, hoe of waardoor ben je met kickboksen in aanraking gekomen? Wat deed je daarvoor aan sport?

“Het is begonnen toen ik op uitzending was in Mali, tijdens deze uitzending was er veel mogelijkheid om te sporten. Na 2 maanden kracht, cardio en HIT-trainingen dacht ik bij mezelf: ‘het is tijd voor wat anders’.
Van jongs af aan vond ik vechtsporten interessant, en aangezien er bokslessen werden gegeven op het kamp was dit een mooie kans om te kijken of het iets voor mij was. Na mijn uitzending heb ik mij direct opgegeven bij een kickboks sportschool en tot heden beoefen ik de sport nog met plezier.

Voor dit alles was ik vooral bezig om mijzelf all-round fit te maken, ik zat voor mijn uitzending bij een sportschool die alleen HIT-training verzorgde door middel van kettlebells. Minimaal 4 keer per week ging ik naar deze gym om zo mijn fitness op peil te houden.”

2. Wat trekt je zo aan in de sport? Lijkt mij toch niet zo leuk om in elkaar geslagen te worden.......

“Nee, het klinkt ook gek om vrijwillig een gevecht aan te gaan met een onbekende tegenstander in een ring waar honderden mensen naar jou staren, hopend wanneer de eerste harde klap valt. Maar toch trekt het mij wel, dat gevoel dat je tegen iemand strijdt voor de winst.

Ook zie ik deze sport als een persoonlijke test van hoe goed mijn conditie is en hoe ik presteer in een situatie zoals een gevecht in de ring.
De adrenaline en spanning spreken mij ook aan, het gevoel dat je in je eentje de winst moet behalen zonder enige hulp.

Voor het kickboksen heb ik eigenlijk nooit een competitieve sport gedaan of wedstrijden, dit lijkt mij ook een leuk element om te doen.”

3. Hoe verliepen je eerste trainingen en eventuele sparringswedstrijdjes? Wanneer kwam je op het idee om officiële wedstrijden te gaan doen?

“Door mijn loopbaan bij defensie, waar ik begonnen ben bij luchtmobiel, had ik al een goeie basisconditie opgebouwd waardoor de trainingen qua conditie goed verliepen. Alleen moest er wel het een en ander aan mijn techniek gebeuren, zodoende heb ik me dan ook meer gefocust op techniek dan op conditie.

Naarmate de tijd vorderde kreeg ik de techniek meer en meer onder de knie, zo gingen de sparring sessies ook steeds soepeler en kon ik aardig meekomen met de betere vechters. Eigenlijk kwam ik zelf nooit met het idee om een wedstrijd te gaan doen, ik deed kickboksen om mijn vaardigheid daarin te verbeteren en om een ander soort conditie te ontwikkelen. Maar al snel kwam mijn coach naar mij toe of ik het zag zitten om een wedstrijd te doen. Waarop ik antwoordde: ‘als jij vind dat ik een wedstrijd kan doen en ik een kans maak, dan ga ik die dag een wedstrijd vechten’.
Toen dat platgeslagen was gingen alle balletjes rollen……..”

4. Wanneer is je eerste wedstrijd, hoeveel ronden (of tijd) en wat weet je van je tegenstander?

“……. en heb ik 6 juli een gevecht in Music club in Kampen. Het evenement is een kickboksgala waar vechters vanuit heel Nederland zullen komen, van jeugd tot B-klasse. Zelf zal ik vechten in de nieuweling klasse (N-klasse), dat betekent dat er andere regels zijn dan bijvoorbeeld een B-klasse vechter. Eén van die regels is bijvoorbeeld de rondetijd, een B-klasse vechter moet 3 rondes vechten van 3 minuten en een nieuweling 3 rondes van 1,5 minuut.

Mijn tegenstander is een jongen uit Alkmaar die in dezelfde situatie zit als ik, hij vecht ook zijn eerste gevecht als een nieuweling. Natuurlijk heb ik geprobeerd om hem op te zoeken op Facebook maar ik kon niks vinden. Het maakt mij eigenlijk ook niet uit hoe hij eruitziet of hoelang hij al aan kickboksen doet, ik vertrouw op mijn training en techniek om zo de winst te behalen.”

5. Hoe ben je specifiek gaan voorbereiden op de wedstrijd? Hoe zit het met de spanning op dit moment en hoe ziet je trainingsweek er nu globaal uit?

“Nadat ik te horen kreeg dat ik moest vechten, maakten mijn coach en ik een kleine planning hoe de komende maanden eruit zouden komen te zien. Sowieso probeerde ik de reguliere lessen op dinsdag, donderdag en op zaterdag mee te doen. Deze planning heb ik zo aangelopen tot aan 2 maanden voor de wedstrijd, vanaf daar ging het allemaal iets zwaarder en vaker.

Mijn week nu ziet er als volgt uit:

Maandag: rust

Dinsdag: techniek training

Woensdag: techniek training op de pads

Donderdag: zak-/conditie training

Vrijdag/zaterdag: techniek training

Zondag: rust

Af en toe kon ik een les niet mee doen i.v.m. school of werk, maar ik probeerde wel zoveel mogelijk aanwezig te zijn.

Spanningen heb ik nog niet, ik denk dat die gaan komen zo 2-3 dagen voor de wedstrijd.”

Publicatie: 28 juni 2019


WEDSTRIJDVERSLAG KICKBOKSDEBUUT
DEEL 2 (VERSLAG, FOTO'S EN ACTIEFILM)

Door Tommy de Boer

Jullie redacteur las 's avonds een artikel uit 'Het Urkerland.nl' over de wedstrijd van Tommy de Boer. Eerste gedachte die opkwam: wat goed is, komt snel'. Tommy is dus goed, want de krant was lovend over zijn debuut. Jullie redacteur wendde zich tot Tommy met de kreet "BAM!! Kom maar op met dat verslag en filmpje".

"Voordat ik mijn wedstrijdverslag ga maken vertel ik eerst iets over mijn voorbereiding naar de wedstrijd toe op de dag zelf.

Weging

Het begon natuurlijk toen ik wakker werd die ochtend en de zenuwen begonnen langzamerhand steeds meer te worden. Toen ik van mijn bed afstapte, liep ik direct naar de weegschaal toe om te kijken of ik op gewicht was, ik zou die dag vechten op 82 kg.

Eenmaal op de weegschaal woog ik 83,5 kg wat er toe leidde dat ik moest afvallen voor het weeg moment. Die ochtend heb ik vrijwel niks gedronken en niks gegeten om zo maar gewicht te verliezen, ik heb wel vast wat sportdrankjes voorbereid en een grote bak met pasta om na het wegen mezelf weer aan te sterken met voeding en vocht.

Tussen 16:00 en 17:00 was de mogelijkheid om jezelf te wegen en te kwalificeren voor je wedstrijd. Rond 16:30 was ik op locatie en was ik direct aan de beurt om te wegen: toen woog ik 80,6 waar ik best wel van schrok. Want ik zag het door al dat afvallen van die ochtend gebeuren dat ik op het moment van de waarheid niet mijn wedstrijd kon doen waar ik maanden voor voorbereid heb.

Gelukkig was de marge 2 kg dus kon ik op het randje mee doen met de wedstrijd.

17e gevecht van de avond

Eenmaal weer mijn vocht en voedingsstoffen aangevuld was het wachten tot ik daadwerkelijk ging vechten. Toen de matchmaking bekend was bleek dat ik het 17 de gevecht had, de laatste van de N-klasse (nieuweling klasse). Dat gevecht zou ongeveer rond 21:00 plaatsvinden.

Na een aantal van onze vechters aangemoedigd te hebben en het vele wachten was het moment daar dat ik voorbereid werd. Mijn handen werden ingetaped, ik zelf begon met warm draaien en 2 wedstrijden voordat ik moest nam mijn trainer mij apart en deden we nog de laatste technieken op de pads.

De zenuwen gierden inmiddels door mijn lijf, zelf bereidde ik me mentaal voor op het gevecht dat ging komen.
Toen mijn naam werd opgeroepen en mijn opkomst liedje werd afgespeeld, veranderden de zenuwen in adrenaline en met volledige focus op de winst liep ik richting de ring. Op dat moment zag ik mijn tegenstander voor het eerst en stonden we oog in oog met elkaar proberend elkaar te intimideren.

Beide werden we gecheckt of we gereed waren om te beginnen en werden naar het midden van de ring gehaald, we kregen de laatste instructies. Na die instructies weer terug naar je hoek wachtend op de bel.

De bel ging en we liepen dekking hoog naar elkaar toe, ik had als tactiek om hem goed te observeren en te anticiperen op zijn bewegingen maar door al die adrenaline was mijn techniek niet zoals ik het had gewild.

Gelukkig had ik mijzelf goed voorbereid qua kracht en snelheid zodat ik snel genoeg stappen terug kon doen om zo een aantal van zijn aanvallen te ontwijken

Er werden raken klappen uitgedeeld waarvan één hem een beetje deed verdwazen, dit zag ik en dacht bij mijzelf: ‘dit is mijn kans’. Toen ik mijn tegenstander naar een hoek had gedreven, had ik vrijwel alle ruimte om te doen wat ik wou.

Al de kracht die ik toen bezat gaf ik in mijn stoten, bij één stoot gingen zijn handen omlaag waardoor ik dwars door zijn dekking sloeg.

Die stoot kwam vol op de zijkant van zijn hoofd waarbij hij naar de grond zakte en het KO was. Ik heb 1 ronde gevochten die 30 seconde duurde.

Toen mijn laatste klap geland was en mijn tegenstander richting de vloer ging, barstte er een overvloed aan adrenaline los! Ik voelde me onoverwinnelijk en was natuurlijk blij dat ik de winst behaald had na al die tijd trainen! Na een tijdje in de kleedkamer kwam ik meer tot rust en besefte ik dat ik echt gewonnen had met een knock-out op mijn eerste gevecht dat gaf mij een trots gevoel.

Publicatie: 18 juli 2019